rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ «Цинічний Бандера» під градом критики та похвал
Читачів, що ще не чули вислів «Цинічний Бандера», заголовок статті може здивувати, а то й шокувати. Тому, щоб зрозуміти, у чому справа, їм доведеться статтю прочитати.

Мем

Почнемо з невеликої довідки.
В інформаційному просторі існує безліч слів, висловів, картинок і т. п., які привертають лише ситуаційну увагу або й не привертають її взагалі. Але серед цього океану інформації та інформаційного шуму періодично трапляються такі одиниці інформації – чи то вислів, чи то зображення – які раптом викликають величезний резонанс.
Їх передають із вуст у вуста, постять і перепощують на своїх Інтернет-сторінках, обговорюють, коментують – словом – усіляко пропагують і «розкручують.
Такі одиниці інформації називають мем.
Найбільш вдалі меми закріплюються у масовій свідомості, стають настільки популярними та загальнозрозумілими, що ними обмінюються, як паролями, й однаково реагують.
А інколи меми виконують роль своєрідного тесту – реакція на них показує градус суспільної температури від позитиву до негативу: від прийняття і підтримки до спокою, хвилювання, роздратування, нетерпимості, несприйняття, гніву, або й ненависті.
Про один найсвіжіший та найпопулярніший у ці дні український мем піде мова у цій статті.

Обмовки і меми

Слід пам’ятати, що деякі меми виникають несподівано – у потоці промовляння, як оригінальні вирази чи обмовки. Обмовкою називають слово або фразу, помилково сказані замість інших, потрібних. Грішать ними, між усіма іншими, і політики.
Про знамениті обмовки Буша-молодшого, покійного російського прем’єра В. Черномирдіна, а також Янкуковича з Азаровим нашим читачам добре відомо. Не відстають від них й інші українські політики.
Нагадаю тільки декілька красномовних обмовок, що стали мемами і породили справжній ажіотаж у соцмережах.
Так, у своїй першій прес-конференції після втечі з України Янукович назвав себе незаконно обраним президентом, одразу ж виправившись, мовляв, законнообраним.
Лідер комуністів Петро Симоненко викликав сміх у студії, заявивши, що капіталісти України розтягують все, що ще не встигли розтягнути після комуністів і ділять між собою. Усвідомивши свій ляп-обмовку, Симоненко під регіт аудиторії виправився: «Після комуністів, я маю на увазі, те, що ми створили і передали».
Обмовка Яценюка у Німеччині взимку цього року взагалі викликала дипломатичний скандал. Прем’єр, згадуючи Другу світову війну, заявив, що радянські війська вторглися в Україну і Німеччину, хоча добре відомо, що Україна в ті часи була частиною СРСР, а мільйони її мобілізованих мешканців – частиною радянського війська.
Мер Кличко минулого року примусив людей остовпіти, заявивши буквально наступне: «У мене є два заступники, чотири з яких вже місяць лежать у Кабінеті міністрів. Призначити їх неможливо. Не знаю, чому».
Ця обмовка стала на певний час популярним мемом, і українці полюбляли шокувати продавців приблизно такими текстами: «Дайте мені дві пляшки пива, чотири з яких я заберу зі собою».
Очільник ВО «Свобода» Олег Тягнибок на одному з політичних ток-шоу закликав вчити єдину державну мову … російську?!
Коментуючи цю обмовку, Інтернет-газета «Чортківські новини» з Тернопілля філософськи резюмувала: «Такі обмовки – не дивина для президента чи прем’єр-міністра, однак, ми бачимо, що і Тягнибок теж людина».
Як бачимо, чортківчани, коментуючи обмовку, зробили виразну описку, назвавши Азарова прем’єр-мінстром – усього одна змінена літера – і вони написали б «прем’єр-монстром». Жаль, що такого не сталося – була б дуже виразна описка!
Оскільки Тягнибок, Яценюк, Кличко та інші політики «теж люди», чи як пожартував один Інтернет-дописувач щодо нардепів – «колись були людьми», то право на обмовку вони мають таке ж. як і ми, прості смертні.
Однак, реакція громадськості на обмовки політиків іноді буває такою бурхливою, що їхні обмовки, уже в статусі мемів, стають королями висловів на певний, іноді доволі довгий час.

Обмовки за Фрейдом

Часто ці обмовки називаються зробленими за Фрейдом.
Психологам відомо, що знаменитий австрійський психолог Зігмунд Фрейд у рамках своєї теорії вважав: люди витісняють зі своєї свідомості у несвідоме якісь думки, оцінки, бажання, потяги, які їхня свідома психологічна «цензура» вважає неприйнятними, неприємними, небажаними тощо – саме з точки зору суспільства та його законів, правил і цінностей.
Існуючи у сфері несвідомого, подібні витіснені феномени можуть періодично і несподівано вискочити якраз через обмовки, описки і т. п.
Отже, за Фрейдом, жодна обмовка не є простим невдалим висловом, а лише показником раніше витісненого зі свідомості психічного факту, який раптом несподівано оприлюднився, незалежно від волі того, хто обмовився чи зробив якусь описку.
Теорію Фрейда багато хто приймав, ще більше критикували, зокрема, і за перебільшення.
Тим не менше, у масовій свідомості закріпилося переконання, що в обмовці людини може проскочити її справжня, а не лицемірна думка.
Професійні психологи та психотерапевти таку позицію поділяють лише частково і закликають її не абсолютизувати, не розповсюджувати на всі подібні випадки.

Обмовка Порошенка

А тепер про головну обмовку цих днів, яка так збурила соціальні мережі. президент України Петро Порошенко під час свого емоційного виступу на урочистостях з нагоди 23-ї річниці створення СБУ обмовився.
Згадавши про вбивство під Волновахою невідомими особами офіцера СБУ Віктора Манзіка, Порошенко сказав буквально наступне: «Цинічні бандери … бандити в мілітарній формі зі зброєю в руках грабували українців. І Віктор не побоявся стати на їхньому шляху».
Що характерно, обмовившись, Порошенко не знітився, не змінився в обличчі, не зам’явся, а через секундну паузу виправився, не міняючи виразу обличчя і напружено-емоційного тону промови.
Однак, уже було пізно. В епоху Інтернету і соціальних мереж ніщо не може сховатися від прискіпливого ока громадськості.
Українці, взагалі, є людьми надзвичайно спостережливими і пильними. Так як у селі споконвіків не можна було приховати ні того, що хтось глухою нічкою крадеться з мішком додому, ні того, що якийсь жевжик поночі тихо шкребеться до хати молодиці, так і тепер – хто б і як не хотів щось приховати, а завжди знайдеться недріманне око.
І все побачить, і всім одразу повідомить.
Обмовка президента сталася і через лічені хвилини пішла гуляти Інтернетом, на ходу обростаючи коментарями, оцінками, здивуваннями і протестами
Зрозуміло, що у лічені хвилини ця обмовка стала сенсаційною новиною у російських ЗМІ. Як тільки не коментували там цю обмовку, зрозуміло, з яких позицій!
Тай в Україні коментарів вистачало – обурливих, критичних, нейтральних, іронічних, примирливих.
Це у перші хвилини і години, коли обмовка стала відомою всім.

Новий хештег українських соцмереж

Хештегом у соцмережах називається будь-яке слово, перед яким стоїть символ # (решітка). Наприклад: #facebook. Хештег виконує функцію посилання, яке приводить до підбірки всіх публікацій (не тільки ваших, але і чужих), помічених вказаним хештегом.
Тому користуватися хештегом зручно – вводиш його й отримуєш повну підбірку цікавих тобі повідомлень.
Знаменитими хештегами останнього часу стали, до прикладу, такі хештеги, як #Євромайдан та #JeSuisCharlie.
Декілька місяців хештег #Євромайдан тримав лідерські позиції у соціальних мережах, і по ньому можна було знайти необхідну інформацію про перебіг подій на Майдані та море коментарів.
Тоді хештег #Євромайдан очолив список трендів мережі Тwitter.
Заснований як вираз скорботи після терористичного нападу на редакцію паризького сатиричного журналу Charlie Hebdo, хештег #JeSuisCharlie («ЯШарлі») набрав більше, ніж 5 млн. згадувань у Twitter.
Тому після того, коли у Волновасі автобус з людьми було підірвано, українці за аналогією снували хештег #ЯВолноваха, який швидко набув популярності в Інтернеті.
Повідомлялося, що користувачі закликають вивести хештег у світовий топ і таким чином привернути увагу світової спільноти до жахів на Донбасі.
Хештеги придумав співробітник Google Кріс Мессіна, і його винахід уже став невід’ємною частиною Інтернет-життя.
До речі, створити хештег можна і самому – треба поставити решітку і після неї писати потрібне слово (або вираз) без пробілів.
Так ось за лічений час після обмовки з’явився у Фейсбуці і хештег #?цинічнібандери.
Він допоміг систематизувати і зберігати у хронологічному порядку всі вислови щодо злощасної обмовки.
А вже висловів там знайдете на будь-який смак! І українською, і російською, і серйозні, і саркастичні.

«Я – цинічний Бандера»

Title  
 
Помічено, що майже завжди можна будь-яке слово чи вираз переінакшити і тим самим нейтралізувати його сенс, скажімо, негативний.
Пам’ятаємо, як сепаратисти почали називати українців «укропами», а ті миттєво нейтралізували іронічний зміст цього прізвиська, почавши носити шеврони з гілочкою укропу.
Подібне почало відбуватися і з обмовкою П. Порошенка.
Щоб нейтралізувати можливий негатив цієї обмовки, бажаючі почали виставляти в Інтернеті свої світлини з табличкою «Je Suis цинічний Бандера», і вони зарясніли у соцмережах.
Їх кількість стала настільки масовою, що спонукала користувачку Ірину Паніну за аналогією з класичним висловом: «Ти записався добровольцем?» запитати у Фейсбуці усіх: «А ти уже записався в ?#эцинічнібандери?????!!!
На що користувач Міла Мілая Украінка заявила: «Я – цинічна Бандерівка».

Критика

 Title 
 
Чимало Інтернет-користувачів були невдоволені, навіть обурені, а дехто буквально накинувся з критикою на Порошенка. Так, А. Лозовий заявив, що це справжня думка Порошенка «і ми повинні це зрозуміти»:
Інші вимагали від Порошенка вибачення.
Цитую зі збереженням орфографії.
Andriy Kyrchiv написав: «Щось я не чув публічного визнання «обмовки». А у менеджера ТАКОГО рівня обмовки бувають вкрай рідко. Тому – чекатимемо на пояснення. Терпеливо».
На що Олена Бурдейная-Мишоловка заперечила:
«І як ви собі уявляєте ці вибачення – вибачте, громадяни бандери, що я вас цинічними обізвав? Ну, дитячий садок, чесслово, знайшли за шо докопатися і носитися з цим. кожен з нас такий майстер слова, що в житті жодного разу не обмовився і завжди все від зубів відскакувало... просто майстри красномовства, куди не глянь)».
Але Dmitry Kostushev не погодився з Оленою і суворо та багатозначно натякнув: «Не можна обмовитись, якщо у вашому лексиконі немає певного слова. Я ось не вживаю слово бандери. А ви? А знаєте хто його вживає? Підказати?»
Title  
 
На що Anna Zhezhera заперечила Дмитрові: «А я вживаю слово бандери. Дуже вживаю. А ще – укропи та хунта. І що тепер? Все прапала??:)»
Зате Костянтин Війтик із Дмитром погодився: «Краще би, похнюпившись, вибачився перед українцями».
Viktor Kalytka спробував відвести удар від президента: «Помиляється і обмовляється гарант, а виправдовуватися мусить прес-служба!»

Виправдання прес-служби, вдалий жарт чи маневр відволікання?

І прес-служба оперативно відредагувала. Прес-секретар президента Святослав Цеголко розмістив на своїй сторінці у Фейсбуці фотопідбірку.
На ній красувався веселий Порошенко у куртці з шевроном: «Цинічний Бандера».
 Title 
 
Святослав примирливо прокоментував у тому сенсі, що помилятися може кожен, а ось уміти пожартувати над собою, це добре.
І на цей піар-хід президентської команди відреагували соцмережі.
Віктор Савков уточнив: «У Пороха нове поганяло. Ото якби спеціально поставив піарщикам завдання: «Ану, придумайте мені неформальне поганяло, щоб і народу подобалось, і вороги зі злості нанівець сходили» – придумали б якусь дурницю. А так якось само – то наче й так і було».
Дмитро Тищенко одразу ж підтримав: «Молодець, Порох. Навчився реагувати несподівано і з гумором». У тон йому відгукнувся і Вадим Хабібуллін: «Молодець!!! Правильно викрутився!!! З ким не буває???» Олександр Єфімов був згоден: «Оце найкраще вибачення!»
Скептичний Жеœ Шилов фиркнув: «Розраховано на лайкерів фб, кинули кістку, їжте».
А невмолима Катерина Маслова відрубала: «Цей фінт пана ще підліший та цинічніший, ніж його «обмовка» по Фрейду. Але для 54% дебілів і це прокотить».

Title  
 Слова Маслової проілюстрували 
Користувач Oleksandr V. Kukliuk, навпаки, оцінив піар-світлину: «Гідна відповідь всім фейсбучним крикунам, які кілька днів назад билися в істериці, з піною біля рота вимагаючи від президента розірвати ризи і посипати голову попелом за одну випадкову обмовку. Хотіли шоу – отримуйте».

Картинки і вірші

Певні сайти повідомляли, що серед патріотів та фронтовиків почав ширитись заклик змінити свої аватари на портрети зі Степаном Бандерою як протест проти політики Порошенка. Деякі навіть відобразили цей інцидент у поезії. Так, поет під ніком «Небратан» написав гостру відповідь Петрові Олексійовичу:
«Цинічні бандери» – обмовився він,
зрівнявши повстанця з бандитом.
Не міг же не знати, – гірчиця не хрін,
й тарілку не сплутать з коритом.
Це мій, і сусіди, і ваш президент,
і всіх однотурних цукерок.
На дурість й образу отримав патент,
і Хамві з північних америк.
Пишається формою стильний товстун.
Командує (ніби) військами.
– І навіть побув на горі Карачун,
в прицілі софітів і камер.
Й міністру своєму медалєчку дав
за смерті в котлах патріотів.
Басейни долає у банях він вплав,
щоб тільки вгодити бидлоті.
Плотніцькі, й захарчєнкі в нього закон.
(Їх можуть тепер вибирати).
З убивцею «мир», а для жертви полон,
й можливість на фронті вмирати.
«Цинічний» Бандера. (Покійний Степан).
Очільник, Герой, і Подвижник.
– Живи Україно! – Немає питань!
– Утратить довір’я Барижник!
З бандитами легко попутать УПА,
як сам ти з бандитом злигався.
Як в друзях у тебе одна шантрапа,
й заплутався ти в іпостасях!
Як Сектор, лиш лівий, а правому зась.
Як воїн, то тільки в тєльняшці.
Якщо доброволець, то гірш алкомас,
що тонуть в воєнній рюмашці.
«Роззброїти ДУК Правий сектор!» – з Москви
отримав Петро директиву.
«Дави патріотів Петруша, дави!»,
– Хуйло аплодує їх зливу.
– Зливай Маріуполь, Артемівськ, склади,
– і сіль, і людей, і шампанське.
– І море Азовське, – й людей не буди, –
щоб власне проспали за панське..
«Цинічні бандери» назвуть шоколад.
І нові на фронті шеврони.
І Сотні Небесні зійдуть з барикад,
створити нові батальйони!
Підніме знамена бандерівський полк,
й бригада бандерівські стяги.
– Бо буде із тої лиш армії толк,
яка не міняє Присяги!
– І той у Історії справжній Герой,
що клав на «кримняш», й «днр-и».
Що задом своїм не повчав геморой,
– а вчився в Степана Бандери!
Так кане у Лету Цинічний Петро,
як булькнув у Стікс Янучара.
Й «цинічні бандери» омиє Дніпро,
– якому «рошени» не пара..


***
 Title 
 
Критики – і в прозі і у віршах – вистачало. Але, у підсумку, нейтральних, іронічних та підтримуючих Порошенка висловів було більше.
Крім усього іншого, обмовка дала ідею митцям. Так, Андрій Єрмоленко, який раніше працював над формою добровольчих батальйонів, опублікував свої нові шеврони. Першим з них відкривається ця стаття, а другий – потягнув ниточку до козацької минувшини.
Сам же Петро Порошенко опублікував у ФБ лаконічний автокоментар: «#ЦинічнийБандера Смайлик «smile» Доки ми вміємо жартувати над собою – ми непереможні!»
А Василь Ковтун опублікував вірш, яким я і хочу завершити розповідь про обмовку, яка стала найпопулярнішим мемом цих днів.

«Цинічні бандери»

На зламі кривавої ери,
Коли в Україні війна,
Саме «цинічним бандерам»
Сьогодні найвища ціна.
Послухай мене, благаю,
Мій поводир-мільярдер,
Дозволь, я тобі нагадаю
Сутність справжніх бандер.
Бо й справді – якісь комічні
Акценти твоїх промов,
Незламні бандери «цинічні»
І знову бандити немов.
А слід було б добре знати,
Що ордам чекістських зграй,
Єдиний, хто зміг повстати –
Був саме бандерівський край.
То їхні незламні обіти
Гноїли чужі Соловки,
Коли Україну совіти
Давили на смерть, як вовки.
То їхні щити із фанери
Оплакував гідний Майдан,
Коли «цинічні бандери»
Злітали в небесний туман.
То їхні в АТО Бе-Те-еРи,
Всмоктавши в собі екіпаж,
Під гасло Степана Бандери
В двохсотий згорали вантаж.
І навіть, вдивляючись в небо,
Крізь тіні уявних химер,
Я бачу – крокують в потребі
Загони небесних бандер.
Від Божого роду й до тризни
Їх діло святе й вогняне
В жертовній любові Вітчизни
Рятує тебе і мене.
На зламі кривавої ери,
Коли в Україні війна,
Саме «цинічним бандерам»
Сьогодні найвища ціна.

Післямова

Title  
 
Реакція в соціальних мережах триває. Команді президента, та і йому самому, варто уважно вчитатися в сотні коментарів, насамперед, критичних і негативних. Деякі з них, звичайно, суто емоційні. Деякі написані політичними противниками.
Але в цілій низці з них є предметна критика і вказування на помилки влади і самого Порошенка. Ці коментарі – один із показників соціальних настроїв. І якщо сьогодні не вловити ці бульбашки закипаючого народного невдоволення, то завтра воно може виплеснутися на вулиці уже відкритими акціями протесту.
Бо напередодні Дня сміху – першого квітня – Україні було не до сміху.

Вирок за прапор?

Великодній мир

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers