rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Кремль просить Київ відновити електропостачання Криму і скиглить

про «будь-які заходи»

У Кремлі закликали відновити електропостачання Криму. Про це заявив Дмитро Пєсков, прес-секретар президента країни-окупанта Росії Володимира Путіна. Про це повідомляє РІА «Новости».
«Ми поки що не маємо якоїсь інформації про те, чи вживаються якісь заходи, а головне – коли вони дадуть результат, коли електропостачання буде відновлено, хоча ми закликаємо відновити», – сказав Пєсков журналістам, відповідаючи на запитання, чи буде РФ реагувати, якщо в Україні найближчим часом не вдасться налагодити електропостачання.
За словами Пєскова, «безумовно, трапляються якісь надзвичайні ситуації, але при цьому в будь-якій країні є екстрені служби, які мають можливість терміново ліквідувати наслідки тих чи інших техногенних, або рукотворних, або природних ситуацій».
Нагадаємо, 20 листопада, близько 9-ї ранку, невідомі пошкодили дві опори ЛЕП, що ведуть у Крим, у Генічеському та Чаплинському районі Херсонської області.
Зранку 21 листопада бійці Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» (ДУК ПС), представники Меджлісу кримськотатарського народу і громадянські активісти взяли під охорону пошкоджені опори лінії електропередач з метою не допустити їх ремонту.
Після протистояння з правоохоронцями, що супроводжували прибулих енергетиків для заземлення опор, які все ще залишалися під напругою, активісти відступили і дозволили ремонтній бригаді провести роботи.
Однак, увечері того ж дня пошкоджені опори ЛЕП повторно підірвали. Практично весь окупований Крим до півночі за київським часом залишився без електропостачання.
На півострові запровадили режим надзвичайної ситуації. В цілому, Крим може забезпечити себе електроенергією, максимум, на 50 відсотків.
Командир штабу «Громадська блокада Криму» Ленур Іслямов заявив, що активісти не допустять ремонт електроопор, допоки Росія не звільнить українських політв’язнів.

Порошенко підписав закон про зовнішню

трудову міграцію

Президент України Петро Порошенко підписав закон про зовнішню трудову міграцію, що входить до так званого «безвізового пакету» – переліку законів, прийняття яких необхідно для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.
Як повідомляє прес-служба українського парламенту, цей закон, прийнятий Верховною Радою 5 листопада (законопроект № 2330а), в понеділок, 23 листопада 2015 року, було повернуто з підписом президента.
Закон законодавчо визначає таку категорію громадян, як трудові мігранти, закріплює їхні права на належні умови праці, соціальне страхування й возз’єднання родин. Держава бере на себе обов’язок шляхом укладення міждержавних договорів забезпечувати відповідні права на належні умови праці, соціальне страхування, винагороду та відпочинок.
Окрім того, 23 листопада Порошенко підписав закон про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гармонізації законодавства України з правом Європейського Союзу в сфері запобігання та протидії дискримінації).

Працівники ЧАЕС пікетують ВР з вимогою

підвищення виплат

Працівники підприємств ЧАЕС у Зоні відчуження пікетують Верховну Раду з вимогою передбачити в 2016 році додаткові виплати за особливо шкідливі умови праці.
Під стінами Ради зібралося близько 300 осіб.
Частина з них розташувалася на площі Конституції біля будівлі парламенту, частина активістів проводить акцію біля комітетів Верховної Ради.
Голова первинної профспілкової організації Чорнобильської АЕС Максим Орлов зазначив, що раніше право на такі виплати було закріплене в статті 39 закону про статус чорнобильців. За його словами, в рамках скорочення соціальних гарантій цю статтю було вилучено. Він уточнив, що до 31 грудня виплата таких надбавок передбачена нормативним актом уряду.
Орлов додав, що учасники акції вимагають на наступний рік передбачити виплату таких надбавок.
Нагадаємо, Кабінет міністрів України за пропозицією прем`єр-міністра України Арсенія Яценюка ухвалив рішення звільнити з обійманої посади голову Державного агентства з управління Зоною відчуження Юрія Антіпова за виявлені зловживання.
Раніше глава уряду зазначив, що рішення про звільнення керівника Зони відчуження ґрунтується на зверненні Європейського банку реконструкції та розвитку, а також на фактах невиконання доручень уряду.
Зона відчуження Чорнобильської АЕС, яку називають також Чорнобильською зоною відчуження (а в 1986-1987 рр. називалася 30-кілометровою зоною), заборонена для вільного доступу територія, що зазнала інтенсивного забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
Чорнобильська зона охоплює північ Іванківського району, Київської області, де розташовані безпосередньо електростанція, міста Чорнобиль та Прип`ять, північ Поліського району, Київської області.

Польські військові літаки евакуювали ще

одну групу етнічних поляків з Маріуполя

Чотири військові літаки у понеділок, 23 листопада, здійснили перевезення 149 етнічних поляків з Маріуполя до Польщі. На військовому аеродромі у місті Мальборк (північний захід Польщі) їх зустріла голова польського уряду Беата Шидло, повідомляє «Укрінформ».
«Це особи з Маріуполя та кілька десятків людей з території, яка перебуває під контролем сепаратистів. Вони не встигли евакуюватися в січні цього року або вирішили евакуюватися лише зараз», – повідомив олова комісії Сейму з питань співпраці з поляками за кордоном Міхал Дворчик.
За його словами, ще кілька десятків осіб приїдуть потягами та власними автомобілями.
Загалом, до Польщі прибули близько 190 поляків з Маріуполя та околиць.
Після прибуття, за прикладом попередньої групи поляків з Донбасу (178 осіб), яка прибула до Польщі в січні цього року, поляків розміщено в пансіонатах на півночі країни, де їх чекатиме піврічний період адаптації до життя у країні за рахунок держави.
Водночас, європейські ЗМІ критикують польську сторону за, нібито, властиве їй ставлення до біженців зі Східної України та Криму (насамперед, до етнічних поляків) як до некваліфікованої чи малокваліфікованої робочої сили, а вже потім як до майбутніх громадян. Тобто, наголос робиться на легалізацію короткотривалого перебування в країні осіб працездатного віку, а не на турботу за державний рахунок про будь-кого, хто може довести своє польське походження й змушений тікати із зони бойових дій.
«З початку війни на Донбасі польська влада відхилила тисячі клопотань українців про надання притулку. Насправді статус біженця надають лише одиницям. Більшість українців, які перебувають у країні, це студенти, українці з польським корінням і десятки тисяч гастарбайтерів», – написав 13 жовтня оглядач німецької газети «Suddeutsche Zeitung» Флоріан Гассель.
При цьому, зі січня по червень 2015 року Польща видала громадянам України 403 тисячі термінових дозволів на роботу і дозволів на перебування в країні.

Суд дозволив передвиборчу агітацію

в Маріуполі та Красноармійську

Київський апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення, яким дозволив, усупереч постанові Центральної виборчої комісії, передвиборчу агітацію в містах Маріуполь та Красноармійськ, повідомляє народний депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Світлана Заліщук.
«Щойно виграли суд – тепер у Маріуполі та Красноармійську можна проводити агітацію, всупереч постанові ЦВК, що таку агітацію на виборах 29 листопада забороняла», – написала Заліщук на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок, 23 листопада, увечері.
«Тепер усі продемократичні сили, які хочуть поборотися за владу в Маріуполі, отримали додаткову можливість донести свою думку до людей», – додала вона.
Як повідомлялося, чергові вибори депутатів міських рад та міських голів у Красноармійську та Маріуполі, Донецької області, відбудуться 29 листопада 2015 року.
21 листопада група депутатів подала адміністративний позов до Київського апеляційного адмінсуду з вимогою скасувати постанову ЦВК про заборону агітації в Маріуполі і Красноармійську. Серед позивачів – члени міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти» Олександр Черненко, Світлана Заліщук (БПП), Іван Крулько та Альона Шкрум («Батьківщина»).

На Яворівському полігоні розпочалися

навчання підрозділів ЗСУ за участю

інструкторів НАТО

Навчання підрозділів Збройних сил України у рамках об’єднаної тренувальної групи розпочалося в понеділок, 23 листопада, на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ ЗС України, повідомив начальник регіонального медіа-центру Міноборони полковник Олександр Поронюк.
З української сторони у заході візьмуть участь військовослужбовці п’яти батальйонів окремих механізованих бригад, повідомили в понеділок, 23 листопада, в прес-службі Міноборони.
«У навчанні візьмуть участь бійці п’яти батальйонів різних ОМБР Збройних сил України, визначених Міністерством оборони України. Тренінги відбуватимуться у кілька етапів до початку 2017 року, кожних кілька місяців на полігон прибуватимуть нові підрозділи української армії», – розповів Поронюк.
За його словами, головним завданням навчання є підготовка українських військових за стандартами провідних армій світу. Інструкторами будуть військовослужбовці США, Канади, Великої Британії та Литви.
Зокрема, програма навчання включає заняття для піхотинців та артилеристів із тактики, вогневої підготовки, тактичної медицини, організації зв’язку та протидії вибуховим речовинам.
Під час навчання українських військових також готуватимуть для роботи з радіолокаційними станціями контрбатарейної боротьби, які були нещодавно передані США Збройним силам України.
Поронюк послався на командувача Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенанта Анатолія Пушнякова, який повідомив, що це навчання є найбільшим за кількістю учасників, оскільки в ньому візьмуть участь кілька тисяч солдатів, а також і за часом – воно триватиме до початку 2017 року.
Пушняков наголосив, що українські батальйони укомплектовані на 100% контрактниками, і таким чином їхня боєздатність після навчання суттєво зросте.
Як повідомив Поронюк, 23 листопада, після обіду, стартувала польова фаза навчання.
Як зауважили в Міноборони, окрема увага приділяється підготовці українських розрахунків станцій контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36, переданих Збройним силам України як допомога від уряду Сполучених Штатів Америки. Радіолокаційна станція AN/TPQ-36 – мобільна РЛС, яка виявляє артилерійські снаряди, випущені однією або кількома гарматами, гаубицею, мінометом, або ракетною установкою, та за їх траєкторією обчислює місце, де є зброя. Розвинені системи здатні оперативно передавати інформацію для дружньої артилерії, для завдання контрбатарейного удару. Дальність дії радару перевищує 24 кілометри. Особовий склад розрахунків має опанувати нову складну техніку артилерійської розвідки у короткий термін.
Урочиста церемонія відкриття навчання відбулась на території центрального військового містечка МЦМБ. Старт об’єднаному тренуванню дали представники країн-учасниць. Від Сполучених Штатів Америки: Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Джефрі Пайєтт та командувач Сухопутних військ ЗС США в Європі генерал-лейтенант Фредерік Бен Ходжес. Від уряду Канади: Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук та командувач Об’єднаних операцій ЗС Канади контр-адмірал Пітер Елліс. Делегація Литви: Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Пан Марюс Януконіс, Радник при Міністерстві оборони України та Генеральному штабі ЗС України з питань реформування Сил спеціальних операцій підполковник Міндаугас Рікашюс.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Зоозахисниця Олена Марченко вимагає закрити дельфінарії

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers