rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ «Воїн-ангел»: «Провокаторів під Радою координували люди у формі»
Фотографії десантника 95-ї окремої аеромобільної бригади Віталія Шевченка, який професійно «гасив» сутички під Верховною Радою, буквально заполонили соціальні мережі. На світлинах боєць втихомирює натовп, кричить на провокаторів і розганяє в різні боки агресивних людей у балаклавах.

 Title 
 
 «Воїн-ангел» намагається втихомирити натовп на
мітингу під ВР 31 серпня


  Title
Як розповів військовий, натовп координували кілька людей у формі, і якби не люди, які намагалися заспокоїти мітингуючих, жертв могло би бути у рази більше.
«Мені боляче і соромно, що таке могло статися в моєму рідному Києві. Вчора я якраз повернувся з Житомира (там дислокується 95-та бригада. – Авт.), Тому був у формі і з нагородами. Коли їхав у метро, мені зателефонували хлопці з нашої Організації ветеранів АТО Голосіївського району і попросили підійти до Ради, мовляв, там щось намічається... Поки я їхав, частина хлопців розійшлася, нас залишилося троє. «Мої» хлопці прийшли під Раду, щоб зрозуміти суть змін до Конституції – сподівалися, що до народу вийде хтось із нардепів, поговорить і пояснить усе, але ніхто не вийшов, і почалися сутички», – розповідає Шевченко.
Зараз десантник найбільше шкодує, що серед мітингувальників не виявилося більше досвідчених військових, які могли б вгамувати натовп.
«Я побачив, що окремі люди почали розбиватися на невеликі групки – вони готували нові провокації. Мені довелося їх силою розштовхувати, відкидати один від одного. Також я помітив, що у цих хлопців були координатори – люди, які ходили у натовпі, підказуючи, коли кидати димові шашки, вибухові пакети і т. д. Один із таких координаторів, побачивши, що я кричу на провокаторів, почав ходити за мною. Це був чоловік із борідкою, на ньому була форма. Мені здається, я навіть бачив його на фотографіях», – продовжує десантник.
Коли вибухнула граната, яка забрала життя вже трьох бійців Нацгвардії, Віталій перебував у натовпі, заповненому криками і димом. Від вибуху його трохи контузило, але, незважаючи на дзвін у вухах і сильний головний біль, військовий прорвався крізь живий кордон із силовиків і почав надавати допомогу постраждалим нацгвардійцям.
«Мені дуже шкода, що я не зміг допомогти всім хлопцям. Можливо, мої дії і запобігли масштабам трагедії, але, якби нас, військових, було більше, то цього все ж, думаю, можна було б уникнути. У натовпі була страшна метушня, мене оглушило. Коли я підбіг до поранених, то побачив двох хлопців – одному уламки потрапили в ногу, іншому – в живіт. У голові не вкладається, як таке могли допустити у мирному Києві. Сподіваюся, що винні будуть покарані. Але ще хочеться, щоб влада, нарешті, навчилася розмовляти з народом і пояснювати, що за зміни до законів і навіщо їх потрібно приймати», – підсумував Шевченко.
Відомий фотограф і журналіст Влад Содель виклав на своїй сторінці у Facebook фотографії військового, який намагався 31 серпня на мітингу під Радою заспокоїти натовп. Героєм виявився 42-річний мешканець Києва Віталій Шевченко – десантник із 95-ї аеромобільної бригади з позивним «Коваль». За рішучість і боротьбу з провокаторами у соцмережах його почали називати «воїном-ангелом». Після анексії Криму, Шевченко добровільно мобілізувався до лав ЗСУ. Він був у складі штурмової роти, яка проводила складні операції у найгарячіших точках АТО.

Автор: Ольга Омельянчук
Джерело: http://obozrevatel.com
Автор фото – Владислав Содель / Апостроф

Дволикий Янус української Незалежності

Георгій Тука: «Розслідування розстрілу мобільної групи – тест. У випадку його провалу владою мені неважко буде звільнити крісло»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers