rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Основні симптоми стресу. Як уникнути стресу
Стрес – реакція організму на небезпечну, травматичну ситуацію, надмірне фізичне або емоційне навантаження, яка зачіпає всі його системи.

З’явившись як захисна реакція втечі, стрес тисячоліттями чудово виконував свої функції. Зустріч з небезпекою вимагала негайних активних дій. Для цього всі системи організму приводилися в «бойову готовність». У кров викидалися великі кількості гормонів стресу – адреналіну і норадреналіну, що викликають підвищення тиску, прискорення серцебиття, розширення зіниць, напругу м’язів. У сучасних умовах життя стало незрівнянно безпечніше, і необхідність негайної втечі виникає вкрай рідко. А ось реакція організму нітрохи не змінилася. При повторних стресових ситуаціях зміни, викликані адреналіном, накопичуються. Саме вони викликають характерні прояви стресу.

Симптоми стресу

Фізіологічні зміни при стресі спрямовані на максимальну мобілізацію резервів організму. При тривалому або часто повторюваному виділенні адреналіну в організмі виникають такі зміни:

1. З боку серцево-судинної системи. Перепади артеріального тиску, навіть у тих, кого раніше вони не турбували. Часто зі стресових ситуацій починається гіпертонічна хвороба. Серцебиття і порушення серцевого ритму іноді настільки виражені, що людина відчуває їх без спеціальних досліджень. Перебої в роботі серця – одна з найбільш частих причин звернення до лікаря у людей із хронічним стресом. Одним із проявів підвищеного тиску і судинної патології може бути шум у вухах.
2. З боку травної системи. Найпоширеніші симптоми стресу – зниження або повна відсутність апетиту. Людина в стані стресу різко втрачає вагу. Значно рідше зустрічається зворотна ситуація – підвищення апетиту при стресі. Крім цього, проявами стресу можуть бути і виражені болі в животі. Виникають різні диспепсичні явища – печія, відрижка, нудота і блювота, почуття тяжкості в шлунку, порушення стільця.
3. Порушення в дихальній системі проявляються відчуттям браку повітря, неможливістю зробити глибокий вдих, задишкою, зрідка – приступами задухи. Частішають простудні захворювання.
4. В опорно-руховій системі під дією адреналіну частішають м’язові спазми, можливі судоми, м’язи постійно в тонусі. Часто виникають болі в спині.
5. На шкірі з’являються різноманітні висипи, аж до дуже виражених. Навіть за відсутності алергічних проявів у минулому виникають алергічні реакції, насамперед, шкірні. Посилюється потовиділення, турбують постійно вологі долоні.
6. Залучення нервової системи проявляється психічними та інтелектуальними симптомами. З фізичних проявів можливі головні болі. До цієї ж групи можна зарахувати загальну астенізацію організму, його меншу опірність навантаженням. Температура при стресі часто знижена. Можливі епізоди її підвищення, частіше до субфебрильних (37-37,5) цифр. Короткочасні її підвищення до більш високих цифр не супроводжуються запальними змінами.
7. З боку статевої системи відзначається зниження лібідо.
Інтелектуальні симптоми стресу особливо помітні в учнів та студентів у період підвищених навантажень. До них належать:

• зниження пам’яті;
• неуважність, утруднена концентрація уваги, неорганізованість, запізнення;
• нав’язливі думки, особливо з негативним забарвленням;
• нездатність прийняти рішення.
Емоційні симптоми, на відміну від попередніх груп симптомів, деякою мірою можуть регулюватися людиною. При яскраво вираженому стресі можуть спостерігатися такі зміни в емоційній сфері:
• занепокоєння, тривожність, відчуття наближення лиха. Виникають панічні напади без виражених причин;
• дратівливість, примхливість, також без видимих причин;
• постійно знижений емоційний фон. Часті напади туги, печалі, аж до депресивного стану і суїцидальних нахилів. Для жінок особливо характерна сльозливість;
• низька самооцінка в поєднанні із завищеними вимогами до себе;
• пасивність і зникнення інтересів у житті;
• постійна напруга, людині в стані стресу вкрай важко розслабитися.

Як уникнути стресу?

Очевидно, що рекомендація не потрапляти в стресові ситуації або реагувати на них менш емоційно, нездійсненна. Тому важливо навчитися виходити з таких ситуацій з мінімальними втратами. У цьому допоможуть різні психотехніки розслаблення і фізичні навантаження та масаж. При виконанні масажу реалізується природний шлях метаболізму адреналіну. Він не накопичується, і, відповідно, не виникають супутні стресу фізіологічні зміни.
У процесі масажу регулюється стан м’язів, що знімає з них напругу. Щоденний емоційний стрес викликає напругу м’язів, насамперед, у шиї і спині, через що в цих зонах ви відчуваєте скутість і болючість. Подібний стан м’язів, – дискомфорт – призводить до посилення емоційного стресу, і далі по колу – і ось ми вже кидаємося на всіх і вся. Іноді ж людина просто не усвідомлює, наскільки напружені у неї м’язи, і списує все на звичайні явища: нервову роботу і неприємне оточення, – а характер і настрій псуються дедалі сильніше і сильніше. У цьому випадку найчастіше люди розуміють, в якому стані перебували раніше, тільки пройшовши сеанс у досвідченого масажиста.
У певних випадках затиснута шия і плечі можуть стати самі по собі причиною стресу. Сидіння цілодобово за столом в офісі або, навпаки, безперервні заняття спортом викликають сильне напруження м’язів, що найчастіше виливається в стрес.
У нашому центрі ми працюємо зі станами, які виникають при хронічному стресі, а також підбираємо чудові препарати для лікування та правильної реакції на стресові чинники.

Volodymyr Melnychuk D.N.
Andrew Labchuk (M.D. from Ukraine)
Vita Herbs Center. (773) 252-5409
5856 W Irving Park Rd,
Chicago, IL 60634

Міні-санаторій у… вулику

Природні наноботи атакують ракові клітини

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers