rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Нацбанк пропонує узаконити P2P кредитування
Національний банк України пропонує банкірам і профільним відомствам обговорити механізм законодавчого врегулювання Р2Р кредитування.

Про це у вівторок, 26 квітня, йдеться у повідомленні на сайті регулятора.
Як повідомляється, залучення коштів клієнтів в інтересах третіх осіб за допомогою довірчого управління та надання консультацій з пошуку потенційних інвесторів широко практикується у світі. Однак, такий спосіб інвестування є більш ризикованим порівняно з традиційними банківськими депозитами, оскільки повернення коштів не гарантується державою, а підхід до вибору позичальників досить ризикований.
Тим не менше, низка банків України вже почали використовувати інструмент Р2Р кредитування, пропонуючи, в середньому, дохід на 5% річних більше, ніж за вкладами. Це зацікавило значну кількість клієнтів і станом на 1 квітня поточного року обсяг таких операцій досяг 1,5 млрд. гривень, зокрема, з березневим приростом 0,6 млрд. гривень.
У той же час такий вид кредитування не підпадає під дію Закону України «Про банки і банківську діяльність» і не регулюється ані Нацбанком, ані іншими регуляторами фінансового ринку.
На думку НБУ, без належного контролю така діяльність банків містить у собі істотні ризики для кредиторів, позичальників та держави через декілька факторів. Зокрема, через низьку інформованість населення щодо можливих ризиків, відсутність гарантування таких вкладів з боку Фонду гарантування вкладів фізосіб, відсутність відповідальності посередників, можливе невідображення банками таких операцій у бухгалтерській звітності тощо.
P2P (Peer-to-Peer) кредитування – це спосіб позичання коштів між особами, які не пов’язані між собою, без залучення фінансового посередника (банку, кредитної спілки тощо). Зазвичай, позики надаються на онлайн платформах посередників, які беруть комісію за надання кредитів і інструментів перевірки кредитоспроможності.

Сьюзен Шадлер: «Досі не зрозуміло, чи має Україна волю проводити реформи»

Тихою сапою. Урок економіки від Вінниччини та Хмельниччини

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers