rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Американські сенатори з думкою про Україну
 
Title
 
Title
 
Title
 
Title
Над Україною нависла загроза подальшої агресії з боку Росії – так вважають американські сенатори Джон МакКейн та Марк Кірк. У неділю, 22 березня 2015 р., на запрошення Українського Конгресового Комітету Америки, відділ Іллінойс, політики зустрілися з українською громадою в Чикаго, щоби заявити про свою підтримку у найважчий для України час – війни проти російського агресора. Американський сенатор-республіканець Джон МакКейн особисто подав руку кожному з ветеранів, які вишикувались віддати честь почесним гостям. Як ветеран в’єтнамської війни, він з гордістю згадує про тих, хто стоять на варті незалежності своєї держави. Служив лейтенант командиром військово-морської авіації у В'єтнамі під час військових дій США в цій країні, потрапив у полон і провів там п'ять з половиною року – з 1967 по 1973 рр.

Джон МакКейн завжди відкрито критикував Барака Обаму за недостатню увагу до українського питання. «Для того, щоб виграти війну на Сході України, США обов’язково повинні надати українцям зброю, якою вони мали б захистити себе. Мені соромно за мою країну і за президента. Як можуть Сполучені Штати і президент США відмовитися допомогти людям, що захищають себе і свою країну?» – сказав МакКейн. Він наголосив на невизначеності до цього часу частини європейських лідерів щодо України, тому кермо лідерства мусить взяти на себе Америка, щоби діяти рішуче.
Нагадаємо, що 7 лютого 2015 року, на телеканалі ZDF, МакКейн порівняв політику Меркель щодо Путіна, а саме – відмову надати Україні зброю – з політикою замирення Німеччини перед Другою світовою війною. «Я хотів би запитати канцлера, скільки ще людей має загинути в Україні, щоб ви допомогли їм захистити себе?» Сьогодні Путін мусить розуміти, що Америка, перекидаючи сили НАТО в бік країн, які розташовані поблизу України – Польщу, Румунію, країни Балтії – допомагатиме Україні. «Ціна, яку Путін платитиме за агресію, буде вищою, ніж ті цілі, які він собі ставив», – сказав МакКейн. Сенатор нагадав причину, яка примусила СРСР вивести війська з Афганістану, а саме, збільшення військових втрат, така ж причина змусить Путіна відступити зараз в Україні».
«Я сьогодні стою перед вами не як республіканець чи демократ, а як людина, яка любить вашу країну. Я той, хто мав нагоду побачити прекрасний народ однієї з найгарніших країн світу. Я особисто назавжди пам’ятатиму Майдан і понад триста тисяч людей, що стояли у морозну ніч, часом голодні, бо хотіли мати те, що ми часто недооцінюємо», – ці слова МакКейна викликали хвилю оплесків.
Його підтримав колега, сенатор від штату Іллінойс, республіканець Марк Кірк. Він запевнив, що США робитимуть усе можливе, щоби стримати російську агресію, поставивши наголос на загрозі ядерної війни, адже «Росія має 20 тисяч ядерних боєголовок, і це був би кінець Сполучених Штатів. Ми повинні робити все можливе, щоб не почалась війна між США та Росією». «Ми плануємо розміститися в Польщі і таким чином покажемо, що ми підтримуємо європейську демократію. Ми не можемо захищати Україну сухими пайками та черевиками, ми повинні надати їй зброю, виготовлену в США, протитанкові ракети, які можуть знищити радянський танк на відстані трьох кілометрів. Президент дуже повільний у наданні Україні зброї, його кроки дуже повільні. Це все через брак досвіду, він не служив в армії, він вагається і діє дуже повільно», – сказав сенатор Кірк.
Росія відкрито називає МакКейна русофобом, на що сенатор реагує з гумором. Зокрема, під час зустрічі у Чикаго він сказав: «Як ви вже знаєте, я потрапив під санкції Росії і тепер не зможу провести відпустку в Сибіру».
Це була найяскравіша зустріч за останній рік. Взаємне розуміння проблеми по обидва боки океану. Народна дипломатія зрушує айсберг, світ починає тверезо оцінювати реальність. Україна не в силі впоратися з агресором. Поруч з українцям у залі були представники литовської, латвійської, болгарської, грузинської, польської громад, Генеральні консули України та Литви, заслужені артисти України Марійка Бурмака, Софія Федина, Сашко Положинський, концерт яких того ж вечора відбувався у Чикаго. «Нам з Марічкою Бурлакою випала честь співати на зустрічі зі сенаторами МакКейном і Кірком – великими друзями України. Я співала гімн Америки, а Марічка – України», – з радістю поділилася викладач кафедри міжнародних відносин Львівського державного університету Софія Федина на Фейсбук.
«Дуже достойний чоловік, і справді в його особі Америка має дуже небайдужого союзника. А фото з Майдану досі в його телефоні зберігається», – написала Марійка Бурмака про сенатора МакКейна.
«Відбулась непересічна подія в житті української громади Чикаго та околиць – зустріч зі сенаторами Джоном МакКейном та Марком Кірком. Мав неабияку честь не тільки познайомитись, але і коротко переговорити з провідником та захисником інтересів України, визначним американським політиком та просто порядною людиною – сенатором МакКейном. Вкотре плідно поспілкувався про ситуацію в Україні з давнім другом нашої держави та громади Чикаго Марком Кірком», – розповів Андрій Праведник, Генеральний консул України в Чикаго.
На пам’ять про зустріч з українцями Чикаго члени дирекції Кредитної спілки «Самопоміч» Михайло Кос та Роман Яцківський подарували сувеніри. Переможці конкурсу «Міс Українська діаспора» Уляна Фенин та «Міс Українське Чикаго» Юлія Сітовська вручили сенаторам «майданівські шоломи», розписані художницями з Чикаго Роксоланою та Мирославою Кончак. Модератором зустрічі був Павло Бандрівський, заступник голови УККА, відділ Іллінойс.
Присутність журналістів від американських та українських ЗМІ та відкрите спілкування з політиками надало цій події світового розголосу. Головне, щоби в самій Україні дослухалися і працювали злагоджено як на фронті політики, так і на полі війни з російським агресором, допомагаючи українській армії.
Разом – до перемоги. Слава Україні!

Title
Title
Title
Title

Автор: Марія Климчак, редактор радіопрограми «Українська Хвиля»

Конгресмен-демократ Майк Квіґлі в Українському Національному музеї

«Хорея Козацька» в Чикаго репрезентувала музику високого духу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers