rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Літературна сторінка \ Коронація слова – 2016. Війна слів проти чудовиськ
  Title
  Title
  Автор репортажу – із Тетяною Логуш та Ольгою Мігель

  Title
  Нагородження переможців, котрі писали твори
для дітей

  Title
  Title
  На сцені – Золоті письменники

  Title
 На сцені – цьогорічні переможці!
Title  
  
Вже 5 рік поспіль «Час і Події» є інформаційним партнером Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». П’ятий рік я маю унікальну можливість разом із членами журі читати понад 20 найкращих романів із тисяч творів, що надсилаються на конкурс. Отже, дещо про конкурс – і те, що відбувається за його лаштунками і не тільки…

Уважні читачі нашого видання знають, що на конкурсі наша газета полює не тільки за добрими текстами, а й за цікавими філософськими ідеями. Адже конкурс такого масштабу і такого штибу – то є ще й унікальний зріз колективного підсвідомого цілої країни. Тому надзвичайно цікаво спостерігати за ідеями, котрі в цьому підсвідомому вирують – і за тим, наскільки популярним чи непопулярними стають ці ідеї серед читачів…
У тоді ще спокійному 2013 році  на конкурсі було багато довколарелігійних тем (а писалися твори і взагалі у спокійному 2012 році). Якщо такі теми у великих кількостях спадають на думку (приходять у піснях і творах, чи просто сняться) одній людині, психологи вважають таке тривожним синдромом. Зазвичай це означає, що у людини на носі – серйозні життєві випробування. З країною вийшло те ж саме…
У 2014 році підбивали підсумки творів, написаних до 1 грудня 2013 року. Теж, здавалося би, твори мали бути ще більш-менш спокійними. Але – був вже відомий нашим читачам роман Оксани Радушинської про успішний захист країни від варварів, та ще й про жінку на чолі війська (роман, до речі, так і не знайшов наразі свого видавця). І того ж таки року – роман про вторгнення російських спецслужб в Україну Владислава Івченка, із дещо менш успішним захистом, але знову ж таки – із жінкою в перших лавах війська (виданий під назвою «Химери Дикого Поля»). І навіть вже знайомий нашому читачеві «Звичайник» Лілії Мусіхіної за вивіскою старосвітського роману приховував боротьбу.
У 2015 році вже в темах видно було війну і революцію.
У романах 2016 року теж війна і революція були. І сучасна нам війна, і Друга світова. Власне, саме про події Другої світової – роман-переможець Тетяни Пахомової «Я, ти і наш мальований і немальований Бог», а також чудовий роман Андрія Цінцірука «Коло Елу»
Однак є й нові, і навіть дуже нові тенденції.
Роман «Душа» Кубай Юлії, що отримав другу премію, – про політика, мера міста, котрий вмудрився потрапити на цю посаду і залишитися при цьому людиною з душею. І для нашої літератури, і для більшості міст це абсолютно новий феномен.
Ще цікава ідея – про відповідальність громади за життя героя. Один із романів, котрий, на жаль, не отримав жодної відзнаки, описує місто, де всі – трішки відьми і відьмаки. Однак місто потрапляє в халепу, і рятувати його приїздить чужинець, котрий виявляється нащадком одного з місцевих героїв. Замість міста в халепу потрапляє той чужинець – при цьому підставляє свої плечі під халепу він цілком добровільно і з повним усвідомленням наслідків своїх дій. І поки він лежить в реанімації – мешканці міста згадують, що ожити він зможе тільки тоді, коли всі місцеві одноголосно і щиро побажають йому доброго здоров’я. От оця тема – що громада відповідальна за життя героя, котрий цю громаду захищає – це і для української літератури, і для української культури щось вкрай нове. І, з огляду на сучасні події – вкрай важливе.
Ну і найкращий, на мою суб’єктивну думку твір – то, знову ж таки, роман вже згадуваного Івченка. Називається він «Третій фронт».

Ексклюзивно для наших читачів – декілька цитат.

«…стверджують, що Х**ло спробує здолати нас нетрадиційними заходами, яких ми не чекаємо. Зокрема, він наказав розпочати активацію Сил духовної оборони, які можуть завдати Україні болючих ударів.
Кремл*дь почала займатися цим ще на початку тридцятих. Дещо використовувалося під час Другої світової війни, коли вдалося знешкодити воїнів Вальгали. Розробки тривали і далі, потім була деяка перерва після розпаду СРСР, а останніми роками кремл*дь почала вкладати у ці проекти великі кошти.
Якщо погоджуєтеся, я формую команду і починаю працювати над створенням Третього фронту.
- Кого?
- Третього фронту – лінії містично-ментального захисту.
- Чому третього?
- Перший фронт – безпосередньо на Донбасі. Другий фронт – дипломатичний та економічний тиск Заходу. Ну а те, чим я хотів би займатися, це - Третій фронт, фронт захисту душі країни.
- І як його організувати?
- Шляхом мобілізації наявних ресурсів… Чудовиська. Я буду залучати чудовиська.
- Чи не будуть вони небезпечні для країни?   
- Коли ти працюєш з чудовиськами, то мусиш бути готовим до того, що щось піде не так. Це не роботи, які виконують закладену в них програму, це – живі істоти, з якими можливі ексцеси. Але я спробую робити так, щоб ситуація була під контролем.
- А немає якогось іншого шляху?
- Іншого? – здивувався я.
- Так, іншого. Щоб перемогти російських чудовиськ без залучення наших.
- Є. – кивнув я. Пастор здивовано подивився на мене.
- І який це шлях?
- Необхідно знайти Українського Героя і надати тому Шаблю та Хрест. Тоді можна не напружуватися, Український Герой зробить свою справу самотужки, знищить всіх кацапських чудовиськ і дарує Україні перемогу.
- Де його можна знайти, цього героя? – Пастор аж підхопився. І очі загорілися.
- Не знаю. – чесно сказав я. – Гадки зеленої не маю. Навіть немає впевненості, чи той герой є, чи ні.
- Це як?
- Ну як, просто. Є легенда, що Український Герой мусить прийти і врятувати Україну. Але досі він не приходив, хоч нагоди рятувати країну були. Але Герой не з’являвся тоді. Ну і не зрозуміла, чи з’явиться він зараз. …Його чекали під час Визвольних змагань, але він не прийшов. В 1948-му році УПА провела секретну операцію «Давид», в надії на Героя. Але його знову не було. Чому він мусить з’явитися зараз? Жодних для цього передумов.
…Всі чудовиська поділяються на природних та штучних. Перші виникають шляхом еволюції, а другі – створюються кимсь. Останнім часом чудовиськ виробляють люди. Штучні чудовиська можуть бути дуже потужними, але, в силу походження, вони позбавленні можливості виживати в диких умовах. Їм постійно потрібне енергетичне підживлення. Найлегше це забезпечити шляхом постійного їх згадування тисячами людей. Ще з Радянських часів існує практика, коли створюються так звані герої, яким вигадується біографія, що зазвичай, закінчується героїчною смертю. Про цих героїв читають у школах, на їх честь називають вулиці, вони входять в культурний багаж нації. Про них згадують і дають можливість існувати. Ось «гастелло», начебто радянський льотчик, що зробив таран і так загинув. Цілком можливо, що ніякого тарану не було, але це не важливо. Головне що про цей подвиг знають мільйони росіян, час від часу згадують про нього і тим самим підживлюють чудовисько ментальною енергією «гастелло». Ну, про «гагаріна», думаю, не треба казати наскільки це успішний проект, бо він збирає енергію не тільки з Росії, але і з деяких інших країн. Цієї енергії вистачає не тільки на польоти, але й для атак…

…По всій країні треба організувати масове варіння борщів. У всіх містах та селах. Не знаю, як це правильно оформити, можливо, якийсь Всеукраїнський фестиваль борщу чи щось таке. Борщ мусять варити у всіх бюджетних закладах, залучати і приватний бізнес, борщ має бути присутнім на всіх місцевих заходах. Провели суботник, зварили та поїли борщу. Тисячі, десятки тисяч борщів мають варитися щодня. – я подивився на Тетяну Павлівну, вона швидко набирала. – Це дійсно необхідно. Вся Україна мусить варити борщ.
Спробуємо активізувати вітчизняних героїв, які можуть літати. По-перше, це Людина Борщу. Він може літати зі швидкістю до двох тисяч кілометрів на годину. Але для цього йому потрібно багато енергії. Її він може отримати лише з позитивних емоцій, пов’язаних зі споживанням борщу.
- Але в Україні і так їдять борщі! – Тетяна Павлівна була трохи роздратована.
- Їдять, але не звертають уваги на смак. Для більшості це просто рядова, звичайна їжа. Нам же потрібно відчуття свята при вживанні борщу. Ось тому і потрібні ці фестивалі та масові заходи, щоб у людей виникли потрібні нам емоції і дозволили зарядити Людину Борщу.»

Боротьба українських міфів з радянськими – то найважливіша наразі тема і для України, і для української культури по всьому світі. Відтак той роман можна вважати одним із найважливіших з філософської точки зору романі цьогорічної «Коронації».
Ну і критичний момент: шановні автори, думайте над заголовками! Це – половина вашої роботи, навіть якщо здається, що це – дрібниця.

Короткі факти про цьогорічний конкурс

В рамках проекту «Коронація слова» було нагороджено лауреатів відзнаки «Золотий письменник України», яка надається письменникам-романістам, чиї романи здобули широке визнання в Україні та в світі, а сумарний наклад виданих творів автора склав понад 100 тисяч примірників. Цього року список «Золотий письменник України» поповнився новими іменами - Тимур Литовченко, Сергій Пономаренко, Любко Дереш, Дара Корній, Володимир Лис, Алла Сєрова, Ганна Чубач та Сергій Ухачевський.
За словами засновників «Коронація слова» Юрія та Тетяни Логуш, за 16 років конкурс створив і став третьою хвилею сучасної української літератури, виявив та приніс популярність 550 новим письменникам.
«Лауреати конкурсу видали 700 романів із сукупним накладом понад 15 мільйонів примірників; за кіносценаріями лауреатів та дипломантів створено понад 20 фільмів, серед яких загальновідомі «Ґудзик», «Повзе змія», «Іван Сила», «Поводир», «Гніздо горлиці» та інші, 30 театральних п’єс та 2 мюзикли увійшли в репертуар театрів. Найкраща лірична поезія покладена на музику і виконується у рамках підготовки до відкритого музичного конкурсу «Коронація пісні». І «Коронація слова» не збирається зупинятися на досягнутому, а в наступному році засновує ще одну номінацію «Ділова література», - зазначила Тетяна Логуш.

Переможці Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2016»

Відзнака

Назва твору

Автор

Місто

Романи

І премія

Я, ти і наш мальований і немальований Бог

Пахомова Тетяна

Радехів

ІІ премія

Душа

Кубай Юлія

Київ

ІІІ премія

Шизгара

Батурин Сергій

Київ

Прозові твори для дітей

Кращий прозовий твір для дітей дошкільного віку

Любовні історії для дітей

Читай Володимир

Київ

Кращий прозовий твір для дітей молодшого шкільного віку

Медова казка

Василь Тибель

Рівненська обл.

Кращий прозовий твір для дітей середнього шкільного віку

Золотий король

Мія Марченко

Київ

Кращий прозовий твір для дітей старшого шкільного віку і юнацтва

Мідне свічадо

Олена Крижановська

Київ

Кіносценарії

ІІ премія

Бурхливі води

Шворак Михайло

Тернопільська обл.

ІІІ премія

Фелікс

Терещенко Микола

Київ

Кіносценарії для дітей

Кращий кіносценарій для дітей.

Неповнолітні детективи

Есаулов Олександр

Київська обл.

Кращий анімаційний сценарій для дітей

Камелія

Лана Ра

 Київ

П’єси

І премія

Різдво

Драчковська Оксана

Чернівці

ІІ премія

Під знаком Пуй

Володимир Купянський

Дніпро

ІІІ премія

Діди Хрещатої долини

Миколайчук Олег

Київ

П’єси для дітей

Краща п`єса для дітей старшого шкільного віку

Завірюха

Нікуліна Анастасія

Львів

Краща п`єса для дітей молодшого шкільного віку

Червона Шапочка. Історія триває

Ольга Байбак

Донецька обл.

Пісенна лірика

І премія

Невидиме

Самара Оксана

Київ

ІІ премія

ЗахисТи

Дарина Гладун

Хмельницький

ІІІ премія

Годинник долі

Ірина Шушняк-Федоришин

Львів

Пісенна лірика для дітей

Кращий пісенний твір для дітей дошкільного віку.

День народження кульбаби

Людмила Живолуп

Черкаська обл.

Кращий пісенний твір для дітей молодшого шкільного віку

Бім і Кеті

Сірий Сергій

Тернопіль

Кращий пісенний твір для дітей середнього шкільного віку

А мій тато – герой!

Володимир Даник

Черкаси

Віршовані твори для дітей

Кращий віршований твір для дітей дошкільного віку

Це вдягаєм на голівку

Людмила Живолуп

Черкаська обл.

Кращий віршований твір для дітей молодшого шкільного віку

Урок

Мащенко Любов

Чернігівська обл.

Кращий віршований твір для дітей середнього шкільного віку

Гриць і Змієва гора

Олександр Зубченко

Київська обл.

 



Номінація

Назва спеціальної відзнаки

Назва твору

Автор

Місто

Роман

Спеціальна премія від Андрія Кокотюхи «Золотий Пістоль» за Найкращий гостросюжетний роман (детективний, пригодницький, авантюрний, трилер)

Коли приходить темрява

Циганчук Ксенія

Рівне

Роман

Спеціальна відзнака «Інші світи» від Товариства Унікальних Творців (ТУТ)

Сила трьох

Маркусь Богдан

Київ

Роман

Спецвідзнака від Дари Корній, Тали Владмирової «Українське сучасне фентезі»

Волковиці

Марина Смагіна

Київ

Роман

«Найкращий твір про кохання». Спецвідзнака від учасниць Львівського жіночого літературного клубу

Неспокій

Немирована Інна

Кіровоградська обл.

Роман

Спеціальна відзнака «Вибір видавця»

Лаовай

Катрусяка Кулик

Вінниця

Роман

Спеціальна відзнака «Вибір видавця»

Лицарі Дикого поля

Ярослава Дегтярьова

Запоріжжя

Роман

Спеціальна відзнака «Вибір видавця»

Реквієм для Рози

Раїса Плотникова

Полтавська обл.

Роман

Спеціальна відзнака від Київського Національного Університету Шевченка – професор Анатолій Ткаченко

Подорож до Савур-могили

Струцюк Йосип

Луцьк

Роман

Спеціальна відзнака від Київського Національного Університету Шевченка – професор Анатолій Ткаченко

Коло Елу

Цінцірук Андрій

Львів

Твір для дітей

Спецвідзнака від історико-культурного комплексу Замок-музей «Радомишль». Керуючий партнер Ігор Кирилюк

Казка про те і про се, а найбільше про Ромчика з Романівки

Нейметі Мар’яна

Ужгород

Твір для дітей

Спецпремія від дитячого журі «Вибір дітей» за кращий прозовий твір для дітей молодшого шкільного віку

Медова казка

Василь Тибель

Рів-ненсь-ка обл.

Твір для дітей

Спецпремія від дитячого журі «Вибір дітей» за кращий прозовий твір для дітей дошкільного віку

Перша пригода іграшкового песика Бублика

Вікторія Коваль

Умань

Твір для дітей

Спецпремія від дитячого журі «Вибір дітей» за кращий прозовий твір для дітей старшого шкільного віку і юнацтва

Резонанс! Чародійка з синдромом ненормальності

Ольга Мігель

Кіро-воград

Твір для дітей

Спецпремія від дитячого журі «Вибір дітей» за кращий прозовий твір для дітей середнього шкільного віку

Три горішки для Сашка

Ярош Вікторія

Київ

Кіносценарій

Спеціальна відзнака від Державної прикордонної служби України

Солдати не вмирають

Кухар Василь

Київ

Кіносценарій

Спеціальна відзнака від Одеського кінофестивалю

Легенда Карпат

Артеменко Оксана і Марина

Київ

Кіносценарій

Вибір Генерального продюсера 1+1

Проліскам сніг не страшний

Семеняк Валентина, Богдан Мельничук

Тернопіль

Кіносценарій

Спеціальна відзнака від народного депутата Івана Рибака

Тисяча снопів вітру

Юрій Гармаш

Київ

Пісенна лірика

Спецвідзнака від Національної спілки письменників України

Такі світанки безголосі

Поклад
Наталка

Київ

Пісенна лірика

СПЕЦІАЛЬНА ВІДЗНАКА від Центрального будинку офіцерів Збройних сил України. Начальник Центрального будинку офіцерів Збройних Сил України полковник Євген Блискун

Пам’яті Устима
Голоднюка, героя
Небесної Сотні

Степанія Білик

Тернопільська обл.

Пісенна лірика

Спеціальна відзнака «Вибір композитора»

Мій далекий

Марія КуріннА

Корсунь-Шевч.

Пісенна лірика

Спецвідзнака від Міністерства оборони України Сергієнка Олексія

Повернення

Самара Оксана

Київ

Пісенна лірика

Спецвідзнака від мистецького проекту «Червоне і чорне» – Лесі Мудрак і Олени Карпенко

Сестро

Ігор Астапенко

Київ

Віршовані твори для дітей

Спецвідзнаки від бренда «Малятко» за кращий віршований твір для дітей старшого шкільного віку і юнацтва

Погляд Надії

Товстоног Ольга

Дніпро

 


P. S. Слідкуйте за нашою газетою – цілком можливо, що в наступному номері нам вдасться познайомити наших читачів з найкращими романами цьогорічної «Коронації Слова»!

«Жіноча» історія. Лілія Мусіхіна

Львів, війна і філософські жахливчики

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers