rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Шевченко в Україні та світі: фотовиставку «Монументальна Шевченкіана» відкрито!
 Title 
  Title
26 лютого 2015 р. Міжнародний інститут освіти, культури і зв’язків з діаспорою презентував у Львівській політехніці фотовиставку Руслана Теліпського «Монументальна Шевченкіана». Захід відбувся з нагоди завершення святкування ювілейного року 200-річчя Т. Шевченка.

Унікальна збірка фотографій, представлена в експозиції, відкрила широкому загалу як знакові, так і невідомі пам’ятники Т. Шевченка – символи української ідентичності окупованих Криму і Донбасу, десятків країн з чотирьох континентів світу, а також міст та сіл всієї України.
Церемонію відкриття фотовиставки розпочав виступ хору «Гаудеамус» Народного дому «Просвіта» Національного університету «Львівська політехніка».
У вступному слові Ірина Ключковська, директор МІОКу, відзначила символічну значимість презентації «Монументальної Шевченкіани» у Львові, адже у рік боротьби українців за незалежність важливо згадати, що саме Тарас Шевченко дав українцям потужну духовну зброю для боротьби за національну та культурну самобутність. За словами п. Ірини, постать Шевченка важлива не лише для України та української молоді, а й для всього світу, адже формує величезний культурний простір за межами нашої держави.
Окрім символічного значення, подія отримала і благодійну складову, адже відбулася у рамках акції для потреб бійцям АТО, метою якої є придбання карети швидкої допомоги у Польщі для добровольчого батальйону міліції особливого призначення «Кривбас», що перебуває на передовій за Маріуполем.
З вітаннями з нагоди відкриття виставки виступили Наталія Гамкало, директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної адміністрації, Олег Давидчак, проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки та Роман Яців, проректор Львівської національної академії мистецтв.
За словами п. Давидчака, впродовж ювілейного року Шевченкове слово жило в студентських аудиторіях університету, а у контексті драматичних подій в країні Тарасові смисли зазвучали по-новому. Натомість, Роман Яців зазначив у своєму виступі феномен колосального впливу Шевченка на свідомість людей у всьому світі.
У презентації взяли участь студентки Львівської політехніки Роксолана Щукіна, що приїхала з Луганська через воєнні дії на Сході, та Іванка Вуоткін, що потрапила до України з Канади з метою досконало вивчити українську мову. За словами студентки з Луганська, в її рідному місті пам’ятник Шевченку завжди уособлював вільнодумність, свободу та незламність духу, а сьогодні є для українців Луганщини символом надії на успішність боротьби за свою країну, а також на те, що у цьому куточку України все буде добре.
Автор «Монументальної Шевченкіани» Руслан Теліпський висловив подяку МІОКу за організацію виставки та зазначив, що був захоплений тим, з якою цікавістю та глибиною молоді учасники акції розглядали пам’ятники на фотографіях.
Після відкриття виставки відбулась презентація Руслана Теліпського на тему: «Пам’ятники Т. Шевченку в Україні і світі. Їх роль і значення у формуванні позитивного іміджу України» для студентів Львівської політехніки за участю Ігоря Калинця, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, поета, громадського діяча, Зеновії Філіпчук, директора музею Шевченка, Ірини Ключковської, директора МІОКу та Миколи Зубкова, шевченкознавця, філолога-експерта Львівської політехніки, заслуженого працівника освіти України.
Фото прес-служби НУ «Львівська політехніка» та Ігора Корця (Луцьк)
Прес-служба НУ «Львівська політехніка»

Теплі ковдри у стилі Енді Воргола Лесі Верби зігрівають серця

До 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers