rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Поети Василь Махно та Олександр Фразе-Фразенко виступили в Українському Інституті модерного мистецтва
   Title
 
  Юрій Коломиєць, Олег Коверко, Люба Маркевич,
Василь Махно
  Title
  Василь Махно, Юрій Коломиєць, Марта Фаріон,
Олександр Фразе-Фразенко,
Олег Коверко, Леся Коверко
  
  Title
  Title
  Оля Полівка, Олександр Фразе-Фразенко
В Українському Інституті модерного мистецтва в Чикаго відбувся вечір поезії Василя Махна та Олександра Фразе-Фразенка. Незважаючи на повідомлення про подію лише днем раніше, в аудиторії зібралися ентузіасти літератури, які прийшли, щоб почути гостей.

Після читання поезій автори були нагороджені оплесками та жвавою дискусією, а слухачі були натхненні красою i нюансами української мови в сучасній інтерпретації цих поетів. Обидва автори читали свої власні твори і запропонували аудиторії особливу несподіванку і задоволення, коли Олександр Фразе-Фразенко супроводжував вірші Василя Махна музичною інтерпретацією на флейті та кларнеті.

Поезія зачепила найглибші почуття слухачів, насамперед, словами про скороминущість життя, таємниці людської природи, універсальну потребу любові, процес розуміння самобутності кожної людини та ідентичності людини як іммігранта й як українця в цей час російської агресії.

Автори були в Чикаго, щоб взяти інтерв’ю в поетів Олега Коверка та Юрія Коломийця для фільму про Нью-Йоркську групу поетів-емігрантів українського авангарду, групу письменників, які виїхали на еміграцію після Другої світової війни. Група описана в книзі Марії Ревакович Literature, Exile, Alterity: The New York Group of Ukrainian Poets, виданій  в Америці англійською мовою в 2014 році.

До Нью-Йоркської групи належали українські поети: Богдан Бойчук, Юрій Тарнавський, Богдан Рубчак, Емма Андієвська, Віра Вовк, Юрій Коломиєць, Олег Коверко, Марко Царинник, Марія Ревакович та інші. Група також включила деяких українських художників, таких, як Богдан Певний, Ярослава Ґеруляк та Юрій Соловій.

Василь Махно – поет, есеїст, перекладач, член міжнародного ПЕН-клубу, народився у Чорткові. Він є автором численних збірок віршів, зокрема, «38 віршів про Нью-Йорк» (К.: Критика, 2004), «Cornelia Street Cafe» (Київ: Факт, 2007), «Зимові листи» (К.: Критика, 2011), «Котилася торба» (есеї). (К.: Критика, 2011), «Я хочу бути джазом і рок-н-ролом. Вибрані вірші про Тернопіль і Нью-Йорк» (Т.: «Крок», 2013).
Махно є автором поетичних збірок, книжок есеїстики, п’єс, а його вірші, есе та драми перекладено польською, німецькою, сербською, англійською, литовською, чеською, івритом, іспанською мовами. Його вірші та есе були перекладені 25 мовами. У 2013 році одержав премію Povele Мораві Сербії в царині поезії. Махно в даний час живе в Нью-Йорку.

Олександр Фразе-Фразенко – поет, сценарист, оператор, співак, перекладач, людина, обдарована талантами, представляє молоде покоління поетів з України. На презентації він читав свої вірші, сповнені ліризмом, що зачарували слухачів не тільки пристрастю, але і силою своїх переконань та відданості.

Фразе-Фразенко поділився своїми думками про поетів Нью-Йоркської групи, які в еміграції в різних країнах діаспори шукали сучасні форми вираження думок і почуттів українською мовою. Письменники в Україні були ізольовані від інформації і контактів із заходом і не знали про творчість письменників-емігрантів. Відтак, пізніше,  в 1960-і роки, так звані письменники-шістдесятники налагодили контакти з ними, й обережно, ховаючись від влади, отримали можливість познайомитись з їхньою творчістю і були вражені інноваційним підходом до української мови та впливом іноземних поетів авангарду.

Марта Фаріон,
Член Ради Інституту модерного мистецтва в Чикаго

Софія Міколяш-Георгієв: «Символічно, що наші пакунки отримали сотні діток-сиріт Червонограда напередодні Дня Матері. Про них пам’ятають, вони не є забутими...»

Звітний концерт «Вишиванки». Люби, цінуй і пам’ятай...

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers