rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Президент України звільнив посла в США

Президент України Петро Порошенко звільнив посла України в Сполучених Штатах Америки Олександра Моцика.
Відповідний указ оприлюднений на сайті глави держави.
«Звільнити Моцика Олександра з посади надзвичайного і повноважного посла України в США, а також з посад надзвичайного і повноважного посла України в Антигуа і Барбуда та надзвичайного і повноважного посла України в Республіці Тринідад і Тобаго за сумісництвом», – йдеться в указі.
Раніше ЗМІ повідомляли, що послом у США стане нинішній заступник голови АП Валерій Чалий.
Олександр Моцик був призначений послом України в США 2010 року. Раніше Моцик був послом України в Польщі.

 Голова Верховного суду пройшов люстраційну перевірку

Голова Верховного суду Ярослав Романюк пройшов люстраційну перевірку. Про це інформує офіційний сайт ВСУ.
Зазначається, що у ВСУ проведено перевірку достовірності інформації щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади».
«За результатами проведеної перевірки встановлено, що до Романюка Ярослава Михайловича не застосовуються заборони, визначені частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади».
Також, згідно з інформацією, поданою на сайті, люстраційну перевірку успішно пройшли ще 15 суддів – Анатолій Ємець, Світлана Вус, Тетяна Жайворонок, Галина Канигіна, Валентин Косарєв, Олег Кривенда, Наталя Лященко, Олександр Коротких, Микола Патрюк, Петро Панталієнко, Анатолій Скотар, Юрій Титов, Людмила Охрімчук, Анатолій Ярема, а також Лілія Григор’єва.
Всього до складу Верховного суду входить сорок вісім суддів.
Зазначимо, Верховний суд просить Конституційний суд визнати неконституційним звільнення чиновників у порядку люстрації без встановлення індивідуального характеру їхньої відповідальності.

Голова СБУ заробив торік 234 тисячі гривень

Голова Служби безпеки України (СБУ) Валентин Наливайченко задекларував 234,7 тис. грн. доходів за 2014 рік. Про це йдеться у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру Наливайченка за 2014 рік, яка розміщена на сайті СБУ.
Весь дохід Наливайченка становить його зарплата.
У власності голови СБУ є земельна ділянка площею 1000 кв. м.
Наливайченко отримав дохід від дивідендів і відсотків – 115,8 тис. грн. і дохід від відчуження рухомого і нерухомого майна – 149,6 тис. грн. Крім того, він володіє земельною ділянкою площею 2 тис. кв. м, двома квартирами площею 74 кв. м і 184,2 кв. м, дачним будинком площею 320 кв. м.
Також у банку «Хрещатик» у сім’ї Наливайченка налічується 2 млн. 219 тис. грн.
Нагадаємо, головний військовий прокурор України Матіос за 2014 р. заробив 264,5 тис. грн., тоді як його дружина – 34 млн. 742 тис. 936 грн.
У власності військового прокурора є дві земельні ділянки площею 0,0965 га і 0,0606 га, квартира площею 101,5 кв. м, дачний будинок площею 182,6 кв. м та автомобіль Chevrolet Lacetti 2005 р. випуску.
Водночас, дружина Матіоса, яка згадується серед членів його сім’ї, володіє земельною ділянкою, житловим будинком площею 518,8 кв. м і двома квартирами (82,5 і 131 кв. м). Крім того, у неї є автомобіль Nissan X-Trail 2008 р. випуску і ЗІЛ ММ34502 1985 р.

МЗС закуповуватиме юрпослуги для захисту

інтересів України в міжнародних судах

Кабінет міністрів України дозволив Міністерству закордонних справ здійснювати закупівлю юридичних послуг для захисту прав та інтересів України під час вирішення міжнародних суперечок, учасниками яких є суб’єкти міжнародного права, а також затвердив порядок використання бюджетних коштів на ці цілі. Відповідну постанову № 182 від 8 квітня оприлюднено на сайті уряду.
Згідно з постановою, зокрема, МЗС дозволено закуповувати юрпослуги для притягнення Російської Федерації до міжнародно-правової відповідальності у зв’язку з порушенням нею своїх міжнародно-правових зобов’язань у рамках міжнародних договорів України.
Як наголошується в документі, бюджетні кошти використовуються для залучення юридичних радників, експертів, арбітрів, зокрема, іноземних, що володіють знаннями, необхідними для вжиття заходів, пов’язаних із вирішенням міжнародних суперечок, знають відповідну іноземну мову, задля залучення до процесу експертів, свідків, представників державних органів, для підготовки процесуальних документів, проведення експертиз тощо.

В Україну прибудуть 200 військових інструкторів з Канади

Влада Канади повідомила про рішення відрядити в Україну групу з 200 військових інструкторів, повідомляє у вівторок, 14 квітня, канадське телебачення.
Відповідне оголошення зробили прем’єр Канади Стівен Гарпер та міністр оборони Джейсон Кенні.
Передбачається, що канадці приєднаються до військових інструкторів із США та Великої Британії на заході України на початку літа 2015 року і працюватимуть там до 31 березня 2017 року.
Більшість канадських інструкторів розміститься в місті Яворів.
Своєю чергою, президент України Петро Порошенко вітає рішення Канади про відрядження персоналу Збройних сил в Україну для навчання військовослужбовців.
«До 200 членів персоналу Збройних сил Канади спільно з військовими наших інших міжнародних партнерів допомагатимуть зміцнювати Збройні сили України і Національну гвардію України», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті президента України у вівторок, 14 квітня, увечері.
Глава Української держави зазначає, що ця ініціатива – «черговий важливий крок Канади, спрямований на дієву підтримку незалежності та територіальної цілісності нашої держави».

Порошенко підписав закон щодо

посилення соцзахисту демобілізованих

Президент Петро Порошенко підписав закон, який регулює деякі питання соціального захисту громадян.
Про це у вівторок, 14 квітня, повідомили у прес-службі голови держави.
Метою документа є вдосконалення деяких законодавчих положень, зокрема щодо питань відпустки та соціальних гарантій працівників, зазначили у прес-службі.
Законом встановлено збереження місця роботи (посади) та середній заробіток на підприємстві чи в установі за працівниками, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші травми) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані такими, що щезли безвісти.
Документом також надаються додаткові гарантії соціального захисту військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, щодо порядку надання щорічної відпустки та встановлено гарантії відстрочки від повторного призову протягом шести місяців у випадку проведення часткової мобілізації, процедури призову на військову службу на тих військовозобов’язаних, які були звільнені зі служби у запас після проведення заходів попередньої мобілізації. Винятком може слугувати їхня особиста згода щодо здійснення такого призову.
Закон № 259-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв’язку з оголошенням демобілізації» був ухвалений Верховною Радою 18 березня.


У Харкові невідомі спалили дві машини волонтерів

У Харкові 14 квітня, близько 3.45 ночі, невідомі спалили автомобіль волонтерів. Про це повідомив відділ зв’язків із громадськістю ГУ МВС України в Харківській області, передає LB.ua.
За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу (умисне знищення або пошкодження майна).
Як повідомили місцевому виданню 057.ua волонтери організації «Громадська варта», згорілий військовий джип «підпалювали поспіхом, просто підлили під капот бензин», машина відновленню не підлягає. Також частково згоріло приватне авто волонтера Mercedes VITO.
Автомобілі брали участь у пікетах організації, а також перевозили продукти в зону антитерористичної операції.
Нагадаємо, 12-13 квітня СБУ затримала групу диверсантів з 11 осіб, причетних до скоєння терактів у Харкові.

30 тисяч ветеранів АТО виявили бажання

отримати земельну ділянку. Вже виділено 10 тисяч гектарів

Станом на 19 березня заяви на отримання земельних ділянок подали близько 30 тисяч військовослужбовців. Про це повідомив голова Держгеокадастру Максим Мартинюк, призначений на цю посаду в березні 2015 року, передає «DT.ua».
Найбільше заяв подано у Волинській (3443), Львівській (3171), Київській (3066), Миколаївській (2512), Житомирській (2159), Рівненській (1896) областях.
Найменше – в Одеській (55), Харківській (56) і Запорізькій (246).
Виділено всього близько 10 тисяч га, і цей процес, обіцяє Мартинюк, продовжуватиметься.
«Процес виділення земель ветеранам сьогодні відбувається, загалом, без затримок, я особисто тримаю його на контролі – всі спірні питання, які виникають, ми намагаємося вирішувати без зволікання, в оперативному порядку», – повідомив держслужбовець.
За його словами, для учасників АТО діє стандартна процедура і нормативи отримання землі, прописані в Земельному кодексі. Але перед усіма начальниками обласних управлінь земельних ресурсів поставлено завдання знайти масиви – це кілька десятків гектарів, як правило, і розподілити їх між учасниками АТО.
Мартинюк зазначив, що питання того, як військовослужбовці потім будуть використовувати цю землю, це виключно їхня справа. «Захочуть – продадуть, захочуть – побудують будинок або займуться фермерством. Це вже їхнє право, а наш обов’язок – виділити їм цю землю, на яку вони мають право згідно зі законом», – зауважив новий голова Держгеокадастру.
Нагадаємо, 18 березня в Україні почалася демобілізація військових, які були призвані на службу у березні 2014 року.
Згідно з ухваленим 19 березня президентським законом № 2377, вони зараховуватимуться до військового резерву першої черги оперативного резерву, де після завершення АТО вони можуть залишитися служити за контрактом.

Помічник генсека ООН відвідає зону АТО

Помічник Генерального секретаря ООН з прав людини Іван Шимонович наприкінці травня вирушить на Донбас. У своєму інтерв’ю «Радіо ООН» він виступив за підтримання перемир’я в зоні АТО. Разом з тим, він заявив, що це перемир’я періодично порушується.
Помічник генсека ООН підкреслив, що покладає надію на зустріч міністрів закордонних справ «нормандської четвірки», яка відбулася 13 квітня.
«Потрібно, щоб припинення вогню перетворилося на стійкий мир. А дійти до політичного врегулювання конфлікту можуть допомогти положення Мінської угоди», – сказав Іван Шимонович.
Також Шимонович повідомив, що на початку червня місія ООН, яка веде моніторинг порушень прав людини в Україні, ознайомить зі своєю черговою доповіддю.
Нагадаємо, в серпні 2014 року Шимонович уже представляв доповідь про події на Донбасі.

 Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Бойовики влаштували полювання на харківських волонтерів у зоні АТО

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers