rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Мін’юст найближчими днями подасть
документи для повернення Савченко

Міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що відомство протягом найближчих двох днів подасть документи для якнайшвидшого повернення в Україну засудженої в Росії української льотчиці, народного депутата Надії Савченко.
«Конвенція, яка передбачає передання громадян України, з іншими іноземними державами передбачає певні бюрократичні процедури, і в тій ситуації, в тому стані, в якому перебуває Надія, звичайно, ті терміни, які визначені в конвенції, – неприйнятні. Тому сьогодні опрацьовано алгоритм дій, який включає, окрім юридичних заходів, дипломатичні заходи для того, щоб максимально прискорити процес повернення Надії на територію України. І ми подамо відповідні документи буквально, думаю, протягом двох наступних днів», – сказав Петренко на брифінгу в Києві у вівторок, 19 квітня.
Глава Мін’юсту зазначив, що наразі ухвалено рішення дати можливість українським дипломатам попрацювати з російською стороною для того, щоб отримати алгоритм гарантій дотримання термінів повернення Савченко в Україну.
«Що стосується Міністерства юстиції, то всі необхідні документи, які стосуються юридичної сторони, у нас готові», – заявив він.
За словами Петренка, він не хотів би, щоб російська сторона скористалася відповідними бюрократичними процедурами, які передбачені конвенцією для того, щоб затягувати процес. «Ми дуже розраховуємо на політичну та дипломатичну складову в цьому процесі», – додав міністр.
Петренко заявив, що українські дипломати відпрацьовують усі можливі варіанти повернення Савченко, зокрема, ймовірний обмін на засуджених в Україні російських спецназівців Євгена Єрофєєва та Олександра Александрова, але це закрита частина переговорного процесу, російська сторона наразі не зверталася до України щодо долі своїх громадян.
«Наші дипломати відпрацьовують усі можливі варіанти для того, щоб Надія та інші політв’язні повернулися в Україну. Деталі я не можу коментувати, тому що це закритий переговорний процес», – сказав він.
На запитання про те, чи не надійшло звернення від Мін’юсту РФ щодо Єрофєєва та Александрова, голова українського Мін’юсту сказав: «Наразі такого звернення від російської сторони за цими засудженими немає».
Петренко також повідомив, що президент України Петро Порошенко тримає на контролі повернення до України інших незаконно утримуваних на території Російської Федерації, зокрема, українських громадян Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Геннадія Афанасьєва.
Міністр наголосив, що стосовно Сенцова та Кольченка був запущений саме юридичний механізм повернення їх до України відповідно до Конвенції.
18 квітня Петренко повідомив, що Мін’юст отримав від Савченко звернення з проханням про повернення до України.
Також 18 квітня колегія суддів Голосіївського районного суду Києва визнала військовослужбовців ГРУ Генштабу ЗС РФ Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова винними в скоєнні низки тяжких злочинів. Російських спецназівців засуджено до позбавлення волі на 14 років із конфіскацією майна.
За українським законодавством, вирок суду щодо Єрофеєва та Александрова набуде чинності тільки через 30 днів, якщо не буде оскаржений сторонами.

Грицак: На Донбасі перебувають

від 4 до 6 тисяч російських військових

Кількість кадрових російських військових на Донбасі змінюється від 4 до 6 тис., повідомив глава Служби безпеки України Василь Грицак.
«Це кадрові, підкреслюю – кадрові російські військові», – сказав Грицак у вівторок журналістам у Києві.
Своєю чергою, Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляє, що під час бойових дій на Донбасі загинув офіцер збройних сил РФ капітан Микола Ніколаєць. Про це йдеться у повідомленні ГУР України, оприлюдненому у вівторок.
Вказується, що Ніколаєць народився у Тюмені і був мешканцем Хабаровського краю.
«ГУР МО України встановлено, що капітан ЗС РФ Микола Ніколаєць був відряджений на тимчасово окуповані території сходу України влітку 2015 р. у складі інженерно-саперного батальйону (близько 350 військовослужбовців) 14-ї окремої інженерної бригади (с. Вятське, Хабаровського краю) Східного ВО (Хабаровськ) ЗС РФ», – йдеться у повідомленні.
Ніколаєць, за легендою, використовував прізвище прикриття «Пятаков» і обіймав посаду начальника інженерної служби 5-ї окремої мотострілецької бригади (Донецьк, Україна) 1-го АК ЗС РФ. У його обов’язки, згідно з повідомленням, входило мінування місцевості у промислово-розвинених районах на захід від Донецька (навколо густонаселених селищ Авдіївка, Ясинувата, Нікішине, Троїцьке), а також сільськогосподарських угідь окупованої частини Луганщини.
Зазначимо, розвідка заявила про загибель сімох і поранення трьох російських військовослужбовців у зоні проведення антитерористичної операції 17 квітня.

Рада звільнила суддів ВСУ, Вищого адмінсуду,

Вищого спецсуду та 197 кримських суддів

Верховна Рада України своїми постановами звільнила майже 200 кримських суддів.
Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зазначив, що йдеться про звільнення кримських суддів, які «зрадили Українську державу, які зрадили своїй присязі, які зрадили український народ», передає УНІАН.
«Ми будемо мати 197 голосувань по кожному судді окремо», – сказав спікер.
У відповідних постановах йшлося, зокрема, про суддів Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, Господарського суду АР Крим, Окружного адміністративного суду міста Севастополя, Апеляційного суду Севастополя, Окружного адмінсуду АР Крим, низки районних судів Севастополя і Сімферополя, Ялтинського, Керченського, Алуштинського, Судацького та Феодосійського міських судів, Чорноморського райсуду Криму.
Також Верховна Рада ухвалила три постанови про звільнення суддів (3580-1, 3580-2 та 3580-3). У постановах йдеться про звільнення низки суддів із Луганської, Донецької, Харківської, Київської, Кіровоградської, Полтавської, Вінницької, Рівненської, Чернівецької, Дніпропетровської та Івано-Франківської областей, а також міст: Дніпропетровськ, Київ, Одеса, Запоріжжя, Кіровоград, Миколаїв, Черкаси, Харків у зв’язку з неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров’я; у зв’язку з поданням заяви про відставку; у зв’язку з поданням заяви про звільнення з посади за власним бажанням; у зв’язку з досягненням 65 років.
Зокрема, це Київський, Харківський, Дніпропетровський та Одеський апеляційні господарські суди. А також Верховний Суд – Юрій Сенін, Вищий адміністративний суд – Андрій Логвиненко та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ – Віталій Гончар (усі троє – у зв’язку з поданням заяви про відставку).

У Мінекономрозвитку розповіли про втрати

України від торгових обмежень Росії

Україна, в цілому, втратила 98 млрд. дол. обсягу торгівлі через дискримінаційні та протизаконні обмеження з боку Росії.
Відповідна інформація міститься в опублікованій на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі доповіді України в рамках перегляду торгової політики країни у Світовій організації торгівлі.
«Обсяги торгівлі з Російською Федерацією, що раніше була найбільшим торговим партнером, поступово знижувалися з 2012 року (з 24,3% від загального обсягу торгівлі в 2012 році до 12,7% у 2015 році), здебільшого, через введення незаконних і дискримінаційних торговельних обмежень, а втрати в торгівлі для України становили близько 98 млрд. дол.», – йдеться в доповіді.
Згідно з документом, зниження обсягу торгівлі України з Європейським Союзом відбулося в результаті падіння світових цін на сировинну продукцію, однак частка українського експорту в Європу зросла з 22,3% у 2012 році до 34,1% у 2015 році.
Як повідомлялося, Україна на засіданні Ради з торгівлі товарами СОТ висунула вимогу до Росії негайно усунути всі торгові обмеження, включаючи блокування транзиту.
Вимогу України підтримали 8 членів «Великої двадцятки» – Євросоюз, США, Канада, Австралія, Японія, Туреччина, Швейцарія і Південна Корея.
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вивчає ситуацію щодо перешкод, з якими зіштовхуються українські експортери, що везуть свої товари до країн Азії та Кавказу через Російську Федерацію.
На початку цього року Україна і Росія заблокували взаємний транзит вантажних автомобілів у рамках загальних санкційних дій, що мають обопільний характер. Разом з тим, із 25 лютого – в результаті проведених переговорів – транзит було відновлено. Національна поліція України визначила транзитні маршрути для проїзду вантажних автомобілів із Російської Федерації. Так, маршрути передбачають рух з/до Росії через два пункти пропуску в Сумській і Харківській областях.

ЦВК визнала обраними п’ятьох нових нардепів

Центральна виборча комісія (ЦВК) України у вівторок, 19 квітня 2016 року, визнала обраними трьох нових народних депутатів від Блоку Петра Порошенка (БПП) і двох нових народних депутатів від «Народного фронту» (НФ). Відповідне рішення було прийнято на черговому засіданні ЦВК, повідомляє прес-служба Комісії.
Дане рішення пов’язане з тим, що Верховна Рада України своїми постановами від 14 квітня 2016 достроково припинила повноваження народних депутатів України Володимира Гройсмана, Іванни Климпуш-Цинцадзе, Степана Кубіва у зв’язку з їхніми особистими заявами про складення депутатських повноважень.
Валерій Карпунцов, Олег Великин та Максим Саврасов визнані обраними за списком Блоку Петра Порошенка, а Ярослав Едаков і Хвіча Мепарішвілі – за списком «Народного фронту».
Нагадаємо, 14 квітня Верховна Рада достроково припинила повноваження семи народних депутатів у зв’язку з їхнім переходом на роботу в Кабінет Міністрів.

Суд у справі «діамантових прокурорів»

знову затягується

Голосіївський районний суд Києва визначив порядок судового слідства у справі так званих «діамантових прокурорів» – колишнього заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна та екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця – та оголосив перерву в засіданні до 10 травня.
Сторона обвинувачення пропонувала суду спочатку дослідити матеріали справи, докази, допитати свідків, а потім обвинувачених, передає УНІАН.
Своєю чергою, сторона захисту пропонувала першими допитати обвинувачених, а потім свідків та вивчити докази.
Суд, порадившись на місці, вирішив спочатку допитати свідків обвинувачення, вивчити докази, допитати свідків з боку захисту, а потім обвинувачених.
У зв`язку з тим, що на сьогоднішнє судове засідання свідки не були викликані, суд вирішив перенести засідання на 09:30 10 травня. У цей день передбачається допитати 4 свідків з боку сторони обвинувачення, серед яких народний депутат В’ячеслав Константіновський.
Нагадаємо, колишнього заступника прокурора Київської області Корнійця та екс-першого заступника начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Шапакіна затримали 5 липня 2015 року за отримання хабара в розмірі 3 млн. 150 тис. грн.
Також під час обшуків у Шапакіна було вилучено 400 тис. дол., а у Корнійця – значну кількість ювелірних виробів, 65 діамантів і автомат Калашникова.
Крім того, було затримано підприємця Валерія Гібаленка, якого підозрюють у посередництві при передачі хабара.
4 січня Генеральна прокуратура передала провадження стосовно так званих «діамантових прокурорів» у суд.

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Вишиванковий фестиваль в Одесі отримав одразу дві міжнародні відзнаки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers