rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Банківський сектор України виходить із кризи
Банківська система України продовжує стабілізацію. Про це йдеться в аналітичному звіті щодо банківського сектора групи ICU.
У групі ICU зазначили, що це проявляється в уповільненні відтоку валютних коштів і невеликому притоці на гривневі рахунки клієнтів у банках.
«Поряд із цим, платоспроможні банки довнесли капітал на загальну суму 45,1 млрд. гривень, з яких 30,4 млрд. гривень припадає на іноземні банки», – сказав аналітик банківського сектора групи ICU Михайло Демків.
«Хоча материнські структури цих банків провели заміну боргових інструментів на акції, без чистого вливання коштів, такі операції, на нашу думку, мали позитивний ефект», – додав він. За оцінками групи ICU, українські «доньки» змогли зменшити свої процентні витрати.
«У результаті конвертації материнського фінансування в капітал, українські доньки іноземних банків змогли зменшити процентні витрати. І хоча процентні ставки за цими кредитами були нижчими від ринкових, зважаючи на значний обсяг заборгованості, який був конвертований у капітал, ефект від даних операцій матиме матеріальний вплив на чистий прибуток українських банків», – вважає Демків.
За словами аналітика, банки також зменшили свої валютні ризики. «Це сталося завдяки конвертації номінованих раніше у валюті ризиків у гривневі акції, пропорційні розміру валютної позиції. За рахунок цього вирівнялася і валютна позиція», – заявив Демків.
«Значною проблемою банків в останні роки було перевищення валютних зобов'язань над валютними активами. У результаті девальвації гривні банки зазнавали серйозних збитків, пропорційних величині валютної позиції», – додав він.
ICU вважає, що хоча банки і збільшили свої резерви до більш адекватного рівня, ситуація на ринку поки ще не відображає реального рівня знецінення активів.
«За нашими оцінками, впродовж наступних трьох років банківську систему необхідно ще докапіталізувати на 120 млрд. гривень. При цьому, докапіталізація і визнання банками їх реальних збитків зробить їх більш привабливими для потенційних інвесторів», – сказав Демків.
За його словами, свідченням початку такого процесу служать переговори між Альфа Груп і Unicredit Group щодо придбання «Укрсоцбанку».
За оцінками групи ICU, частка поганих кредитів станом на перше півріччя 2015 року становить 24,3%. При цьому, ще близько 25-30% кредитного портфеля вже реструктуризовано.
«Частка нарахованих, але не виплачених відсотків, за нашими оцінками, становить 9,2% кредитного портфеля або 100 млрд. гривень. У першому півріччі 2015 року цей показник зріс на 1,8%. Це свідчить про те, що банки недоотримують значну частку процентного доходу на тлі високої вартості залучення фінансування», – заявив Демків.
За оцінками ICU, надлишкова ліквідність банківської системи становить близько 40 млрд. гривень, однак швидкого відновлення кредитування очікувати не доводиться.
«У другому кварталі 2015 року гривневі депозити почали повертатися в банки: залишки за гривневими депозитами фізичних осіб зросли на 2,2%, а юридичних – на 4,4%», –сказав Демків.
Він зазначив, що в результаті цього, а також слабкого кредитування, залишки за коштами на кореспондентських рахунках банків у НБУ становили 22,5 млрд. гривень, на депозитних сертифікатах НБУ – приблизно 40-50 млрд. гривень.
«З урахуванням інших ліквідних інструментів і засобів обов'язкового резервування, вільна ліквідність банківської системи становить близько 40 млрд. гривень. Враховуючи негативні очікування банків щодо зростання кредитування, НБУ, швидше за все, зв'яже цю ліквідність шляхом продажу банкам ОВДП зі свого портфеля», – заявив аналітик.
Він також звернув увагу на частки на ринку в банківському секторі: за останні півтора року частка корпоративних вкладів у західних та державних банках зросла на 9,7% і 5% відповідно, і становила 30,4% і 39%.
Відзначимо, на сайті НБУ повідомили, що у липні запаси золота в міжнародних золотовалютних резервах Національного банку України збільшилися на 9,09%, або на 0,07 млн. тройських унцій (2,18 тонни), – до 0,84 млн. тройських унцій.
За інформацією регулятора, кількість золота в запасах збільшилася вперше зі січня поточного року.
При цьому, в грошовому еквіваленті вартість золота за липень збільшилася на 5,77 млн. дол., до 912,54 млн. дол.
Раніше прес-служба Національного банку повідомляла, що чинні банки України зі січня до липня 2015 року отримали 33,1 млрд. гривень збитків. Такий фінансовий результат банківської системи сформувався, насамперед, за рахунок істотних обсягів відрахувань у резерви на можливі втрати від активних операцій, зокрема, за кредитами позичальників, платоспроможність яких погіршилася.

Андрій Худо: Влада не має допомагати бізнесу, вона повинна йому не заважати

Держстат: У липні падіння промвиробництва в Україні сповільнилося до 13,4%

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers