rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Теплі ковдри у стилі Енді Воргола Лесі Верби зігрівають серця
  Title
 Інсталяція «Господи, помилуй» 
  Title
  Роботи Лесі Верби
Одеситам представляти Лесю Вербу немає необхідності. Тут усі добре знають цю доньку знаменитого яхтсмена Анатолія Верби й одну з кращих учениць співачки Тетяни Боєвої. Вона завоювала повагу шанувальників джазу, дякуючи своєму прекрасному голосу і віртуозній грі на бандурі.

А ось тепер видалася нагода побувати на персональній виставці художніх робіт Лесі Верби і відкрити для себе послідовницю всесвітньовідомого американського митця Енді Воргола, який ще за життя став легендою. За словами директора одеського художнього музею Віталія Абрамова, її твори – це сучасний «пост-модерн», тож розраховувати на прихильність шанувальників традиційного мистецтва їй не доводиться.

Експозиція складається з чотирьох розділів: ковдри, графіка, трансформери і слайд-фільм про проекти, які можна оглянути в різних місцях Одеси.

Окремо розміщена композиція «Господи, помилуй!» Це інсталяція з уламків ракет, якими бойовики обстрілюють наших бійців у зоні АТО, гільз снарядів та патронів, якими наші хлопці відповідають на російську агресію. Вдивляючись у цей набір понівеченого заліза, привезеного з Донбасу, розумієш, стільки людських життів знищили ці смертоносні уламки. Інсталяція сприймається як патріотичний заклик мисткині: «Стоп війні!»

Роботи Лесі монументальні за своєю сутністю. Тут превалюють не колір і тривимірність, а лінія і площина. Розшиті шовкові ковдри, не втрачаючи своєї функціональності, сприймаються як великі художні полотна, до яких, на відміну від звичних картин, можна торкатися, м’яти, прикладати до щоки, відчуваючи приємний холодок.

Робота «Ти одесит – Мішка!» присвячена улюбленцеві одеситів Леонідові Утьосову. Поруч бачимо своєрідні картини-трансформери, на яких Любов Орлова, перервавши телефонну розмову, шле всім привіт, а Фаїна Раневська помахує нам рукою із запаленою сигаретою. Арт-критики стверджують, що Леся Верба підібрала і немов нанизала на живу нитку запчастини одиноких ідолів минулого – виблискуючий глянець і запах дитинства.

Її роботи користувалися неабияким попитом і в арт-центрі Віри Холодної на Одеській кіностудії, коли там відбувся благодійний марафон на допомогу пораненим бійцям, що лікуються в Одеському військовому шпиталі. Тоді волонтери зібрали 75 тисяч гривень, які витратили на медичне обладнання і медикаменти.

Відвідувала бійців і зігрівала душі поранених своїм співом під бандуру і Леся Верба. Особливо їм сподобалися її власні пісні українською мовою «Кільця на воді» та «Крила».
Фото із соціальних мереж

Уроки від «Марусі» Василя Шкляра

До 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers