rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко у «Рідній школі» ім. В. Стуса в Чикаго
  
Title 
  Title
  Title
  Title
Усім нам добре відомо, що культурно-просвітницька робота є частиною навчально-виховного процесу школи українознавства «Рідна школа» ім. В. Стуса в м. Чикаго. В зв’язку з цим, директор школи п. Галина Баран щоразу намагається запросити до нас відомих співаків, лідерів українських гуртів, театральних та громадських діячів, акторів, священнослужителів для зустрічей із нашим підростаючим поколінням. Адже через українське мистецтво, музику, традиції, творче надбання формується світогляд наших дітей, розуміння краси і величі українського народу.

І цей навчальний рік був насичений цікавими зустрічами та різноманітними творчими заходами. Нам дуже пощастило, адже саме цього року школі випала велика честь приймати у себе такі колективи, як гурт «Патриція» зі Львова, славнозвісну капелу бандуристів ім. Т. Шевченка, юного актора Антона Гріна, що зіграв головну роль у фільмі «Поводир», гурт «Тріода» з Тернопільщини. А нещодавно, 28 березня, до нашої школи завітав відомий український музикант, композитор, лідер гурту «Мандри» Сергій Фоменко, більш відомий у музичному колі під творчим псевдонімом «Фома». У цей самий час Сергій Фоменко перебував у Сполучених Штатах із благодійною місією.

Справа в тім, що він є куратором міжнародного проекту «Майдан. Україна. – Шлях до свободи». Цей мультидисциплінарний проект, що вміщує фотографії, живопис, кіно, музику, серію портретів майданівців, є документальним свідченням усього того, що відбувається зараз в Україні. Ця виставка уже відбулася у Києві, Берліні, Лондоні, Лос-Анджелесі, Нью-Йорку і у Вашингтоні, а саме – у Конгресі США. У Чикаго Сергій приїхав на запрошення свого давнього приятеля, одного з активістів української громади – Левка Голубця. Саме пан Левко був одним з ініціаторів проведення благодійного концерту минулої суботи у Second Presbyterian Church, де були залучені не тільки діячі української громади, а й також представники інших громад у м. Чикаго.

Фома люб’язно погодився взяти участь у благодійному концерті. За свої виступи артисти не отримали жодних гонорарів, а всі кошти, виручені від продажу квитків, передадуть на підтримку героїчних українських добровольчих батальйонів, що захищають рідну землю від ворога, та на потреби поранених військовослужбовців.

Під час зустрічі з учнями нашої школи Сергій передав у дарунок каталог із роботами, що були представлені у конгресі США, а також разом з усіма присутніми виконав пісні на слова Т. Шевченка «Думи мої, думи» і «Реве та стогне Дніпр широкий» у дуже оригінальному аранжуванні. Дух патріотизму заполонив увесь зал, коли Сергій, разом з учнями, виконали «Ще не вмерла України» та стрілецьку пісню «Ой у лузі червона калина».

А сам Сергій у розмові пізніше зізнався, що був дуже вражений тим, як учні, починаючи від наймолодших, знають і шанують українську пісню. Адже, підтримуючи українську пісню – підтримуєш Україну.

Пізніше до слова був запрошений пан Юрій Кричевський, який є онуком відомого українського художника Василя Кричевського – автора дизайну національного герба України. А взірець тризуба, що він спроектував, був узятий у 1918 році Центральною Радою за основу національного герба. Пан Юрій наголосив на необхідності дослідження історії української символіки, адже такі складові, як герб, гімн та прапор є основними символами українського державотворення.

Від імені учнів, батьків, усього педагогічного колективу хочемо виголосити подяку директорові школи п. Галині Баран, п. Левку Голубцю, Сергієві Фоменку, п. Юрієві Кричевському за чудово проведену програму для учнів школи українознавства «Рідна школа» ім. В. Стуса в м. Чикаго.

Title
Title
  


Автор: Учитель школи українознавства «Рідна школа» ім. В. Стуса
в м. Чикаго Наталія Пономарьова

Композитор і співак Віктор Морозов із концертною програмою «My dear Ukraine»

З вірою у воскресіння України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers