rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

У понеділок в зоні АТО загинуло троє українських військових, сімох поранено

Втрати української сторони в зоні АТО за добу 3 серпня становили троє загиблих військовослужбовців Збройнихa сил України, сімох бійців поранено, повідомляє секретар РНБО Олександр Турчинов.

«За минулу добу російсько-терористичні угруповання 109 разів обстріляли українські позиції, троє військовослужбовців ЗСУ загинули, семеро поранені», – цитує Турчинова прес-служба РНБО у вівторок, 4 серпня.
За словами секретаря РНБО, вогонь ведеться з великокаліберної артилерії і мінометів, розташованих, здебільшого, у житлових кварталах окупованих міст Донбасу.
Турчинов наголосив, що Росія знову застосовує відпрацьовану в Криму і на Донбасі «тактику використання мирних мешканців як живого щита для прикриття своїх військових злочинів».
Він зазначив, що все це відбувається в той час, коли «у політиків провідних демократичних держав час відпусток, і тому неможливе активне реагування на провокації РФ, зокрема, шляхом посилення санкцій».
«Щоденні військові провокації та злочини на сході нашої країни свідчать, що відведення танків і озброєнь калібром меншим, ніж 100 мм є спробою ворога створити сприятливі умови для наступу російсько-терористичних угруповань», – акцентував секретар РНБО, додавши, що така поведінка РФ свідчить про торпедування Москвою Мінських домовленостей.
За його словами, керівництво ЗСУ проводить аналіз можливих напрямків наступу і відпрацьовує відповідні контрзаходи.
До речі, про необхідність підготовки до чергового наступу на територію України військові експерти заявляли ще у квітні.
Раніше повідомлялося, що в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі впродовж доби 2 серпня загинули четверо військовослужбовців Збройних сил України. Крім того, в штабі АТО відзначали значне ускладнення ситуації на Донецькому і Маріупольському напрямках.

Україна отримала другий транш кредиту

МВФ – 1,7 млрд. доларів

Національний банк України у вівторок, 4 серпня, отримав від Міжнародного валютного фонду другий транш кредиту за програмою розширеного фінансування (EFF) у сумі 1,7 млрд. доларів. Про це повідомила глава НБУ Валерія Гонтарєва на традиційній зустрічі з банкірами, передає прес-служба Нацбанку.
«Кошти, які ми сьогодні отримали від МВФ, будуть скеровані на поповнення міжнародних резервів. У цілому, наші міжнародні резерви зростають впевненими темпами. До кінця 2015 року ми плануємо, що їх обсяг досягне рівня майже 18 млрд. доларів», – йдеться в повідомленні.
Як повідомлялося, програма EFF припускає, що валові міжнародні резерви України виростуть до кінця цього року до 18,3 млрд. доларів, а в наступному – до 22,3 млрд. доларів і будуть покривати відповідно 3,7 і 4,2 місяця імпорту. У 2017-му, 2018-му і 2019 роках очікується їх подальше збільшення, відповідно, до 28,5 млрд., 35,2 млрд. і 38,4 млрд. доларів, на якому їх розмір стабілізується, відповідаючи близько 5,4 місяця імпорту.
Збільшення резервів і реструктуризація боргу дозволить збільшити покриття короткотермінового боргу з 17,4% на кінець минулого року до 41,1% – на кінець цього і 54% – на кінець наступного зі стабілізацією на рівні близько 75-80% в 2018-2020 роках.
Раніше повідомлялося, що другий транш кредиту МВФ обсягом 1,7 млрд. доларів буде скеровано на поповнення резервів Національного банку України.
Також МВФ були визначені «маяки», тобто – обов’язкові умови для надання третього траншу кредиту у вересні.


Суд обрав Гужві запобіжний захід

у вигляді близько мільйона гривень застави

Шевченківський районний суд Києва обрав для екс-керівника медіа-холдингу «Вєсті України», колишнього видавця газети «Вєсті» Ігоря Гужви, запобіжний захід у вигляді застави на суму 850 мінімальних заробітних плат, що в даний час складає 1 млн. 35 тис. грн.
Таким чином суддя Євген Мартинов на засіданні у вівторок, 4 серпня, частково задовольнив клопотання прокуратури, яка просила запобіжний захід у вигляді застави на суму 17,8 млн. грн.
Також суд зобов’язав Гужву не виїжджати з Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду, інформувати про зміну місця проживання і віддати свій закордонний паспорт на час дії даного рішення, термін якого встановлено до 1 жовтня.
Після завершення засідання суду Гужва заявив журналістам, що на суд чинився тиск, і з урахуванням цих обставин суддя, за його словами, зробив «мужній крок», коли встановив не позамежну суму застави. При цьому, екс-видавець газети «Вєсті» зазначив, що сума застави все одно є суттєвою, і він буде радитися, яким чином її виплатити.
Крім того, Гужва зазначив, що стосовно питання можливого подання апеляції він буде радитися зі своїм адвокатом.
Він також заявив, що в адміністрації президента є спеціальний «куратор», який веде його справу, і не виключив, що влада може ініціювати проти нього й інші кримінальні провадження.
Нагадаємо, 15 липня голова комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар повідомила, що головний редактор газети «Вєсті» Гужва підозрюється в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. «Сподіваюся, він (Ігор Гужва – ред.) зможе знайти можливість дати відповідь правоохоронним органам про джерела фінансування газети та сплату податків. Тут важлива прозорість усіх», – зазначила тоді Сюмар.
29 липня Гужва повідомив, що покинув медіахолдинг «Вєсті-Україна», а також склав повноваження головного редактора щоденної газети «Вєсті» і продав належну йому частку корпоративних прав у медіахолдингу.


ГПУ викликала на допит

Богатирьову та Ігнатова

Генеральна прокуратура України в рамках процедури заочного засудження викликає повістками для проведення слідчих дій колишнього міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову та екс-заступника міністра доходів і зборів Андрія Ігнатова.
Так, на сайті Генпрокуратури з посиланням на Головне слідче управління в понеділок, 3 серпня, опубліковані повістки на допит Ігнатова та Богатирьової.
У тексті повісток, зокрема, йдеться про те, що колишні високопосадовці викликаються в рамках розслідування кримінальних проваджень щодо них до слідчих 5 серпня «для проведення слідчих і процесуальних дій».
У повідомленні наголошується, що згідно з ч. 1 ст. 297-5 КПК «повістки підозрюваним при здійсненні процедури спеціального досудового розслідування підлягають обов’язковій публікації на офіційному сайті органу досудового розслідування».
Як повідомлялося раніше, правоохоронні органи України почали процедуру заочного судового засудження щодо Богатирьової та Ігнатова, ще стосовно 4 колишніх високопосадовців, зокрема, Віктора Януковича, рішення про процедуру проведення заочного засудження наразі не ухвалено.
«Печерський районний суд задовольнив клопотання слідчих Генеральної прокуратури і надав дозвіл на початок заочного провадження стосовно колишнього віце-прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, яка підозрюється в розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу)», – розповів заступник генерального прокурора Віталій Касько.
Він наголосив, що це перша справа, за якою розпочато заочне провадження, і зазначив: «Також Печерський районний суд дав другий дозвіл у справі колишнього заступника міністра доходів і зборів пана Ігнатова, який підозрюється у зловживанні службовим становищем».
Таким чином, за словами заступника генпрокурора, початок застосування процедури заочного засудження стартувало з цих двох справ.


Яценюк: «У вересні Рада має дозволити

продавати майно корупціонерів»

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що у вересні Верховна Рада має ухвалити закон, який дозволить конфісковувати та продавати майно чиновників-корупціонерів.
Про це він заявив у неділю, під час програми «10 хвилин із прем’єр-міністром».
«У вересні місяці парламент має проголосувати за закон, який дає можливість конфісковувати і продавати активи корупційних чиновників. Так як це робиться в Європі та США, тому що півтора мільярда доларів, які арештовані, але не конфісковані, могли би зараз піти до держбюджету, щоб збільшити соціальні стандарти, заробітні платні, будувати школи, лікарні», – сказав Яценюк.
Згідно із законом «Про запобігання та протидію корупції», чиновники нестимуть кримінальну відповідальність за неправдиві дані в деклараціях.
«Тепер вперше в історії України, відповідно до цього закону, всі чиновники не просто будуть декларувати свої доходи та свої статки, але й тепер їхня декларація буде перевірятись, і в тому випадку, якщо ця декларація є недостовірною, запроваджена кримінальна відповідальність до двох років ув’язнення за оприлюднення неправдивих даних про свої машини, будинки, активи та інші статки», – зазначив Яценюк.
Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон про відкриття інформації про власників земель, маєтків і автомобілів. Документ робить доступним для всіх, хто цікавиться, Реєстр прав на нерухомість і Реєстр власників транспортних засобів.

У Карпатах відкриють благодійну

арт-резиденцію

Громадська організація «Маленьке серце з мистецтва» і провідне освітнє агентство Східної Європи DEC Group відкривають у Карпатах безкоштовну арт-резиденцію Chapeau для художників, скульпторів, фотографів і керамістів.
Її унікальність полягає в тому, що учасники арт-резиденції, подарувавши проекту обов’язкові дві роботи, тим самим приєднаються до допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД дітям Національної дитячої лікарні ОХМАТДИТ. Пізніше ці роботи стануть частиною програми «АртОбмін», яка міняє предмети мистецтва на життєво необхідну допомогу ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД дітям, повідомляє Cultprostir.
«Ми плануємо щорічно проводити подібні арт-резиденції в Карпатах. Заявки на участь у наступному році з’являться вже в серпні поточного року. Наша з DEC Group арт-резиденція несе одразу кілька благородних цілей. Насамперед, це допомога хворим малюкам ОХМАТДИТу. Крім того, ми маємо намір познайомити дітей, які перебувають у DEC Camp, зі сучасним мистецтвом, прищепити їм з дитинства любов до нього. Це, втім, як і сама арт-резиденція, буде надалі сприяти розвитку арт-ринку», – зауважує Євгенія Смирнова, керівник Громадської організації «Маленьке серце з мистецтва», одна із засновниць Pymonenko Family Art Projects.
До участі в конкурсі, заявки на який можна було подати до 4 серпня (на пошту [email protected]), запрошуються художники, скульптори, фотографи, керамісти з України і Молдови, як відомі майстри, так і молоді, наразі не знамениті автори. Резиденція діятиме з 10 по 20 серпня.
Переможці будуть оголошені на офіційних сайтах DEC Group і «Маленьке серце з мистецтва» 5 серпня 2015. Виставка робіт учасників арт-резиденції відбудеться в жовтні.

 Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers