rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Виступ знаменитого камерного хору «Київ» у Чикаго
Title  
 Настасія Марусик  
  Title
  Title
  Title
  Title
  
  
«Таємниця музики в тому, що вона знаходить невичерпне джерело там, де мова замовкає»
Ернст Теодор Гофман

І дійсно, музика є універсальною мовою світу, яка не потребує будь-якого перекладу. Її треба вміти слухати. Нещодавно в одному з найстаріших українських храмів Чикаго, катедрі святого отця Миколая, відбувся чудовий концерт камерного хору «Київ». Українська діаспора мала можливість вперше наживо, з відчуттям душевного спокою насолодитись цілющою духовною музикою у виконанні цього славетного колективу.

В першій частині концертної програми у виконанні хору прозвучали шедеври української та світової музики, створені впродовж віків, починаючи від 17-го сторіччя. Зокрема, прозвучали твори таких видатних особистостей, як Микола Дилецький – українське бароко (ХVІІ – поч. ХVІІІ ст.); Максим Березовський та Дмитро Бортнянський – український класицизм (ХVІІІ – сер. ХІХ ст.); Кирило Стеценко – український романтизм (сер. ХІХ – поч. ХХ ст.); Валентин Сільвестров та Петро Турчанінов – сучасна українська музика (друга половина ХХ ст.).
Друга частина програми була насичена творами сучасних композиторів української музики, період створення якої охоплює діапазон від другої половини ХХ ст. і до сьогоднішнього дня. Чарівні мелодії Ганни Гаврилець, Анатолія Авдієвського, Олени Чмут, Івана Бідака, Олександра Біди, Володимира Гумініловича, Віктора Грицишина, Івана Небесного, Григорія Черненка, Володимира Зубицького у виконанні учасників хору випромінювали світло, спокій і радість. Народні пісні (обрядові, ритуальні), щедро пересипані грою на музичних інструментах, були подані у вигляді цілих театральних дійств. Все це засвідчує великий талант та організаторські здібності засновника і керівника цього колективу Миколи Гобдича – Заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, засновника фестивалю хорового співу «Золотоверхий Київ». Впродовж свого життя пан Микола відшукує, розшифровує і відроджує призабуті чи свого часу заборонені музичні твори, виконує їх зі своїм прекрасним професійним колективом. Таким чином, камерний хор «Київ» разом зі своїм наставником на високому художньому рівні, зі знанням традицій українського церковного співу та західноєвропейського музичного мистецтва популяризує величезне багатство українського хорового мистецтва по всьому світу.
З часу заснування (1990 р.) камерний хор «Київ» провів понад 1000 концертних виступів в 21-й країні світу, зокрема: в США, Канаді, Греції, Шотландії, Англії, Франції, Голландії, Бельгії, Німеччині, Австрії, Італії, Данії, Швеції, Норвегії, Швейцарії, Польщі, Угорщині, Білорусії, Росії, Україні.
Впродовж своєї мистецької діяльності цей знаменитий колектив виконав і записав на компакт-диски 20 літургій, понад 130 концертів духовної музики, Великодню службу, церемонію вінчання, кілька Всенічних і канонів до свят та панахиду, зробивши людству безцінний дар у царині хорового мистецтва.
Цьогорічне турне пройде в багатьох містах Північної Америки та Канади – зокрема – в Чикаго, Клівленді, Торонто, Рочестері, Гартфорді, Бостоні, Нью-Йорку, Філадельфії та Вашингтоні.
Виступ у Чикаго відбувся завдяки нашим постійним спонсорам – Українській Американській Кредитовій Спілці «Самопоміч» та Фундації «Спадщина», це все під провідництвом Українського Інституту модерного мистецтва.
Віце-президент дирекції спілки «Самопоміч» пан Олег Караван від дирекції Фундації «Самопоміч» розповів про деталі організації цього концерту в Чикаго. Кредитівка «Самопоміч» та її Фундація відреагували позитивно на прохання одного з організаторів концертного туру камерного хору «Київ» по Південній Америці та Канаді пана Андрія Вітра (Торонто). Фінансову відповідальність за цю справу взяли на себе Фундація «Самопоміч» та Фундація «Спадщина».
Організатором став Інститут модерного мистецтва, який під керівництвом голови музичного комітету, професора Михайла Голіяна, перебрав усі організаційні справи, щоб здійснити цей величавий концерт. Як сказав пан Олег: «...Важко уявити собі, щоб у громаді щось діялось без нашої Кредитівки. Ми допомагаємо усім українським інституціям Чикаго і фінансуємо всі проекти, корисні для української громади та української культури».
Засновник Фундації «Спадщина» пан Юліан Куляс підкреслив, що з бюджету цієї установи щороку на потреби діаспори виділяється 5% від загального капіталу. Фінансуються всі варті уваги проекти. Фундація тісно співпрацює з Кредитівкою «Самопоміч». Разом вони вирішили зробити для української громади Чикаго подарунок – можливість почути живий спів цих професійних співаків. Процес співпраці над цим проектом тривав понад два роки, оскільки були певні труднощі з наданням віз одразу всім учасникам мистецького колективу. Цього року проект увінчався успіхом, і керівник колективу Микола Гобдич прибув разом зі своїм мистецьким «військом» до Америки.
Від імені читачів нашого часопису редакція висловлює щиру подяку головним спонсорам та організаторам концерту за прекрасний мистецький подарунок громаді. Своєю чергою, виконавчий директор і президент Кредитівки пан Богдан Ватраль складає подяку її членам. «Наша установа не могла б існувати, якщо б члени Кредитівки не користувалися нашими послугами. Кредитівка була створена у 1951 році з метою допомоги громаді мати краще економічне життя та всебічне процвітання. Від початку заснування ми працюємо над поширенням нашої діяльності. Для зручності людям було створено філії в передмістях Чикаго, де є найбільше скупчення українців. Головна наша ціль – затримати це українське зернятко тут, у Сполучених Штатах Америки, щоб молодь знала українську мову, українську культуру, щоб усвідомлювала гордість за своє походження. Ми дотримуємось цієї мети, підтримуючи всі сфери життя української громади, зокрема, масові фестивалі – «Українські дні», фестиваль при парафії св. Йосифа Обручника та парафії Володимира та Ольги. Ми хочемо, щоб люди в Україні та Америці зрозуміли, яка велика наша діаспора», – зазначив пан Ватраль.

Title
Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 TitleTitle


Світлини автора та Володимира Дуди

Українська Православна церква Святої Покрови Київського Патріархату святкує славних 65!

Нове покоління для нової України!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers