rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Урочисте відзначення 40-річчя Осередку ім. св. Андрія в Норт-Порті
У неділю, 13-го грудня 2015 року, в день св. Андрія, українська громада в Норт-Порті, Флорида, величаво відзначила день патрона Осередку та 40-річчя української громади. Службу Божу в каплиці Осередку довершив о. протоієрей Іван Фатенко у співлужінні отців В. Пашка та О. Сацюка (з Каліфорнії). На обід у святково прибрану залу завітали душпастирі української греко-католицької церкви: о. В. Петрів та о. В. Волощук на чолі з єпископом Богданом Данилом. Зала була заповнена вщерть членами української громади та гостями.

Святкову громаду привітав голова Осередку Віктор Лісничий, а коротке слово про заснування Осередку промовила культурно-освітня референтка Віра Боднарук. Вона згадала віщі слова одного із засновників Осередку, сенатора Павла Юзика з Канади, який звертався до всіх українців доброї волі словами: «Наша організація гуртує всіх українців, без різниці релігійної приналежності, без різниці їхніх політичних поглядів, без різниці, з якої частини України вони походять, та без різниці, чи народилися вони вже на американській чи канадійській землях. Ми творимо одну об’єднану громаду, бо тільки в єдності – запорука розвою й успіху».
До першої управи Осередку головою було обрано Володимира Різника, який разом із сенатором Юзиком був мотором організованої української громади в Норт-Порті. Спочатку було побудовано Осередок, а згодом добудовано каплицю для богослужінь православної і греко-католицької громад. Згодом виникла потреба побудувати поблизу Осередку помешкання – кондомініум для емеритів, які хотіли жити близько від свого Осередку і каплиці. І так у 1986 році було започатковане «Українське село» на 45 помешкань, де і сьогодні проживають українські емерити з різних частин Америки.
Було представлено членів управи Осередку, які доклали багато зусиль для гідного відзначення 40-річчя. Рівнож було згадано і висловлено щиру подяку всім головам Осередку від 1975 року і донині. Це були: Володимир Різник, Микола Андрушко, інж. Роман Шраменко, Роман Малюк, д-р Володимир Король, Володимир Борисенко та Віктор Лісничий. Згадано також почесних членів Осередку: Івана Медяника (2011), д-ра Володимира і Галину Королів (2012) та Марію Бойдуй (2013).
З’єднаний громадський хор під диригентурою Любові Інґрем звеличав свято св. Андрія виконанням молитви: «Боже Великий» та двох пісень: «Ой, у лузі червона калина» та «Живи, Україно». А для приємності всім присутнім було показано монтаж фотографій з минулих років та теперішніх, які професійно виготовив голова Осередку Віктор Лісничий. Майже всі, старші і молодші члени Осередку, могли побачити себе на різних світлинах.
Гарним подарунком для всіх була професійно виготовлена пропам’ятна книжечка Осередку ім. св. Андрія, яку дуже старанно опрацювали Нуся Мацілинська (вільна членка Управи), Віра Боднарук та голова Віктор Лісничий. Книжечка видана двома мовами, з привітаннями для громади від сенатора Флориди Ненсі Детерт та посадника Норт-Порту Джонатана Лювіса. Тут подано історію Осередку із світлинами, тут привітання від організацій, які мають свої домівки при Осередку, а це – Українсько-Американські ветерани, пост #40; Союз Українок Америки, від. 56; Український-Американський клуб. Тут також є привітання із світлинами від Громадського комітету та від Товариства української мови ім. Шевченка.
Щира подяка всім, хто причинився до успішного відзначення річниці Осередку ім. св. Андрія, насамперед, членам управи Осередку: Вікторові і Галині Лісничим, Дарії та Євгенові Томашоским, Кларі і Володимирові Шпічкам, Миколі і Марії Компанійцям, Орисі Свистун, Анні Мацілинській, Марії Никитин, Вірі та Богданові Боднарукам та Ріті Послушній.

Title  Title
 Управа Осередку на 2015-2016 рр.: 1-й ряд:
Д. Томашоска, В. Лісничий, Б. Боднарук, 2-й ряд:
М. Компанієць, В. Боднарук, К. Шпічка, Г. Ліснича,
Є. Томашоский, О. Свистун, В. Шпічка, М. Никитин,
А. Мацілинська

 Бібліотека ім. сенатора Павла Юзика





 Title Title
 Вид на святкову залу Осередку: духовенство і гості



 Голови Осередку з єпископом Данилом: Р. Малюк,
В. Король, єпископ Богдан Данило, Р. Шраменко та
В. Лісничий

Title
 Обкладинка пропам’ятної книжечки


Фото Віктора Лісничого
Автор: проф. Віра Боднарук,
культурно-освітній
референт Осередку

Українці в Португалії вшанували пам’ять жертв страшних Голодоморів в Україні

Відзначення Дня Соборності України на Флориді

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers