rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Командувачем українських ССО призначено
генерал-майора Ігоря Луньова,
якого вважають креатурою Муженка

Командувачем Сил спеціальних операцій (ССО) України призначено генерал-майора Ігоря Луньова, заявив начальник Генерального штабу Міністерства оборони України Віктор Муженко.
«На атестаційній комісії розглядалося кілька кандидатур на посаду командувача ССО. Їх було три. А безпосередньо на вищій атестаційній комісії Міноборони було два кандидати – один через стан здоров’я не зміг бути присутнім і не розглядався далі через його суб’єктивну оцінку своїх можливостей і перспектив. Були дві кандидатури: генерал Луньов Ігор Васильович та Кривоніс Сергій Григорович. Рішенням атестаційної комісії основним кандидатом було визначено генерал-майора Луньова, якого вже міністр оборони призначив на цю посаду», – заявив Муженко в інтерв’ю Військовому телебаченню України, фрагмент якого у вівторок, 5 січня 2016 року, було розміщено на офіційній сторінці Генштабу у Facebook. Голова Генштабу зазначив, що наступного року основне завдання – створення Центру підготовки ССО.
«Саме командування (ССО – ред.) вже створено, але ще є багато роботи в плані отримання здатності цим командуванням для управління відповідними військовими частинами», – заявив Муженко.
Луньов раніше був першим заступником командувача Високомобільних десантних військ. Генерал-майор Луньов здійснював планування і керівництво підрозділами високомобільних десантних військ зі звільнення Слов’янська, Краматорська, Дебальцевого, Вуглегірська, Жданівки, Нижньої Кринки. У жовтні 2014 року він керував угрупованням сил, яке обороняло донецький аеропорт.
26 грудня про можливе призначення Луньова, в якому був особисто зацікавлений Муженко, писав київський журналіст Юрій Бутусов. За даними Бутусова, натомість, Кривоноса, який досі очолював Управління спеціальних операцій (УСО) Генштабу, призначено першим заступником командувача ССО.

Порошенко дозволив розкривати банківську

таємницю на вимогу Мінфіна

Президент Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє розкривати банківську таємницю за запитом Міністерства фінансів для перевірки даних, які громадяни надали при оформленні соціальних виплат. Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради.
Закон передбачає, що Мінфіну надається інформація про відкриття на їхнє ім’я рахунків (поточних, кредитних, депозитних тощо), операцій та залишків по них за його письмовим запитом під час бюджетного процесу з метою проведення верифікації та перевірки достовірності інформації, наданої фізичними особами для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, заробітних плат, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів Пенсійного фонду та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.
У випадку нарахування та отримання соцвиплат, призначених на сім’ю або домогосподарство, інформація надається по кожному з членів сім’ї чи домогосподарства.
Закон тимчасово встановлює, в період з 1 січня по 31 грудня 2016 року, що максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10740 гривень.
Закон також передбачає встановлення мінімального віку виходу на пенсію за вислугою років для співробітників сфер охорони здоров’я та соціального забезпечення, артистів театральних та інших творчих колективів, співробітників і льотно-випробувального складу.
Ці норми запроваджуються для тих громадян, які виходять на пенсію після 1 січня 2016 року.
У даний момент вихід на пенсію за вислугою років можливий незалежно від віку.
Також скасовано норму про перехід на фінансування з місцевих бюджетів пільгового проїзду військовослужбовців, ветеранів Збройних сил і правоохоронних органів, жертв політичних репресій та нацистських переслідувань, інвалідів (осіб, які їх супроводжують), ветеранів праці та постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Окрім того, закон передбачає продовження до 1 січня 2017 обмеження на період роботи пенсіонерам виплату пенсій 85%, у випадку, якщо їхня заробітна плата становить понад 1,5 прожиткових мінімумів, що встановлені особам, які втратили працездатність.
Як повідомлялося, 24 грудня Верховна Рада дозволила розкривати банківську таємницю за запитом Міністерства фінансів для перевірки даних, що надаються громадянами при оформленні соціальних виплат.
В ЄС від інституту банківської таємниці частково відмовилися в 2014 році, коли країни – члени спільноти – домовилися про обмін особистими даними банківських клієнтів та інформацією про їхні доходи.

Розгляд апеляції на утримання

Корбана під вартою відбудеться 13 січня

Апеляційний суд Києва переніс на 13 січня розгляд скарги захисту лідера української націонал-демократичної партії «УКРОП» Геннадія Корбана на рішення Дніпровського районного суду столиці щодо утримання його під вартою. Як передає УНІАН, відповідне рішення оголосив суддя-доповідач Денис Масенко.
13 січня засідання суду розпочнеться об 11.00.
Суддя Масенко зазначив, що від Дніпровського райсуду досі не надійшли матеріали, що стосуються постанови про утримання Корбана під вартою терміном на 60 діб.
Також він сказав, що, враховуючи озвучену адвокатами Корбана заяву про відвід суддів через недовіру до процедури призначення колегії суддів, оголошується перерва, щоб встановити обставини призначення суддів через автоматизовану систему розподілу справ.
Як повідомлялося, Корбана було затримано 31 жовтня в своїй власній квартирі у Дніпропетровську. Співробітники СБУ перевезли його до Києва.
Йому інкримінують створення та керівництво організованим злочинним угрупованням (ОЗУ), а також інші тяжкі та особливо тяжкі злочини.
Як зазначала тоді речник СБУ Олена Гітлянська, через благодійні фонди Корбаном «фінансувалася фактично приватна армія».
«Фактично під прапором патріотів відбувалися тяжкі злочини: незаконно відбиралися гроші, які були зібрані для допомоги нашим воякам ... «дахувалася» контрабанда. Під прикриттям, нібито, волонтерів і, нібито, громадських активістів, які одягнули військову форму і встали на окремі блокпости, провозилася контрабанда. Фактично, озброєні бойовики «дахували» цю контрабанду», – заявляв помічник генпрокурора Владислав Куценко.
Всупереч позиції Генеральної прокуратури, Печерський райсуд Києва виніс рішення стосовно домашнього арешту Корбана на два місяці – до 31 грудня 2015 року включно.
28 грудня суддя Дніпровського райсуду столиці Микола Чаус задовольнив клопотання прокуратури про взяття Корбана під варту на 60 діб.
При цьому, суддя не став враховувати аргументи адвокатів про те, що 25 грудня в Інституті імені Амосова їхньому підзахисному зробили термінову операцію на серці – подвійне стентування, й він мусив перебувати в медичному закладі під наглядом лікарів.
Захист Корбана подав апеляцію на рішення Дніпровського райсуду столиці про взяття його під варту.
Найближчий соратник та діловий партнер Корбана, голова Дніпропетровської ОДА періоду початку АТО на Донбасі та співвласник ФПГ «Приват» Ігор Коломойський, вважає даний судовий процес політично заангажованим й таким, що «модерується не судом, а третіми особами із зовнішніх кабінетів». Адвокати голови «УКРОПу» при цьому наполягають на прямому тиску Адміністрації Петра Порошенка на учасників процесу. Своєю чергою, чинний президент України стверджує, що особисто він зацікавлений у «максимальній прозорості» цієї справи, яку він вважає свідченням «боротьби з корупцією».

Реформа від Мін’юсту: свідоцтва

про народження почали видавати вже

в пологових будинках

У Києві стартував пілотний проект Міністерства юстиції з видачі свідоцтв про народження дітей безпосередньо в пологовому будинку. Про це повідомляє «5 канал».
Урочисті вручення свідоцтва про народження дитини тепер відбуваються під час виписки з пологового будинку. Процедура реєстрації дитини триває буквально кілька хвилин, і батькам не треба бігти в РАЦС і вистоювати там черги.
До кінця року в Мін’юсті обіцяють зробити можливим оформлення свідоцтва про народження дитини онлайн і отримання документа з допомогою кур’єрів. Раніше Мін’юст запустив нову електронну систему реєстрації шлюбів.

Суд наклав арешт на бурові установки

«Чорноморнафтогазу»

Печерський районний суд Києва наклав арешт на самопідіймальні плавучі бурові установки «Петро Годованець» і «Україна» (так звані «вишки Бойка»), що належать експропрійованій Росією компанії «Чорноморнафтогаз». Про це йдеться в рішенні суду, опублікованому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.
Згідно з рішенням, арешт на бурові установки В312 – «Петро Годованець» і В319 – «Україна» виробництва компанії Keppel Corporation (Сінгапур) було накладено за клопотання Генеральної прокуратури України від 23 грудня 2015 року. При цьому, звернення прокурорів до суду було подано 21 грудня.
Наголошується, що установки арештовані у рамках кримінального провадження від 1 квітня 2014 року про підозру у зловживанні посадовими особами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НАК «Нафтогаз України» і «Чорноморнафтогазу» при закупівлі цих установок.
У аргументах прокуратури також вказується, що 14 грудня 2015 року установки незаконно були переміщені з Одеського газового родовища (північно-західна частина шельфу Чорного моря) ближче до окупованого Росією Криму.
Як повідомлялось, 15 грудня 2015 року українські морські прикордонники зафіксували факт порушення Росією норм міжнародного морського права. Зокрема, прикордонники виявили та задокументували, що дві самопідіймальні бурові установки (СПБУ) «Петро Годованець» і «Україна», які у 2014 році були незаконно захоплені Російською Федерацією під час анексії Криму, переміщені із зони Одеського газового родовища ближче до півострова Крим.
Міністерство закордонних справ України розцінює перевезення Росією бурових установок у Чорному морі як «черговий епізод широкомасштабного грабежу майна та природних ресурсів».
У листопаді стало відомо, що НАК «Нафтогаз України» має намір найняти американську юридичну компанію для подання окремого від Міністерства юстиції України позову до Міжнародного арбітражного суду щодо своїх активів в анексованому Росією Криму.
Разом з тим, «Нафтогаз України» оцінив у 15,7 млрд. грн. вартість втрачених активів у Криму після його анексії РФ і через міжнародні суди вимагатиме відновлення контролю над півостровом і відшкодування збитків.

У Києві знайшли невідомі

тексти Малевича

У столиці України знайшли невідомі тексти художника-супрематиста Казимира Малевича, що зберігалися в домашньому архіві асистента художника Мар’яна Кропивницького, який стенографував виступи художника в українській столиці.
«Серед знайдених текстів є протоколи виступів Малевича щодо планів розробки дослідницького експериментального кабінету ІЗО в Київському художньому інституті, а також міркування щодо проблем освіти художників, створення нової академії мистецтв», – йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті «Hromadskeradio.org».
Чотири з п’яти знайдених текстів раніше ніколи ніде не друкувалися, тому їх планують опублікувати в лютому 2016 року до конференції «Малевич у Києві».
«Це – незвичайна подія для київського культурного горизонту. Дотепер київський період Малевича був найменш досліджений у його роботі», – цитують у виданні дослідника творчості Малевича Тетяну Філевську.
Художник-авангардист, теоретик мистецтва і філософ Малевич (1879-1935) – уродженець Києва.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers