rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Іван Франко – велет духу
Title  
 Книжки Івана Франка 
  Title
  Вступне слово має Віра Боднарук

  Title
  Програмка вечора
Українська громада в південно-західній Флориді гідно відзначила 160-річчя великого сина України – Івана Франка – в суботу, 12-го листопада цього року, в Українському релігійному і культурному осередку імені св. Андрія, в Норт-Порті.

Вечір, присвячений творчості Франка, складався з трьох частин – слова про письменника і поета, літературно-музичного сценарію, базованого на його творчості, та короткого відео про Українських січових стрільців, натхненником яких був Іван Франко.

У своєму слові про Франка проф. Віра Боднарук наголосила на тому, що Іван Якович Франко ввійшов в історію української і світової літератури як геніальний письменник і визначний діяч визвольного руху. Своєю творчістю і багатогранною літературною і громадською діяльністю він створив цілу епоху в історії української культури і літератури. Франко був не тільки письменником, а великим ученим і публіцистом.

Іван Франко завжди прагнув, щоб народ звільнився від почуття меншовартості та рабства, прямував до світла, боровся за волю, йшов до вселюдських ідеалів.

Сценарій пера Наталії Марчак з великим почуттям був втілений ведучими о. Олегом Сацюком та Лідією Білоус, які захоплювали слухачів розповіддю про Івана Франка та його багатогранну творчу працю. Він, бо, автор прекрасних поезій, оповідань та драм. Він – редактор журналів та критик, який писав не тільки українською мовою, але і польською, німецькою та російською. Він перекладав українською мовою шедеври світової літератури, збирав і друкував збірки народних пісень і переказів.

У сценарій було залучено деякі пісні на слова Франка, які стали улюбленими піснями Українських січових стрільців, та поезії Франка з різних періодів у його творчому житті. Жіночий ансамбль у складі Богдани Більовщук, Оксани Лев, Анни Маріяні, Марії Никитин та Уляни Стадник під проводом Христини Боднар-Шелдон виконав пісні «Час рікою пливе» та «Повіяв вітер степовий», а пісні «Чуєш, брате мій» та «Ой, у лузі червона калина» співали всі присутні. Отець Сацюк виконав пісню «Ой, ти, дівчино, з горіха зерня», а чоловіки заспівали «Не пора, не пора, не пора».

Декламаторами вечора були: Александра Попель – «Земле моя, всеплодющая мати», Юля Лопанчук – «Semper tiro», Лариса Шпон – «Як віл в ярмі»; Наталка Невмержицька – «Непереглядною юрбою»; Люба Петрів, Галина Ковалишин і Юля Лопанчук – «Тричі мені являлася любов»; Галина Ковалишин – «Чого являєшся мені у сні?»; о. Василь Петрів – «Перше Послання апостола Павла до Коринтян»; Богдан Ґуран – «Декадент»; Лідія Білоус – «Я не жалуюсь на тебе, доле»; о. Василь Петрів – «Народе мій, замучений, розбитий». Голос Івана Франка відтворив Богдан Боднарук.

Коротке відео про Українських січових стрільців завершило програму, присвячену 160-річчю Великого Каменяра. Присутні мали нагоду при каві та смакуванні солодкого оглянути книжки Івана Франка з бібліотеки Осередку та книжки, видані «Просвітами» в Україні при фінансовій допомозі Товариства української мови в США.

Щира подяка всім виконавцям вечора, членам управи Осередку імені св. Андрія, передусім, Вікторові і Галині Лісничим, Дарії та Євгенові Томашоским, Кларі Шпічці; Христині Чайківській (фотографії) та Уляні Рондяк (відео) і членам Товариства української мови.

На згадку про вечір у всіх залишилася чудова програмка, яку виготовила Лідія Білоус.

Title  Title
 Галина Ковалишин, Люба Петрів та Юля Лопанчук
виконують «Тричі мені являлася любов»

 Присутні в залі


 Title
 Жіночий ансамбль (зліва): А. Маріяні, М. Никитин, Б. Більовщук, У. Стадник та Х. Шелдон (провідник)

 Title
 Виконавці свята (зліва): о. О. Сацюк, Б. Ґуран, Л. Петрів, о. В. Петрів, Г. Ковалишин, В. Боднарук, Ю. Лопанчук,
Н. Невмержицька, Л. Шпон, Л. Білоус, А. Попель, Б. Боднарук



Фото Христини Чайківської
Автор: проф. Віра Боднарук,
голова Товариства української мови

Іван Франко – гордість й окраса свого народу. Як учні школи українознавства у Детройті вшановували пам’ять великого Каменяра

Молитва за жертв Голодомору у Флориді

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers