rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Святкування 25 річниці з Дня Незалежності України в Чикаго
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Учасники та спонсори фестивалю -
транспортна компанія “Real Trucking”


  Title
Ми є народ,
Єдиний, нероздільний.

І де б не був ти,
На якій землі,
Ти відчуваєш
Дух народу вільний,
І приналежність до його сім’ї.
Ти – українець,
Є і завжди будеш,
Таке твоє єство,
Духовний хрест.
І там, де ти –
Там Україна всюди,
І там народ твій,
Бо ти ним живеш

24 серпня 2016 року виповнюється 25 років відновлення Незалежності України.

Реальна історія нашої Незалежності значно довша і багатша. Впродовж сторіч найголовнішою рушійною силою і цінністю для українців була і є свобода! До сьогодення триває боротьба за ці вікові цінності.
Українці потребують більше натхнення, подібного до того, що панувало на Майдані, коли понад 100 тисяч українців співали національний гімн. Тільки люди, які відчувають якусь приналежність до свого суспільства, які шанують свою національну мову, літературу та історію, люди, які співають національних пісень і відтворюють національні легенди, будуть працювати від імені цього суспільства. Багато українців поневіряються в злиднях, шукаючи кращого життя.
Не дивлячись на важкі умови еміграції, українці залишаються спраглими до спілкування і людського тепла, пізнавання світу, бажання підкорити світ, познайомити американців з невідомою, але такою рідною для нас країною. І куди б не манили далекі обрії, на всіх континентах, ми завжди почуваємось українцями і горді з цього.
Український народ є унікальною нацією – волелюбною, розумною, співочою,
з особливим колоритом. Саме зараз, коли в Україні триває війна, український народ згуртувався як нація. Сильна нація і може формуватися в період труднощів і втрат, і це є значне випробування для українського народу, яке він витримує з честю. В українців є унікальний дух, до якого завжди тягне. Більшість українців пишаються тим, що вони – громадяни України.
Бачимо, наскільки зростає відчуття своєї належності до України і своєї відповідальності за країну.
Українці – дуже працьовита нація. Завдяки працьовитості, розуму, кмітливості, творчості українці прославляють Україну в усьому світі. Нам є ким пишатися!
Цього року святкування 25 річниці з дня Незалежності України відбулось 20 і 21 серпня в Сміт Парку в Чикаго. Вже протягом 33 років Український Конгресовий Комітет, відділ Іллінойс, за підтримки Генерального консульства України в Чикаго та різних громадських організацій і діячів організовує фестиваль «Українські дні» в Чикаго. Протягом двох днів тут панував гарний настрій, чудова музика, конкурси, можна було скуштувати смачні страви, придбати сувеніри від найкращих майстрів з України та діаспори.
Навіть несприятлива погода не злякала українців і не завадила святкуванню.
На цьогорічному святі зібралась дуже чудова, весела публіка. Українці були одягнені у вишукані вишиванки. Доповнювали образ різноманітними аксесуарами, віночками.
Наша вишиванка стала візитною карткою кожного українця у всьому світі. В орнаментах наших вишиванок закодований код українця. Вишиванка є своєрідним родинним оберегом для кожної української сім’ї.
Про Україну знають у світі. Наша вишиванка впевнено крокує по планеті і є найбільш модним трендом у світі моди. Всі українці зберігають, розвивають і поширюють на теренах Америки свої традиції, мову, культуру. А День Незалежності є приводом для демонстрації нашої культури.
Урочиста частина святкування розпочалась 21 серпня за участю поважних гостей від уряду Америки, Українського Конгресового Комітету Америки, відділ Іллінойс, та Генерального консульства України в Чикаго. Урочисто і піднесено Українські ветерани на чолі з полковником Петром Бенсаком, Армія США, внесли прапори України та Америки. Оркестр «Беркут» під керівництвом диригента Богдана Скавінського виконав гімни Америки та України. Далеко було чути спів імпровізованого хору українців, які разом співали гімн своєї держави.
Після молитви, яку провів отець Олег Кривокульський, із промовою виступив Ігор Дячун, голова Українського Конгресового Комітету Америки, відділ Іллінойс. Серед повноважних гостей була присутня Генеральний консул України в Чикаго Лариса Анатоліївна Герасько. Вона виступила з промовою, в якій привітала всіх українців із Днем Незалежності та нагадала світу, що українці гинуть на Донбасі від зовнішнього агресора та поневіряються в окупованому Росією Криму.
З привітаннями виступили: віце-консул Республіки Польща Роберт Русецький, Генеральний консул Литовської Республіки Marijus Gudynas, Абігейл Уоткінс з управління сенатора Річарда Дурбіна, Роберт Джонсон – офіс сенатора Марка Кірка, конгресмен Боб Долд, олдермен Брайан Хопкинс (Чикаго), та інші гості.
Було вручено почесні грамоти бійцеві АТО Ігорю Петруку та грамоти для інших героїв-воїнів.
На святі було присутнє духовенство всіх українських парафій Чикаго та передмість. Також серед почесних гостей було багато представників від громадських організацій:
Пані Христина Верещак – голова Крайової Управи Об’єднання Жінок Оборони Чотирьох Свобід України;
Пані Надія Ільків – Об’єднання Жінок Оборони Чотирьох Свобід України/відділ Катерини Зарицької та ведуча радіопрограми УККА «Вечірня трибуна»;
Пан Олег Караван – віце-президент дирекції Кредитівки «Самопоміч»;
Пані Лідія Ткачук – президент Українського національного музею в Чикаго;
Пані Марта Фаріон – адвокат, голова Києво-Могилянської Фундації; член Управи УККА, відділ Іллінойс;
Пан Микола Кочерга –  голова Фундації Українського Геноциду-США;
Пан Павло Бандрівський – член Управи УККА, відділ Іллінойс, Спілка Української Молоді, Чикаго;
Пані Орися Косач-Кардосо – директор Інституту модерного мистецтва та багато інших.
Після урочистої частини я поспілкувалася з Генеральним консулом України в Чикаго Ларисою Герасько. Працює вона в Чикаго більше, ніж рік і бере участь у святкуванні Дня Незалежності вдруге. «Враження дуже приємні, весело і гарно», – каже пані Лариса. Ще минулого року Генеральне консульство започаткувало пісенний флешмоб, такий, як виконання гімну України біля Клаут Гейт у Чикаго, в Міленіум Парку.
Цього року, вже за традицією, 23 серпня, після підняття прапора України запрошуємо всіх долучитися до пісенного флешмобу (розмова відбувалася 21 серпня – ред.).
До сьогоднішнього свята консульство започаткувало конкурс «Козацькі забави», де хлопці змагаються командами та індивідуально в киданні здоровенної булави та перетягуванні канату і т. п. Навколо зібралося багато вболівальників, які весело підтримували свої команди.
Ще Лариса Герасько сказала, що, на її погляд, занадто мало проводять таких конкурсів, де велика кількість людей могла б чомусь навчитися, щось на кшталт майстер-класу, наприклад, від танцювального колективу «Громовиця». Як на мій погляд, дуже цікава ідея.
Наприкінці нашої розмови Лариса Анатоліївна привітала всіх українців діаспори і побажала, щоб в Україні був мир і злагода, ніхто не гинув, щоб діти не втрачали своїх батьків, а країна – своїх найкращих синів.
Також Лариса Анатоліївна наголосила, що не дивлячись на те, що всі ми далеко від України, ми залишаємося українцями в душі і серці і, як виборці, будемо адвокатами України, захищатимемо її інтереси.
Але повернімося до концертної програми…
Концертна програма розпочалася з виступу дитячих танцювальних колективів.
Особливо сподобався «Буковинський козачок» у виконанні колективу «Вишиванка», та дитячий колектив «Іскра» з Палатайну.
Як завжди, дуже професійно і красиво виступив дуже знаний в діаспорі хор «СУМ».
Хористи заспівали відомі українські пісні якось по-новому, з родзинкою. Вже кілька років поспіль вражають своїм мистецтвом хлопці зі “Школи козацьких єдиноборств» під керівництвом Петра Волинця. Такі танці подобаються навіть тим, хто вважає, що це дівчача справа. Так, ходити по склу, володіти шаблею і робити це артистично, легко і невимушено зможуть тільки справжні козаки.
Цьогоріч було дуже багато гарних співаків.
Гарно, весело, по-українськи виступила заслужена артистка України Ірина Лончина. Вона виконувала свої авторські пісні. Як завжди професійно і неперевершено своїм голосом дивувала джазова співачка з Києва Ольга Цвинтарна. В її репертуарі є багато англомовних пісень. Як на мою думку, то найбільше вразила публіку лемківська пісня «Гамерицький край». Слова і мелодія цієї пісні близькі і зрозумілі кожному іммігранту.
Я дивилася, як люди слухали цю пісню, навіть неозброєним оком було видно, що в цей момент думками вони були біля своїх рідних, на своїй рідній землі. Прикрасою і приємною несподіванкою був виступ джаз-бенду «Myron Band». Колектив виконав композиції українських і американських авторів. З Ольгою Цвинтарною в них вийшов гарний тандем.
Гостями фестивалю були також Тарас Чубай і «Kozak system». Ці артисти не вперше в Америці, і не вперше тішать нашу громаду своїми виступами. Тарас Чубай виконував свої авторські пісні як самостійно, так і з колективом «Kozak system». Ці хлопці з Києва просто запалили публіку. Їхній виступ тривав більше, ніж годину, і вдячні слухачі не відпускали їх зі сцени. Справжній вогонь пристрастей, гарний настрій супроводжували концерт.
Як кажуть у народі, навіть найкраща пісня не завадить українцю смачненько поїсти. Наслухавшись гарних пісень, я пішла по нашому імпровізованому українському селу в пошуках чогось смачненького. Чесно кажучи, від різноманіття страв розбіглися очі.
Тут вам і вареники з картоплею, капустою, чебуреки, налисники, закарпатський банош, ковбаски і, звичайно, деруни зі сметаною та багато інших страв.
Цьогоріч нас годували і дебютанти нашого фестивалю – нові українські ресторани, які відкрилися цього року в Чикаго і передмісті. Це «Перший український ресторан «Гетьман», який відкрився в Bolingbrook, та ресторан «Тризуб», що нещодавно відчинив свої двері в самому серці Української околиці, по вулиці Чикаго.
Ресторан «Гетьман» здивував українськими ролами (десерт), а ресторан «Тризуб» – своїми фірмовими вишуканими стравами. Як завжди, стояла черга за шашликами біля вірменського ресторану «Арарат» з Манделайна, насолоджувалися фірмовими млинцями від кафе «Шоколадка», вподобали домашню їжу в наметі «Смачна українська їжа», і звичайно, підтверджую, що найсмачніші чебуреки в українському ресторані «Чарівний глечик». Тут вміють не тільки гарно співати, а й готувати.
Смачно поїли і пішли за подарунками.
Уже всім відома в Чикаго компанія «ЦЕХ ua» представила дуже чудові, вишукані вишиванки з України, а також різні аксесуари. Особливо цікаві вишиванки з бісером. Це сімейний бізнес, започаткований розумною і красивою україночкою Уляною Сидор.
Товарами з українською символікою торгували молоді студенти з України, фірма KMG.
Для шанувальників вишуканих прикрас фірмою «Amber Treagures» була представлена колекція прекрасних дизайнерських ювелірних виробів з бурштину. Це наші гості з Польщі, місто Гданськ. На нашому фестивалі вони не новачки. У Польщі добувають цей бурштин.
Але мій погляд зупинився на прикрасах з каменю блакитно-зеленого кольору. Поспілкувавшись з представником цієї компанії, я дізналась, що цей мінерал називається Туркус. Його добувають в Америці, в штаті Аризона. Звідси відправляють до Польщі. Там з цього мінералу виготовляють елітні вироби для наших красунь. Фірма постійно бере участь у в українських та польських ярмарках і фестивалях.
Завітали на наш фестиваль і гості зі штату Огайо. Степан Мамус представляв різноманітну українську символіку та цікаві футболки. Всі товари з України.
Цього року був проведений конкурс «Лотерея від спонсора».
У конкурсі брали участь страхова компанія «FARMERS insurance», Переможницею стала Оксана Худа. Приз вручила Наталя Банковська.
Розіграли телевізор від Українсько-американської Кредитної спілки «Самопоміч», а також лотерею від Українського Конгресового Комітету. Приз – телевізор – отримала Шевчук Галина. Автомайданівці розіграли боксерську рукавичку, яка дісталася жінці Стефанії Біланіч. Справжньою лотерейною родзинкою був розіграш трака від транспортної компанії «REAL Trucking».
Щасливим переможцем став Ігор Штангер.
У козацьких забавах перемогла команда «Надія», друге місце посіла команда «Дружба». В індивідуальних змаганнях найсильнішим виявився Вадим Довгалюк.
Медалі переможцям вручила Генеральний консул Лариса Герасько.

Це чудове свято відбулося завдяки спонсорам:
Українському Конгресовому Комітету Америки, відділ Іллінойс
Кредитній спілці «Самопоміч»
Банку МВ Financial
Посилкової корпорації  «Міст»
Компанії «Real Trucking»
Ресторанові «Тризуб»
Компанії «Хадо» та інш.

Всі отримали шалене задоволення від свята, завтра буде новий день. З думкою про Україну і вірою в нашу перемогу, з любов’ю в серці закінчується цей святковий день.
Разом ми – сила! Єднаймося – бо ми, українці, цього варті!
Зі святом, люба Україно, ти у нас така Єдина!!!

Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
  Щасливий переможець лотереї “Вигравай свій трак”.
Розіграно транспортною компанією “Real Trucking”


Title
Title
 Title
Title
Title Title 
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title
Title


Фото Володимира Дуди

Фотовітрина з Uketoberfest 2016

Хрещення

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers