rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Дочасні вибори: гарячі новини
Title  
 
У неділю, 17 липня, в семи виборчих округах – № 23 (Волинська обл.), 27 (Дніпропетровська обл.), 85 (Івано-Франківська обл.), 114 (Луганська обл.), 151 (Полтавська обл.), 183 (Херсонська обл.), 206 (Чернігівська обл.) – відбулися дочасні вибори до Верховної Ради України.

Укрінформ нагадав, що голосування проходило на 1142 дільницях у 7 областях.
До Верховної Ради балотувався 371 кандидат – у середньому – це більше, ніж по півсотні на округ. Не йметься деяким особам, дуже хочеться отримати якщо не перемогу, то тимчасовий заробіток у якості технічного кандидата чи когось подібного.
Правда, трапляються і щирі активісти та політичні романтики, які готові битися «за ідею».
85 із цих майже чотирьох сотень кандидатів висунуто політичними партіями, а 286 – шляхом самовисування.
Як бачимо, самовисування продовжує бути зручним способом участі у виборах.
  Title
 
Пишу я ці рядки через три години після завершення минулої напруженої доби.
До оголошення остаточних результатів ще далеко.
Треба чекати, принаймні, день-два. Цього часу у мене нема – матеріал здаю в редакцію через годину-дві.
Так чому ж я пишу про те, закінчення чого знати не можу?
Для чого обговорювати попередні, вельми приблизні підсумки?
Адже в остаточному варіанті цифри можуть змінитися, навіть значно. І той, хто спочатку йшов першим, може так і не отримати приз переможця.
І навпаки – той, хто спочатку, нібито, тримався у тіні, на фініші підрахунку може вискочити і забрати переможний приз.
Тож, що залишається аналізувати на цьому етапі підрахунку?
Перше, що варто констатувати: дочасні парламентські вибори відбулися.
Про це після закриття дільниць на брифінгу заявив Комітет виборців України (КВУ).
А були ж і сумніви у цьому.
Дійсно, надворі літо, багато хто у відпустках, від’їздах чи за містом. Ще більше тих, хто вже зневірився у механізмі виборів та не чекає нічого доброго від новообраного нардепа, ким би той не був.
Адже робота Верховної Ради України за два останні роки виконала функцію не просто холодного, а «крижаного душу» і добряче витверезила навіть невиправних політичних романтиків, котрі є серед виборців.
Тим не менше, день довиборів довів – електорат хоч і зі скрипом, але до виборчих дільниць цієї неділі потягнувся.
За попередніми даними явка виборців була занизькою. І це другий підсумок цих виборів. Окрім вищезгаданих причин, негативну роль зіграли і чорні технології – зокрема – так звана «технологія мінування». Особливо відчутно вона спрацювала у прикордонній із Кримом Херсонській області.
Після запущених кимось чуток, що деякі виборчі дільниці заміновані, кількість бажаючих ризикнути життям біля виборчих урн, особливо в першій половині дня, різко зменшилася.
Але після обіду явка виборців там зросла і за інформацією директора КВУ була уже в межах норми – десь 24%.
Центральна виборча комісія (ЦВК) повідомила, що станом на 20 годину окружні виборчі комісії (ОВК) проінформували: найбільшу активність продемонстрували виборці в окрузі № 23 (Волинська область) – 48,80 %. Після них йдуть виборці з округу № 85 (Івано-Франківська обл.) – 37,83%. За двома лідерами з невеликим відставанням йдуть виборці в окрузі № 206 (Чернігівська обл.) – явка котрих склала 34,64%, і електорат в окрузі № 151 (Полтавська обл.) – 34,19%. Дніпропетровці з округу № 27 посідають п’яте місце з активності – 26,03%, а херсонці поки що відчутно відстають – середня цифра за день склала лише 16,38%.
Не зовсім зрозуміла ситуація в окрузі № 114 (Луганська область).
За станом навіть на 1 годину 30 хвилин 18 липня 2016 року ця ОВК досі не передала Центральній виборчій комісії у повному обсязі (щодо усіх 133 виборчих дільниць, на яких проводилось голосування) інформацію щодо явки виборців за станом не тільки на 20 годину, але й навіть на 16 годину, що є грубим порушенням.
За свідченням спостерігачів та активістів, серед яких і сестри Віра та Надія Савченко, там повним ходом йдуть якісь маніпуляції. Терміново замінюють членів виборчих комісій, замість них завозять якихось інших, навіть зі сусідніх областей.
ЦВК насідає на луганську ОВК, щоб та таки передала дані про явку виборців. Повідомлені про дивну ситуацію та спроби зірвати вибори на окремих дільницях і правоохоронні органи.
Це спрацювало. Луганчани хвилину тому відрапортували – явка у них, нібито, найвища – 63,07%. Але ж і порушень там найбільше – 44 із поки що зафіксованих 150 порушень на дану хвилину.
Загалом, ці вибори знову підтвердили – очистити виборчий процес від порушень, зокрема, грубих, не вдається. Правоохоронці повідомляють, що уже відкрито 6 справ, лише в Дніпрі виявлено на даний час понад чотири десятки порушень – таких, як фотографування бюлетенів, їх винесення за межі дільниці, наявність у день виборів агітаційних матеріалів, підкуп виборців, факти підписання протоколу про підсумки голосування без його заповнення тощо.
Згідно з першими підсумками підрахунків бюлетенів на Херсонщині борються кандидати від ВО «Батьківщина» Юрій Одарченко та кандидат від БПП «Солідарність» Андрій Путілов. Обидва вже були в минулому нардепами. В спину їм дихають представники екс-регіоналів від партії «Відродження» та «Опозиційного блоку».
Зате на Дніпропетровщині поки що вимальовується явний лідер – популярний волонтер і радник міністра оборони України самовисуванець Тетяна Ричкова, вдова учасника АТО. За нею йде місцевий підприємець, екс-регіонал Загід Краснов. Він поки що має вдвічі менше голосів.
На Чернігівщині ставленик провладних сил і формальний самовисуванець Максим Микитась поки що впевнено тримає лідерство. А ось екс-нардеп Єгор Фірсов, якого нещодавно фракція БПП виключила зі своїх лав і позбавила депутатського мандату, поки що пасе задніх. Хоча за нього у програмі Савіка Шустера активно агітували Степан Хмара, Олесь Доній, Анатолій Гриценко та інші відомі політики.
На Полтавщині, де позиції ВО «Батьківщини» є традиційно сильними, поки що перед веде їхній представник Руслан Богдан. Вірменин С. Мамоян від «Партії простих людей» місцевого популярного нардепа Сергія Капліна помітно відстає.
На Івано-Франківщині брат міністра енергетики Ігоря Насалика – Сергій – наполегливо доганяє кандидата від партії «Укроп» (пов’язаної з іменами Ігоря Коломойського та Геннадія Корбана) Віктора Шевченка. Не здаються і жінки – кандидатки від ВО «Свобода» Оксана Тебешевська та ВО «Батьківщини» Ольга Сікора.
Перед виборами казали, що Блок Петра Порошенка ставить завдання отримати максимально можливу кількість нових депутатських «багнетів» для зміцнення парламентської фракції БПП і задля цього, нібито, готовий активно залучати адмінресурс та «технологію гречки».
Враховуючи, що в практиці виборів переможці-самовисуванці нерідко примикають до партії влади, у БПП «Солідарність» є сподівання, що у трьох-чотирьох округах їм вдасться провести своїх людей – якщо не офіційно від партії, то, фактично, як самовисуванців.
У наступному числі нашого часопису ми матимемо можливість обговорити уже остаточні результати цих дочасних виборів.

Віктор Рибаченко,
Шеф-редактор
«Час і Події»

The New York Times: Український клептократ хоче отримати свої гроші і притулок у США

«Український велосипед» усе одно доведеться винайти

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers