rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Рада дозволила заарештувати Чернушенка

Верховна Рада підтримала проект постанови № 2185а про надання згоди на затримання й арешт голови Апеляційного суду м. Києва Антона Чернушенка.
За відповідне рішення у вівторок, 30 червня, проголосували 273 нардепи при 226 мінімально необхідних.
Ініціював проект постанови про арешт Чернушенка комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя.
Голова Верховного суду України Ярослав Романюк із трибуни парламенту заявив, що суддя Чернушенко підозрюється в тому, що протягом тривалого проміжку часу – з осені минулого року по червень поточного року – неодноразово отримував смс-повідомлення від осіб, прізвища яких у поданні, внесеному до парламенту, не вказані.
За словами Романюка, в цих повідомленнях висловлені побажання щодо розгляду певних судових справ в інтересах певних осіб.
Крім того, голова Верховного суду зазначив, що метою цього було отримання матеріальної вигоди за розгляд в інтересах певних осіб цих судових справ.
«Відповідно до матеріалів подання, суддя, голова Апеляційного суду Чернушенко, давав вказівки співробітникам апарату Апеляційного суду, які, виконуючи його вказівки, втручалися в роботу автоматизованої системи документообігу суду. І, порушуючи принципи випадковості розподілу справ, забезпечували скерування справ саме в ту судову колегію, в складі якої працював суддя Чернушенко», – пояснив Романюк.
Він також наголосив, що Чернушенко отримав повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, які кваліфікуються за ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України (постанова суддею свідомо неправосудного рішення, вчиненого з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах), а також за ч. 2 ст. 376-1 Кримінального кодексу України (умисне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду, вчинене за попередньою змовою групою осіб).
Нагадаємо, 24 червня Генеральна прокуратура України (ГПУ) повідомила про підозру голови Апеляційного суду Києва Антона Чернушенка у скоєнні тяжких кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 376-1 (незаконне втручання в роботу автоматизованої системи документообігу суду) і ч. 2 ст. 375 (винесення суддею свідомо неправосудних судових рішень) КК України.
Раніше, 19 червня, близько 09.00, в будівлю суду увійшли невідомі й утримували більше, ніж добу голову суду Антона Чернушенка. Пізніше з’ясувалося, що Апеляційний суд Києва обшукували ГПУ і СБУ.
Як повідомив генеральний прокурор України Віктор Шокін, у результаті обшуку в кабінеті Чернушенка виявлені грошові кошти у гривневій валюті та іноземній валюті, зокрема, суму близько 6 тис. доларів. Слідство відновило також близько 700 смс, в яких голова суду давав вказівки суддям Апеляційного суду щодо рішень, які необхідно винести. Також у кабінеті голови суду вилучені заздалегідь винесені рішення, які ще не розглядалися судом. Крім того, в його кабінеті вилучено декілька ключів від дорогих автомобілів і талони на велику кількість пального.

 ГПУ взялася за Ківалова через заклики

до сепаратизму

Генеральна прокуратура розслідує кримінальну справу щодо закликів колишнього «регіонала», а нині позафракційного депутата Верховної Ради Сергія Ківалова, до сепаратизму в Одеській області.
Про це йдеться у запиті Генпрокуратури до Національної спілки журналістів, який на своїй сторінці у Facebook опублікувала юрист Тетяна Котюжинська.
«Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні … за фактом поширення у друкованих та електронних засобах масової інформації закликів до повалення конституційного ладу України шляхом зміни форми державного устрою та правління, меж території і державного кордону», – сказано у документі.
Мова йде про статтю Ківалова «Настало время готовить Конституцию для Одесчины», яку він опублікував 1 вересня 2014 року у газеті «2000». Наразі стаття вже видалена зі сайта видання, але вона доступна у веб-архіві.
У зв’язку з цим ГПУ попросила спілку журналістів надати список всіх діючих у 2013-2015 роках журналістів України та їхні контакти; контакти журналістів, які у цей період часу офіційно співпрацювали з Ківаловим і друкували його статті чи статті про нього; надати списки сайтів та друкованих видань, які передрукували вищезгадану статтю Ківалова; а також навести коментарі користувачів, які сприйняли статті Ківалова як заклик до сепаратизму.
Нагадаємо, у березні тодішній губернатор Одеської області Ігор Палиця заявив, що дав свідчення у цій справі в Генпрокуратурі. Своєю чергою, сам Ківалов стверджував, що жодної справи проти нього не існує, а Палицю, начебто, допитали через викрадення нафтопродуктів на одеській митниці.

Розвідка полку «Дніпро-1» виявила

на Донеччині базу російських військ

Аеророзвідка полку «Дніпро-1» виявила базу російських терористичних військ у селищі Сонцеве, Донецької області.
Про це у вівторок, 30 червня, повідомляє прес-служба полку на сторінці у соцмережі Facebook.
«Полк «Дніпро-1» неодноразово акцентував увагу на тому, що Мінські домовленості не дотримуються російською стороною. Черговий приклад тому – ця військова база, яка розташована у секторі М», – йдеться у повідомленні.
Базу було виявлено під час розвідувального польоту.
Табір складається з пункту зв’язку, штабного намету, намету з особовим складом, їдальні та харчоблоку. Навколо табору вириті окопи площею 1 га.
Також на виявленій базі зараз зібрано понад 5 танків Т-72, 6 МТ-ЛБ, 12 БМД, гаубиці, 4 СО «Нона», 3 САУ.
Крім того, прес-служба повідомила, що аналогічна ситуація і у секторі «Б», де у вівторок, 30 червня, позиції полку «Дніпро-1» обстріляли із заборонених мінометів 120- і 80-мм калібру. Серед бійців полку «Дніпро-1» постраждалих немає.

В ЮНЕСКО розглянуть стан збереження Софії

Київської та Лаври

Делегація Міністерства культури України бере участь у 39-й сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що проходить у Бонні (Німеччина).
Як повідомили у прес-службі Мінкульту, під час засідання Комітету планується обговорити стан збереження об’єктів всесвітньої спадщини, які перебувають під загрозою, і тих, що включені до Списку всесвітньої спадщини; оновлення цих списків ЮНЕСКО.
Українська делегація оприлюднить звіт про стан збереження українських пам’яток, внесених до Списку всесвітньої спадщини, та їхніх ареалів – собору Святої Софії та Києво-Печерської лаври, а також історичної центральної частини Львова.
У приміщенні, де відбувається цьогорічне засідання комітету, відкрито фотовиставку об’єктів транскордонної номінації України та Польщі «Дерев’яні церкви Карпатського регіону». Група історично цінних унікальних дерев`яних церков занесена до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО 2013 року, зазначається в повідомленні.
Під час засідання Комітету буде заслухано доповіді Центру всесвітньої спадщини та дорадчих органів, за ініціативи генерального директора відбудеться дискусія на тему: «Конвенція про охорону всесвітньої спадщини: думаючи про майбутнє». Також учасники засідання Комітету обговорять звіт про Стратегію підвищення кваліфікації зі збереження спадщини та її виконання в Центрах всесвітньої спадщини категорії 2, Глобальну стратегію для репрезентативного, збалансованого та надійного Списку всесвітньої спадщини; заслухають періодичні звіти та Фінальний звіт щодо результатів другого циклу періодичної звітності для Європейського регіону та план дій. Буде обговорено другий цикл періодичних звітів для інших регіонів, а також питання міжнародної допомоги та бюджетного планування на дворічний період 2016-2017 рр.
Під час завершального засідання відбудуться вибори президента, віце-президента та доповідача 40-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини, яке відбудеться 2016 року, додали в Мінкультури.
Нагадаємо, в ЮНЕСКО зазначали, що Україна вже протягом кількох років ігнорує всі рекомендації з охорони буферних зон Лаври та Софії Київської. А звільнене керівництво Національного заповідника «Софія Київська» завдало шкоди державному бюджету на 1 млн. грн.

До гасіння пожежі у Чорнобильській зоні

залучили літаки

Пожежа в чорнобильській зоні відчуження перебуває під контролем пожежників, до гасіння залучили літаки. Про це 30 червня в коментарі «Українській правді» повідомив голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.
Він підтвердив, що в зоні відчуження горить суха трава та очерети.
«Але у нас достатньо техніки і людей, щоб тримати все під контролем. Ми уже зараз залучили навіть пожежні літаки, щоб загасити пожежу», – розповів Чечоткін.
За його словами, дати точний прогноз, коли вдасться ліквідувати пожежу, складно, бо на це впливатимуть погодні умови.
О 17.10 29 червня на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» в зоні відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення в районі с. Ковшилівка і смт. Поліське, в заплаві річки Уж, виникло загоряння сухої трави і очерету, яке поширилося окремими осередками на площу близько 130 га. До гасіння пожежі залучено 24 од. техніки та 117 осіб, зокрема, від ДСНС – 13 од. техніки та 82 пожежників особового складу.

Україна пропонує США співробітництво

в створенні ракетних двигунів на заміну

російським РД-180

Держпідприємство «Конструкторське бюро «Південне» (КБП, Дніпропетровськ) опрацьовує плани з налагодження співпраці зі США у сфері ракетного двигунобудування. Український розробник готовий стати партнером у ініційованому урядом США проекті зі створення ракетних двигунів на заміну використовуваним на американських ракетах-носіях (РН) російським РД-180, повідомив генеральний конструктор-генеральний директор КБП Олександр Дегтярьов.
Як зазначив генконструктор, протягом останніх п’яти років ДП «КБ «Південне» розробляло перспективне сімейство рідинних ракетних двигунів перших ступенів РН, які можна ефективно використовувати на американському ринку РН. «Поглиблені цільові дослідження ринку США засвідчили, що доцільним є створення нового потужного двигуна тягою 250 тонн і зв’язки для цих двигунів тягою 500 тонн і більше», – уточнив він.
«Сьогодні КБП проводить переговори з низкою потенційних замовників та інвесторів зі США, зацікавлених у реалізації цієї ініціативи. За нашими оцінками, такий двигун може бути створено і випробувано вже до 2019 року», – повідомив Дегтярьов.
При цьому генконструктор пояснив: «Зацікавленість американської сторони в українських розробках пояснюється ще й тим, що з деяких причин американські космічні компанії намагаються уникнути використання російських РД-180 на американських носіях, і наразі уряд США виділяє великі суми на пошук альтернативних рухових установок».
За його словами, КБП зацікавлене у створенні двигунів перших ступенів «не тільки для виходу на міжнародний ринок, а й також для забезпечення самодостатності власних ракет-носіїв, зокрема, РН сімейства «Маяк».
«Ринок ракетних двигунів великої тяги доволі специфічний, його регулює ціла низка міжнародних угод, зокрема, «Положення про нерозповсюдження ракетних технологій» (Україна є членом РКРТ з 1998 року – ред.), однак, КБП бачить тут великі перспективи міжнародного співробітництва з компаніями США», – резюмував Дегтярьов. За даними КБП, на сьогодні компанія розробила понад 30 видів рідинних ракетних двигунів (РРД), 17 з яких – доведено до серійного складання. РРД розробки КБП обладнані РН «Зеніт», «Циклон», Vega.
Нагадаємо, Палата представників Конгресу США в грудні 2014 року через позицію РФ в українській кризі й анексію Криму прийняла поправку сенатора Джона Маккейна, яка передбачає повну відмову США від ракетних двигунів РД-180 до 2019 року.
За даними з відкритих джерел, двигунами РД-180 виробництва ВАТ «НВО «Енергомаш» (РФ) обладнано американські РН Atlas 5 компанії United Launch Alliance (ULA). У червні ВПС США оголосили конкурс із розробки двигунів замість російських РД-180, обсяг потенційних контрактів оцінюється в 160 млн. доларів.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Семирічна роупджампер здійснила політ над Південним Бугом

В Одесі запустили проект «НЛО»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers