rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Нардепи не змогли подолати вето Порошенка на закон

про звільнення «безстрокових» контрактників

Верховна Рада України не змогла подолати вето президента на закон № 4689 про звільнення «безстрокових» контрактників та, фактично, відхилила даний законодавчий акт.
Так, за подолання вето голови держави проголосували лише 82 народні депутати при мінімально необхідних 300. Пропозиція спікера парламенту Андрія Парубія скерувати законодавчий акт на доопрацювання у профільний комітет набрала 149 голосів «за» при мінімумі у 226 голосів. Таким чином, закон вважається відхиленим.
Водночас, голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський заявив, що до Ради буде внесено новий законопроект, який дозволить вирішити проблему військовослужбовців, які уклали контракти на час дії особливого періоду.
Нагадаємо, 12 липня парламент ухвалив закон, яким дозволив військовослужбовцям Збройних сил України (ЗСУ), які проходять службу на контрактній основі під час дії в країні особливого періоду, після закінчення терміну дії контракту звільнитися з армії, переукласти контракт або достроково розірвати його.
Документ передбачав, що військовослужбовці, які підписали контракт зі ЗСУ під час дії особливого періоду, отримують право переукладати його терміном на 6, 8 або 12 місяців. Також вони мали б право достроково припинити його дію або ж, за наявності вислуги не менш, ніж 18 місяців військової служби, звільнитися зі ЗСУ.
27 вересня президент України Петро Порошенко застосував право вето до цього закону з пропозицією його відхилити. На думку голови держави, цей законодавчий акт у проголосованій редакції не може бути підписаний, оскільки реалізація запропонованих ним положень матиме вкрай негативні наслідки для обороноздатності України.
У своїх пропозиціях Порошенко зазначає, що за законом № 4689 право на звільнення з військової служби у ЗСУ одночасно отримають близько 57 тис. військовослужбовців. Крім того, з військової служби мають бути звільнені у 2016 році ще близько 21 тис. військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період.
На засіданні члени профільного комітету погодилися з думкою верховного головнокомандувача, що майже одночасне звільнення з військової служби близько 78 тис. військових призведе до критичного зниження укомплектованості особовим складом ЗСУ, а це вкрай негативно вплине на їхню боєздатність.
Водночас, існуючі темпи прийняття українців на військову службу за контрактом (близько 6 тис. осіб щомісяця) не дадуть змоги у найближчій перспективі повноцінно замінити звільнених військовослужбовців. При цьому більшість військових, яких буде прийнято на військову службу за контрактом, не матимуть бойового досвіду та відповідного рівня підготовки, що потребуватиме додаткового часу та значних фінансових ресурсів для їх набуття.

Сироїд: Ми маємо визнати окупацію й

припинити торгівлю з ОРДЛО

Україна повинна припинити економічні відносини з окупованою частиною Донбасу. Таку думку у вівторок, 18 жовтня 2016 року, висловила представник позафракційної «Самопомочі», заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд.
«Ми говоримо, що не можемо виконувати політичну частину Мінських домовленостей. Ми повинні визнати окупацію й припинити торгівлю з окупованими територіями. Це допоможе і нам, і допоможе нашим партнерам знайти правильний вихід», – сказала вона в ефірі телеканалу «112 Україна».
Нагадаємо, 42% громадян України підтримують припинення будь-яких економічних зв’язків між Україною та окупованим Донбасом до повного відновлення контролю України над цими територіями. Тоді як на сьогодні Україна повністю купує в ОРДЛО вугілля для теплових електростанцій, а також забезпечує ці райони енергоресурсами та соцвиплатами.
Всередині владної коаліції «Європейська Україна» позицію Сироїд підтримує «Народний фронт». Пропрезидентський «Блок Петра Порошенка «Солідарність» виступає проти припинення економічних відносин як з ОРДЛО, так і з Росією.

СБУ розслідуватиме підпал «Інтера»

як теракт

Прокуратура міста Київ внесла у справу компанії «Національні інформаційні системи», яка виробляє новини для телеканалу «Інтер», додаткову кваліфікацію «терористичний акт» та скерувала її до Служби безпеки. Про це повідомила прес-секретар прокуратури міста Київ Надія Максимець, передає «Детектор медіа».
За її словами, тепер досудовим розслідуванням займатиметься не Національна поліція міста Києва, а СБУ.
«Прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості по 258-й статті, в подальшому було внесені відомості про зміну підслідності у кримінальному провадженні, оскільки раніше цим займалися органи Національної поліції. Зважаючи на додаткову кваліфікацію даної події, відповідне досудове розслідування проводитиме СБУ», – сказала Максимець.
За її словами, тепер провадження кваліфіковано за чотирма статтями Кримінального кодексу України.
«Три були порушені одразу. Це – перешкоджання діяльності журналістів, умисний підпал, хуліганство із застосуванням спеціальних предметів Кримінального кодексу України. І, відповідно, стаття 258 Кримінального кодексу – терористичний акт. Всі матеріали скеровані для об’єднання та проведення подальшого досудового розслідування», – додала речниця прокуратури.
«Відповідно, подальше проведення досудового розслідування проводитиме слідчий відділ СБУ в Києві та Київській області. Минулого тижня ми їм усі матеріал офіційно передали. Я думаю, цього тижня вони вже мають бути у них», – зазначила Максимець.
Нагадаємо, 4 вересня під час акції протесту проти редакційної політики каналу «Інтер» у студії телекомпанії «Національні інформаційні системи» сталася пожежа.
«Інтер» неодноразово критикували за проросійський контент.
Нещодавно в Інтернеті було викладено листування колишнього креативного продюсера підсумкової програми новин «Подробности недели» на телеканалі «Інтер», громадянки РФ Марії Столярової з кремлівським пропагандистом Леонідом Муравйовим, де йшлося про погодження сюжетів на користь сепаратистів, виконання політичних замовлень Кремля.
Голова МВС Арсен Аваков також заявив, що ідеолога інформаційної політики «Інтера», російського громадянина Ігоря Шувалова, треба вислати з країни.
При цьому, на телеканалі заявили, що не мінятимуть редакційну політику на вимогу протестувальників, оскільки керівництву за неї «не соромно».

НБУ: з 1 листопада офіційний курс гривні

встановлюватимуть по-новому

Національний банк України з 1 листопада буде встановлювати курс тільки за угодами між банками, а також банками та НБУ.
Про це у вівторок, 18 жовтня, повідомлено на сайті Нацбанку.
Раніше він формував курс за угодами між банками, банками та їхніми клієнтами, банками та НБУ, НБУ та його клієнтами.
«Такий крок відповідає практиці розвинутих країн, де референтні курси – аналоги нашого офіційного курсу – розраховуються на підставі міжбанківських котирувань, оскільки вони більш об’єктивно відображають вартість національної валюти щодо іноземних валют», – пояснив директор департаменту відкритих ринків Національного банку Сергій Пономаренко.
За даними фінрегулятора, зміна розрахунку не матиме суттєвого впливу на значення офіційного курсу гривні.
Окрім того, з 1 листопада НБУ буде щоденно встановлювати офіційний курс гривні щодо валют 30 країн найбільших торговельних партнерів України, інших чотирьох валют з I групи Класифікатора, які не є валютами ключових торговельних партнерів і чотирьох банківських металів.
Окрім цього, один раз на місяць НБУ встановлюватиме офіційний курс гривні ще щодо 22 валют, зокрема, щодо 7 валют решти країн СНД та щодо 15 валют країн – основних торговельних партнерів України, які не увійшли до топ-30 торговельних партнерів України.
Як пояснив керівник управління дилінгових операцій Райффайзен Банку Аваль Юрій Гриненко, встановлення офіційного курсу гривні без урахування операцій банків із їхніми клієнтами буде більш точно відображати курс, за яким на міжбанківському валютному ринку проводяться операції, зазначає «НВ Бізнес». Оскільки банки мають можливість розраховуватися із клієнтами за відмінним, від міжбанківського, курсом, це дещо викривляє офіційний курс гривні.
Окрім того, після зміни методології розрахунку офіційного курсу гривні до долара буде дещо знижена маржа банків – різниця між купівлею і продажем інвалюти при операціях із клієнтами.
Нагадаємо, що з 16 вересня Нацбанк знизив облікову ставку до 15% з 15,5%.

Матіосу дозволили спецрозслідування щодо

високопосадовців РФ

Головна військова прокуратура отримала дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування щодо високопосадовців Російської Федерації за злочини проти основ національної безпеки України. Про це 18 жовтня 2016 року повідомляється на офіційному сайті ГПУ.
«Слідчим суддею Печерського районного суду міста Київ задоволено клопотання Головної військової прокуратури Генпрокуратури та надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього уповноваженого представника президента Російської Федерації у так званому «Кримському федеральному окрузі» Бєлавєнцева та заступника головнокомандувача Південного військового округу Збройних сил Російської Федерації генерал-лейтенанта Турченюка у вчиненні злочинів, передбачених статтями КК України – посягання на територіальну цілісність і недоторканість України; підбурювання до державної зради та ведення агресивної війни», – йдеться у повідомленні.
Досудовим розслідуванням встановлено, що Бєлавєнцев та Турченюк у лютому-березні 2014 року, діючи за попередньою змовою групою осіб з іншими представниками влади РФ, вчинили умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України, підбурювали військовослужбовців Збройних сил України до вчинення державної зради та сприяли веденню агресивної війни проти України, що призвело до тимчасової окупації території АР Крим і міста Севастополь та інших тяжких наслідків.
Підозрюваних оголошено у розшук, надано дозвіл на їх затримання та доправлення в суд для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
Після проведення відомством Анатолія Матіоса необхідних слідчих та інших процесуальних дій обвинувальні акти стосовно вказаних осіб будуть передані до суду для проведення спеціального судового провадження (заочне засудження).
Інкриміновані Бєлавєнцеву та Турченюку особливо тяжкі злочини передбачають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.
Як повідомлялося, Матіос заявляє, що не планує йти у відставку, допоки не завершиться розслідування резонансних справ щодо Сергія Курченка й Олександра Клименка.

Ракета-носій Antares з українським першим

ступенем успішно стартувала в космос

Ракетоносій Antares OA5 із вантажним кораблем Sygnus на борту здійснив успішний старт зі Середньоатлантичного регіонального космопорту на острові Волопс, штат Вірджинія, повідомляє Укрінформ.
Запуск ракети відбувся о 19.45 за місцевим часом (02.45 за Києвом), раніше він планувався на 19.40.
Ракетоносій здійснить постачання на Міжнародну космічну станцію 2,4 тонни корисного вантажу, який містить провізію для екіпажу, обладнання для МКС, а також для проведення наукових досліджень на орбіті.
Головним розробником ракети-носія Antares є корпорація Orbital Science Corporation (США). Однак, апарат створюється в рамках міжнародної кооперації за участю, зокрема, підприємств України.
Зокрема, основна конструкція першого ступеня Antares розроблена Конструкторським бюро «Південне», виготовлена «Південним машинобудівним заводом ім. О. М. Макарова» в кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), а також «ЧЕЗАРА» та «РАПІД» (Чернігів).
Ракета-носій призначена, передусім, для постачання вантажів на Міжнародну космічну станцію, а також для запуску комерційних і державних космічних апаратів.
Нагадаємо, 16 вересня з космодрому Куру, у Французькій Гвіані, ракета-носій Vega з українським двигуном вивела на орбіту космічні апарати Google.

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers