rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

САП і НАБУ наразі не ініціюють притягнення
до відповідальності будь-кого з нардепів

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявляє, що САП і НАБУ наразі не ініціюють притягнення до відповідальності будь-кого з народних депутатів.
«На жодного члена парламенту, окрім Онищенка (народного депутата Олександра Онищенка з групи «Воля народу», на залучення до відповідальності, затримання і арешт якого парламент дав добро 5 липня) зараз у антикорупційних органів планів вносити подання і повідомляти йому про підозру немає», – сказав Холодницький в інтерв’ю 5 каналу, яке транслювалося у вівторок, 5 липня.
Кажучи про те, чи відомо йому щось про можливе повторне подання про позбавлення депутатської недоторканності Ігоря Мосійчука (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), Холодницький додав: «Нічого мені про це невідомо. Якщо і буде представлення на Мосійчука, то воно буде виноситися Генеральною прокуратурою».
5 липня Рада зняла недоторканність з депутата Онищенка, а також надала дозвіл на його арешт. Екс-«регіонала» звинувачують в організації злочинного угруповання. За попередніми даними, в результаті викритої газової схеми, організованої, зокрема, нардепом Онищенком, державі було завдано збитків на рівні 3 млрд. грн.
Раніше Онищенко запевняв, що не має наміру залишати Україну і навіть хотів приміряти на себе роль Ходорковського. Зараз він перебуває в Австрії.
Тим часом народний депутат України Ігор Мосійчук прогнозує, що днями Генеральний прокурор Юрій Луценко може внести на розгляд Верховної Ради подання про його затримання та арешт.

Україна і США разом запустять космічну ракету

Посол України в США Валерій Чалий повідомив, що в найближчі місяці Україна та Америка мають намір провести спільний запуск космічної ракети. Про це він сказав в ефірі «5-го каналу».
«У нас планується запуск спільної ракети з американцями в найближчі місяці», – повідомив посол.
Посол нагадав, що наразі Україна входить до топ-10 космічних держав світу завдяки співпраці зі Сполученими Штатами Америки.
Він зазначив, що США й Україна мають намір скоординувати свої дії напередодні саміту НАТО у Варшаві, який відбудеться 8-9 липня.
За словами Чалого, держсекретар США Джон Керрі під час візиту до Києва 7 липня обговорить з українським керівництвом питання двостороннього співробітництва та євроінтеграції України.
Посол також розповів про фінансову допомогу США, яка призначається для зміцнення обороноздатності України.
«У бюджеті цього року... ми отримали 330 мільйонів доларів тільки на сферу безпеки, зокрема, – 50 мільйонів на летальну зброю. Якщо буде прийнято політичне рішення, то це також може бути зроблено. А головне, що 650 мільйонів – це на 150 більше того запиту, який взагалі робила адміністрація. Ці кошти, вони некорупційні, вони прозорі, під контролем, і вони йдуть точно на посилення обороноздатності України», – зазначив дипломат, нагадавши також про кредитні гарантії на 1 мільярд доларів, які США надає Україні.

Колишньому політв’язневі Афанасьєву

дали квартиру в Києві

Звільнений нещодавно з незаконного ув’язнення в Росії кримчанин Геннадій Афанасьєв отримав квартиру в Києві.
Про це повідомляє прес-служба Державного управління справами.
«За дорученням президента України т. в. о. керівника Державного управління справами Сергій Борзов зустрівся зі звільненим з полону Геннадієм Афанасьєвим. Квартирне питання гостро стало перед кримчанином, який повернувся в Україну. Минулого тижня під час зустрічі Геннадія з т .в. о. керівника ДУС було вирішено про надання для проживання сім’ї Афанасьєвих квартири у м. Київ», – йдеться в повідомленні.
5 липня Афанасьєву вручили ключі від умебльованої квартири, куди він може вже заселитися.
«І ось сьогодні отримав ключі від квартири, в якій я буду жити, і сподіваюсь, що це місце стане моєю домівкою на довгі часи. Вважаю, що такі дії влади дарують надію решті кримчан на нове життя і працю, коли вони незабаром повернуться з полону!» – написав Афанасьєв на своїй сторінці у Facebook.
Нагадаємо, 14 червня відбувся обмін незаконно засуджених у РФ українців Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка за схемою «2х2» на одеських агентів спецслужб РФ – Олену Гліщинську та Віталія Діденка, організаторів та активних учасників так званої «Народної ради Бессарабії».
Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко зазначала, що ще в літаку, коли Афанасьєв повертався з РФ, йшлося про те, що йому «фактично нікуди повертатися».
На перший час політв’язню і його мамі запропонували кімнату в одному з відомчих санаторіїв Державного управління справами.

ГПУ: експертиза підтвердила участь

«беркутівців» у вбивствах на Майдані

Святошинський районний суд закінчив вивчення балістичних експертиз у справі п’ятьох екс-«беркутівців» про розстріл 48 учасників Майдану.
Про це повідомляє ЛІГА.net.
За словами представника ГПУ, експертиза куль і їх фрагментів, вилучених з тіл загиблих і поранених учасників протестів на Майдані, підтверджує причетність обвинувачених екс-співробітників спецпідрозділу «Беркут» до злочину.
«Останній експертизі вдалося встановити конкретні автомати, закріплені за спецпідрозділом (спецроти київського «Беркута»), з яких було вбито і поранено протестувальників. Експертизою встановлено факт вбивств із конкретних автоматів, закріплених за конкретними співробітниками», – заявив журналістам у перерві судового засідання прокурор ГПУ Олексій Донськой.
Як повідомлялося, 26 січня в суд були передані справи п’яти екс-бійців «Беркута» – Павла Аброськіна і Сергія Зінченка, підозрюваних у розстрілі активістів Майдану, а також заступника командира полку «Беркут» Олега Янишевського і двох його підлеглих. 30 червня Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно п’ятьох співробітників оперативної роти № 1 столичного спецпідрозділу міліції «Беркут».

Суд арештував майно дружини екс-міністра

фінансів Колобова

Печерський райсуд Києва заарештував майно дружини екс-міністра фінансів Юрія Колобова. Про це йдеться в ухвалі суду, передають Українські новини.
Як йдеться в матеріалах клопотання, слідчим відділом Генеральної прокуратури здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 42015000000000518 від 25 березня 2015 року за підозрою ОСОБА_3 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.
За цим провадженням здійснюється розслідування щодо Колобова.
Слідством встановлено, що його дружині належить дві квартири (площею 185,2 кв. м і 322,6 кв. м) і три машиномісця. Суд заарештував зазначене майно.
Як повідомлялося, у травні суд наклав арешт на близько 200 млн. гривень, що належали Колобову.
Раніше суд в Іспанії відмовив в екстрадиції Колобова в Україну.

В Україні погіршується статистика
домашнього насильства

За останніх п’ять років міліція фіксує зростання фактів домашнього насильства зі 110 тисяч випадків до 165 тисяч. Про це повідомила в інтерв’ю Укрінформу народний депутат України Ірина Луценко.
«95-99 відсотків жінок і дітей, які пішли на вулицю і стали безхатченками, пов’язують це з домашнім насильством. Зі ста відсотків жінок, які потрапляють в лікарню після побиття, половина – вагітні», – заявила нардеп.
На її думку, ситуація не покращується, тому що не обговорюється.
«Коріння багатьох соціальних негараздів – у домашньому насильстві. Насильство – не проблема бідності. Ця проблема просто не артикульована в суспільстві», – каже Луценко.
За словами нардепа, в Україні мають з’явитися «притулки, досвідчені працівники соціальних служб, «гаряча лінія», безплатна адвокатська допомога і грамотні поліцейські зі «зеленими» кімнатами для жінок, з кімнатами для підлітків. Зі суддями, які будуть розглядати оці питання зґвалтування, інтимні, про які соромно говорити. Захист жінки, якщо вона зґвалтована, побита, якщо (простою мовою кажучи) вона прийшла в нічній сорочці, з дитиною, вимагає окремих навичок. Бо це зрозуміло, що її забрали з дому, й її там били. Медик повинен знати, що йому потрібно: звернутися, зняти побої, сховати ту жінку, не відпустити її додому, зателефонувати в соціальну службу тощо».
«Все це має стати реальністю, – вважає Ірина Луценко, – а насамперед, парламент повинен проголосувати за приєднання України до Стамбульської конвенції «Про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

Аваков очікує від Мінекології

механізму впорядкування видобутку бурштину

МВС чекає від міністра екології механізму з упорядкування видобутку бурштину в Україні. Про це на брифінгу в Києві заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, повідомляє «Укрінформ».
«Я розраховую, що міністр екології разом з першим віце-прем’єр-міністром у середу внесе на засідання уряду низку системних заходів щодо впорядкування процедур і процесів у видобутку бурштину в трьох областях України, де цей процес має масовий характер», – сказав він.
За словами Авакова, значна частина цього механізму, який повинен бути запропонований, «виб’є з цих посередницьких ситуацій бандитський елемент, зробить прозорим питання ліцензування і, по суті, встановить державну монополію на скупку і продаж каменю».
Міністр впевнений, що це дозволить старателям при виконанні умов рекультивації земель та відновлення природних компонентів отримувати гідну заробітну плату, а державі отримувати прибуток від сплати податків.
Як повідомлялося раніше, за підозрою в організації злочинного угруповання з видобутку бурштину затримано заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика. Прес-секретарка генерального прокурора України Лариса Сарган зазначила, що йдеться про операцію «Бурштин» у Рівному.
Водночас, Арсен Аваков заявив, що в організації злочинного угруповання з незаконного видобутку бурштину в Рівненській області підозрюються 32 людини. «32 людини сьогодні підозрюються в скоєнні злочинів в єдиній групі... На сьогоднішній день передбачається до затримання за ст. 208 КПК кілька людей, базово зараз проглядаються п’ятеро, все залежить від результатів обшуків», – сказав він. Аваков також наголосив, що розробка тривала кілька тижнів.

Київ цьогоріч встановив уже

24 температурних рекорди

У першому півріччі у столиці України зафіксовано 24 температурних рекорди. Про це повідомляє Центральна геофізична обсерваторія в Києві.
«З початку року метеостанція Центральної геофізичної обсерваторії зафіксувала 24 температурних рекорди – і всі вони були в бік перевищення попередніх значень», – зазначається у повідомленні.
Перше півріччя 2016 року, зокрема, виявилося на 2,6°С теплішим за кліматичну норму (торік цей показник становив 2,8°С).
Середня температура повітря за перших шість місяців року становить +8,1 С. Особливо відзначився лютий, який був аж на 6,2 С теплішим за кліматичну норму. Тільки у січні зазначено від’ємне відхилення -0,1°С.
За перше півріччя у столиці випало 379 мм опадів, що відповідає 123% норми. У травні кількість опадів перевищила кліматичну норму в 2,7 разу. За півріччя було встановлено два рекорди добової кількості опадів – 15 квітня і 14 травня.
Натомість, червень виявився найбільш сухим, коли випало близько 21% норми опадів. Утім, торік перший місяць літа був іще сухішим.
При тому, вже 1 липня у Києві середньодобова температура на 0,1°С перевищила попередній рекорд 1938 року і становила +25,1°С, що на 6,5°С перевищує кліматичну норму.
Найнижча температура 2 липня у столиці повторила минуле рекордне значення температури 1938 року – +20,0°С.

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers