rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Генпрокурор презентував Єдиний держреєстр
декларацій про доходи чиновників

У Генеральній прокуратурі України відбулась презентація Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та системи електронного декларування.
Як повідомляє Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури, відкриваючи захід, генпрокурор Юрій Луценко наголосив, що лише прозорість може повернути довіру народу до власної держави.
Він наголосив, що уже в жовтні, коли будуть подані декларації, можна буде побачити перші результати.
«Я хочу, щоб уже цього року ми мали декілька показових, успішних історій, перших справ, які засвідчать рівність усіх перед законом», – заявив Луценко.
Захід відбувся також за участі голови Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак, а також заступника директора Програми Розвитку ООН в Україні Блерти Чели.
Як повідомлялося, Верховна Рада 15 березня 2016 року ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру в 2016 році», яким передбачено у 2016 році започаткувати роботу електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції».
Кабінет міністрів України в березні 2015 року створив Національне агентство з питань запобігання корупції, яке має займатися перевіркою майнових декларацій чиновників.
На початку квітня до Конституційного Суду України надійшло подання 48 народних депутатів щодо конституційності окремих положень закону «Про запобігання корупції» та статті 366-1 Кримінального кодексу України в частині електронного декларування майна особами, які виконують функції держави або місцевого самоврядування.

Василишин, якого звинувачують

у хабарництві, вийшов зі СІЗО

Заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина, який підозрюється у хабарництві, звільнили з-під варти.
Про це ЛІГА.net розповіла прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець.
«Підозрюваного було звільнено з-під варти з Лук’янівського СІЗО у зв’язку з внесенням застави. Засоби, які вказані в заставі, надійшли на рахунок суду вчора», – повідомила вона.
Максимець додала, що 12 липня у Дніпровському суді має також відбутися розгляд відведення судді за клопотанням захисту підозрюваного.
«Що стосується іншого підозрюваного, щодо якого також було обрано запобіжний захід з можливістю внесення застави, немає інформації. Наразі він перебуває під вартою», – заявила Максимець.
Як повідомлялось, Василишина затримали вночі проти 8 липня за підозрою у хабарництві. Під час обшуку у зловмисника було вилучено понад 50 тис. дол., 320 тис. грн.. та 2,5 тис. євро.
Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Василишин отримував від 50 до 100 тис. грн. поборів лише з урологічного центру Олександрівської лікарні. Василишин раніше був керівником цієї лікарні. За словами Луценка, директор урологічного центру лікарні Юрій Серняк особисто розподіляв лікарів на операції. За кожну з операцій лікарі вимагали гроші у пацієнтів і здавали їх Серняку, який ці гроші акумулював і передавав Василишину.
8 липня Дніпровський райсуд застосував до Василишина запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 2 млн. 856 грн. 11 липня захист Василишина заявив про внесення за нього застави.

Парламент схвалив у першому читанні

закон про наставників для дітей-сиріт

Народні депутати підтримали у першому читанні внесений до парламенту президентом законопроект № 4784 щодо наставництва над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.
За відповідне рішення проголосував 231 народний обранець, повідомляє «Укрінформ».
Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачає запровадження інституту наставництва для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Зокрема, документ визначає, що наставництвом є добровільна безоплатна діяльність наставника з надання такій дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, індивідуальної підтримки та допомоги у підготовці до самостійного життя.
Передбачається, що наставництво здійснюватиметься за договором, укладеним між наставником та адміністрацією закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Відповідно до законопроекту, наставником зможе бути повнолітня дієздатна особа, яка пройшла курс підготовки з питань виховання і соціальної адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за відповідною програмою, затвердженою центральним органом влади, та уклала договір про наставництво.
Як повідомлялося, кількість усиновлених дітей за 2015 рік становила 3 212 осіб. Дані наведено без урахування тимчасово окупованих територій АР Крим та частини зони проведення АТО. Разом з тим, у 2014 році було усиновлено 3 218 дітей, у 2013-му – 3 732, у 2012-му – 4 079.

У СБУ визнали, що неспроможні заблокувати

сайт «Миротворець»

У СБУ заявили, що в Україні відсутні механізми блокування сайта «Миротворець».
Про це йдеться у відповіді Нацполіції на запит уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, пишуть «Українські Новини».
«Повідомляємо, що на сьогодні в Україні відсутній законодавчо визначений механізм блокування доступу користувачів до Інтернет-ресурсів, які використовуються для розміщення контенту», – сказано в ньому.
СБУ підкреслює, що Національна поліція розслідує кримінальне провадження за фактом публікації сайтом «Миротворець» персональних даних представників ЗМІ, які отримали акредитацію в самопроголошених Донецькій і Луганській «народних республіках» і в Міністерстві закордонних справ Росії.
Водночас, вказується, що 11 травня прокуратура Києва внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про поширення сайтом «Миротворець» персональних даних журналістів із кваліфікацією кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу.
Розслідування доручено проводити Печерському управлінню поліції Головного управління Нацполіції в Києві.

Альбом Джамали видав найбільший у світі лейбл

Альбом української співачки Джамали «1944» видав найбільший у світі американський музичний бренд Universal Music Group. У Сполучених Штатах платівка вийшла 10 липня. У ній вміщено 12 композицій: вісім англійською і три українською мовами, зокрема, основна – «1944» – з якою Джамала перемогла у пісенному конкурсі «Євробачення 2016».
Про це повідомляють на офіційному сайті співачки.
В Америці реліз здійснює компанія Republic Records, що входить до Universal Music Group. Цей бренд працює з такими артистами, як Ariana Grande, Drake, Florence + The Machine, John Newman, Nickelback, Nicki Minaj, The Weeknd.
«Пісні про пошук шляху додому, про самотність, любов, надію на краще майбутнє. Думаю, публіці сподобається», – каже співачка.
Місяць тому, 10 червня, відбувся реліз альбому «1944» в Європі. Його здійснював лейбл Universal Music Denmark, що ексклюзивно розповсюджує офіційний збірник «Євробачення 2016».   

В Україні вперше здійснили пересадку

штучного серця

В Інституті серця вперше в Україні імплантовано механічне серце.
Про це у Facebook написав лікар-кардіохірург Борис Тодуров.
«Ми зробили це! Перше механічне серце в Україні імплантовано в Інституті серця. Пацієнт щойно виїхав у реанімацію», – написав Тодуров.
Зазначається, що перше штучне серце імплантовано в Інституті серця Борисом Тодуровим і його командою та Крістофом Шмідтом (Christof Schmid), професором з Німеччини.
Раніше Тодуров повідомив, що в Інститут звернувся 41-річний харків’янин Павло Дорошко з тяжкою серцевою недостатністю. Єдиний спосіб вижити з таким важким діагнозом, як дилатаційна кардіоміопатія – це пересадити донорське серце. Такі операції з трансплантації серця в нашій країні не проводять уже кілька років.
Єдиний реальний шанс пацієнта продовжити час очікування донорського серця – це імплантувати йому механічне серце. Використання штучного механічного серця для хворих з тяжкою серцевою патологією збільшує їхні шанси вижити і дочекатися необхідного для трансплантації донорського органу.
На сьогодні вартість такого механічного серця – 120 тисяч євро.
За інформацією кардіохірургів, термін служби такого серця необмежений, деякі пацієнти з ним живуть вже більше, ніж 8 років. Фахівці Інституту пройшли сертифікацію в Німеччині та отримали право на проведення імплантації штучного серця.
Зауважимо, Борис Тодуров раніше заявляв, що успішна операція може викликати резонанс, «який дасть нам можливість повернутися до обговорення нового закону (щодо трансплантації – ред.)».
Нагадаємо, у 2013 році повідомлялось, що Міністерство охорони здоров’я України, Європейський директорат з якості лікарських засобів (EDQM), охорони здоров’я та питань трансплантації, Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова і Всеукраїнська рада із захисту прав та безпеки пацієнтів мають намір створити в Україні Національне агентство трансплантації.
Раніше повідомлялося, що законопроект про вилучення органів для донорства мають намір внести до парламенту тільки після повного громадського обговорення. Трансплантологи запропонували пом’якшити формулювання в документі: так, кожен громадянин за життя має право вирішити, чи стане він донором після смерті, а за родичами залишається право голосу.
У той же час українці дедалі активніше продають і купують в Інтернеті власні органи. На сайті під назвою «Донори» посередник між покупцями і продавцями докладно розповідає, що потрібно зробити, щоб позбутися «зайвого» органу за винагороду.
21 квітня 2016 року Верховна Рада у першому читанні ухвалила закон 2386а-1 щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини.
Перед голосуванням одна з авторів документа Ольга Богомолець заявила, що цей закон дозволить віддавати вітчизняним установам 326 млн. гривень, які сьогодні держава віддає на лікування дітей за кордоном.
Також вона додала, що донорами ставатимуть лише ті люди, які за свого життя подадуть заяву про згоду на вилучення своїх органів у випадку смерті для порятунку іншої людини.
За попередніми підрахунками, в Україні щорічно гине від 40 до 60 потенційних донорів на 1 млн. населення, що становить близько 3 тисяч донорів, які могли б врятувати життя 10 тисячам хворим.

Україна відновила імпорт газу з Угорщини

Україна 9 липня відновила припинений з початку липня імпорт природного газу з Угорщини. Про це свідчать дані оператора ГТС України – держкомпанії «Укртрансгаз», пише УНІАН.
За даними компанії, 9 липня добовий обсяг імпорту газу з Угорщини становив майже 1 млн. куб. м.
Як відомо, Україна в червні 2016 року скоротила імпорт природного газу з ЄС уп’ятеро – до 20 з 95 млн. кубометрів. Весь обсяг блакитного палива надходив з території Європи, участь у його транспортуванні забезпечили два трейдери.
За цей період споживання блакитного палива в Україні становило 1 млрд. куб. м, як і в аналогічному періоді минулого року.
Зазначимо, «Нафтогаз» планував розпочати імпорт газу для закачування до сховищ у першій декаді липня. Голова компанії Андрій Коболєв повідомляв, що «Нафтогаз» веде переговори про закупівлю газу як із країн Європи, так і з Росії.
«Залежно від цінової пропозиції будемо обирати», – уточнив топ-менеджер.


Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers