rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Святкуємо \ Пасхальні Богослужіння та громадянські заходи Патріарха Філарета

 
 
  
Великдень-2016 в Україні був яскравим, різноманітним і воістину всенародним. Описати його в одній статті неможливо. Тому візьму тільки один аспект відзначення цьогорічного Світлого Свята Пасхи і за допомогою прес-служби УПЦ КП стисло розповім про церковні та громадянські заходи, які здійснив у передпасхальні та пасхальні дні Предстоятель УПЦ КП Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Передпасхальні дні

Ось щоденна хроніка цих напружених днів, яка повною мірою висвітлює невтомну працю Патріарха, його самовіддане церковне та громадське служіння Церкві та Державі..
Їх відлік, напевно, можна починати з того, як 22 квітня 2016 року Патріарх Філарет у співслужінні митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського Епіфанія, єпископа Вишгородського Агапіта та духовенства міста Київ молитовно пом’янув жертв аварії на Чорнобильській АЕС в ознаменування 30-х роковин цієї трагедії.
У цьому контексті 22 квітня 2016 р. у своїй резиденції Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, за участі представника Київського Патріархату при Європейських інституціях архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія, прийняв депутата Європейського парламенту від Німеччини пані Ребекку Гармс, яка протягом майже тридцяти років працює з чорнобильською тематикою, а також є одним з послідовних прихильників і захисників європейської перспективи для України. За заслуги перед Україною та Київським Патріархатом, з нагоди 30-річчя ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Патріарх Філарет нагородив пані Ребекку Гармс орденом святого рівноапостольного князя Володимира ІІ ступеня.
Наступного дня, 23 квітня 2016 року, в Адміністрації президента України відбулася зустріч представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій із президентом України Петром Порошенком. Українську Православну Церкву Київського Патріархату на зустрічі представляв Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, якого супроводжував митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній.
Окрім загальний важливих тем – створення в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви, єдності нації в умовах гібридної війни, запровадження в Україні незалежного правосуддя та рішучої боротьби з корупцією, сприяння капеланському служінню, духовної та матеріальної підтримки, яку зараз потребують воїни-захисники України та постраждалі від бойових дій на Сході країни, внутрішньо переміщені особи з Криму та Донбасу, а також інші нужденні верстви населення – Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату закликав Главу держави зберегти в Конституції України норму про те, що шлюб є сімейним союзом між «жінкою і чоловіком» (стаття 51 чинної Конституції) та відмовитися від ідеї легалізації в Україні одностатевих «шлюбів».
У відповідь президент Порошенко запевнив членів ВРЦіРО й особисто Патріарха Філарета в тому, що в Україні не буде легалізовано одностатеві шлюби. Також Глава держави доручив Міністерству оборони прискорити процес запровадження капеланської служби у Збройних силах України.
Того ж дня, напередодні Вербної неділі, свята Входу Господнього в Єрусалим, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Всенічне бдіння у Володимирському кафедральному соборі та освятив віття верби.
Наступного дня, у неділю 24 квітня, Святійший Патріарх Філарет відслужив Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого у кафедральному соборі столиці. Він наголосив, що у цей день Православна Церква відзначає Вхід Господній у Єрусалим. Це остання неділя перед Світлим Христовим Воскресінням. День Вербної неділі нагадує християнам урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим, який знаменував собою безпосереднє наближення Його Страстей і смерті на хресті.
25 квітня 2016 року, у Великий понеділок, та 26 квітня 2016 року, у Великий вівторок, коли Церква згадує викриття Господом книжників і фарисеїв, у Володимирському кафедральному соборі Києва Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні настоятеля собору протоієрея Бориса Табачека і духовенства м. Київ відслужив Божественну літургію Ранішосвячених Дарів.
26 квітня 2016 р. на території історичного духовного центру Київської митрополії – Національного заповідника «Софія Київська» – Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив та передав для українських воїнів на Донбас 10000 великодніх крашанок і 2000 пасок.
27 квітня 2016 року у Велику середу, коли згадується жінка-грішниця, яка омила сльозами і помазала дорогоцінним миром ноги Спасителя під час Його вечері у Вифанії, в будинку Симона прокаженого, і цим приготувала Христа до погребіння, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Божественну літургію Ранішосвячених Дарів у Володимирському кафедральному соборі.
28 квітня 2016 року Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Джудіт Гоф.
Найперше Патріарх Філарет подякував Джудіт Гоф за солідарність та всесторонню підтримку Великобританії у питаннях територіальної цілісності і суверенітету України. Патріарх наголосив, що головним ворогом України є не Росія, а корупція в самій державі. Тому Церква постійно виступає проти корупції. Другою ж проблемою є церковне розділення, котре болюче відгукується в українському суспільстві.
Наприкінці зустрічі Патріарх Філарет подякував Надзвичайному та Повноважному Послу Великої Британії в Україні Джудіт Гоф за теплу розмову та вручив пам’ятний подарунок. На зустрічі також був присутній керуючий справами Київської Патріархії єпископ Вишгородський Агапіт.
28 квітня 2016 р. на прихрамовій території Володимирського кафедрального собору після проведення раннього богослужіння Великого четверга Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив велику кількість пасок та інших пасхальних продуктів, які будуть передані українським військовослужбовцям на передовій по всій лінії фронту.
У Великий четвер, 28 квітня 2016 року, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні духовенства храму звершив Божественну літургію свт. Василія Великого у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.
Увечері Страсного четверга Святійший Патріарх Філарет звершив утреню з читанням 12-ти Страсних Євангелій у Володимирському кафедральному соборі.
29 квітня 2016 року, у Велику П’ятницю, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у Володимирському кафедральному соборі вечірню з винесенням Плащаниці.
Напередодні Великої суботи Святійший Патріарх Філарет звершив утреню з чином поховання Господа нашого Ісуса Христа у Володимирському кафедральному соборі.
Вранці в суботу, 30 квітня 2016 року, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні соборного духовенства звершив Вечірню з Божественною літургією святителя Василія Великого у Володимирському кафедральному соборі столиці.
Близько 20 години 30 квітня з Єрусалимського храму Воскресіння Христового до собору було привезено Благодатний вогонь або Святе світло, як цей вогонь називається у грецькій традиції. З благословення Святійшого Патріарха Філарета благодатний вогонь до України привезли члени громадської організації «За помісну Україну», яку очолює Петро Андрійович Ющенко. Предстоятель благословив вогнем духовенство та прихожан. Із кафедрального собору Благодатний вогонь був переданий у храми і монастирі столиці та Київської області.
На цьогорічне 1 травня випало найбільше християнське свято – Світле Христове Воскресіння. Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у Володимирському кафедральному соборі очолив Пасхальні богослужіння. Незадовго до опівночі Патріарх із духовенством та парафіянами вийшли на хресний хід навколо собору, який, за статутом, завершився перед закритими дверима храму, що символізують собою закритий Гріб Господній. Тут розпочалася Великодня утреня, і вперше цього року було проголошено: «Христос Воскрес!»
2 травня 2016 р., у Світлий понеділок, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Михайлівському Золотоверхому соборі.
У Світлий понеділок ввечері Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Вечірнє богослужіння у Володимирському кафедральному соборі міста Київ.
Його Святості співслужили: Патріарший намісник митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, духовенство. Після вечірньої митрополит Епіфаній, Патріарший намісник і постійний член Священного Синоду звернувся до Святійшого Владики зі словами вітання. На завершення свого слова владика Епіфаній підніс Патріархові букет квітів.
У відповідь Предстоятель подякував митрополиту Епіфанію і всім присутнім за вітання та виголосив проповідь про Воскресіння Христове. Потім Святійший Патріарх Філарет прийняв пасхальні вітання від духовенства і парафіян. Віряни отримали Патріарше благословення, а дітки з недільної школи Володимирського собору підготували Пасхальний концерт.
Цього ж дня ввечері від імені Патріарха відбулося урочисте прийняття, на якому були присутні духовенство, державні та громадські діячі, народні депутати України, представники наукової й творчої інтелігенції, дипломатичного корпусу.

Прийняття: слово Патріарха та спілкування гостей

 Title 
  Професор Д. Степовик жартівливо позує
Традиційно прийняття відбулося у залі «Еліта» столичного готелю «Київська Русь».
Маючи честь бути присутнім на прийнятті, отримав змогу послухати звернення Патріарха до гостей та поспілкуватися як зі самим Предстоятелем, так і з гостями.
Зусиллями працівників Патріархії цей захід був, як завжди, ретельно підготовленим.
Ще на підході до готелю я помітив, що гості сходилися у чудовому настрої.
Ось, помітивши мій об’єктив, жартівливо став у гордовиту позу провідний співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України, професор історії мистецтва Київської Духовної Академії, професор історії культури Українського вільного університету в Мюнхені, постійний спів-ведучий телетрансляцій різдвяних та пасхальних Богослужінь Дмитро Степовик.
Не менш піднесено були налаштовані два академіки, яких я зустрів у вестибюлі – директор Інституту держави і права НАНУ Юрій Шемшученко та ректор Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова, Заслужений діяч науки і техніки України Віктор Андрущенко.
Title  
 В. Андрущенко (зліва) та Ю. Шемшученко радо
зустрічають знайомих
 
З паном Юрієм я мав нагоду співпрацювати, коли від Кабміну був спів-координатором підготовки конференції про політичну опозицію, а він очолював її оргкомітет. З тих пір періодично маємо зустрічі та спілкування. На моє питання – що сьогодні його турбує – знаний правник відповів, що головним завданням інституту і своїм особисто вважає посилення вітчизняного законодавства, приведення його у відповідність до європейського та підвищення правової культури українців.
З паном Віктором ми разом вчилися на філософському факультеті, але він був старший курсом, тому й досі за неформальними правилами нашого студентського життя вважаю його «дідом», а себе «салагою», як то жартома і не завжди жартома прийнято в системі «дідівщини».
На моє питання – які перспективи цьогорічного набору до університету, академік В. Андрущенко відповів, що ситуація непроста, але престиж його університету високий, тому є всі підстави сподіватися, що конкурс буде нормальним і чимало українських талановитих випускників захочуть обрати професію вчителя.
Серйозно був налаштований народний депутат декількох скликань Микола Поровський, зате його гарненька дружина, як завжди, весело і трохи кокетливо привіталася.
 Title 
  М. Поровський із дружиною
Але коли я сказав панові Миколі, що мундир козацького полковника йому личить, серйозний вираз його обличчя освітився стриманою посмішкою.
На моє питання – що турбує його нині – досвідчений політик зітхнув і відповів: «Дві речі. Ситуація в АТО та з Мінськими домовленостями, а також відсутність єдності у національно-демократичному середовищі, якого так і не вдається досягнути за два з половиною десятиріччя».
Оскільки пан Микола є колишнім рухівцем, я запитав його – чи вірить він у якесь відродження Народного Руху України, адже про це починають говорити. М. Поровський із виразом сумніву на обличчі заперечливо похитав головою і відповів: «Ой, сумніваюся. Складно вдруге увійти в ту ж саму політичну воду. Дуже змінився час. І виборці уже зовсім інші, ніж тоді, коли ми з тріумфом увійшли в політику України».
«А як Ваша Республіканська християнська партія?» – запитав я. – «Складно, – відповів голова РХП. – Для повноцінної політичної роботи потрібне фінансування, а коштів обмаль. У олігархів ми не беремо, а вітчизняний малий і середній бізнес у скруті, Ви ж це добре знаєте. Будемо думати про об’єднавчі союзи».
Довга вервечка з гостей, яка тягнулася з першого поверху на другий, де їх зустрічав господар вечора, закінчилася. Патріарх Філарет у супроводі духовенства пройшов до мікрофону. Гості вишикувалися перед ним підковою і приготувалися слухати.

Промова Патріарха

Title  
  
Патріарх для початку привітав запрошених народних депутатів, представників влади, дипломатичного корпусу, вітчизняного бізнесу, наукової та творчої інтелігенції, журналістів, громадських активістів, воїнів АТО.
І звернувся до присутніх: «Дорогі браття і сестри! ХРИСТОС ВОСКРЕС!». Присутні дружним хором відгукнулися: «ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!»
Патріарх продовжував: «Цього року український народ святкує Воскресіння Христове в умовах агресивних дій Росії щодо України, в той час, коли нові каїни убивають своїх українських братів. Гнів Божий відчув на собі весь український народ. Як нам радіти пасхальною радістю, коли скорбота прокотилась по всій Україні і знайшла відгук у серцях безлічі людей? Чи можемо радіти в таких умовах?»
Обвівши поглядом присутніх, Патріарх твердо відповів: «Не тільки можемо, а й повинні!»
Нагадавши, що учні Ісуса Христа плакали та ридали, коли їхнього Учителя розіп’яли і Він помер на хресті, Патріарх зазначив: «Їхня скорбота була значно глибшою і важчою, ніж наші теперішні біди, але апостоли зраділи, побачивши воскреслого Господа…»
І Предстоятель знову перенісся у сьогодення: «У земному житті все змінюється. Скорботи не бувають постійними, вони змінюються на радість. Війни також не бувають безкінечними, вони закінчуються миром. В історії ми бачимо, що добро завжди перемагає зло, істина – неправду, життя – смерть.
Син Божий для того втілився і став людиною, щоб перемогти в людській природі гріх. Він для того помер на хресті, щоб воскреснути і перемогти смерть. Тепер для нас не страшні ні гріх, ні смерть.
Гріх не страшний, тому що Бог через покаяння прощає людські гріхи. Він простив благорозумного розбійника на хресті, блудницю, яка сльозами омивала ноги Спасителя і намащувала їх дорогоцінним миром; Він простив гонителя Савла, який став великим апостолом Павлом. І донині Господь милостиво прощає всіх грішників – великих і малих, які каються.
Чи маємо ми після всього цього підстави радіти? Звісно, що так.
І все це дало нам воскресіння Христове. Тому Господь і сказав апостолам: «Зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас».
Але Патріарх ставив питання більш глибоко: «Хіба тільки через прощення наших гріхів ми повинні радіти? Ще більшою підставою для радості є наше воскресіння з мертвих. Ми хоч і помремо, але воскреснемо, і знову наші душі з’єднаються з нашими тілами. Що є доказом нашого загального воскресіння? Воскресіння Ісуса Христа! Якщо Христос воскрес, то чому ми не воскреснемо? Той, Хто Сам воскрес, сказав, що і всі ми, люди, теж воскреснемо…
Наша радість ґрунтується на воскресінні Христовому. Цю істину кожний із нас підтверджує, коли на вітання «Христос воскрес!» відповідаємо «Воістину воскрес!» Якщо ми так кажемо, то ми кажемо правду чи неправду?! Якщо хто не вірить у воскресіння Христове, то він неправдомовець.
Воскресіння Христове дає нам надію, що Господь наш Ісус Христос, Який подолав смерть, має владу і над всіма нашими бідами, скорботами і труднощами.
Він попускає кризи в людському суспільстві, Він і долає їх.
Але нам треба навертатися до Бога всім своїм серцем, всією душею, всією істотою, адже Бог благодіє і піклується не тільки про весь людський рід загалом, але й про кожну людину зокрема, передусім, про християнина.
Насамкінець Патріарх знову звернувся до своїх гостей, не забуваючи і про тих, хто далеко, зокрема, і про закордонних співвітчизників: «Дорогі браття і сестри! Щиро вітаю вас, улюблені браття і сестри, зі святом світлого Воскресіння Христового! Вітаю з Пасхою Христовою президента України Петра Порошенка, Верховну Раду, Український уряд, Збройні сили України, які в складних умовах, віддаючи своє життя, захищають нашу свободу, нашу територію, нашу Батьківщину. Вітаю з великим християнським святом весь український народ і всіх українців у всіх країнах світу, на всіх континентах.
Нехай воскреслий Господь Своєю благодаттю захистить Україну від зовнішнього агресора і внутрішніх ворогів і допоможе нам навести лад у нашому українському домі. Світло Воскресіння Христового нехай подає нам благодатну силу перетерпіти та перебороти всі труднощі, які випали на нашу долю, щоб нам досягти миру й добробуту в земному житті і стати спільниками вічного життя, завжди радіючи і прославляючи нашого Спасителя Господа Ісуса Христа, Який Своїм розп’яттям і воскресінням подолав наш гріх і смерть. Амінь. Воістину Христос Воскрес!»
Після промови Патріархові піднесли чарочку і він відняв тост за світле Свято Великодня і благополуччя присутніх.

Частування і спілкування

 Title 
  Тост за Україну
Я підійшов до Патріарха після його промови, шанобливо привітався і передав йому вітання від нашого часопису. Патріарх посміхнувся, подякував і відповів: «Я майже щороку буваю в Америці, зустрічаюсь з тамтешніми українцями, відчуваю їхній гостинний прийом і намагаюся щоразу відвідати Чикаго. А якщо я в Чикаго, то обов’язково зустрічаюся з редколегією вашої газети.
Хтось з редакції приходить, бере у мене інтерв’ю. Та й Ви тут, у Києві, я бачу, стараєтеся не пропустити важливих подій за участі Української православної церкви Київського Патріархату.
Ми це цінуємо. Журналісти сьогодні – на передовій суспільного життя, і від праці ЗМІ багато що залежить.
Прошу передати вітання вашим читачам і запевнити, що ми тут, в Україні, знаємо і цінуємо їхній патріотизм, допомогу своїй Батьківщині в цей важкий час».
А тим часом гості пригощалися й охоче спілкувалися. Стіл був, як завжди, без надмірності, але достатній на всі смаки. Працівники Патріархії блискуче впоралися з цим завданням.
Але ж сюди приходять зовсім не для того, щоб попити-поїсти, а щоб послухати мудре слово Патріарха, побачити друзів та поспілкуватися.
Ось зустрілися поважні живі класики української літератури – літературознавець, громадський діяч, співголова координаційної ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика Михайло Слабошпицький, Герой України Дмитро Павличко та новопризначений голова Комітету з Шевченківської премії, колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Юрій Щербак.
Title  
 М. Слабошпицький, Ю. Щербак та Д. Павличко 
Майже 20 років тому я мав нагоду у складі делегації Верховної Ради України жити два тижні в очолюваному ним посольстві України США та бути гостем у затишному американському будинку пана Юрія на урочистому обіді.
Всі троє жваво обговорювали актуальні проблеми літературного та громадського життя України, жартували та сміялися, хоч потім зачіпали і більш складні проблеми сьогодення, і обличчя їх при цьому вже хмурилися.
Не дуже говірким того вечора був і Герой України Іван Драч. На моє запитання – «що Вас турбує?» – відповів: «Чули, що сказав Патріарх? Він проголосив тост за здоров’я і додав, що якщо ми здорові, то ми всім потрібні, а якщо ні, то нікому не потрібні. Ось я і задумався – а чого це всі у відповідь засміялися? Адже тут чимало людей у поважному віці, у багатьох здоров’я вже зовсім не козацьке. Та й мене підводить інколи. Так що не завжди мені весело».
 Title 
  Із двома класиками у Патріарха
Однак, побачивши свого давнього літературного друга, лауреата Шевченківської премії поета Петра Перебийніса та його супутницю, дружину Валентину, пан Іван оживився.
З цими двома визначними поетами України я мав честь підняти тости за Україну, за літературу і на згадку сфотографуватися.
Прийняття у Патріарха пройшло, як завжди, у чудовій атмосфері.

Висновок

Великодні свята завершилися. Читачі мають змогу переконатися – щоденна напружена духовна праця Предстоятеля УПЦ КП Святійшого Патріарха Філарета не знає, на щастя, зупинки. Пасха відсвяткована на максимально високому рівні служіння. А висока місія Патріарха Філарета продовжується.
4 травня 2016 року, у світлу середу, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет з архіпастирським візитом запланував відвідати місто Житомир, де має намір звершити освячення Свято-Георгіївського храму та відслужити в ньому першу Божественну літургію.
Здоров’я і наснаги очільнику Української Церкви щиро бажаю від усієї нашої читацької громади.
Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!


Світлини автора

Патріарх Філарет і Різдво-2015/16

Чин Свята Героїв

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers