rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Чи треба видаляти жировики, і чи можуть вони переродитись у пухлини?
 Title 
  Ліпома на плечі

  Title
  Ліпома на шиї

Жировики (медична назва – ліпома) виникають у людей різного віку. Найчастіше – в тих, кому за 40, хоча нині вони з’являються і в значно молодших. Горбочки, розміром із квасолину, волоський горіх, куряче яйце (можуть бути й більші), утворюються на різних ділянках тіла: шиї, передпліччі, спині, животі, руках. Бувають одиночні й множинні.

Окрім косметичного дефекту та дискомфорту, нерідко викликають біль, розростаються і перетискають судини, нервові закінчення, обмежують функцію під час згинання, створюють незручності: наприклад, складно повернути шию, застібнути комір сорочки, одягнути пояс тощо.
Чому виникають жировики? Як відрізнити їх від інших новоутворень, що виникають на тілі? Чи обов’язково їх оперувати? І, головне – чи можуть вони переродитись у злоякісні пухлини?
Ці та інші запитання «Львівська газета» адресувала хірургові вищої категорії з багаторічним стажем Львівської обласної клінічної лікарні Юрієві Міхелю, якому доволі часто доводиться видаляти ліпоми.
–−Юрію Михайловичу, чому в людей інколи в дуже молодому віці виникають жировики?
– Жировик (ліпома) – це пухлина жирової тканини. У більшості випадків вона є доброякісною. Утворюються жировики, здебільшого, під шкірою, в жирових тканинах, хоча бувають і внутрішні. Зустрічаються і в жінок, і в чоловіків. Чому вони виникають? Причини різні, але основний фактор – метаболічний. Порушення жирового обміну призводить до закупорення жирових або потових протоків. Закупорення провокує склеювання жирових тканин, і вони не можуть розсмоктатися самостійно. Неправильне харчування, порушення гормональних реакцій також можуть бути поштовхом для утворення ліпом. Спадковість входить у перелік однієї з причин. Якщо у родичів були жировики, то існує висока ймовірність, що вони будуть і в нащадків. Згідно зі статистикою, 1% населення страждає на ліпоми.
– Якщо людина виявила на тілі жировик, що порадите робити?
− Нерідко складно встановити, коли саме виникла ліпома, бо немає ні болю, ні підвищеної температури. Та і її розміри спочатку не більші, ніж у горошини чи квасолі. Як правило, людина помічає ліпому, коли вона суттєво збільшилася. У такому випадку раджу не втрачати зі страху розум чи писати заповіт тощо, але візит до лікаря також не відкладати. Треба, передусім, переконатися, що це справді ліпома, а не, скажімо, лімфатичний вузол, прояв запалення чи якесь інше новоутворення. Іноді ми скеровуємо пацієнтів на УЗД чи комп’ютерну томографію, щоб дізнатися, чи жировик не вростає в інші тканини, не перетискає судини, нервові закінчення.
До якого спеціаліста звертатися? До того, до кого пацієнт звертається, коли виникають проблеми зі здоров’ям: сімейного лікаря, терапевта, дерматолога тощо. А вже вони, оглянувши пацієнта, скерують до потрібного фахівця.
– Жировики піддаються медикаментозному лікуванню чи їх обов’язково слід видаляти?
− Щодо медикаментозного лікування ліпом, то мені важко дати якісь поради. До мене часто звертаються люди, які, здається, перепробували все: користувалися різними мазями, травами, щось вводили всередину ліпоми, випалювали, але досягти бажаного ефекту так і не вдалося. Раджу не займатися самолікуванням.
Коли потрібне оперативне видалення ліпом? Для операцій є чіткі покази: якщо жировик болить, збільшується у розмірах, проростає всередину і перетискає судини, нервові закінчення, обмежує функцію при рухах. Якщо ліпоми невеликі, не ростуть, не заважають, то можна за ними стежити.
– Видалені ліпоми через деякий час можуть відродитися?
− Таке буває дуже рідко. Жирова тканина не має капсул. І якщо під час операції десь залишиться частинка зліпленої жирової тканини, то вона за якийсь час може розростися і відновитися. Мені доводилося оперувати людей, в яких уже були видалені ліпоми, а згодом вони розрослися знову.
– А жировики можуть перероджуватися у злоякісні пухлини?
– Можуть, хоча таких випадків дуже мало. Як правило, це відбувається після капсуляції старих ліпом. У них утворюються капсули, що створюють перешкоду для проникнення захисних антитіл, і тоді виникають умови для переродження. Є навіть ліпосаркоми. Їх мало, але як вгадати: переродиться ліпома в злоякісну пухлину чи ні? Деколи доброякісні ліпоматозні розростання на шиї можуть викликати стискання кровоносних судин чи дихальних шляхів. Тож якщо є покази (перераховані вище), то краще з жировиком розпрощатися. Нерідко на вулиці можна зустріти людей, які ходять з ліпомами на шиї розміром з кулак і більше й не наважуються звернутися до лікаря.
У мене нещодавно був пацієнт, у якого під рукою була ліпома розміром з людську голову, і він прожив з цим більш, ніж 20 років. Як він з нею стільки часу ходив?..
Щоправда, буває й по-іншому. Пацієнти, виявивши невелику ґулю на тілі, йдуть в онкодиспансер. Там, зробивши відповідні аналізи, лікарі скеровують їх до нас, бо це не злоякісна пухлина, а ліпома.
– Операції з видалення жировиків проводять під місцевим чи загальним знечуленням?
– Операції з видалення ліпоми на 90% – амбулаторний варіант. Щодо обрання знечулення, то це залежить від багатьох чинників: розміру ліпоми, її розташування та проростання, скупчення, психологічного стану людини, її віку, статі. Є ліпоми, які можна оперувати тільки під загальним знеболенням. Чоловікам, які можуть знепритомніти від вигляду крові, обираємо, як правило, загальний наркоз. Жінки, які перенесли пологи, просять оперувати їх під місцевим знеболенням. «Я відвернуся, а ви робіть, що треба», – кажуть вони. Тому знеболення пацієнт і хірург вибирають спільно. За кордоном такі операції проводять лише під загальним наркозом, щоб позбавити пацієнта переживань, страхів, бо один із принципів знеболення – пацієнт не повинен бути присутнім на операції. Місцева анестезія також має свої недоліки. Мені, як хірургу, краще оперувати під загальним наркозом.
Після операції пацієнтові накладають пов’язку і відпускають додому. Через деякий час він приходить на контрольний огляд.
Автор: Олександра Баландюх
Джерело: Львівська газета
(http://gazeta.lviv.ua )

Віктор Досенко: «В рабському суспільстві герої стають асоціальними елементами»

Як восени уникнути загострення гастриту і виразки шлунка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers