rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

НАТО створює в Україні унікальне представництво

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг підписали угоду між Кабінетом міністрів України та НАТО про статус представництва НАТО в Україні.
Як повідомляє у вівторок, 22 вересня, прес-служба українського зовнішньополітичного відомства, ця угода формалізує дипломатичний статус представництва НАТО в Україні, яке створюється на основі Офісу зв’язку НАТО в Україні та Центру документації та інформації НАТО в Україні.
«НАТО вперше у своїй історії створює унікальне представництво саме в Україні, яка має статус особливого партнера Альянсу», – наголошується в повідомленні.
Угода підлягає ратифікації Верховною Радою України.
«Угода з НАТО важлива для розвитку стратегічних комунікацій України, щоб влада комунікувала системно. Ми теж із задоволенням поділимося нашим досвідом», – написав Клімкін у Twitter.
Зазначимо, 22 вересня в Адміністрації президента України вперше відбулося засідання Ради національної безпеки й оборони за участю генсека НАТО.
Під час засідання президент України Петро Порошенко наголосив, що НАТО – єдина міжнародна організація, яка миттєво зреагувала на загрозу регіональній та міжнародній безпеці.
У цьому зв’язку глава держави подякував генсеку Північноатлантичного альянсу Єнсу Столтенбергу за те, що НАТО вперше запропонувала допомогу Україні.
«Сьогодні ЗСУ після реформи, посилення і набуття бойового досвіду є одними з найсильніших на континенті. І наша найближча мета – завдяки співпраці з Альянсом зробити українську армію ще більш ефективною, оскільки загроза російського вторгнення, загроза продовження агресії нікуди не поділася», – наголошує президент.
«Євроатлантичний вибір із перспективою членства в НАТО отримує надзвичайно важливу зростаючу підтримку в українському суспільстві. Два роки тому курс на євроатлантичну інтеграцію підтримували, шановний пане генеральний секретар, 16% українців. Рік тому ця цифра стрімко наближалася до 50%. Зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, вже перевищує 60%, – заявив Порошенко.
«Це означає, що український народ підтримує євроатлантичний вибір», – додав він.
Президент зазначив, що таке зростання підтримки громадянами вступу України до НАТО є наслідком дій Російської Федерації проти Української держави.
«Коли ми створимо всі умови через реформування країни для відповідності України критеріям членства в НАТО, мною буде прийняте рішення про проведення всенародного референдуму, і таким чином буде зафіксована воля українського народу», – сказав президент.
«Рішення про політику позаблоковості, яке було оголошено попередньою владою, є просто злочинним щодо безпеки, щодо стратегічних інтересів нашої держави, коли були зруйновані Збройні сили, коли були віддані на милість окупантів цілі сектори оборони та безпеки нашої держави», – заявив Порошенко.
Глава держави нагадав, що ця «жахлива помилка» була виправлена, й одним з перших рішень новообраного парламенту було скасування позаблокового статусу України.

 Сайдік розчарований переговорами

з бойовиками в Мінську

За словами спецпредставника ОБСЄ в Контактної групі по Україні Мартіна Сайдіка, намір бойовиків провести незаконні вибори 18 жовтня і 1 листопада викликає розчарування.
«Спочатку у політичній підгрупі планувалося обговорити питання щодо проведення місцевих виборів 21 лютого, проте під час обговорення (22 вересня – ред.) з’ясувалося, що вибори у ДНР і ЛНР пройдуть 18 жовтня та 1 листопада», – сказав він в Мінську.
«Цей факт суперечить мінським домовленостям і не може не викликати розчарування», – зазначив Сайдік.
Також він додав, що учасники тристоронньої контактної групи не досягнули консенсусу за угодою про відвід танків і озброєнь калібром менше, ніж 100 мм на Донбасі.
«Після майже семи годин переговорів сторони наразі не досягли згоди з цього питання», – сказав він і додав, що робота в підгрупі з безпеки продовжиться наступного тижня.
Раніше представник України в тристоронній контактній групі, екс-президент Леонід Кучма заявляв, що на зустрічі в Мінську 22 вересня є шанс домовитися про відвід озброєння калібром менше, ніж 100 мм від лінії розмежування в зоні АТО.
Уповноважений президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, народний депутат України з фракції «БПП» Ірина Геращенко повідомила в ефірі телеканалу «112 Україна», що на наступній зустрічі в Мінську буде наголошено на негайному вирішенні питання звільнення з полону бойовиків заручників.
Депутат також нагадала, що всього в полоні у бойовиків залишаються 156 українців.
Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі 25 вересня проведе відеоконференцію з представниками бойовиків щодо всіх аспектів Мінських угод.

За прогнозами Світового банку,

у 2016 році в Україні залишиться 100 банків

Світовий банк очікує на консолідацію банківської системи України до 100 банків.
Такий прогноз наводиться в матеріалах про другу програмну позику на політику розвитку фінансового сектора країни.
У рамках першої програми розвитку фінансового сектора для посилення нормативного та інституційного середовища, а також поліпшення стійкості та ефективності банківської системи Світовий банк і Нацбанк України впровадили низку критеріїв своєчасної ідентифікації проблемних банків.
У другій програмі, яка наразі імплементується, Світовий банк і НБУ підвищили вимоги для ідентифікації операцій з пов’язаними особами.
У результаті очікуваної на цьому тлі консолідації банківського сектора України, Світовий банк прогнозує, що в країні в 2016 році залишиться 100 банків.
На думку Світового банку, така політика дозволить створити в Україні здоровий і життєздатний банківський сектор, що сприяє розширенню доступу до фінансування для нижчих верств населення в середньо- і довготерміновій перспективі.
За даними НБУ, станом на 1 липня 2015 року в Україні діяло 127 банків. У період з січня 2014 по липень 2015 рр. неплатоспроможними було визнано 54 банки.
Як повідомлялося, банківська система України, без урахування неплатоспроможних банків, за підсумками січня-серпня 2015 року отримала 47,902 млрд. грн. збитків.

Санкції не забороняють російським авіакомпаніям

літати в Україну

Санкції щодо російських авіакомпаній стосуються тільки прольоту через територію України і не стосуватимуться рейсів в Україну та з неї, а також транзитних.
Про це повідомив генеральний директор міжнародного аеропорту «Бориспіль» Євген Дихне.
За його словами, функції із забезпечення рішення РНБО більше є в зоні відповідальності «Украероруху», оскільки санкції стосуватимуться тільки прольотів.
Дихне додав, що в роботі аеропорту «Бориспіль» у зв’язку зі санкціями нічого не змінилося.
Нагадаємо, президент Петро Порошенко запровадив у дію рішення РНБО про санкції проти Росії 16 вересня. Під санкції потрапила низка російських авіакомпаній, зокрема, і найбільша – «Аерофлот».
Аналогічні санкції запроваджені щодо державіакомпаній РФ «224 льотний загін», «ВІМ-Авіа», «Газпром-Авіа», «Донавіа», «Когалимавіа», «Оренбурзькі авіалінії», «Політ», Red Wings, «Росія», «РусДжет», «РусЛайн», «Сибір», «Трансаеро», «Уральські авіалінії», «Якутія», «Ямал» та інші.

Відбувся прем’єрний показ документального

фільму про капеланів, які несуть службу в АТО

У Києві в кінотеатрі «Україна» 21 вересня відбувся прем’єрний показ документального фільму «Капелани». Презентацію фільму відвідали представники духовенства, громадські діячі, діячі культури, волонтери, військові, які повернулись із зони АТО.
Стрічка «Капелани» – це спроба побачити війну в Україні очима чотирьох священиків, військових капеланів, які несуть службу в зоні проведення АТО. Головними героями фільму стали отці Андрій Зелінський, Іван Ісаєвич, Ігор Федоришин та Любомир Яворський.
В основу сюжету фільму покладено наймасштабніше військове паломництво, яке щороку відбувається у французькому містечку Люрд.
Тисячі солдатів з часів Другої світової війни збираються, аби разом молитися за загиблих побратимів та перепросити один одного за всі військові конфлікти. Цього року в українській делегації до заходу долучилися молоді хлопці, які пройшли війну на Донбасі, та капелани, що побували на передовій у зоні АТО.
У Люрді серед розмаїття культур, мов та військових одностроїв народжується розуміння – у війні апріорі не може бути переможців.
«Цей фільм про капеланів – це є фільм про український народ, який захищає свою гідність, свою свободу, захищає незалежність своєї країни і тим самим будує своє майбутнє. Коли ми добре вслухаємось в слова фільму, ми почуємо голос свого народу, який, воюючи, є народом святим. Не можна перемогти ворога, якщо не знайдеш в собі любові і святості. Наш народ – народ Героїв і великих людей», – сказав голова Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.
«Такі фільми потрібні для серця кожного з нас. Якщо є бійці, капелани, митці, які також часто їздять на схід, і є український народ, який бореться за свою країну, – ми переможемо. У фільмі було сказано, що ми воюємо, бо нами рухає любов, а вони воюють, бо ними рухає ненависть. Потрібно, щоб цей фільм побачили не лише українські, а й європейські глядачі, тому він має бути представлений на всіх фестивалях і показах в Європі», – зазначив міністр культури України В’ячеслав Кириленко.
Наступного разу стрічку покажуть 2 жовтня в кінотеатрі «Ліра». Також плануються покази у Львові, Тернополі та Івано-Франківську та в ефірі двох українських телеканалів.

«Антонов» та польська компанія WB Electronics

налагодять виробництво безпілотників для ЗСУ

ДП «Антонов», що входить до складу держконцерну «Укроборонпром», та польська WB Electronics SA відпрацьовують плани співпраці у програмі створення безпілотного авіаційного комплексу (БПАК) для Збройних сил України.
Меморандум про взаєморозуміння між українською і польською сторонами підписали у вівторок, 22 вересня 2015 року, під час 12-ї міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека» виконувач обов’язків президента ДП «Антонов» Михайло Гвоздьов і віце-президент, генконструктор польської фірми «Flytronic» (частини «WB Electronics») Войцех Шумінський.
Документ підтверджує зацікавленість у співпраці сторін з використання технологій «WB Electronics» на токсичному безпілотному авіаційному комплексі, який розробляється ДП «Антонов» в інтересах ЗСУ.
За даними української сторони основою реалізації проекту стане досвід ДП «Антонов» у проектуванні, виготовленні, підтримці в експлуатації авіатехніки різних класів і призначень у комплексі з високотехнологічним устаткуванням «WB Electronics».
Як зазначив за підсумками підписання документа Гвоздьов, «підписання меморандуму є відправною точкою нового міжнародного проекту «Антонов», спрямованого на зміцнення обороноздатності держави.
Перед цим державіаконцерн «Антонов» вийшов зі складу українсько-російського ТОВ «ОАК-Антонов».
Польська група «WB Electronics SA» спеціалізується на розробці безпілотних літальних апаратів.
«Антонов» – провідний український розробник і виробник авіатехніки, визнаний світовий лідер у ніші транспортних літаків широкого призначення.
Компанія співпрацює зі 76 країнами світу.
З квітня за рішенням уряду України входить до складу держконцерну «Укроборонпром».

Шокін підписав наказ про створення Спеціалізованої

антикорупційної прокуратури

Генеральний прокурор України Віктор Шокін підписав наказ про створення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.
«У структурі Генеральної прокуратури України утворено Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (на правах самостійного структурного підрозділу) у складі управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді, а також двох відділів: аналітично статистичного та документального забезпечення», – йдеться в повідомленні.
У Генпрокуратурі також поінформували, що набір до прокуратури відбуватиметься на конкурсній основі відповідно до процедури, встановленої положеннями закону України «Про прокуратуру».
Нагадаємо, наприкінці серпня Шокін визначив чотирьох співробітників прокуратури до складу конкурсної комісії з відбору кандидатів на адміністративні посади в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.
«На виконання вимог закону України «Про прокуратуру» з метою забезпечення організації та проведення конкурсу з відбору кандидатів на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі генеральним прокурором України визначено чотирьох працівників прокуратури до складу конкурсної комісії», – повідомляли в Генпрокуратурі.

 Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers