rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ А хто буде контролювати керівника Національного антикорупційного бюро України?!
Молодий 35-річний юрист Артем Ситник призначений директором НАБ. Сама особа, мабуть, порядна, чесна і здібна, одначе, викликає зацікавлення не тільки через своє надзвичайно відповідальне призначення, через свій молодий вік, але, навіть при тому віку, також через свою біографію. Кажуть, він пов'язаний з одіозним Віктором Медведчуком (до речі, кумом президента Росії Путіна), загадковим Геннадієм Кернесом (мером Харкова) через колишнього прокурора Київщини Юрія Гайсинського та фірму «Юридичні гарантії», а також – він не платить податки і т. д.

Призначення надзвичайно відповідальне, бо створення цього бюро – це основна відповідь президента України Порошенка на вимоги Майдану щодо боротьби з корупцією, люстрації, тощо. Те, що молодий – значить – бракує досвіду – це зле, але, з іншого боку, не мав часу набратися бруду радянської системи. Те, що це людина президента, немає сумніву, адже президент його призначив після розгляду та пропозиції конкурсної комісії.
Тому президент має прерогативу завернути процес, але і не починати його від «а», а, скоріше, завершити його подальшим дослідженням. Президент свідомий, що всі попередні президенти залишили по собі спадок корумпованості. Оскільки є деякі неясні періоди чи просто питання у біографії кандидата, процес треба завершити сумлінно і точно.
Правда, все негативне, що наразі відоме про пана Ситника, може бути звичайними плітками, одначе пан Ситник не сміє цьому ні опиратися, ні ображатися. Адже ж він має бути найчистішим серед усіх. Незаперечним є те, що працював для Гайсинського, для «Юридичних гарантій», що Гайсинський пов’язаний сімейно з Кернесом, (кажуть, що Гайсинський також людина Медведчука), що у своїй декларації за минулий рік Ситник подав заробіток – 23.500 гривень. Здається, що у розмові з речниками конкурсної комісії Ситник «розповів, що у 2013-14 рр. перебував на Майдані й мало займався правничою діяльністю».
Ця фраза повинна насторожити. Основний Майдан завершився у лютому минулого року. Навіть якщо повірити у його глибокий патріотизм, тобто, що перші два місяці 2014 року Ситник перебував на Майдані весь час, то залишилося ще 10 місяців в році на професійну діяльність. Мабуть, не потрібно підкреслювати, що люди, котрі є справжніми патріотами, не користуються проголошенням своєї патріотичної діяльності для аргументу, котрий служить для власної користі.
Кажуть, час покаже, яким антикорупційним наглядачем буде пан Ситник. Але, на мою думку, Україна не може собі дозволити на такий час випробування. За Ситником є забагато  невідповідних показників. Провал Ситника вже на високій посаді буде далеко тяжче дослідити, оскільки головним дослідником буде він, і не буде ні доступу, ні можливості для його відставки.
Воєнний час – це надзвичайно складний період для народу. Він вимагає особливо посиленої уваги до військової справи та відвертає увагу від щоденних клопотів. На жаль, багато людей використовують цей порівняно хаотичний та насичений час для власної користі та збагачення.
Що робив пан Ситник від лютого до грудня минулого року? Чи займався юридичними справами, чи включився в АТО? На його стороні пояснення стоїть також і економічний занепад в Україні, брак нових інвестицій та торгівлі, що могло вплинути на його доходи. Але сума, задекларована ним, становить за сьогоднішніми мірками заледве тисячу доларів.
Кандидатуру Ситника президент повинен відкликати і передати досьє на нього в руки незалежним фахівцям, мабуть, і неукраїнським, тобто, з Європейського Союзу чи Міжнародного валютного фонду. Щойно після такого процесу народ зможе повірити у результати та погодитися на антикорупційного керівника. До речі, залучення МВФ до процесу призначення керівника антикорупційного бюро додасть довіри МВФ до України та пришвидшить процеси надання наступних траншів позики.
Чи це підриває авторитет президента, чи вказує на його нерішучість? Навпаки, така поведінка президента вказує на його глибоке і совісне клопотання проблемою, яка існує в Україні і, здається, що проблема наразі не вирішена, незважаючи на 24 роки незалежності, значну кількість демократичних революцій та виборчих процесів. Також таким чином президент реалізує свої обіцянки з виборчої програми та впроваджує нову еру прозорості, досі незнану в українському політичному житті. Не тільки історія, але народ оцінять це позитивно. Це – найважливіше. Не зашкодить також і позитивна оцінка міжнародного товариства.
Мені переказали, що при зустрічі з речниками української громади США минулого тижня в Нью-Йорку мер Києва, відомий на весь світ Віталій Кличко, закликав шукати для Києва і для України інвесторів. Обіцяв для майбутніх інвесторів особисто служити охороною.
От коли ефективно запрацює Національний антикорупційний комітет України, може, навіть під керівництвом Артема Ситника, до України значно зросте довір'я інвесторів, капітал приходитиме в Україну, будуть задоволеними і мер Києва, і мер Харкова, та найважливіше, народ. От тоді стане Україна такою, як ми собі мріяли. Для раю бракувало би тільки якось знайти добрих людей серед східних сусідів. Оскільки останнє нереально, тому давайте переможемо корупцію, організуємо інвесторів і капітал, розвинемо могутню економіку, на що здатні наші люди і наша земля, використаємо велику частину державного бюджету для реформ і модернізації Збройних сил Україні, а тоді навіть ті погані східні сусіди не будуть нам заважати.

Що святкуємо у травні?

Zvetik на Рамблері, одкровення Фірташа та інші слабкі ланки в українських ланцюгах

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers