rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Протягом двох останніх років на Донбасі загинуло 495 жінок і 68 дітей

Протягом двох останніх років на Донбасі загинуло 495 українських жінок і 68 дітей. Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час виступу в Раді Безпеки ООН, текст доповіді оприлюднено на її сторінці у Facebook.
Вона наголосила, що жертвами російської військової агресії від весни 2014 року стали мільйони людей. Разом з тим зауважила, що «РФ несе повну відповідальність за порушення прав людини в окупованому Криму та на Донбасі».
«Саме жінки та діти є найбільш уразливі в умовах цієї війни. За останніми даними, в Україні нараховується 1 мільйон 700 тисяч внутрішньо переміщених осіб – з них близько 900 тисяч становлять жінки і 236 тисяч – діти. Протягом двох останніх років на Донбасі загинуло 495 українських жінок», – сказала Геращенко.
«Я хочу згадати молоду жінку Олену Лафазан, що загинула від обстрілів Маріуполя, намагаючись закрити своїм тілом свою доньку. Я хочу згадати юну маму Клима Клименка, яка врятувала хлопчика, закривши його собою під час обстрілів Краматорська в лютому 2015. З початку збройного конфлікту загинуло 68 дітей і 152 дитини отримали поранення», – додала вона.
Геращенко також повідомила, що від початку російської військової агресії на Донбасі загинуло 2130 військовослужбовців Збройних сил України, серед яких 2 жінки. «Через війну 1937 дітей стали сиротами. Вдовами залишились 1213 жінок, а 1975 жінок втратили своїх синів. Іще 142 жінки чекають на звільнення з полону ОРДЛО свої рідних», – сказала перший заступник голови ВР України.
Геращенко наголосила, що особливо складною лишається ситуація з порушенням прав жінок та дітей на тимчасово окупованих територіях. «Російські окупаційні війська та їхні найманці беруть у полон українських жінок. За даними Служби безпеки України, у полон бойовиків ОРДЛО протягом двох років російської агресії було взято 238 жінок. Наразі 233 жінки було знайдено та звільнено зусиллями українських уповноважених органів та ще 5 жінок наразі перебувають у полоні», – поінформувала вона.
При цьому нагадала, що найбільш відома бранка Кремля Надія Савченко майже два роки провела в російській в`язниці, а інша українка – журналістка Марія Варфоломєєва – понад рік була в полоні в окупованому Луганську. «Кого ж віддала Україна окупантам, щоб звільнити українських жінок? Це були кадрові військовослужбовці російської армії: Александров і Єрофєєв задля звільнення Савченко і такий собі Іван Горбунов для звільнення Варфоломєєвої», – зауважила Геращенко та додала: «Це і є символ війни на Донбасі – російські чоловіки воюють проти українських жінок і дітей, вбивають і калічать їх, беруть їх у полон».
Зауважимо, що для російських окупантів прикриватися жінками й дітьми – звична справа. Так, у березні 2014 року президент РФ Володимир Путін на конференції попередив, що російські війська будуть прикриватися українськими жінками та дітьми у випадку, якщо ЗСУ почнуть протидіяти окупантам у Криму. «Нехай спробує хтось із військовослужбовців стріляти у своїх людей, за якими ми будемо стояти ззаду. Не попереду, а ззаду. Нехай вони спробують стріляти в жінок і дітей», – сказав тоді очільник російської держави.

Мінфін: держборг України у вересні зріс на 2,8% –

до 68,6 мільярда доларів

Загальна сума державного та гарантованого державою боргу України на кінець вересня 2016 року становила 68,61 млрд. дол., що на 2,8%, або на 1,9 млрд. дол. більше, ніж показник на початок місяця.
Як повідомляється на сайті Міністерства фінансів України, у гривневому еквіваленті загальна сума державного і гарантованого державою боргу на кінець вересня становила 1,778 трлн. грн., що на 3,9%, або на 66,48 млрд. грн. більше, ніж показник на початок місяця.
Згідно з наведеними даними, з початку року, у січні-вересні, сума державного і гарантованого державою боргу в доларовому еквіваленті зросла на 4,7%, або на 3,11 млрд. дол., у гривневому еквіваленті – на 13,1%, або на 205,68 млрд. грн.
Як повідомлялося, загальна сума державного і гарантованого державою боргу України у серпні у доларовому еквіваленті знизилася на 0,6% – до 66,59 млрд. дол., у гривневому еквіваленті – зросла на 2,8%, до 1,708 трлн. грн., що, на думку експертів, зумовлено девальвацією національної валюти.
За оцінками аналітиків, державний і гарантований державою борг України на кінець 2016 року зросте до 68 млрд. дол., або до 80% ВВП, після чого знизиться у 2017 році до 75% ВВП.
Державний бюджет України на 2016 рік встановлює максимальний рівень державного та гарантованого державою боргу на кінець року в розмірі 1,946 трлн. грн.

У Львові будівлю Російського культурного

центру вирішили віддати на потреби волонтерів та бійців АТО

Депутати Львівської облради на сесії проголосували за виселення будівлі на вулиці Короленка, 1а у Львові, в якій був розташований Російський культурний центр імені Пушкіна.
Про це повідомляє Galinfo.
Рішення підтримали 65 депутатів. Управління майном при облраді займеться виселенням Російського центру, а потім оцінить необхідність проведення ремонту. Після цього приміщення здадуть під оренду для громадських організацій та волонтерів АТО.
«Затягувати з цим питанням не можна, адже наші ЗМІ та іноземні моніторять ситуацію навколо цього приміщення», – сказав заступник голови облради Володимир Гірняк.
Голова депутатської комісії з питань комунального майна та приватизації Ігор Комарницький заявив, що російська громада довела приміщення до «жахливого стану і страшної антисанітарії».

Іллєнко відзвітував про успіхи Держкіно

за два роки: зняли 42 фільми, заборонили 483

За два роки в Україні було завершено виробництво 42 фільмів, а надходження на спецрахунок Держкіно склали понад 8,5 мільйона гривень.
Про це голова Держкіно Пилип Іллєнко заявив у вівторок, 25 жовтня, на з’їзді Національної спілки кінематографістів України, розповідаючи про роботу агентства за час свого керівництва (з 11 серпня 2014 року й донині), йдеться у його повідомленні на Facebook-сторінці.
Зокрема, Іллєнко відзвітував про завершення виробництва 7 ігрових повнометражних фільмів (2014 рік – 2 фільми; 2015 рік – 3 фільми; 2016 рік – 2 фільми), 6 короткометражних дебютних фільмів (2014 рік – 1 фільм; 2015 рік – 1 фільм; 2016 рік – 4 фільми), 8 анімаційних фільмів: 2014 рік – 1 фільм; 2015 рік – 2 фільми; 2016 рік – 5 фільмів (зокрема, 1 повнометражний), 21 документальний фільм: 2014 рік – 1 фільм; 2015 рік – 3 фільми; 2016 рік – 17 фільмів.
Також було розпочато виробництво (укладено державних контрактів) на створення 61 нового фільму, з них вже завершено виробництво 22 фільмів. Було видано 113 посвідчень національного фільму.
Іллєнко розповів, що було проведено 3 конкурсні відбори кінопроектів для формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів (за результатами – включено 114 кінопроекти).
Проведено дні (тижні) українського кіно в 9 європейських містах (Брюсселі, Гамбурзі, Тбілісі, Амстердамі, Лондоні, Таллінні, Берліні, Парижі, Будапешті) та державі Ізраїль.
Надано підтримку 32 українським кінематографістам (зокрема, студентам) для участі у міжнародних кінематографічних подіях.
Станом на 24 жовтня 2016 року не рекомендовано для демонстрування і розповсюдження на території України 483 назви фільмів та т/серіалів, у зв’язку з порушенням ст. 15 та 15-1 Закону України «Про кінематографію». Він додав, що всього Експертною комісією з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно України переглянуто 937 назв фільмів/телевізійних серіалів.
Іллєнко також поінформував, що за період із 2014-го до 2016-го було укладено 31 ліцензійну угоду.
Надходження на спецрахунок Держкіно склали 8 мільйонів 585 тисяч 393 гривні: 2014 рік – 761 052 грн., 2015 рік – 7 000 115 грн., 2016 рік – 824 186 грн.
Як повідомлялося, на 80% держава фінансуватиме всі українські фільми і на 50% – телесеріали. Повністю за свій рахунок зніматиме дебютні, просвітницькі, авторські, дитячі, експериментальні й анімаційні стрічки. Такий законопроект затвердила Верховна Рада України 22 вересня 2016 року. Так, у держбюджет-2017 на кіно заклали 500 млн. гривень.

Екс-керівник Качанівської колонії

застрелився

Колишній начальник Качанівської жіночої виправної колонії № 54 Іван Первушкін вчинив самогубство.
Про це у вівторок, 25 жовтня, інформує «МедіаПорт» із посиланням на джерело в правоохоронних органах.
У відділі комунікації Головного управління Національної поліції в Харківській області підтверджують факт самогубства 55-річного чоловіка, не називаючи прізвища загиблого.
«Про подію у Дергачівський відділ поліції повідомила дружина загиблого. Правоохоронцями встановлено, що 23 жовтня ввечері жінка виявила в гаражі в селищі Березівське свого 55-річного чоловіка з пораненням щелепи. При виїзді за адресою були вилучені речові докази – травматичний револьвер, який належав загиблому. Слідчі кваліфікували подію як самогубство. Перевірка обставин трагедії триває», – повідомили у відділі комунікації ГУ НП.
Іван Первушкін народився в 1961 році. Багато років він працював у системі пенітенціарної служби та пішов на пенсію з посади начальника Качанівської колонії у вересні 2012-го році, через дев’ять місяців після того, коли 30 грудня 2011 року в колонію привезли екс-прем’єра України Юлію Тимошенко.
Лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила співчуття родині загиблого екс-начальника Качанівської виправної колонії № 54 (Харків) Івана Первушкіна, повідомляється на офіційному сайті партії у вівторок, 25 жовтня.
«Із прикрістю дізналася про трагічну загибель екс-начальника Качанівської колонії. Висловлюю щире співчуття родині Івана Первушкіна», – заявила Тимошенко.
«Так сталося, що доля звела мене з Іваном Первушкіним у сумний період життя. Коли Янукович кинув мене за ґрати, Іван Анатолійович був начальником Качанівської колонії, де мене утримували. Я знаю, що Первушкін відмовився виконувати накази влади про катування та приниження щодо мене. А коли ці накази стали занадто наполегливими, він написав заяву і пішов з посади за власним бажанням. Я вдячна йому за це», – написала політик.
«Не знаю причин, які змусили Івана Первушкіна залишити життя в той спосіб, який він вибрав. Але я буду завжди пам’ятати про той його порядний вчинок», – зазначила Тимошенко.

Екстрадиція до України Каськіва може тривати

до 9 місяців

У Генеральній прокуратурі України заявляють про призупинення владою Панами екстрадиційної перевірки щодо екс-голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (Держінвестпроект) Владислава Каськіва до вирішення питання про надання йому політичного притулку.
«На цьому етапі екстрадиційну перевірку щодо Каськіва призупинено до моменту завершення розгляду його клопотання про надання політичного притулку», – сказав заступник генерального прокурора Євген Єнін у вівторок, 25 жовтня, у Києві.
Він пояснив, що, згідно з формальною процедурою, це триває півтора місяця, якщо Каськів не оскаржувати рішення компетентних органів Панами (щодо надання йому притулку).
«Ми розраховуємо, що процес триватиме 6 місяців (щодо надання притулку), після цього до 3 місяців триватиме процедура екстрадиційної перевірки», – сказав Єнін.
Генеральний прокурор України Юрій Луценко розповів, що всі документи про екстрадицію Каськіва дуже швидко були передані панамській стороні. «Але, як і в кожному такому випадку, особа, яку ми вимагаємо екстрадувати, має право на судовий захист, судове оскарження на території, на якій він затриманий», – зазначив він на брифінгу у вівторок, 25 жовтня, у Києві.
Наразі, за словами генпрокурора, тривають судові процедури, в яких Каськів та його адвокати оскаржать можливість екстрадиції, і навіть розглядається питання про можливість надання політичного притулку.
«Ці суди йдуть, ми їх відстежуємо», – сказав Луценко, додавши, що він не може прогнозувати якісь терміни в цьому питанні.
Як повідомлялося, Каськіва затримали у Панамі вночі проти 8 вересня.
Згодом стало відомо, що Каськів подав клопотання про політичний притулок у Панамі.
Екс-голову Держінвестпроекту підозрюють у розкраданні державних коштів у 2012-2013 роках – 7,5 млн. гривень за укладеним договором про надання рекламних послуг з ТОВ «Глорія», як виявилося, фіктивних.
Також повідомлялося, що за офшорами, на які виводилися гроші з Агентства Національних проектів, яке очолював Владислав Каськів, стоять Сергій Льовочкін та Іван Фурсін. У прес-службі Льовочкіна спростовують інформацію програми «Слідство.Інфо» щодо офшорів.
У ГПУ раніше повідомляли, що запропонують Каськіву угоду зі слідством.
На початку жовтня стало відомо, що Каськів вніс заставу (600 тисяч доларів) і вийшов із в’язниці у Панамі.

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Сім’ї інвалідів війни та загиблих військовослужбовців АТО отримуватимуть грошову компенсацію для придбання житла, – Мінсоцполітики

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers