rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Грицак пояснив, навіщо Росії потрібні одеські
сепаратисти Гліщинська і Діденко

Група ФСБ у російській владі спробує використати одеських сепаратистів проти політичної групи на чолі з Владиславом Сурковим та його першим заступником Іналом Ардзінбою, що займалися терористичною організацією в Одесі, яка мала розв’язати війну в Бессарабії. Про це голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив в інтерв’ю ЛІГА.net.
За словами очільника СБУ, одеські сепаратисти Олена Гліщинська і Віталій Діденко, яких Україна обміняла на Солошенка й Афанасьєва, напряму підпорядковувалися першому заступникові радника президента РФ Владислава Суркова – Іналу Ардзінбі, який у Кремлі відповідав за перетворення Одеської області на поле битви за сценарієм терористичних організацій «ДНР/ЛНР».
«Гліщинська, яку ми віддали, була на прямому контакті з Ардзінбою. Другий – Діденко, який стрибав від «Альфи» з вікна і поламав собі ноги. Чому він тікав? За ним теж стояв Ардзінба», – сказав Василь Грицак.
Глава СБУ зазначив, що « у зв’язку з провалом проекту «Бессарабія», так звана група ФСБ у московській верхівці звинуватила в цьому групу Суркова-Ардзінби».
«Адже план не вдався. Гібридна війна на півдні з виходом на Європу не почалася. Подивіться аналітику за минулий рік – весна і літо. Що відбувалося в Молдові? Її трусило. У мене була розмова про це з керівництвом спецслужб Молдови. Росіяни провалилися. І це стало предметом серйозних розглядів у Москві», – сказав Грицак.
Відповідаючи на запитання, навіщо Москві потрібні дві контактні особи, які разом зі Сурковим і Ардзінбою курували сценарій війни в Одесі, голова СБУ сказав: «Моє скромне припущення: ці люди потрібні для того, щоб вони приїхали і розповіли, яку інформацію вони передали слідству, як була організована робота з ними, на чому вони прокололися, де провалилися. Все це треба, щоб проаналізувати помилки на майбутнє. Ну і, зрозуміло, щоб одне угрупування впливу в московській верхівці завдало удару іншому».
«Зараз між ними розбірки – це наша оперативна інформація. І ці люди, яких ми віддали Москві в обмін на наших патріотів, допоможуть цим групам воювати між собою», – сказав Грицак.
Обмін між Україною і Росією відбувся 14 червня.

Генпрокуратура проводить обшуки

в будинках Клюєва і Сівковича

Співробітники Генеральної прокуратури проводять обшуки в приватних будинках екс-голови Адміністрації президента Андрія Клюєва і екс-заступника секретаря РНБО України Володимира Сівковича, повідомляє прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган.
«Так, у них (Клюєва та Сівковича – ред.) проводяться обшуки», – сказала Сарган.
Разом з тим, вона не повідомила подробиць обшуку.
Сарган також у коментарях уточнила, що будинки Клюєва і Сівковича, в яких відбуваються обшуки, розташовані по сусідству з будинком лідера Радикальної партії Олега Ляшка, який раніше заявив про обшук у нього. За даними ЗМІ, будинки розміщені в селищі Конча-Заспа, на південній околиці Києва.
Клюєв і Сівкович обіймали посади голови АП і заступника секретаря РНБО за часів президентства Віктора Януковича (2010-2014). Всі троє є підозрюваними Генпрокуратурою України в силовому розгоні акції протесту 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності в центрі Києва і наразі переховуються від українських правоохоронців за межами країни.
Як повідомлялося, у вівторок народний депутат фракції Радикальної партії Андрій Лозовий з посиланням на Ляшка повідомив, що в квартиру лідера партії прийшли з обшуком. «Повідомляє Олег Ляшко (його сторінку заблокували): Сьогодні день народження моєї мами. Порошенко зробив «подарунок» з нагоди свята: до мене додому прийшли з обшуком», – написав він.
Пізніше він пояснив, що правоохоронці помилилися адресою, обшук вдома у Ляшка у вівторок вранці не проводився. «З обшуком до Олега Ляшка сьогодні о 7.00 ранку прийшли співробітники Генеральної прокуратури України разом зі спецназом. Вони хотіли виламувати двері, щоб потрапити в будинок. Згодом слідчий ГПУ вибачився перед Ляшком, мовляв, вони помилилися адресою», – написав Лозовий.
Сарган підтвердила, що Генпрокуратура не розпочала слідчі дії щодо Ляшка, а «обшук проводиться в сусідньому приміщенні».
Слідчі дії у будинку екс-глави Адміністрації президента Андрія Клюєва проводяться у рамках розслідування кримінального провадження щодо розгону акцій протесту. Про це повідомили в Управлінні зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.
В ГПУ наголошують, що під час слідства 1 червня з метою відшукання речей та документів, які мають значення у провадженні та встановлення місцеперебування підозрюваного Клюєва, суддею Печерського районного суду м. Київ надано дозвіл на проведення обшуку у житловому будинку, який, згідно з даними реєстраційної служби, належить йому та розташований в смт. Козин, Обухівського району.

Андруховича нагородили медаллю Гете

Український письменник Юрій Андрухович отримав нагороду – медаль Ґете. Про це повідомляє Deutsche Welle.
Іншими Лауреатами медалі імені Ґете 2016 року стали директор національного грузинського музею Давид Лордкіпанідзе та нігерійський фотограф Акінбоде Акінбія.
«Українські переклади Юрія Андруховича віршів німецьких поетів, зокрема, Райнера Марії Рільке, дають можливість українським читачам заново ознайомитися з німецькою класикою», – наголосили в Ґете-Інституті. Твори Андруховича, своєю чергою, відкрили літературну територію України для мешканців Німеччини.
Медаль Ґете є однією з найвищих нагород Німеччини в галузі культури. Щорічно вона видається за особливі заслуги в справі популяризації німецької мови та сприяння міжнародному культурному обміну.
Церемонія вручення нагород проходитиме в міському палаці німецького міста Веймар 28 серпня – в день народження Йоганна Вольфґанґа фон Ґете.
Юрій Андрухович – представник «станіславського феномена» в українській літературі, один із членів літературного гурту «Бу-Ба-Бу». Автор поетичних збірок «Небо і площі», «Середмістя», «Екзотичні птахи і рослини», романів «Рекреації» (1992), «Московіада» (1993), «Перверзія», «Дванадцять обручів», «Таємниця. Замість роману», а також видань есеїстики «Дезорієнтація на місцевості», «Диявол ховається в сирі», «Лексикон інтимних міст» та інших. Лауреат премії імені Гердера (2000), спеціальної Премії миру імені Ремарка (2005), Лейпцизької книжкової премії (2006), літературної премії Центральної Європи Angelus (2006), премії імені Арендт (2014) тощо.

Щоб врятувати будинок Сікорського, під Києвом

влаштували «Авіамайдан»

На аеродромі «Чайка» в селі Петропавлівська Борщагівка, Київської області, відбулась акція під назвою «Авіамайдан». Про це повідомляє «Громадське ТБ».
Мета акції – привернути увагу громадськості до проблеми руйнування будинку в Києві, де народився і виріс авіаконструктор Ігор Сікорський. У рамках акції у небо піднялись гелікоптери та гідроплани. Організатором заходу виступила Всеукраїнська громадська організація зі захисту прав пілотів України. В акції взяли участь представники Міноборони, музею КПІ та пілоти.
«Будинок з 2000 року перебував у підпорядкуванні благодійного фонду імені Сікорського. Протягом цього періоду велися судові справи щодо права на власність цього будинку», – йдеться у повідомленні.
Будинок, де народився і виріс Ігор Сікорський, розташований на Ярославовому Валу 15 – в історичному центрі Києва.
У підвалі цього будинку свого часу було облаштовано імпровізовану аеродинамічну лабораторію. Тут були зроблені креслення перших літаків видатного авіаконструктора. І саме тут народилася мрія українського розробника про вертикальний злет, яку він здійснив вже в США, куди емігрував у 1918 році, де заснував свою компанію.
Гвинтокрили його виробництва і досі є в парку американських президентів.
Утім, у Києві будинок Сікорського руйнується – вкрали навіть пам’ятну дошку.

З осіб, позбавлених батьківських прав,

обов’язково стягуватимуть аліменти

В Україні вступили в силу зміни до Сімейного кодексу щодо невідворотності обов’язку утримувати дитину особами, позбавленими батьківських прав. Зміни  зобов’язують виплачувати аліменти громадян, позбавлених батьківських прав.
Як повідомив адвокат, юрист судової практики юридичної фірми «Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери» (ЄПАП) Юрій Некляєв, ці зміни, зокрема, сприятимуть обмеженню практики народження дітей для отримання матеріальної допомоги від держави.
Ці зміни вступили в силу 8 червня.
«Тепер, при задоволенні позову про позбавлення батьківських прав, суд зобов’язаний одночасно ухвалити рішення про стягнення аліментів на дитину», – наголосив адвокат.
Він зазначив, що у випадку, якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, то такі кошти повинні перераховуватися на особистий рахунок дитини у відділенні Ощадбанку.
«У такому випадку мати, батько або інші законні представники дитини повинні будуть відкрити вказаний особовий рахунок дитини протягом одного місяця з дня набрання законної сили рішенням суду», – сказав Некляєв.
Адвокат наголосив, що «тепер обов’язок особи, позбавленої батьківських прав, і в подальшому утримувати свою дитину не залежить від обізнаності або бажання позивача або ініціативи судді, що розглядав справу, а фактично стає безумовним і обов’язковим».
Крім того, внесеними змінами до Сімейного кодексу виключається можливість ставити питання про зменшення розміру аліментів у випадку перебування дитини на утриманні держави, територіальної громади або юридичної особи. Перш за все, йдеться про дітей, які перебувають у дитячих будинках, батьки яких через суд намагалися зменшити розмір виплачуваних аліментів.
За оцінкою юриста, ухвалені зміни до законодавства, крім фінансового забезпечення дітей, мають також «превентивну функцію».
«Громадяни заздалегідь знатимуть про перспективи несення відповідальності і, таким чином, зменшиться практика використання народження дітей виключно для отримання матеріальної допомоги від держави», – сказав Некляєв.
Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо невідворотності обов`язку утримувати дитину особами, які позбавлені батьківських прав)» 17 травня. За це рішення проголосували 234 народних депутати з 312, зареєстрованих у сесійній залі.

На Грибовицькому сміттєзвалищі досі

шукають зниклого комунальника

На території Грибовицького сміттєзвалища у Львівській області тривають пошуки зниклого працівника комунального господарства. Про це 21 червня повідомили у прес-службі Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
«Проводяться пошукові роботи зниклого працівника комунального господарства, залучено 2 екскаватори та 4 осіб (від ДСНС)», – йдеться у повідомленні.
Загалом, ситуація на території сміттєзвалища контрольована, проводиться спостереження за пожежним станом схилу сміттєзвалища (у випадку виникнення потреби – проливка місць виходу диму зі сміттєзвалища).
У ДСНС уточнили, що від початку робіт обстежено площу близько 15 660 м. кв. та пересипано сміття в секторах орієнтовно 77 277 м. куб.
Нагадаємо, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі спалахнула масштабна пожежа. Після завершення гасіння під час збору пожежно-технічного обладнання стався зсув сміття, під який потрапили троє рятувальників і еколог Львівського комунального підприємства «Збиранка».
31 травня трьох рятувальників знайшли мертвими.

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

В Ізмаїлі надзвичайна ситуація через масові отруєння

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers