rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Шокін заявив, що основу для розслідування
«майданівських справ» було втрачено за Махніцького

Генеральна прокуратура України аналізує всі кримінальні виробництва, пов’язані зі злочинами під час Революції гідності, проводить всі необхідні оперативні заходи, щоб через нетривалий проміжок часу проінформувати українців про притягнення до відповідальності всіх винних у цих злочинах.
«На мій погляд, були всі передумови робити кроки більш рішуче... Кроків, які спочатку робив Махніцький (колишній в. о. генерального прокурора України Олег Махніцький), я не знаю і, чесно кажучи, не бачу. З того, що я подивився у справах, що мені доповідали, при Махніцькому не було взагалі жодного прогресу», – сказав генеральний прокурор України Віктор Шокін, коментуючи заяву Міжнародної дорадчої групи про відсутність прогресу в розслідуванні злочинів на Майдані Незалежності в Києві в 2013-2014 рр.
За його словами, подібні злочини легше розслідувати одразу, по «гарячих слідах», а не після значного проміжку часу.
«Збирати докази одразу – це одне, а через півроку-рік – це інше. Необхідно втрачене відновлювати або знаходити... Були моменти, які лежали на поверхні. Чому їх не використали – не можу сказати», – пояснив генпрокурор.
Він звернули увагу на те, що процесуальне керівництво здійснюють органи прокуратури, але вина у зволіканні розслідування або неповноті слідчих дій лежить і на прокуратурі, і на міліції.
Шокін зазначив, що його попередник на посаді генпрокурора Віталій Ярема зробив досить багато для розслідування злочинів проти учасників Революції гідності.
«Ярема зробив, на мій погляд, досить багато в цьому напрямку. Може бути, він просто не встиг, тому що дійсно величезні обсяги матеріалів», – сказав він.
«Ми використовували частину напрацювань, які зробила Генпрокуратура, доробили те, що ми вважали за потрібне в цьому напрямку, і є результати», – повідомив генпрокурор.
Він поінформував, що доручить новому заступнику, який прийде на місце звільненого Олексія Баганця, скласти повний список кримінальних проваджень, пов’язаних з «майданівськими злочинами», проаналізувати їх і оперативних шляхом і довести кожне з них до логічного завершення.
«І через якийсь час я скажу: от, шановні громадяни України, на сьогоднішній день – буде це 1 травня, 1 червня або 1 серпня – Генеральна прокуратура України зробила все можливе по кожному з кримінальних виробництв, які стосуються Майдану, притягнула до відповідальності винних і оголосила в розшук тих, хто в бігах. І більше ми зробити не можемо, оскільки процесуально використовували всі можливості і прийшли до таких результатів. Судіть», – заявив Шокін.
«А розтягувати і вишукувати те, що вже не можна зробити, на мій погляд, буде антидержавно», – додав він.
Раніше Міжнародна дорадча група констатувала відсутність прогресу в розслідуванні злочинів на Майдані Незалежності в Києві в 2013-2014 рр.
У висновку групи вказується, що «у багатьох аспектах це розслідування не відповідало вимогам Європейської конвенції з прав людини».
Зокрема, МДГ констатує, що протягом трьох місяців протестів «насправді влада не мала наміру провести розслідування». МДГ прийшла до висновку, що це «неминуче означає, що таке розслідування не було розпочато оперативно, що саме по собі створило значні проблеми для подальших розслідувань».
У доповіді йдеться, що Міністерство внутрішніх справ прямо перешкоджало переслідуванню головних підозрюваних у справі про розстріл на Інститутській, Генеральна прокуратура також не зробила всіх необхідних дій, а за керівництва Віталія Яреми – свідомо блокувала затримання.
Своєю чергою, МВС України називає заяву голови Міжнародної консультативної групи при Раді Європи про, нібито, системні перешкоди з боку МВС в розслідуванні злочинів на Майдані безпідставним.

Яценюк зустрівся з американськими

конгресменами

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 31 березня провів зустріч з делегацією Палати представників Конгресу США на чолі з головою комітету з питань збройних сил Вільямом Торнберрі. Про це повідомляє Урядовий портал.
«Обговорив із конгресменами питання підтримки реформ в Україні, окремо зупинившись на зміцненні енергетичної безпеки та боротьбі з корупцією», – зазначили в прес-службі КМУ.
Глава уряду зазначив, що нещодавній публічний арешт високопосадовців Державної служби надзвичайних ситуацій є свідченням рішучості української влади у викоріненні з державної влади корупціонерів.
Яценюк також висловив вдячність Конгресу США за підтримку та за практичні кроки американської сторони у зміцненні оборонного потенціалу України.

Президент підписав указ про персональний

склад Конституційної комісії. Головою призначено Гройсмана

Президент України Петро Порошенко у вівторок поінформував, що підписав указ про персональний склад Конституційної комісії і заявив, що очікує в найкоротші терміни результатів її роботи.
«Я підписав указ про затвердження персонального складу Конституційної комісії, від якого очікую швидкої розробки проекту децентралізації», – сказав президент, виступаючи перед активом Чернігівської ОДА.
Як повідомляє сайт президента, головою Конституційної комісії (за згодою) є голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, заступниками – суддя Європейського суду з прав людини у відставці, доктор юридичних наук, професор Володимир Буткевич (за згодою) і професор кафедри галузевих правових наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», кандидат юридичних наук, професор Віктор Мусіяка (за згодою).
Секретар Конституційної комісії – заступник голови Адміністрації президента України Олексій Філатов.
3 березня президент України Петро Порошенко підписав указ про створення Конституційної комісії як спеціального допоміжного органу при главі держави.

Уряд підготував законопроект про

правовий статус борців за незалежність України у ХХ сторіччі

Уряд підготував і подасть на розгляд Верховної Ради України законопроект про правовий статус учасників боротьби за незалежність України в ХХ сторіччі.
Про це у вівторок, 31 березня, повідомив директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на засіданні Кабінету міністрів.
«Ми говоримо про визнання всіх тих організацій, які протягом ХХ сторіччя боролися за незалежність України, зокрема, й Української повстанської армії», – заявив він.
За словами В’ятровича, ухваленням цього закону Україна віддасть данину «всім тим, хто у ХХ сторіччі зі зброєю в руках або ненасильницьким способом боровся за створення незалежної України».

Глава Міноборони призначив службове

розслідування стосовно представників «Айдару»

Міністр оборони України Степан Полторак призначив проведення службового розслідування щодо неправомірних дій окремих представників батальйону «Айдар» у населених пунктах Луганської області.
«До місця дислокації підрозділу найближчим часом вирушить група військовослужбовців з Військової служби правопорядку ЗС України. У випадку встановлення підозрюваних у скоєнні протиправних дій, вони будуть притягнуті до відповідальності відповідно до законодавства України», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті Міноборони у вівторок.
У прес-службі зазначили, що службове розслідування було призначено після того, коли керівництво Міноборони ознайомили з повідомленням голови Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля щодо неправомірних дій окремих представників «Айдару».
Нагадаємо, що Москаль раніше заявляв, що деякі представники зазначеного батальйону здійснюють неправомірні дії на території області, зокрема, щодо мирного населення.
А військова прокуратура і СБУ два тижні тому заявили про затримання 5 дезертирів з «Айдару» з арсеналом викраденої зброї.

В Україні може з’явитися екологічна поліція

з патрулем і розвідкою

Державна екологічна інспекція буде реформована в екологічну поліцію зі своїм патрулем та розвідкою.
Про це на брифінгу повідомив міністр екології Ігор Шевченко, передає кореспондент Укрінформу.
«Ми зараз розробляємо проект докорінного реформування екологічної інспекції. Ми хочемо перетворити її на екологічну поліцію, як воно і є у розвинених країнах світу», – сказав Шевченко.
За його словами, в рамках екологічної інспекції діятиме екологічний контроль, екологічна розвідка та екологічні громадські дружини.
Водночас, урядовець зауважив, що наразі розробляється також ідея скасування планових екологічних перевірок після створення екологічної поліції.
Так, за його словами, планується запровадити систему екологічних перевірок на основі даних екологічної розвідки.
Крім того, Шевченко додав, що існує ідея встановлення спеціальних датчиків на підприємствах-забруднювачах з метою одночасного повідомлення про кількість викидів у моніторинговий центр Мінприроди.
Внутрішні паспорти
замінять на картки
Кабінет міністрів України затвердив 30 березня спеціальну картку, яка буде замінювати внутрішній паспорт.
Про це заявив заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків на брифінгу за результатами засідання Нацради реформ 31 березня, повідомляє Укрінформ.
«Уряд вчора затвердив картку, яка повинна замінювати внутрішній паспорт», – зазначив Шимків.
Раніше Державна міграційна служба України прогнозувала розробку українських паспортів у формі карток до кінця 2015 року, однак, початок переходу залежатиме від фінансування. Законопроект про перехід з паперових паспортів на пластикові картки був зареєстрований у парламенті ще в квітні 2014 року.

Під віадуком автодороги Дніпропетровськ

– Новомосковськ знайшли вибухівку

Під віадуком автодороги Дніпропетровськ – Новомосковськ виявлено вибуховий пристрій, виготовлений із тротилової шашки, детонатора і контейнера зі саморобною вибуховою речовиною вагою близько 2 кг, постраждалих немає.
Як повідомляє прес-служба УМВС України на Придніпровській залізниці, у вівторок, 31 березня, до чергової частини лінійного відділу на станції «Нижньодніпровськ-Вузловий» від дорожнього майстра станції Новомосковськ надійшло повідомлення, що на 182-му км залізничного перегону станція Самарівка – станція Новомосковськ Придніпровської залізниці в ящику для зберігання шпал виявлено підозрілий поліетиленовий пакет жовтого кольору прямокутної форми.
Прилеглу територію оточили правоохоронці. Залізничний рух було перекрито. Місце розташоване під автомобільними мостом – віадуком автодороги сполученням Дніпропетровськ – Новомосковськ.
За результатами огляду виявлено вибуховий пристрій – тротилову шашку вагою 400 г, вибуховий пристрій « МУВ-2» з детонатором МД-5, контейнер зі саморобною вибуховою речовиною вагою близько 2 кг. Вилучене з місця події вивезено автотранспортом вибухотехнічної служби.
Наразі фахівці вибухотехнічної служби ГУМВС України в Дніпропетровській області закінчили огляд місця події та прилеглої території.
Рух залізничного транспорту відновлено.

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers