rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ «Енергоатом» без конкурсу замовив порошенківському «Турбоатому» конденсатор для ЮУАЕС за півмільярда
ДП «НАЕК «Енергоатом» 18 жовтня замовило ПАТ «Турбоатом» конденсатор турбіни за 465,02 млн. грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Конденсатор турбіни К-1000-60/1500 для енергоблоку № 1 Південноукраїнської АЕС обіцяють привезти до кінця 2017 року.
За технічними вимогами загальний термін служби обладнання має становити 30 років, між капітальними ремонтами – 8 років.
Нагадаємо, у лютому 2015 року держкомпанія замовила «Турбоатому» два конденсатори турбіни К-1000-60/1500 для цієї ж станції за 344,34 млн. грн.
Нинішню додаткову закупівлю провели за переговорною процедурою, оскільки ПАТ «Турбоатом» на сьогоднішній день володіє правом інтелектуальної власності на конструкцію конденсатора для турбоагрегату власної розробки, включаючи конструкторську документацію, термодинамічні, гідравлічні, сейсмічні розрахунки на турбоустановку в цілому та суміжні з конденсатором турбіни системи машзалу і є єдиним можливим виробником конденсатора бічного розташування для турбіни К-1000-60/1500 з відповідними референціями.
Дана закупівля конденсатора є додатковою закупівлею у того ж виробника і спрямована на уніфікацію, забезпечення сумісності зі суміжними системами турбоагрегату в цілому, постачання якого здійснив той же виробник, на збереження існуючого технологічного процесу експлуатації 2-го контуру АЕС.
Заміна постачальника може призвести до несумісності з існуючою конструкцією турбіни і до пов’язаних з цим проблем технічного характеру при експлуатації та обслуговуванні турбоагрегату та енергоблоку АЕС у цілому, а також до додаткових фінансових витрат.
Відповідно до висновку галузевого інституту НАН України «Інститут проблем машинобудування ім. А. М. Підгірного» від 14.07.2016 № 52/426, на даний час є об’єктивні обставини що підтверджують можливість виготовлення та постачання конденсатора «блоково-модульного» виконання турбіни К-1000/60/1500 виключно ПАТ «Турбоатом».
Держава володіє 75,22% акцій харківського «Турбоатома». Ще 13% акцій має ТОВ «КУА «Сварог Ессет Менеджмент» ПЗНВІФ «Сьомий», яке належить кіпрській «Енерджі Стандард Фанд Менеджмент Лімітед» Леоніда Півоварова зі Швейцарії та Максима Маркова з Росії – юристів Костянтина Григоришина.
Директором «Турбоатома» є Віктор Субботін, власник «Мегабанку», екс-«регіонал», який у 2015 році балотувався до Харківської облради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».
У вересні «Енергоатом» допустив лише «Турбоатом» до аукціону щодо закупівлі конденсатора для блоку № 3 Запорізької АЕС на очікувану суму 530,49 млн. грн. Решту потенційних учасників відхилили через різні невідповідності технічним вимогам і претензії до документів. Німецька фірма «Balcke-Durr GmbH» безуспішно скаржилася в АМКУ на неможливість здійснення у березні-травні 2017 року постачання, на яке потрібно, щонайменше, 10 місяців.
При цьому кількома тижнями раніше «Турбоатом» замовив компанії «A.D.Tubi Inossidabili S.p.A» (Італія) зварні труби з аустенітної сталі марки TP316L на суму 8,22 млн. євро або близько 241,05 млн. грн. Такі труби є основним елементом конденсаторів.

Суди лишають мисливцям Димінського 29 га у військовому містечку

Посадка для Труханова, Кауфмана і Грановського

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers