rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Рада визнала окремі території Донбасу окупованими

Верховна Рада ухвалила постанову про визнання окремих територій Донецької та Луганської областей окупованими.
За дану постанову на засіданні у вівторок, 17 березня, проголосували 280 народних депутатів.
Так, голова Ради Володимир Гройсман зазначив, що цією постановою визнаються «тимчасово окупованими окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, на яких, відповідно до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування до моменту виведення всіх незаконних військових формувань та їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України і відновлення повного контролю України за державним кордоном України».
Постанова набуває чинності на наступний день з дня її опублікування.
Перед голосуванням Гройсман запропонував з голосу внести в текст зміни, запропоновані лідером фракції Радикальної партії Олега Ляшка. При цьому, точне формулювання спікер не озвучив. Своєю чергою, Ляшко, виступаючи, запропонував внести зміну до проекту постанови про виведення з окупованої території Донбасу «незаконних збройних формувань, російських збройних формувань, складання зброї та перекритті кордону».
Раніше Ляшко заявив, що окремим територіям Донбасу потрібно надавати не особливий статус, а статус окупованих територій.
Також сьогодні Рада ухвалила закон, яким передбачено, що особливий порядок в окремих районах Донбасу повинен бути запроваджений після позачергових місцевих виборів. Законом, зокрема, передбачено, що особливий порядок реалізується обраними на позачергових виборах органами місцевого самоврядування.

 «ЛНРівці» перейшли лінію розмежування та

зводять опорний пункт наберезі Сіверського Дінця

Бойовики-«ЛНРівці» перейшли через напівзруйнований міст через річку Сіверський Донець, розташований на підконтрольній України території, і зводять опорний пункт.
Про це у вівторок, 17 березня, повідомив офіційний сайт голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Москаля.
«Бойовики так званої «ЛНР» пройшли по напівзруйнованому мосту через Сіверський Донець і почали будувати опорний пункт безпосередньо перед мостом на березі, який контролюється Україною. Міст тривалий час залишався єдиною транспортною артерією між окупованим Луганськом (до якого звідси 12 кілометрів) і Станицею Луганською», – повідомляє прес-служба голови Луганської військово-цивільної адміністрації.
У повідомленні наголошується, що в січні поточного року бойовики підірвали міст, зробивши неможливим проїзд для вантажівок і автобусів, легкові автомобілі можуть проїжджати по мосту, ризикуючи впасти.
По руслу Сіверського Дінця проходить лінія розмежування вогню.
«Один берег річки, на якому розташована Станиця, є під контролем України, а протилежний – під контролем так званої «ЛНР», – зазначає прес-служба.
У відповідь на дії бойовиків українські військові просунулися вперед і почали зводити укріплення перед мостом. Бойової активності між обома сторонами немає, зараз відстань між блокпостами бойовиків та українських військових становить близько 300 метрів.
Своєю чергою, радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк зазначає, що щоденні переміщення, перегрупування і концентрація бойовиків по всій лінії фронту вказують на підготовку до відновлення активних бойових дій, інформує прес-служба МВС України.
«Щоденно в Україну на бази терористів скеровуються колони вантажівок та ешелони з боєприпасами, бензовози. Бойовики активно розгортають підрозділи тилового забезпечення на донецькому, луганському, артемівському та маріупольському напрямках. Все це може свідчити про те, що навесні терористи готують плацдарм для можливого наступу», – заявив Шкіряк.
За даними Штабу АТО, у понеділок, 16 березня, протягом доби на Донбасі загинули троє українських військовослужбовців, ще п’ятьох поранено.

Азарову з 2008-го по 2014 рік незаконно

нарахували 585 тис. гривень «зайвої» пенсії

Чиновники Пенсійного фонду України в період з 2008-го по 2014 рік, за попередньою змовою з екс-прем’єр-міністром України Миколою Азаровим, незаконно виплатили йому пенсію з переплатою в 585 тис. гривень, інформують в МВС України.
«Управлінням Пенсійного фонду в Шевченківському районі Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві М. Я. Азарову безпідставно призначена і нарахована пенсія. У результаті, Азарову М. Я. надмірно виплачена пенсія в період з 2008 року по 2014 рік у сумі близько 585 тис. грн.», – йдеться в повідомленні прес-служби МВС України, оприлюдненому у вівторок, 17 березня.
ГСУ МВС України здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (Привласнення або розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою).
Покарання може досягати 12 років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до 3 років та з конфіскацією майна.
Нагадаємо, 12 січня 2015 р. міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Інтерпол оголосив у розшук екс-президента Віктора Януковича, Миколу Азарова і ще кількох осіб.
19 січня Печерський районний суд Києва заочно взяв Миколу Азарова під варту.
Генеральна прокуратура України готує пакет документів для початку процедури екстрадиції.

Тимошенко пропонує заборонити продавати

зброю за кордон

Голова фракції «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» у Верховній Раді Юлія Тимошенко виступає за законодавчу заборону на продаж української зброї за кордон. Про це 16 березня вона заявила в ефірі телепрограми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.
«Повинен бути негайно прийнятий закон про заборону торгівлі зброєю на період, поки Україна захищається від агресії Росії», – сказала вона.
Зі слів Тимошенко, згідно зі звітом Стокгольмського інституту дослідження проблем миру, Україна за 2014 рік посіла дев’яте місце з торгівлі своєю зброєю.
Крім того, на її думку, дуже важливим питанням для обговорення на зборах коаліції депутатських фракцій у парламенті є питання про підвищення ефективності військово-промислового комплексу.
Нагадаємо, Міністерство оборони України в 2015 році скерує на розвиток озброєння 14 млрд. грн. Торік ця сума становила 3,9 млрд. грн.
За наказом президента України Петра Порошенка, підприємства оборонно-промислового комплексу перейшли на цілодобовий режим роботи.

Посольство України в Австрії відмовилося

проводити урочистості до Дня Перемоги

з дипломатами РФ

Українські дипломати в Австрії вирішили проводити заходи щодо звільнення Європи від фашизму окремо від російських колег.
Про це йдеться у листі посла України в Австрії Олександра Щерби російському послу, який дипломат розмістив на своїй сторінці в соцмережі.
Зокрема, український дипломат повідомив своєму російському колезі – послу РФ в Австрії Сергієві Нечаєву – про намір покладати вінки до пам’ятника воїнам-визволителям у зв’язку зі святкуванням визволення Європи від фашизму окремо.
«На жаль, у зв’язку з російською окупацією української території, а також прямою агресією проти України, яка ведеться зброєю Росії, під прапорами Росії, руками громадян Росії, ми будемо проводити пам’ятні заходи окремо від представників Росії», – йдеться в повідомленні.
Водночас, український посол висловив надію, що час, коли українські та російські посли знову будуть «разом покладати квіти до могил своїх дідів у Європі», ще повернеться. «Але шлях до примирення і прощення буде неблизький», – йдеться в листі.
Нагадаємо, про свою відмову взяти участь у параді з нагоди 70-річчя перемоги у Другій світовій війні заявили прем’єр Британії Девід Кемерон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, лідери країн Балтії та президент Європейської ради Дональд Туск.
Бути присутнім на заходах погодилися президенти Чехії та Сербії.

Харківщину зміцнять фортифікаційними

спорудами, а в Одесі посилять патрулювання

Резервний фонд Харківської області збільшено до 60 млн. грн. на випадок різних надзвичайних ситуацій. Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Ігор Райнін на засіданні Державної комісії з надзвичайних ситуацій, передає сайт ХОДА. Ці кошти, за його словами, у повному обсязі дадуть змогу гарантувати безпеку і життєдіяльність мешканців області.
Обласний голова зазначив, що за участю фахівців у регіоні підготували майже 2 тис. санітарних інструкторів. Щодня на патрулювання вулиць виходить понад 1 тис. працівників міліції, а біля найважливіших об’єктів встановлені постійні пости і легка бронетехніка. Крім того, посилено охорону об’єктів метрополітену.
«Під моїм головуванням проведено розширену нараду за участю всіх правоохоронних органів регіону. Ми склали відповідний план дій з конкретними рішеннями, зокрема, протягом двох-трьох тижнів здійснити відповідні проектні роботи і розпочати будівництво фортифікаційних споруд у місцях, які вважаються спеціалістами найбільш небезпечними», – сказав Райнін.
Голова ХОДА додав, що в області значно активізувалася пропагандистська та інформаційно-роз’яснювальна робота з використанням ЗМІ та носіїв наочної агітації, зокрема, на транспорті. А також поліпшена робота з волонтерськими та громадськими організаціями патріотичної спрямованості.
«Оперативна ситуація в області досить складна. Я можу сказати, що і прокуратура області, і МВС і СБУ працюють разом, і все буде зроблено для того, щоб протистояти диверсійним актам», – підкреслив Райнін.
Тим часом, мер Одеси Геннадій Труханов розпорядився у зв’язку з терактами передбачити витрати на встановлення на вулицях камер відеоспостереження і посилити патрулювання. Про це Труханов заявив на апаратній нараді, передає УНІАН.
Зокрема, він розпорядився внести відповідні зміни до програми «Безпечне місто».
«Ми всі знаємо, що у нас відбувається – вибухи. Слава Богу, що ніхто не постраждав. Той, хто це (вибухи) влаштовує, хоче, щоб Одеса з миролюбного міста перетворилася на вогнище нестабільності, на вогнище неспокою. Ми маємо все зробити для того, щоб убезпечити місто», – заявив Труханов.
Він зазначив, що встановлення камер зовнішнього спостереження має на меті, насамперед, запобігання вибухам та збільшення розкриття злочинів.
Раніше співробітники Служби безпеки України знешкодили в Одесі дві розгалужені злочинні групи, які вчинили теракти біля офісів політичних сил, волонтерських рухів, важливих об’єктів життєдіяльності міста.

Розенко: Підвищення пенсійного віку знято

з порядку денного

Міністр соціальної політики Павло Розенко каже, що уряд не планує підвищувати пенсійний вік. Про це він сказав в інтерв’ю газеті «Сегодня».
«Нам вдалося переконати МВФ, щоб питання підвищення пенсійного віку було взагалі знято з порядку денного», – зазначив Розенко.
«Зараз ми не плануємо підвищувати пенсійний вік. Головні причини: низька тривалість життя в Україні, погані умови роботи і відсутність реального економічного ефекту від такого кроку».
Ще одна причина, за словами міністра, – скорочення ринку праці:
«Адже потрапити під скорочення можуть люди, яким вже за 60. А роботу в цьому віці знайти нереально. Якщо людину все ж скоротили, а до виходу на пенсію залишилося кілька років, то людина може оформитися в Центрі зайнятості. І цей період перебування на обліку в ЦЗ зараховується їй як страховий стаж».
Розенко також підкреслив, що мова йде про дуже м’який варіант підвищення страхового стажу на 5 років тільки для виходу на пільгові (дострокові) пенсії.
За його словами, загальний страховий стаж для «пільговиків» буде підвищуватися поступово, протягом 10 років. При цьому, залишається незмінним спецстаж, наприклад. шахтарів, металургів тощо.
Зазначимо, 2 березня Верховна Рада України проголосувала за внесення змін до пенсійного законодавства. За ухвалення урядового законопроекту № 2212 проголосували у понеділок, 2 березня, 238 депутатів. Закон було ухвалено з 5-ї спроби.
Згідно із законом в Україні відбудеться:
– поетапне підвищення на 5 років пільгового пенсійного віку для жінок та збільшення страхового стажу для осіб, які мають право на пільгову пенсію;
– поетапне підвищення на 5 років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років;
– для обчислення пенсії застосовувати середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2012, 2013, 2014 роки;
– пенсії працюючим пенсіонерам будуть виплачувати у розмірі 85 відсотків, але не менш, ніж 1423 грн. Ця норма діятиме до 1 січня 2016 року.

 Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers