rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ Засідання Постійного Синоду Єпископів УГКЦ на чолі з Блаженнішим Патріархом Святославом у Чикаго
  Title
  Title
  Title
  Title
Українське Чикаго удостоїлось великої честі – приїзду Блаженнішого Патріарха УГКЦ і владик Постійного Синоду:
владики Володимира (Війтишина), митрополита Івано-Франківського;
владики Богдана (Дзюраха), Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ;
владики Кен (Новаківського), Єпарха Нью-Вестмінстерського;
владики Бориса (Ґудзяка), Єпископа єпархії святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії;
владики Ярослава (Приріза), Єпарха Самбірсько-Дрогобицького.

У перший день свого перебування в Чикаго, 27 травня, Блаженніший Патріарх Святослав з усіма владиками, які прибули на Синод, відслужив Архієрейську Літургію для учнів і вчителів української катедральної школи св. о. Миколая.
Із Блаженнішим Патріархом співслужили: архієпископ і митрополит Володимир Війтишин, Преосвященні владики Ярослав (Приріз) і Богдан (Дзюрах), священики Чиказької єпархії на чолі з парохом катедри св. о. Миколая Богданом Налисником. Святу Літургію супроводжував дитячий хор учнів школи.
У промові до присутніх Блаженніший Святослав розповів про безмежну любов Бога до кожного з нас; закликав до щоденної праці, щоб всі ми прагнули щодня робити щось краще, тоді щодня будемо зростати у святості через діяння Святого Духа, який завжди дає нам можливість пізнавати щось нове і корисне.
Блаженніший Святослав висловив щиру подяку всім тим, хто підтримує українську школу і сприяє її існуванню, а також висловив упевненість у тому, що українська школа завжди буде важливим центром виховання української молоді в еміграції.
28 травня чергова сесія Постійного Синоду Єпископів УГКЦ у Чикаго розпочалася Архієрейською Літургією в храмі святих Володимира й Ольги.
Блаженніший Патріарх Святослав розповів, що в теперішній час процвітання нового технічного прогресу люди стають залежними від Інтернету, насамперед, молодь, але головним пізнанням Правди є Господь. Розповідаючи про значення Синоду, Глава УГКЦ сказав, що Синод – це справа Святого Духа, який збирає його і робить єдиним, дозволяє членам Синоду відкрити свій розум і серця на слухання Слова Божого і робить церкву єдиним Тілом Христовим.
29 травня, в неділю, навіть норовиста природа Чикаго, міста вітрів, була лагідною, і свята неділя була осяяна ласкавим сонцем. Цього чудового дня українці звідусіль поспішали до катедри св. о. Миколая на Божественну Архієрейську Літургію, на зустріч із Блаженнішим Патріархом УГКЦ Святославом і членами Постійного Синоду.
Після багатолюдної процесії Блаженніший Патріарх разом із членами Постійного Синоду і багатьма священиками Чикаго та інших міст Америки підійшли до катедри, де їх із хлібом-сіллю зустрів Юрій Матвіїшин, голова парафії св. о. Миколая.
Урочисто всі на чолі з Блаженнішим Патріархом зайшли до святого храму. Розпочалася Божественна Архієрейська Літургія.
Катедра давно не бачила стільки люду, хіба що в минулий приїзд Блаженнішого Святослава на святкування 100-річчя єпархії св. о. Миколая. Літургійне служіння супроводжував чудовий хоровий спів під керівництвом Володимира Поповича.
Після Божественної Літургії Блаженніший Святослав особисто дав благословення українським воїнам, які перебувають на лікуванні після важких поранень у боях за незалежність рідної України.
Цього ж дня, в неділю, о 2 год. пополудні, відбувся святковий обід в Українському культурному осередку на честь Блаженнішого Патріарха Святослава і членів Постійного Синоду УГКЦ. Представники чиказьких організацій виступили перед гостями і склали дар любові для Святійшого Патріарха на користь УГКЦ.
Блаженніший Святослав звернувся з промовою до присутніх, в якій висловив велику подяку українській громаді Чикаго за постійну гуманітарну допомогу Україні. Його Блаженство наголосив, що всі українці разом переживають історичну подію – засідання Постійного Синоду в Чикаго, що цим жестом Постійний Синод і Блаженніший особисто хотіли висловити свою вдячність всій українській громаді, Чиказькій єпархії та всій УГКЦ Америки за все, що українська громада робить для України й українського народу. Блаженніший Святослав розповів, скільки бід принесла війна нашому народові і продовжує завдавати ран і страждань нашій Україні. Україна потребує допомоги і підтримки. Саме тому УГКЦ звернулася за підтримкою до Папи Римського.
«Неділю після Паски Папа Римський назвав «серцем ювілейного Року Божого Милосердя» і проголосив збірку всіх католицьких парафій Європи для тих українців, хто потребує допомоги», – сказав Блаженніший Святослав. Гроші – це добре, але, все-таки, найважливіше – це моральна підтримка. Папа зламав ту мовчанку, яка запанувала в світі стосовно України. Владика Ґудзяк розповідав, що коли він намагався достукатися до серця французьких єпископів, то багато хто з них навіть не знали, що в Україні все ще продовжується війна, тому що про цю війну в Україні мас-медіа у Франції вже не розповідають».
Блаженніший Святослав наголосив, що дуже важливим для всіх нас, українців, є свідчити всім, з ким ми спілкуємось, про те, що діється в нашій Україні.
«Дозвольте вам подякувати за те, що ви робите, за ту допомогу, яку ви вже надали і надаєте Україні. Тільки прошу вас, моліться за Україну. Ворог нас ніколи не подолає, тому що правда є за нами. Кожний з нас – відчуваймо себе на передовій того виду фронту, того виду війни, яку ми маємо побороти сьогодні відповідно до свого покликання. Україна є, й Україна буде!!!»
Такими переконливими словами, з великою синівською вірою і любов’ю до рідного краю Блаженніший Святослав закінчив свою промову.
Ми всі твердо віримо, що так і буде, тому що наша Україна має особливе місце під сонцем і несе особливу місію. Українське християнство має глибоку тисячолітню історію, а Хрест на київських горах є знаком перемоги.
«Історичний шлях, що ним іде український народ у віки – це шлях, накреслений Богом, цей шлях викрешує полум’я в душі народу. Україна має особливе місце, і цивілізована Європа зрозуміла наявність цієї правди вже від найдавніших часів. У 1628 році Папа Урбан VIII так звертався до українських єпископів: «Через вас, мої українці, сподіваюся навернути Схід до Христа» (Іван Ортинський, «Хрещення, хрест та харизма України).
Будьмо горді тим, що ми – українці!
Слава Україні! Героям Слава!

Світлини Наталки Коваль

Війна – розплата!

У Пармі відбулась І Всеамериканська молодіжна проща

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers