rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Крим – це Україна!
Title  
 Марія Климчак  
 Title 
  Голова Фундації Українського Геноциду 1932-1933
років з гостею Джіною Тунар біля експозиції про
Голодомор-геноцид в Україні

  Title
  Дирекція музею з гостями

  Title
  Гості – о. Микола Бурядник та Орина Грушецька

  Title
  Звернення Рефата Чубарова до громади

«Боротьба за домівку: Кримські татари» – прем’єра документального фільму про історію кримських татар відбулася в Українському Національному музеї 7 травня 2016 року. «Я вирішила розповісти міжнародній аудиторії – Сполученим Штатам Америки, Канаді, Західній Європі – історію мужності, і, понад усе, надії. Цей фільм для людей, які не надто обізнані зі ситуацією в Україні, передусім, у Криму», – зауважила у розмові з глядачами режисер Христина Пащин.

Христина є українсько-американською мультимедійною журналісткою, працює лектором журналістики в Нордвестерн Університеті Катару, має ступінь майстра журналістики та закінчені Близькосхідні студії. Друкується в Euronews, the Christian Science Monitor, Time.com and Time Magazine, the Pulitzer Center on Crisis Reporting, Al-Fanar Media, Harper’s Bazaar Arabia, а також інших, менш відомих, виданнях.

У самому фільмі переплетені інтерв’ю з мешканцями Криму, істориками, жертвами депортації, російськими націоналістами і кримськотатарськими активістами, включно з лідером кримських татар Мустафою Джемільовим, які провела журналістка особисто та з допомогою своїх кримських колег. Спростовуючи міф, поширений російською пропагандою, що історично Крим, нібито, належить Росії, режисер зізналася: «Я хотіла розповісти про корінний народ Криму, який проживав тут з давніх часів, а ще, що дуже важливо, донести до американців історію народу, який у 1940-х роках пережив справжній геноцид», – зауважила режисер.

Приємною несподіванкою стало звернення з подякою до української громади в Чикаго й особисто до Христини Пащин від Рефата Чубарова, українського кримськотатарського політика і громадського діяча. Він подякував за увагу, велику працю в справі поширення правди про Крим у минулому та його сьогодення. «Ситуація в Криму з правами людини залишається вкрай складною, а те, що зараз відбувається на кримському півострові, на сході України, є ніщо інше як продовження загарбницької, антигуманної політики Кремля», – наголосив лідер. У своєму виступі він висловив сподівання, що разом ми наблизимо день визволення Криму від російської окупації.

Українці в США підтримують кримськотатарський народ. Тому дуже важливо акцентувати саме таким фільмом серед політиків, лідерів, громадських діячів, лобістів американської держави на тому, що переживають татари, як і українці на сході країни, які віддають своє життя у війні з російським агресором, захищаючи мир у Європі. Христина Пащин порушує своїм фільмом питання повернення Криму татарам у складі України на суд міжнародної громадськості.

Генеральний консул України у Чикаго Лариса Герасько активно підтримувала проект, повідомляючи дипломатичним корпусам інших держав. Після перегляду кримськотатарська американка Джіна Тунар поділилася своїми переживаннями за долю свого народу та подякувала українцям за підтримку.

Фільм «Боротьба за домівку: Кримські татари» («A Struggle For Home: The Crimean Tatars» – англ.) розповідає про багатовікову історію цього мусульмансько-тюркського народу. Російська імперія, яка захопила півострів у 1783 році, уже з того часу змусила людей боротися за свою батьківщину й свободу. Кінострічка також знайомить глядача з трагічними сторінками сталінської депортації 1944 року, повернення кримських татар на півострів після набуття Україною незалежності та повторної російської окупації Криму в 2014-му.

На знак єднання між українцями США, України та кримськотатарськими народами в Українському Національному музеї 20 травня було викладено зі свічок символ кримськотатарського народу – тамгу. Цього дня відбулася церемонія вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу з ініціативи кримськотатарської американки Джіни Тунар та при підтримці Українського Конгресового Комітету Америки, відділ Іллінойс, та Українського Національного музею. Цей захід відвідали священики українських церков та представники інших громадських організацій.

Зі словом до громади звернулися: голова УККА, відділ Іллінойс, Ігор Дячун, заступник голови та президент Фундації Києво-Могилянської академії Марта Фаріон, президент УНМ Лідія Ткачук, куратор УНМ Марія Климчак, представник кримськотатарської громади Джіна Тунар, яка принесла на знак пам’яті чорні троянди. До глибини душі вразила присутніх відеопрезентація про історію депортації татар під спів переможниці пісенного конкурсу Євробачення 2016 року – кримськотатарської українки Джамали. Технічне обладнання забезпечили Володимир Тюн та Мотря Мельник.

Виступ консула України у Чикаго Ігоря Боднара засвідчує несхитну позицію української держави про те, що Крим – це Україна. Зокрема, дипломат зазначив: «Сьогодні ми вшановуємо пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу. Цей нелюдський злочин, скоєний радянським режимом 72 роки тому, став найтрагічнішою сторінкою історії цих волелюбних людей. Депортація стала прямим та беззаперечним свідченням геноциду кримських татар, спрямованого на їх фактичне знищення. Майже половина з депортованих, а це понад 110 000 людей, померла за перші три роки депортації.

За радянських часів цей злочин так і не було визнано, не було також жодних репарацій за втрачені життя та конфісковану власність. І лише після проголошення Незалежності України Верховна Рада та уряд прийняли низку нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення прав та свобод, соціальну адаптацію та інтеграцію кримських татар до українського суспільства. Два роки тому український парламент визнав кримських татар корінним народом Криму, тим самим гарантувавши збереження етнічної, культурної та релігійної ідентичності кримських татар. Рік тому Верховна Рада визнала депортацію кримських татар геноцидом.

Проте, ніхто не міг уявити, що ця трагічна історія повториться. Російська окупація Криму призвела до численних порушень не лише міжнародного права, а й фундаментальних прав і свобод. Знову кримські татари зіштовхнулися з арештами, гоніннями, викраденнями і навіть вбивствами.

Понад 10000 кримських татар змушені були залишити півострів. Проте, як і 70 років тому, вони не припинили боротьбу. І в цій священній боротьбі вони завжди опиратимуться на братське плече українського народу. Ми віримо і впевнені в перемозі над агресором і окупантом. Бо той, хто бореться за свою землю, за волю, за своє право на свободу, бореться за правду. І йому допомагатиме і берегтиме Бог. Вічна пам’ять загиблим героям! Слава героям, що продовжують боротьбу! Слава Україні!»

Український Національний музей у Чикаго є центром культурного життя і завжди відгукується на події сьогодення. Примусове виселення татар, лемків, українців, німців, циган, вірменів... – це наша спільна історія, наш спільний біль. Відзначення річниці депортації кримських татар – це демонстрація єдності з цілою Україною і Кримом у її складі.

Title
Title
 Аудиторія вшановує пам’ять жертв депортації


 Представники УККА з гостею Джіною Тунар та
консулом Ігорем Боднаром

 Title Title
 Христина Пащин та Генеральний консул України в
Чикаго Лариса Герасько

 Христина Пащин у музеї


 Title Title
 Символ кримських татар

 Консул України Ігор Боднар

 Title Title
 Консул України Ігор Боднар та Джіна Тунар


 Інтерв’ю для громади Володимира Тюна, Кредитівка
«Самопоміч»


Український Інститут модерного мистецтва (Чикаго) презентує Україну на Bead & Button Show

День матері та День весни святої

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers