rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ У Пармі відбулась І Всеамериканська молодіжна проща
  Title
  Title
  Title
  Title
  
«Вгору піднесімо серця» – під такою назвою 10-12 червня 2016 р. Б. у м. Парма, штат ОН, на посілості парафії Покрова Пресвятої Богородиці відбулась І Всеамериканська молодіжна проща, в якій взяли участь прочани з Чикаго, Клівленда та Нью-Йорка.

Захід відбувся в рамках програми УГКЦ «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» із благословення й активної участі правлячого єпископа Пармської Єпархії УГКЦ, Преосвященного владики Богдана (Данила).
Місце проведення прощі вибрано невипадково. Парафія Покрова Пресвятої Богородиці хоч і закладена ще з благословення Блаженнішого Патріарха Йосипа Сліпого, на сьогоднішній день складається, здебільшого, з новоприбулої еміграції, яка чотири роки тому збудувала прекрасний новий храм на просторій і мальовничій посілості. Стандартних розмірів футбольне поле, волейбольні і дитячі майданчики, величезні паркові площі і просторі зелені газони можуть при потребі прийняти тисячі прочан. Для розбиття наметового містечка передбачені всі побутові вигоди, для проведення концертів і конференцій існує величезний літній майданчик, який миттєво може перетворитись у кінотеатр на свіжому повітрі.
Окрім того, парафія має величний бенкетний зал, сучасну кухню і т. п. вигоди. Дуже важливим є географічне розташування цієї парафії: місто Парма, як околиця Клівленда, розташоване майже в самому центрі, між усіма найбільшими поселеннями українців в Америці. Сюди практично однакова відстань як з Чикаго і Нью-Йорка, так і з Філадельфії і Бостона. Порівняно недалеко розташовані такі великі міста з компактним проживанням українців, як Детройт, Піттсбург, Баффало, також до канадського Торонто – «як рукою подати»! Поміж тим, найбільшою цінністю парафії є її щирі і надзвичайно жертовні парафіяни, які на чолі з невтомним парохом о. Михайлом Дроздовським доклали всіх зусиль, аби наша проща відбулася на найвищому рівні.
Основна мета заходу – через активний відпочинок привести до Господа молоде покоління української діаспори, долучившись цим до втілення нагальної програми катехизації дітей і дорослих у нашій Церкві. Поєднання різноманітних спортивних і культурних програм з духовними вправами, спільними молитвами і розважаннями над Святим Письмом можуть з впевненістю подолати формалізм і поверховість нашої віри. Споконвічні питання: хто я є; для чого прийшов у цей світ; яким є моє призначення в ньому; як моє життя узгоджується з християнською мораллю і вченням Церкви; що то значить бути християнином у ХХІ ст.; у чому полягає моя віра; яка є цінність моєї церковної традиції і як її вберегти та розвинути в сучасному світі тощо рано чи пізно виникають у кожного свідомого християнина, який не може задовольнятись формальним відвідуванням храму двічі на рік чи навіть щонеділі, але якось по інерції, «про всяк випадок»…
Вікова категорія прочан не є обмежена і включає в себе всіх, хто почуває себе молодим, але головною, цільовою аудиторією даного заходу все-таки є наша молодь. Вона і є наше майбутнє. Тому тут дуже важливим є якомога більше залучити до участі в цій прощі наші молодіжні організації СУМ і «Пласт» та спробувати наповнити їхнє спільне гасло «Бог і Україна» реальним змістом. Дуже важливим є показати нашим дітям, що відпочивати, спілкуватись, шукати справжніх друзів краще з Богом, ніж без Нього.
Сьогодні в цьому зматеріалізованому світі багато хто запитує: для чого, взагалі, потрібні подібні заходи, «навіщо їхати кудись шукати Господа, коли він є поруч?» То правда – Господь Всюдисущий, але саме проща дає нам певну нагоду вирватись із шаленого вихору навколишнього споживацького світу і застановитись над власним життям, почати особистий діалог з нашим Небесним Батьком. Зрештою, то є добра нагода віднайти нових друзів, налагодити і поглибити духовні та культурні зв’язки між різними громадами української діаспори.
Цьогорічна програма прощі поміж різноманітними культурно-спортивними заходами передбачала три науки, пов’язані з роком Милосердя і прийдешнім святом Зіслання Святого Духа, які дуже гарно провели Преосвященний владика Богдан, о. Михайло Дроздовський та о. Всеволод Шевчук. Всі ці науки органічно доповнились спілкуванням у так званих малих групах, де прочани розважали над читанням Святого Євангелія. Тут дуже активно долучився о. диякон Методій Сорока, сотрудник собору св. Юра, Нью-Йорк. Як наслідок, усі присутні погодились, що в майбутньому цьому пункту програми потрібно приділити більше часу і уваги. Цього року проща офіційно розпочалась в п’ятницю ввечері з молебню до Пресвятої Богородиці, а кожен наступний день починався зі спільною вранішньої молитви, сповіді та Святої Літургії.
Основним днем прощі була субота. Тут ми мали змагання з волейболу і футболу (дорослу команду перемогла команда молодих чемпіонів з рахунком 5:2), дитячі ігри, чудовий благодійний концерт талановитих парафіян Покрова Пресвятої Богородиці. Варто зазначити, що люди різних вікових категорій могли з користю для себе провести свій час. Найстарші прочани мали час для спільної молитви, (зокрема, «матері в молитві» побували біля найбільшої в США статуї матері Божої Гваделупської), а найменші завжди мали нагоду для ігор і забав на оновлених дитячих майданчиках.
Суботній день завершився смачною вечерею на свіжому повітрі і прекрасними духовними піснями під гітару навколо спільної ватри. В неділю Архієрейську Святу Літургію відправив Преосвященний владика Богдан Данило за участю єпископа-емерита Роберта Москаля у співслужінні з о. настоятелем Михайлом Дроздовськимі та о. дияконом Методієм Сорокою ЧСВВ. Тут Владика Богдан подав останню науку під назвою «Ідіть і навчайте усі народи», в якій ґрунтовно розкрив тему мирянського служіння – обов’язку кожного християнина через особисті свідчення, а головно, на прикладі власного життя свідчити про істинність і спасаючу силу Христової Науки.
Проща завершилась прощальним обідом і міні-концертом, в якому найменші прочани щиро подякували владиці, отцеві настоятелю, та всім прихожанам парафії Покрова Пресвятої Богородиці за доброту, гостинність та велику і жертовну працю в проведенні Першої Всеамериканської молодіжної прощі.
Вдячні прочани, зачерпнувши справжнього Миру і Любові, роз’їхались по своїх містах, аби поділитись цими дарами зі своїми ближніми та запросити їх до участі у наступній прощі. Ми всі надіємося, що з Божою допомогою вона стане традиційною і щорічною.
Отож, до зустрічі у Пармі на ІІ Всеамериканській молодіжній прощі!

Title  Title
 Title Title


З вдячністю, Ігор Худик

Наша П’ятидесятниця – єдина можливість нашого переродження, вдосконалення і воскресіння

Гайда у Зарваницю, або Проща-2016

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers