rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Росія зосередила 55 тисяч військовослужбовців поблизу кордону з Україною

За даними Міноборони, на окупованій території України присутність російської регулярної армії – від 5 до 7,5 тисячі військових на Донбасі, 23 тисячі військовослужбовців у Криму. Про це заявив заступник міністра оборони України Ігор Долгов, виступаючи на Tiger Conference, передає ЛІГАБізнесІнформ.
«Зараз біля українських кордонів Росія розмістила приблизно 55 тисяч військових. На території України присутність російської регулярної армії – від 5 до 7,5 тисячі військових. У Криму ця цифра становить 23 тисячі військовослужбовців, з них 9 тисяч перебувають на адмінмежі», – сказав він.
За даними Долгова, на території Придністров’я дислокується 1 тисяча військовослужбовців ЗС РФ.
«Також зазначається нарощування сил і військової інфраструктури в Білорусі, біля українського кордону», – додав заступник міністра.
Раніше начальник Генштабу ЗС РФ генерал армії Валерій Герасимов заявив, що Міноборони Росії формує нову загальновійськову армію і 150-у мотострілецьку дивізію на південно-західному напрямку. Нещодавно Росія провела масштабні військові навчання біля кордонів України, а також в окупованих Криму та ОРДО/ОРЛО.


Парубій: Формування в Україні резервної

армії є питанням національної безпеки

Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголошує на важливості створення в країні резервної армії, насамперед, з огляду на те, що, на його думку, російська агресія може бути поширена і на інші території України.
«Андрій Парубій зазначив, що формування в Україні резервної армії – питання національної безпеки, і важливим тут є, насамперед, досвід Литви. За словами голови Верховної Ради, зараз важливо провести консультації серед військових експертів, щоб виробити правильну формулу функціонування територіальної оборони і підрозділів резервної армії, щоб своєчасно та ефективно протистояти агресору», – повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради за підсумками зустрічі Парубія з керівництвом Союзу литовських стрільців під час офіційного візиту до Литви.
Спікер впевнений, що президент РФ Володимир Путін «не обмежиться Кримом і частиною Донбасу – його плани є значно ширшими».
«Переконаний, в умовах створення в Україні резервної армії десятки тисяч громадян готові будуть пройти навчання і в будь-який момент стати на захист Батьківщини. Потрібно тільки знайти правильну формулу резервної армії», – вважає Парубій.
Як повідомлялося, 21 листопада президент України Петро Порошенко в розмові з лідером суспільно-політичного руху «ДІЯ» Дмитром Ярошем заявив, що не виключає ідею створення «добровольчої» чи «резервної» армії, й обмін думками з приводу відвідного законопроекту відбувається.
«Він сказав, що подумає на рахунок законопроекту. Там є питання по фінансуванню, більше тактичні. Але, в принципі, я бачу, що вже є певне бажання щось робити», – заявив Ярош.

«Укроборонпром» презентує в штаб-квартирі НАТО

проекти і продукцію українського ОПК

Державний концерн «Укроборонпром» у рамках Дня оборонної промисловості України в НАТО представить у штаб-квартирі альянсу в Брюсселі продукцію і проекти українського ОПК, повідомила прес-служба держконцерну.
Делегацію концерну в Брюсселі очолює генеральний директор «Укроборонпрому» Роман Романов.
У акції «День оборонної промисловості України в НАТО» беруть участь відомі на світовому ринку українські розробники і виробники озброєнь і військової техніки, що входять в «Укроборонпром», включаючи ДККБ «Промінь», ХКБМ ім. Морозова, ДП «Київський НДІ гідроприладів», ДП «НВК «Іскра», ДП «Івченко-Прогрес», ДАХК «Артем», ДП «Антонов», а також спецекспортери «Укрінмаш», «Спецтехноекспорт», «Укроборонсервіс».
Потенціал приватного сегмента українського ОПК презентують корпорація UA.RPA і ПрАТ «НВО «Практика». Серед українських учасників також ДП «КБ «Південне».
Згідно з раніше озвученими планами Києва і Брюсселя, 2 грудня в Брюсселі також відбудеться засідання робочої групи Україна-НАТО з питань ВТС. У числі ключових напрямків партнерства в нових умовах розглядається розвиток співпраці в галузі імпортозаміщення.
Як повідомлялося, Україна і НАТО активізували діалог про співпрацю в ОПК у 2014 році. На початку 2015 р. Київ озвучив плани про приєднання до діючої для країн-членів альянсу системи закупівель озброєнь. Україна також планує до 2020 року забезпечити в повному обсязі перехід ОПК на стандарти НАТО.

За час проведення АТО загинуло 2145

військових, 7091 особа зазнала поранень

На 21 листопада 2016 року в АТО загинуло 2145 військовослужбовців Збройних сил України, з цієї кількості 691 особа – з призваних під час часткової мобілізації.
Таку інформацію надало Міністерство оборони України на запит користувача «Доступу до правди».
Також у відповіді зазначається, що серед загиблих – 335 офіцерів і 1807 солдатів і сержантів (старшин).
Загальна кількість поранених – 7091 військовослужбовець.
На запит іншому користувачеві «Доступу», МО також вказав цифру небойових втрат ЗСУ на 21.11.2016 року – 487 осіб.
Раніше радниця президента України з гуманітарних питань, голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, заявила, що за допомогою ДНК-експертизи експертам вдалося ідентифікувати 450 загиблих у зоні проведення АТО на Донбасі.
За даними ООН, на Донбасі з початку конфлікту загинули понад 9,6 тисячі осіб, понад 22 тисяч були поранені.

Конституційний Суд візьметься

за e-декларування під кінець грудня

Екс-регіонали просять КС визнати неконституційними низку положень закону «Про запобігання корупції», що стосується запровадження електронного декларування, і статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається кримінальна відповідальність за надання свідомо недостовірних відомостей у декларації про доходи, пишуть «Українські новини».
Подання підписали всі депутати від фракції «Опозиційний блок», а вповноваженими представниками в суді визначені депутати від ОБ Дмитро Шпенов і Юрій Мірошниченко.
Автори скарги вважають: вимога до декларантів вказувати майновий стан своїх найближчих родичів і людей, які разом з ними проживають, порушує конституційне право людини на невтручання в її особисте й сімейне життя.
Крім того, депутати пропонують визнати таким, що не відповідає Конституції, й скасувати право Національного агентства із запобігання корупції проводити моніторинг способу життя чиновників для встановлення реального рівня їхніх доходів.
Як повідомлялося, 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, котрі посідають відповідальне та особливо відповідальне становище.
Система електронного декларування почала працювати з 1 вересня 2016 року.
Президент Петро Порошенко вважає великим кроком вперед запуск системи електронного декларування та вимагає, щоб декларанти пояснили свій статок.
Своєю чергою, заступник голови Національного агентства щодо запобігання корупції Руслан Радецький заявляв, що перших кримінальних проваджень за незаконні збагачення українських чиновників варто очікувати не раніше, ніж у січні 2017 року.

ФСБ затримала кримськотатарських

музикантів, які виступали в Києві

У вівторок, 29 листопада, при перетині адміністративного кордону з Кримом співробітники ФСБ РФ з невідомих причин затримують кримськотатарських артистів. Про це повідомляє сайт «15 хвилин».
Згідно з повідомленням, неповнолітніх дітей відпустили, решту забрали на допит.
«Серед затриманих на даний момент – учасники групи Hip-Hop Qirim (Сейран Халілов, Ескендер Чаталов, Осман Джемалядінов), співачка Реана Таркова, а також мати неповнолітньої учасниці концерту Аділе Абсаїтової – Айше Абсаїтова. Крім артистів, співробітники ФСБ затримали для допиту матір політв’язня «у справі 26 лютого» Мустафи Дегерменджі – Аліє Дегерменджі», – повідомляє видання.
Як відомо, 27 листопада в Києві пройшов кримськотатарський концерт Vatan sesi, в якому взяли участь кримськотатарські виконавці – як ті, що проживають у Києві, так і ті, що приїхали для виступу з окупованого Криму.
Видання додає, що напередодні концерту багатьом кримськотатарським артистам, які проживають у Криму, окупаційна влада погрожували різними репресіями.

Четвертий енергоблок ЧАЕС накрили новим

саркофагом

У вівторок, 29 листопада, було завершено процес переміщення арки, що накриває четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції.
Про це йдеться у повідомленні ЄБРР у Twitter.
«Чорнобильський реактор успішно накрито через 30 років після катастрофи 1986 року і в результаті дивовижного подвигу інженерів», – повідомляє ЄБРР.
Новий безпечний конфайнмент пересунули на відстань 327 метрів, щоб накрити енергоблок. Він є найбільшою рухомою спорудою на суші, що будь-коли будувалася, і захищатиме радіоактивні уламки реактора та об’єкт «Укриття», принаймні, протягом одного сторіччя.
Президент України Петро Порошенко після відкриття укриття заявив, що в Чорнобилі побудували унікальний об’єкт заввишки 110 метрів, завширшки 257 метрів і довжиною 164 метрів, який повинен 100 років захищати від радіації. Він назвав цю подію історичною, пише Українська правда.
«30 років тому в Чорнобилі сталася найбільша в світі техногенна катастрофа. 30 років тому десятки і сотні тисяч героїв-чорнобильців зробили все, аби захистити світ від ядерної загрози. За 260 днів героїчних зусиль команда з 90 тисяч чорнобильців побудувала саркофаг, який був тоді розрахований рівно на 30 років, щоб захистити Київ, Україну та світ від ядерної загрози», – сказав він.
«Чи порівнював хтось об’єкт, який є прямо за моєю спиною, з Ейфелевою вежею чи зі Статуєю Свободи? Це насправді унікальний об’єкт: 110 м у висоту, 257 м у ширину, 164 м завдовжки. Це найбільша в світі рухома конструкція, яка коли-небудь будувалася людством», – заявив Порошенко.
«Yes, ми це зробили», – заявив він у Twitter.
Як повідомляє прес-служба Європейського банку реконструкції та розвитку, президент ЄБРР Сума Чакрабарті і директор компанії-підрядника Novarka Ніколя Кай вітають завершення будівництва і монтажу арки нового безпечного конфайнменту над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, який був зруйнований під час катастрофи 26 квітня 1986 року.
«Ми вітаємо завершення цього етапу трансформації ЧАЕС як символ того, що ми здатні досягнути разом завдяки потужним, рішучим і довготерміновим зусиллям. Ми аплодуємо нашим українським партнерам і підрядникові, а також дякуємо всім донорам Чорнобильського фонду «Укриття», чиї внески уможливили нинішній успіх», – сказав Чакрабарті.
Також у повідомленні ЄБРР наводяться слова директора компанії Novarka Ніколя Кая. «Ми пишаємося тим, що змогли взяти активну участь у відповіді на цей єдиний у своєму роді технологічний виклик. Новий безпечний конфайнмент на Чорнобильській АЕС є інженерним подвигом, який дасть змогу забезпечити оптимальні умови безпеки для українського народу на наступних 100 років. Я хотів би скористатися цією можливістю, щоб високо відзначити досягнення команди спільного підприємства Novarka, створеного великими французькими групами «Буїг Конструксьон» і «Вінсі Конструксьон», – заявив Кай.
Згідно з повідомленням, загальна вартість нового безпечного конфайнменту становить 1,5 млрд. євро.
«Спорудження конфайнменту є найважливішим елементом Плану здійснення заходів на ЧАЕС, в який ввійшло понад 300 програм і заходів. Реалізація цього плану загальною вартістю 2,1 млрд. євро фінансується з Чорнобильського фонду «Укриття», створеного в 1997 році міжнародним співтовариством. ЄБРР управляє цим фондом і, водночас, є його найбільшим вкладником», – йдеться в повідомленні прес-служби ЄБРР.
Після накриття аркою зруйнованого енергоблока Чорнобильської АЕС почнеться новий етап перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, що включає в себе демонтаж нестабільних конструкцій і вилучення радіоактивних відходів і паливовмісних мас.

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers