rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Урочисте завершення навчального року у школі українознавства «Рідна школа» імені В. Стуса в Чикаго
  Title
  Title
  Title
  Title
 
 
 
4 червня пролунав останній дзвоник у школі українознавства «Рідна школа» імені В. Стуса в Чикаго, де вже 65 років навчальний процес спрямований на те, щоб прищепити дітям любов до української мови, українських традицій і культури та сформувати український національний світогляд.

У суботній по-літньому теплий і сонячний ранок учні «Рідної школи», одягнені в чудові вишиванки, поспішали до школи, щоб разом зі своїми вчителями провести останній день навчального 2015-2016 року. А розпочався він Службою Божою в катедрі святого Миколая. Діти, вчителі, батьки молилися за Україну і дякували Богові за можливість навчатися в українській школі далеко від української землі.
По закінченні богослужіння всі зібралися в актовому залі школи, де розпочалося традиційне свято закінчення шкільного року – свято Останнього дзвоника, яке започаткувала в «Рідній школі» імені В. Стуса колишній директор школи – світлої пам’яті пані Люба Маркевич.

Під звуки козацького маршу до зали заходили цьогорічні випускники – гордість школи українознавства. Вони вели за руку наймолодших дошкільнят – майбутніх школярів та випускників школи українознавства. Свято Останнього дзвоника розпочала директор школи п. Галина Баран, яка щиро привітала випускників і всіх присутніх на святі. Також були привіти від Кредитівки «Самопоміч», голови батьківського комітету п. Андрія Скиби та педагогічного дорадника шкільної Ради п. Романа Гірняка.

Програма свята була дуже цікавою, дякуючи вчителям, які своєю натхненною працею створили справжнє свято не тільки випускникам, а й усім присутнім у залі. Вдячні випускники, яких було 24, а саме: Бандурович Лілія, Бойчук Уляна, Брендис Лариса, Василик Наталя, Вонг Наталія, Гриневич Даня, Гудима Юлія, Гилеспі Ніна, Джуль Тарас, Елис Мішел, Кот Юліана, Куріца Юрій, Марків Еріка, Мартинюк Денис, Німет Александра, Нотардонато Аріана, Огаренко Роман, Паверс Данило, Петриків Адріян, Угрин-Андрусишин Ліліана, Чичула Христина, Шаршонь Анна, Шифман Зорян, Ястрембський Доріян – стояли на сцені і схвильовано співали прощальний гімн школі:
Vivat, alma mater,
Vivat, Школо Рідна!
В день цей урочистий
Слів високих гідна!
Тебе славимо в віках
По всіх землях і містах
Прославляєм, рідна!
Прославляєм, рідна!
Vivat, добрі люди –
Зерна у калині!
Хто би туту не вчився –
Служить Україні!
Vivat, учні й вчителі –
Кращі люди на землі!
Vivat, Школо Рідна!
Слався, Школо Рідна!
Свято продовжилося на вечірньому святковому бенкеті в українському культурному осередку під керівництвом п. Арети Куріци. Урочисті привітальні промови виголосили численні гості, зокрема, Генеральний консул України в Чикаго п. Лариса Герасько; з дарунками для випускників від каси «Самопоміч» звернулася п. Ореста Фединяк. З подячним словом до вчителів та батьків виступили випускники школи: Юлія Гудима, Наталія Вонг, Ніна Гилеспі. З великою любов’ю та теплом звернулися до випускників їхні опікуни п. Віра Лесик-Клим та п. Неля Варениця, які побажали своїм вихованцям розвивати той духовний спадок, який вони здобули у стінах «Рідної школи», берегти свою рідну мову як найдорогоцінніший скарб, щедро дарований нам Богом:
Мова – це думки звук,
Мова – це серця стук,
Мова – це знань джерело,
Мова – це птаха крило,
Мова – це наші знання,
Мова – це ти і я!
Після урочистої частини під чудові звуки українських музик випускники школи запросили своїх батьків на традиційний вальс. Усі присутні на вечорі танцювали і насолоджувалися чудовою українською музикою у виконанні гурту «Клопіт».

Свято закінчилося, а наших випускників чекає багато незвіданих доріг. Нехай з Божого благословення їхнє майбутнє буде світлим, радісним і щасливим, сповненим плідної благородної праці для блага і прослави своєї рідної землі.

«Школа українознавства «Рідна школа» імені В. Стуса в Чикаго завжди пишатиметься своїми випускниками, – сказав голова Товариства «Рідна школа» п. Андрій Скиба, – вони будуть захищати і підтримувати інтереси українського народу саме у цей непростий для України час, коли російський агресор намагається зруйнувати все наше історичне, культурне і духовне надбання, збережене і передане нам нашими предками».

«Школа українознавства на поселеннях має бути найважливішою сферою діяльності українських громад, – зауважив голова шкільної Ради д-р Євген Федоренко. – Любі випускники! Плекайте мову і культуру своїх батьків і родичів, наполегливо вчіться, здобувайте високі сходинки у своєму професійному зацікавленні. Але, що б ви не робили, де б ви не були, допомагайте своїм ровесникам в Україні бути господарями у своїй державі. Слава Україні!»

Title
Title
Title
Title

Автор: Віра Лесик-Клим,
учитель музики і культури

Свято Героїв у Чикаго – парад, концерт і урочистості!

«Тризуб» відкрився!

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers