rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Матіос: Перед вбивством Шеремет літав до Москви
на зустріч з оточенням Нємцова й бачився з Клименком

За три тижні до вбивства журналіст Павло Шеремет літав до Москви (РФ), де зустрічався з близьким оточенням убитого російського опозиціонера Бориса Нємцова.
Про це заявив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, передає Hubs.
«Не хочу вдаватися в конспірологію, але на останній зустрічі з Павлом ми обговорювали багато речей – він завжди був оптимістом, це світла людина, але в той момент він сумними фарбами описував ситуацію свого перебування десь три тижні тому в місті Москва», – повідомив прокурор в ефірі «5 каналу».
«Він зміг зустрітися з усіма, хто був у близькому оточенні Нємцова», – додав Матіос.
Окрім того, за його словами, Шеремет, нібито, спілкувався з міністром доходів і зборів режиму екс-президента Віктора Януковича Олександром Клименком (неофіційним власником радіо «Вести» - ред.). Правда, про предмет цієї розмови і причини зустрічі Шеремет повідомити нікому, нібито, не встиг.
«Він відвідував так званий офісний центр «Москва-Сіті», де всі наші квазі-вигнанці, яких ми обов’язково дістанемо і судитимемо. І одним з таких вигнанців був екс-міністр доходів і зборів Клименко. Але ми не встигли обговорити сутність цієї розмови», – сказав Матіос.
Нагадаємо, основною версією вбивства Павла Шеремета слідство вважає помсту за професійну діяльність.
До розслідування вбивства долучилися фахівці ФБР США.
Нагадаємо, 4 лютого 2015 р. суд задовольнив клопотання Генпрокуратури про обрання Клименку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Запобіжний захід обрано у кримінальному провадженні за підозрою Клименка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою), за фактом організації незаконних схем ухилення від сплати податків підприємствами реального сектора економіки.
Як повідомлялося, на даний час заарештовано низку активів і триває розслідування кримінальних справ проти колишніх високопосадовців.
28 липня 2015 року в ГПУ заявили, що Печерський райсуд Києва розпочав процедуру заочного засудження 6 екс-високопосадовців, з-поміж них – Клименка.


Пайєтт: США цього тижня передадуть

Україні безпілотники і прилади нічного бачення

США цього тижня передадуть Україні безпілотні літальні апарати та прилади нічного бачення.
Про це посол США в Україні Джеффрі Пайєтт повідомив під час дискусійного клубу, організованого фондом «Відкрий Україну», передає УНІАН.
Кажучи про допомогу Сполучених Штатів українським військовим, Пайєтт зазначив, що «ми вже на сьогодні зобов`язалися надати більше, ніж 600 мільйонів доларів допомоги у сфері безпеки».
За його словами, цього тижня в Україну привезуть нове спорядження.
«До нас цього тижня приїде ще одна велика партія безпілотних літальних апаратів. Ми привеземо більше приладів нічного бачення у найближчі кілька днів», – заявив Пайєтт.
Посол не уточнив точну кількість обладнання, яке надійде до України.
Також він згадав, що в Україну привозили радари.
За його словами, Сполучені Штати допомогли «дуже хоробрим українським жінкам і чоловікам, солдатам та матросам, сухопутним військам та морським силам вашої країни тими засобами, які вони можуть використовувати для стримування російської територіальної агресії».
Раніше посол України в США Валерій Чалий повідомляв, що США у наступній військовій допомозі нададуть Україні нові партії контрбатарейних радарів, безпілотники і засоби захищеної комунікації. Він зазначив, що в бюджеті США цього року запланована найбільша в історії сума на допомогу Україні.
Нагадаємо, 2 липня США передали Україні 14 радіолокаційних станцій контрбатарейної боротьби. Ці радари можуть за траєкторіями снарядів, ракет або мін визначати місцеперебування зброї противника.

Росія стягує війська під Харків

Лише за вісім місяців, у період з жовтня 2015 року до червня 2016-го, російська військова база в Валуйках, що в безпосередній близькості від українського держкордону, була прискореними темпами повністю заповнена як живою силою, так і військовою технікою. Про це повідомляє InformNapalm.
Волонтерами-розвідниками, які здійснюють періодичний моніторинг даного напрямку, було виявлено, що в сервісі Google Maps з’явилася нова світлина за 19 червня цього року, на якому зображено значні зміни на новій російській військовій базі у населеному пункті Валуйки (за 17 км від найближчої точки українського кордону й на відстані 30 км до українського кордону в бік міста Харків).
Окрім того, в даному місці розташовано аеродром міста Валуйки (магнітний курс зльоту і посадки – 285/105, асфальтована ВПП 500/25 метрів). Раніше повідомлялося, що аеродром «не обладнано засобами наземного контролю, й він використовується сільгоспавіацією та санавіацією як запасний у світлий час доби». І, справді, на фотографіях Wikimapia за 2013-й видно лише злітно-посадкову смугу, а територія навколо порожня. Однак, з кінця березня 2014 року там створено передову базу армійської авіації ВПС Росії, на якій зосереджено бойові вертольоти Мі-24П і Мі-24ПН, транспортно-десантні вертольоти Мі-8МТВ й вертольоти-постановники перешкод Мі-8СМВ. «Ймовірно, до Валуйків перекинуто групу зі складу 549-ї авіаційної бази армійської авіації ВПС Росії з Прибилова (Ленінградська область)», – йдеться у повідомленні.
Пізніше там з’явилася техніка і військові намети, а ще через якийсь час – повноцінне ударне військове угруповання з відповідною інфраструктурою.
Військові бази і табори підготовки бойовиків в Ростовській області (РФ) з початку 2014 року виконують свої функції з тилового забезпечення об’єднаних російсько-терористичних сил, що діють в окупованих частинах Донецької та Луганської областей (Україна). «Для чого РФ знадобилося різке збільшення угруповання сил на інших базах, що розташовані в безпосередній близькості від українського та білоруського кордонів, наразі це питання лишається відкритим. Але після анексії Криму та окупації Донбасу воно виходить далеко за межі виключно «внутрішніх справ РФ» й вимагає пильної уваги, а також адекватної реакції світової спільноти», – резюмують автори матеріалу.
У випадку переходу російсько-української війни з гібридної площини у конвенційну чимало аналітиків моделюють вихід російського угруповання сил вторгнення з боку кордонів РФ та Харківської області з метою відсікання основних сил українського війська та їхню локалізацію в обхват зони проведення АТО.
У зв’язку з цим спостереження за діями російської армії вздовж всієї протяжності російсько-українського кордону має стратегічний характер.

ГПУ про трагедію на Широколанівському

полігоні: одна з версій – невідповідність

боєприпасів нормативам

Як одну з основних версій трагедії під час військових навчань на полігоні «Широколанівський» у Миколаївській області слідство розглядає невідповідність боєприпасів встановленим нормативам.
Про це повідомили в Управлінні зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури.
Трагедія сталася 25 липня на території полігону під час проведення навчальних стрільб. Військовослужбовці, проводячи навчальні вправи зі стрільби з міномета, здійснили 7 вдалих пострілів, після чого заряджаючий здійснив спробу чергового пострілу. Однак, стався вибух, внаслідок чого загинув один та отримали поранення ще 10 військовослужбовців.
Військовою прокуратурою Миколаївського гарнізону розпочато досудове розслідування за ч. 2 ст. 414 КК України за фактом порушення правил поводження зі зброєю, що завдало тілесних ушкоджень кільком особам або смерть потерпілого. Наразі проводяться допити свідків, призначення необхідних експертиз, інші першочергові слідчі дії.
«Попередньо встановлено, що під час стрільб використовувались міни 1975 року випуску та детонатор 1960 року випуску. У зв’язку з цим слідством однією з основних, окрім інших, розглядається версія технічної невідповідності боєприпасів встановленим нормативам», – йдеться у повідомленні.
ГПУ взяла на контроль хід слідства за фактом загибелі та поранення військовослужбовців на полігоні «Широколанівський».

З початку року на контрактну службу

в армію вступили 40,8 тисячі військових

На контрактну службу в армію України з початку 2016 року вступили 40,8 тисячі військовослужбовців. Про це заявив спікер Міністерства оборони, підполковник Олексій Чорнобай на брифінгу у вівторок, 26 липня.
«З початку року контракт з армією підписали 40 тисяч 800 військовослужбовців, з яких близько 4,5 тисячі – офіцери», – сказав він.
Як відомо, в середині липня Рада дозволила військовим, які на початку АТО уклали контракти з армією «до закінчення особливого періоду», розривати свої контракти.

ЗМІ знайшли у мера Ірпеня будівельний

бізнес у Польщі

Мер Ірпеня Володимир Карплюк, який, за даними генпрокурора Юрія Луценка, переховується у Польщі, має там будівельний бізнес. Про це дізналися журналісти програми «Схеми».
Як йдеться в публікації, у 2013 році лідер партії «Нові обличчя» Володимир Карплюк і його заступник у політсилі Володимир Співак заснували фірму у Варшаві – Sarafan – зі статутним капіталом у 5 тисяч польських злотих (близько 30 000 гривень). Компанія займається будівництвом і ремонтами «під ключ», її офіс розташований у самому серці Варшави.
«Як ми з’ясували – факт наявності польського бізнесу Володимир Карплюк приховував: ані частку в цьому бізнесі, ані будь-які надходження з-за кордону Карплюк не зазначав у жодній зі своїх декларацій, починаючи з 2013-го», – йдеться у розслідуванні.
Водночас, серед засновників компанії Володимир Карплюк пробув до березня 2015 року. Нині єдиним власником компанії є саме Співак. Прикметно, що цей же Володимир Співак нині володіє й українською компанією «Будрегіонінвест» – будівельною фірмою, яку раніше заснували дружини Карплюка і мера Бучі Федорука, і з якою тісно пов’язана вся діяльність мера-втікача у Ірпені.
Раніше генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що мер Бучі та голова Ірпеня протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва.
21 липня в ГПУ заявили, що місцеперебування Карплюка невідоме, а сам він фігурує в кримінальній справі про незаконне виділення 14 га Бучанського лісу комуністу екс-віце-спікеру Верховної Ради Калєтніку.
У нього вдома і в будинку його тестя – мера сусіднього з Ірпені міста Буча – Анатолія Федорука пройшли обшуки. Також правоохоронці обшукали їхніх підлеглих і ділових партнерів (всього 31 адреса).
23 липня Карплюк все ж зізнався, що перебуває за кордоном, хоча доти стверджував, що не покидав територію України.

Кабмін призначив Ковтунця заступником

голови Міносвіти

Кабінет міністрів України призначив заступником міністра освіти і науки Володимира Ковтунця. Про це йдеться у розпорядженні КМУ № 529-р від 22 липня 2016 року, розміщеному на сайті уряду.
«Призначити Ковтунця Володимира Віталійовича заступником міністра освіти і науки України», – сказано в документі, підписаному прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.
Зазначимо, Ковтунець – експерт Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI), народний депутат України 2-го скликання (з 11 травня 1994 р. до 12 травня 1998 р.).

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers