rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Грицак: Є докази, що росіяни зі СЦКК допомагають бойовикам

Служба безпеки України викрила підривну діяльність та співпрацю з терористами на Донбасі російських офіцерів зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).
Про це на прес-конференції у Києві заявив голова СБУ Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Служба безпеки здобула докази співпраці з терористами офіцерів російської групи Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін», – заявив голова СБУ.
Він наголосив, що під прикриттям мандату СЦКК російські кадрові військові беруть участь та безпосередньо здійснюють керівництво навчань бойовиків терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР». Крім того, російські військові постачають до окупованих територій військово-методичну літературу.
За словами Грицака, з огляду на те, що в СБУ були «оперативні дані про те, що російські офіцери, які задіяні в Спільному центрі з контролю та координації, який діє у місті Соледар, могли бути задіяні не лише для моніторингу та контролю, а для інших цілей», спецслужбою була проведена оперативна комбінація із залученням прикордонників та митників, «а саме – процедура поглибленого огляду під час перетину кордону групи російських офіцерів, які заїжджали на територію України 27 січня».
Під час огляду у російських військовослужбовців СЦКК капітана Сергія Куценка та майора Олександра Корніка було вилучено 14 посібників із військової справи з грифом для обмеженого доступу «Для служебного пользования» за тематиками: проведення вибухових робіт та розмінування, встановлення та обладнання автомобілів станковим кулеметом, створення фортифікаційних і оборонних споруд.
Поруч з цим було виявлено невідповідність установчих даних (ім’я та по-батькові) у військовослужбовців ЗС РФ майора Кімова Андрія Валерійовича (у ноті – Олександр Валентинович) та відсутність у відповідних списках капітана Куценка Сергія Миколайовича. «Прийнято рішення про їх повернення до РФ», – зазначив Грицак.
Крім того, 2 лютого на пункті пропуску «Гоптівка» Харківської області під час огляду особистих речей військовослужбовців ЗС РФ із складу СЦКК, які виїжджали в РФ, було вилучено матеріали, що підтверджують сприяння членам терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР».
За словами голови СБУ, під час огляду особистих речей начальника штабу – заступника керівника російської сторони в СЦКК полковника Ігоря Кірсанова, офіцера взаємодії підполковника Едуарда Анісімова, офіцера чергової зміни майора Дамира Шангарєєва, офіцера спостерігача майора Олександра Андрюшкіна виявлено методичні матеріали та курси лекцій. Лекції стосувалися «використання сучасних бойових танкових підрозділів в особливих умовах», «використання ручних гранат, мін підривних зарядів та пристроїв під час підриву мостів, будинків та інших споруд». Також у російських офіцерів були навчальні посібники для підготовки фахівців з використанням РСЗВ «Смерч», «Ураган», «Град», а також блокнот із нотатками способів здобуття інформації військовою наземною розвідкою та численними власноручними помітками з ознаками тайнопису.


Канадські медики в Києві безкоштовно прооперують

бійців АТО та учасників Євромайдану

У Києві 19-28 лютого 2016 року канадські медики проводитимуть безкоштовні пластичні операції пораненим активістам Майдану і бійцям АТО.
З такою ініціативою виступила Канадсько-Українська Фундація спільно з урядом Канади, повідомляє «Укрінформ».
«Всі операції будуть безкоштовними. Очікується, що буде прооперовано близько 30-40 пацієнтів», – поінформували у Фундації.
На проведення цієї місії уряд Канади виділив 1,2 млн. канадських доларів.
«Канадські лікарі спільно з українськими колегами проведуть операції на обличчі і верхніх кінцівках, а також займуться усуненням посттравматичних черепно-лицьових деформацій, дефектів м’яких тканин і рубців», – наголосили в організації.
Нагадаємо, раніше влада Канади передала для бійців антитерористичної операції мобільний військовий шпиталь.

У Криму загарбники оголосили масову

мобілізацію

Російська окупаційна адміністрація української Автономної Республіки Крим (АРК) оголосила загальну мобілізацію «резервістів». Про це на своїй сторінці у Facebook заявляє голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров з посиланням на повідомлення від населення півострова.
На підтвердження він дослівно призводить один з подібних листів:
«Учора ввечері мені зателефонували на мобільний телефон й сказали, аби до 11.00 ранку я прибув у військкомат, маючи при собі паспорт та військовий квиток. Коли я був на місці, там уже перебувало понад 100 осіб. У нас забрали військові квитки, які повернули через три години, але вже з виписаними повістками, в яких було написано, що слід з’явитися 10 лютого до 21.00 до воєнкома. При собі мати документи, що засвідчують особу; якщо є, то водійське посвідчення, якщо медик, то санітарну книжку, якщо кухар, то також документ, котрий підтверджує відповідний фах.
Працюючим «призовникам» також видали спеціальні корінці, щоб вони їх вручили своєму керівництву за місцем роботи.
На питання – куди, навіщо і на скільки днів – повна тиша...
Люди почали обурюватися: у когось кілька днів тому була операція через хворобу, у когось 2-3 неповнолітніх дітей і дружина хворіє, загалом, різні, але реальні причини, що не дозволяють настільки раптово залишити родину.
Відповідь в окупантів одна – не прийдете самі у призначений час, «приведемо під конвоєм».
Інформацію від Чубарова доповнює відома кримська журналістка Ліза Богуцька, що працює зараз на материковій частині України. За її даними, на осіб, які ухиляються від так званої «мобілізації», чекає всеросійський розшук.
Про активні пересування військової техніки РФ також повідомляє користувач соцмереж Асан Ашиков.
Нагадаємо, в південних регіонах РФ розпочалися військові навчання.
Одночасно з ними окупанти влаштували перевірку боєздатності 1-го і 2-го «армійських корпусів» на Донбасі.
Як попереджають в українських силових і спеціальних відомствах, за рахунок подібних маневрів російська сторона може приховувати заходи з підготовки до нових ударів по Україні.

Колишній постпред України при ООН Сергєєв

пішов на пенсію

Український дипломат Юрій Сергєєв, який з 2007-го по 2015 роки обіймав посаду постійного представника України при ООН, написав заяву про вихід на пенсію.
«Друзі, все має свій початок і кінець. Сьогодні я прийняв рішення написати заяву про вихід на пенсію після багатьох років дипкар’єри», – написав він у Twitter.
«Урешті-решт, Україні можна служити різними способами», – додав він.
Юрій Сергєєв народився 5 лютого 1956 року. Навчався в Київському вищому загальновійськовому училищі ім. М. Фрунзе, закінчив Київський державний університет ім. Т. Шевченка (1981), філолог-викладач. Кандидат філологічних наук, доцент. Володіє іноземними мовами: англійською, російською, французькою.
Працювати в МЗС України почав 1992 року, коли став керівником прес-центру українського зовнішньополітичного відомства. З 1997-го по 2000 рр. був послом України в Греції та Албанії за сумісництвом, після чого повернувся до Києва, де 2001 року працював в Адміністрації президента й обіймав посаду першого заступника міністра закордонних справ.
З 3 березня 2003 року по 18 квітня 2007-го був послом України у Франції та постійним представником України при ЮНЕСКО. З 18 квітня 2007-го по 9 грудня 2015 року був постійним представником України при ООН.
На цій посаді Сергєєва змінив Володимир Єльченко.

Бійці АТО вивісили прапор України

в окупованій частині Зайцевого

Українські військовослужбовці вивісили державний прапор в окупованій частині селища Зайцеве, Донецької області.
Відео з підтвердженням даного факту опублікував користувач Dima Simonov на своєму каналі YouTube.
«Український спецпризначенець у свій день народження вивішує прапор України на окупованій території», – йдеться в описі до відео.
Зазначимо, що рік тому в зоні проведення антитерористичної операції військовослужбовці 2-го артилерійського дивізіону 128-ї механізованої бригади захопили у бойовиків російський Т-72. На ньому артилеристи-розвідники успішно повернулися на свої позиції та подарували трофейний танк комбригу на день народження.
Нагадаємо, у ніч напередодні Нового року на пам’ятнику Леніну в окупованому Донецьку балончиками з фарбою намалювали прапор України, незважаючи на те, що біля пам’ятника стояла машина «поліції» бойовиків.
Раніше у центрі Луганська під носом у терористів невідомі громадяни вивісили прапор України. За словами луганців, за весь день його ніхто не зняв.
Також у Луганську з’явилися синьо-жовті стікери з написом «Хочу додому!» і графіті патріотичної тематики.

«Гранослов» відродився після 8-річної перерви

Міжнародний літературний конкурс «Гранослов» поновив свою роботу і після восьмирічної перерви знову визначив своїх переможців.
Про це сказав на прес-конференції в Укрінформі голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський.
«1991 року, на зорі нашої незалежності, з ініціативи тодішнього голови Національної спілки письменників України Юрія Михайловича Мушкетика було започатковано літературний конкурс, мета якого – залучення молоді до літературної творчості. Цей гарний, благородний почин діяв впродовж багатьох років, але 8 років тому конкурс було припинено. Але за ті часи дуже багато молодих пройшло через сито «Гранослова», це був бренд. Серед переможців першої каденції були Сергій Жадан, Ірена Карпа, Роман Скиба і ще десятки авторів, які сьогодні є окрасою українського літературного процесу», – нагадав Сидоржевський.
За його словами, Спілка письменників сьогодні потребує нових талантів, молодої крові, і вона багато надій покладає на «Гранослов», на який нині надійшло 525 робіт, з-поміж них багато надзвичайно талановитих.
«Конкурс «Гранослов»-2015-2016 фактично завершився. Залишається тільки офіційна церемонія нагородження. Стежте за оголошеннями – скоро стартуватиме «Гранослов»-2016-2017», – сказав Сидоржевський.
Куратор конкурсу, секретар по роботі з молодими авторами НСПУ Леся Мудрак оголосила імена лауреатів. Це – Ігор Астапенко, Єлизавета Жарікова, Ігор Мітров, Андрій Дацків, Андрій Тужиков – у номінації «Поезія». А також Юлія Василенко, Яна Онишкевич, Артем Сопронюк, Павло Хоменський, Ольга Скосаренко – у номінації «Проза». Їхні твори вийдуть окремими виданнями до кінця цього року. Також буде надрукована антологія творів дипломантів «Гранослова».
Церемонія нагородження відбудеться наприкінці березня у Києві.

Частину допитів Абромавичуса можуть

опублікувати

Усі допити міністра економіки Айвараса Абромавичуса, який подав у відставку, записуються на відео – і частину з його зізнань можуть оприлюднити.
Про це керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник розповів «Українській правді» після наради в НАБУ за участю президента.
«Я не виключаю, що деякі фрагменти цих відеозаписів буде продемонстровано публічно, щоб зняти політичні спекуляції», – сказав Ситник.
«Наразі я не можу розповідати подробиці розслідування. Ми не квапимо Айвараса Абромавичуса, щоб він зміг зібрати всі необхідні документи й надати в НАБУ.
Багато хто просить показати відео, але ми повинні думати й про безпеку Абромавичуса», – пояснив він.
Ситник не виключив, що бійців Управління спецоперацій НАБУ можуть задіяти в убезпеченні Абромавичуса.
«На собі тиску у справі Абромавичуса я не відчуваю», – сказав він.
Ситник розповів, що президент не запитував у нього про справу за заявами Айвараса Абромавичуса про депутата БПП Ігоря Кононенка. «Відверто вам кажу про це», – зазначив він.
Що ж стосується перспектив допиту Ігоря Кононенка, то Ситник заявив, що треба підготувати питання, а для цього треба завершити допити Абромавичуса.

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers