rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Фестиваль «Українські дні» у Чикаго
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  
Мій рідний край – країна мила!
Люблю тебе я, Україно!
Твої простори мальовничі,
Ліси, моря, поля родючі,
Люблю я небо волошкове,
Пшеничне поле – все казкове,
Твій ранок літній, що з росою,
Я зачарована Десною...
Степи твої – такі красиві,
Ромашки, квіти жовто-білі,
Волошки ніжні, як душа,
І шепіт трав, і пісні милі…
Ти чиста, наче наречена,
І вбралася, немов калина,
Сором’язлива і вразлива.
Твоя краса така нетлінна,
І мова ніжна солов’їна...
Любіть же, неньку – Україну,
Таку красиву і мрійливу!
Ти заслуговуєш на краще,
На іншу долю і на щастя!
Вітаю, люба Україно,
Бо ти у нас така Єдина!

Протягом 32 років Український Конгресовий Комітет, відділ Іллінойс, організовує фестиваль «Українські дні» в Чикаго. Цього року українська діаспора в Чикаго відзначала 24-у річницю від Дня проголошення Незалежності України. Святкування проходило 22-23 серпня 2015 року в Сміт-Парку в Чикаго. Впродовж двох днів тут панував гарний настрій, чудова музика, конкурси, смачні страви, сувеніри від найкращих майстрів України.

Хто такі українці? Український народ є унікальною нацією – волелюбною, розумною, співочою, з особливим колоритом. Саме зараз, коли в Україні йде війна, український народ згуртувався як нація. Сильна нація і може формуватися в період труднощів і втрат, і це значне випробування для українського народу, яке він витримує з честю. З якою турботою і шаною українці діаспори протягом року збирали гроші на українську армію та для дітей-сиріт, батьки яких загинули на війні. Було проведено багато благодійних концертів, виставок, відправлено багато пачок в Україну з ліками, продуктами харчування, різним обладнанням та одягом. В українців є унікальний дух, до якого завжди тягне. Більшість українців пишаються тим, що вони – громадяни України.

Бачимо, наскільки зростає відчуття своєї належності до України і своєї відповідальності за країну.

    Українці – дуже працьовита нація. Завдяки працьовитості, розуму, кмітливості, творчості – українці прославляють Україну в усьому світі. Нам є ким пишатися!

На цьогорічному святкуванні зібралась дуже чудова, весела публіка. Українці були одягнені у вишукані вишиванки. Доповнювали образ різноманітними аксесуарами, віночками. Наша вишиванка стала візитною карткою кожного українця у всьому світі. В орнаментах наших вишиванок схований код українця. Вишиванка є своєрідним оберегом.

Ці обереги роблять бабусі для своїх онуків, та мами – для своїх дітей.

Бути українцем модно! Всі українці зберігають, розвивають і поширюють на теренах Америки свої традиції, мову, культуру. А День Незалежності є приводом для демонстрації нашої культури.

Після офіційного відкриття «Українських днів» у Чикаго я поспілкувалась з генеральним консулом України в Чикаго – Ларисою Анатоліївною Герасько. Якраз 23 серпня у пані Лариси був маленький ювілей – 4 місяці роботи в консульстві в Чикаго. Я поцікавилась, чи подобається святкування Дня Незалежності тут, у діаспорі, та чи відрізняється від святкування в Україні.

На моє запитання пані Лариса відповіла так: «Святкування почалося з Дня Прапора. Генеральне консульство в Чикаго взяло участь в акції – «Подаруй своє тепло герою». Це дитячі малюнки і побажання, які будуть передані в зону АТО. Після підняття прапора, за нашою ініціативою, ми співали гімн України в Міленіум-Парку, розтягнули величезний прапор. Це було дуже видовищно.

Сподіваюсь, що це стане доброю традицією. А щодо святкування Дня Незалежності, то можу сказати, що прекрасна громада, гарна організація свята і чудова програма. Святкування відрізняється від урочистостей в Україні, бо то рідна держава, і все відбувається більш масштабно. Це й паради, майданчики в кожному районі міста, де відбуваються виступи артистів. А так – усе схоже. Дуже приємно, що тут усі розмовляють виключно українською мовою, однаково думають. Всі гарно одягнені у вишиванки. На святі присутні американці, мексиканці та люди інших національностей, які цікавляться нашою країною і культурою.

Наступного року будемо святкувати 25-річчя – і вже сьогодні починаємо готуватися до ювілейної дати. А ще Генеральний консул зазначила, що сумні події в Україні і Майдан – Революція гідності, смерть Небесної Сотні та воїнів у зоні АТО згуртували націю.

Ці роки дали народження та становлення нової України як держави. Це відбулося незалежно від того, якою мовою люди розмовляють, яку релігію сповідують, відбулося народження нації.

На цьогорічному фестивалі були широко представлені товари з України. Так, у торговому павільйоні фірми «Buy Ukrainian» українцям і гостям фестивалю було запропоновано широкий вибір одягу з українським орнаментом і символікою та вишиванки виробництва як українських фабрик, так і вироби майстринь із західної України. Користувались великим попитом дизайнерські сукні з вишивкою. Про це розповів мені робітник фірми Олександр Ремез. Ця фірма в Чикаго вже не вперше, але на нашому фестивалі дебютувала.

Також тут були представлені книги для дітей найкращих видавництв України – львівського «Видавництва Старого Лева» та київського видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га». Для тих, хто не встиг купити товари, які сподобались, їх можна придбати на сайті фірми в Інтернет-магазині.

Уже всім відома в Чикаго компанія «ЦЕХ» представила дуже чудові, вишукані вишиванки з України, а також різні аксесуари. Особливо цікаві вишиванки з бісером. Це сімейний бізнес, започаткований розумною і красивою україночкою Уляною Сидор, а сім’я її підтримала в цьому починанні. Компанія «ЦЕХ» представила свої вироби для нагороди переможців конкурсу вишиванок.

Не менш відома на теренах Америки майстриня і просто чудова жінка Настасія Марусик. Вона представила свої авторські роботи та вишиванки з України. Займається цим професійно і добре знається на цьому. Особливо гарні аксесуари для жінок – намисто, вироби з бісеру та пацьорки. Це невід'ємне доповнення до жіночого строю. Настя ділиться своїми знаннями і навчає дітей майстерності. Вона була членом журі конкурсу вишиванок, але про це пізніше.

Походивши біля наметів з різноманітними товарами, зупинила погляд на чудових яскравих віночках, які зараз у тренді. Познайомилась з молодою, тендітною україночкою Тетяною Хрін. Таня виготовляє ці віночки. В її колекції були представлені віночки різних типів, на всі смаки.

Дівчата кружляли біля цих віночків, злітались, як бджоли на мед, приміряли й обов’язково купували. Не втрималась від такої краси і я. Радію з того, що наша молодь така талановита.

Цікавою і приємною несподіванкою був представлений родинний бізнес Галини Чупак із штату Делавер. Родина приїхала спеціально на святкування Дня Незалежності в Чикаго. Галя – дуже скромна працьовита жінка. Вона привезла цікаві роботи ручної вишивки. Чесно кажучи, я була приємно вражена дерев’яними яйцями, виготовленими майстринею із західної України. Яйця зроблені в техніці декупаж, хоча на перший погляд виглядають як писанки.

Для шанувальників вишуканих прикрас фірмою «Amber Treagures» була представлена колекція прекрасних дизайнерських ювелірних виробів з бурштину. Це наші гості з Польщі, міста Гданськ.

Там і добувають бурштин. Але мій погляд зупинився на прикрасах з каменю блакитно-зеленого кольору. Поспілкувавшись із представником цієї компанії, я дізналась, що цей мінерал називається Туркус. Його добувають в Америці, в штаті Аризона. Звідси відправляють до Польщі. Там з цього мінералу виготовляють елітні вироби для наших красунь. Фірма бере участь в українських та польських ярмарках і фестивалях.

Походила, багато що побачила і зголодніла. Наші українці багато працюють, вміють добре відпочивати, а також полюбляють смачно поїсти. А що за свято без борщу та наших українських вареників! Ще в перший день фестивалю я помітила величезну чергу до павільйону з надписом «Смачна українська їжа». Це бізнес двох сімей – Сеник і Бусько, так званий сімейний підряд.

Я поговорила з працьовитими жіночками невеликого зросту. Від них пахло домашньою їжею. Одразу згадала мамині вареники. Їжа тут справді дуже смачна, як вдома. Тут і борщ, вареники, пиріжки з капустою, деруни, навіть солені огірочки.
Вірменський ресторан «Арарат» з Манделайна годував нас смачними чебуреками та шашликами.

Польська кухня з Чикаго представила, як завжди, свої традиційні страви: пляцки, пироги, шашлик зі свинини з овочами.

Усім відоме кафе «Шоколад», як завжди, потішило своїми фірмовими смачними налисниками та іншими стравами української кухні.

На святкуванні 24-ї річниці з Дня Незалежності України була дуже гарна концертна програма.

Для цього в Сміт-Парку була змонтована гарна сцена, оформлена величезним українським стягом та жовто-блакитними кульками та стрічками.

Цього року на наш фестиваль були запрошені чудові гості з України, з міста Львів – гурт «Божик Бенд», Олександр Божик та Оксана Муха. Про гостей поговоримо пізніше.

Протягом двох фестивальних днів на сцені виступили провідні артисти громади Чикаго та гості.

Ведучими концерту були Аня Лукач, Юрій Бойчук та Ірина Бай і Мар’ян Шкред. Чудово виступив дитячий танцювальний ансамбль «Вишиванка», запальний гурт «Чарівний глечик»; джазова співачка Ольга Цвинтарна з Києва виконала чудові джазові композиції та українські народні пісні. Чудова, весела, запальна Оля Монастирська потішила всіх своїми новими піснями та гарними сукнями. Під її пісні публіка танцювала запальні танці. Декілька пісень виконав композитор і співак Володимир Дуда. Особливо сподобалась в його виконанні народна пісня «Розпрягайте, хлопці, коней».

Публіка отримала велике задоволення від співу Володимира Окілка. Він заспівав декілька пісень. Одна з них була присвячена пам’яті Андрія Кузьменка. В концертній програмі брали участь сестри Мальгівські. Разом з Олею Монастирською вони виконали акапела легендарну «Червону руту» Володимира Івасюка. Дует у складі Надії Корабейник та Ірини Киян також виконав декілька пісень. У концертній програмі виступила гостя з Детройта Тетяна Бедрус та багато інших артистів. У перший концертний вечір особливого шарму додав показ хутрових виробів та національних костюмів від хутряного салону «Asteri Furs».

А тепер про головних гостей нашого свята. Оксана Муха – львівська співачка, переможниця Міжнародного конкурсу молодих виконавців українського романсу імені Квітки Цісик у Львові. Саме після цього конкурсу її кар’єра пішла стрімко вгору. Почала виступати на професійній сцені як солістка разом з чоловічою капелою «Дударик» у 2007 році. Потім почала записувати свій перший сольний альбом «Решето». На концерті Оксана Муха виконала основну частину свого альбому, який випустила в 2010 році. Відтак, у 2011 році, стала переможницею конкурсу молодих виконавців ім. Квітки Цісик. Потім випустила диск пластових пісень. Щодо конкурсу, то голос Оксани темброво співпадає з голосом Квітки Цісик. Сама Оксана про це не знала, поки не почала записувати диск. Вона була приємно вражена, бо це дорогого коштує. Відчуття, про що співає Квітка Цісик, було закладене у Оксани з дитинства. Вона в п’ятирічному віці слухала касетку з піснею «Журавлі» і плакала. Квітка достукалась до маленької дитини, передала голосом, що вона хоче сказати піснею. Вона співала душею і серцем, і саме цього бракує нашим багатьом виконавцям. Я слухала пісню, яку виконувала Цісик, у виконанні Оксани Мухи – «Іванку, Іванку, купи мє рум’янку», закрила очі, і мені подумалось, що співає сама Квітка Цісик.

Оксана вперше в Америці, але їй здається, що вона в Україні. Дуже сподобалась публіка, яка дуже гарно сприймала виступ Оксани Мухи.

Другий гість нашого фестивалю також львів’янин – Олександр Божик. Він – віртуозний скрипаль, фіналіст конкурсу «Україна має талант». Грає на скрипці з дитинства, здебільшого, класичну музику. В 2010 році взяв участь у шоу «Україна має талант». Після цього почав робити шоу номери, зібрав команду гарних хлопців, справжню рок-групу. Ця група має назву «Божик

Бенд». «Ми почали експериментувати. Беремо класичні твори, робимо аранжування, виконуємо фолк, поп музику», – розповідає Олександр.

А ще він пише свою музику, саундтреки, робить шоу-концерти. З концертами виступають вже 4 роки по всьому світу. Після Чикаго цих віртуозів вже чекає Варшава. Людям подобаються виступи Олександра Божика і групи «Божик Бенд». Їхня музика інтернаціональна і її добре сприймають у всьому світі. Від цього хлопці щасливі. Олександру дуже подобається Чикаго, і він хоче повернутися сюди ще раз. Хто був на концерті, той бачив і чув, що робить Олександр на сцені. Він робить шоу світового рівня. Радію і пишаюсь тим, що в нашій Україні є такі талановиті люди, які своїм талантом достукуються до сердець у всьому світі і тим прославляють нашу Батьківщину.

На цьогорічному святкуванні проводились конкурси від спонсорів, та проводився розіграш лотереї. Одним із головних конкурсів був конкурс вишиванки. Наша вишиванка повною ходою крокує по всьому світу. Переможцями цього конкурсу стали:

– в номінації «Родина» перемогла сім’я Мазуренків – Олександр, Марія і Михайло. Вони отримали приз від компанії «Балтік інтертеймент» – 2 квитки на концерт групи «Пенсі та Джой»;

– у номінації «Сорочка з бабусиної скриньки» перемогла Марта Фаріон. Вона була одягнена у вишиванку 19 сторіччя, яку їй подарували в Києві на першу річницю Незалежності України.

Приз від компанії «ЦЕХ» – це найкращі вишиванки в Чикаго.

У номінації «найкращій українець» переможцем став Ігор Гайгель. Він також отримав приз від компанії «ЦЕХ».

В online голосуванні на Фейсбуці проводився конкурс «Вишиване Чикаго». Переможцями стали:
Євгеній Дробот – чоловіча вишиванка, Наталія Клебович – жіноча вишиванка від компанії «Цех», а також родина Копильців.
У конкурсі «Лотерея від спонсора» брали участь Страхова компанія «FARMERS insurance» – розіграш телевізора. Переможницею стала Ірина Яворська. Приз вручила Наталя Банковська.

Від Україно-американської Кредитної Спілки «Самопоміч» розігрували приз – телевізор. Переможцем стала Світлана Стескун.
У конкурсі «Лотерея від спонсора» також брали участь соціальна компанія з догляду за людьми похилого віку та компанія, що займається адаптацією та працевлаштуванням прибулих українців – «European Service At Home, Inc.».

Головний автомайданівець Михайло Глебів в якості призу презентував український стяг з автографом від командира з Луганщини.
Цього року Спілкою української молоді (СУМ) був започаткований конкурс «Козацькі розваги». Хлопці змагалися в піднятті 25-кілограмової гирі. Вони це робили зі спортивним азартом. На цьому майданчику зібралося багато вболівальників. Було дуже весело і цікаво. Кожен з учасників цих змагань став переможцем, бо переборов себе і встановив свій рекорд. І це дуже добре.

Це чудове свято відбулося завдяки спонсорам – Українсько-американській Кредитовій Спілці «Самопоміч», Банку МВ Financial, корпорації «Міст», телефонній компанії WDT, PNC Bank, продюсерській компанії Fish Сan Fly, Europian services at home, Arka Ekspress.

Інформаційні спонсори:
Радіо «UkieDrive», Незалежне радіо, радіопрограма «Українська хвиля», радіопрограма «Українська вечірня трибуна», газета «Час і Події», газета «Українське слово».

Закінчилось свято, враження дуже гарні. Я мрію, що через декілька років, а може, і десятиріч, наша країна буде подібною до Америки, де буде працювати закон і люди будуть посміхатися один одному.

 TitleTitle 
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title
Title
 Title
Title
 Title
Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title


Uketoberfest згуртував тисячі українців

Юрко Сорока поповнив Український національний музей новими експонатами

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers