rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Канадський інститут українських студій. Партнерство з вивчення Голодомору набуває широкого розголосу
 
Title
  Зліва на право Оксана Боднарчук, президент
КУК-Манітоба; Ярс Балан, КІУС; д-р
Клинт Керлі, голова відділу зовнішніх відносин;
Анджела Кассі, КМЛП, директор
відділу зв’язків і зовнішніх відносин; Ірка Балан,
КУК-Манітоба; д-р Джеремі Марон,
дослідник-куратор КМЛП
  
Title
  Виступ Ярса Балана
Важлива подія відбулася 4 лютого в Канадському музеї людських прав (КМЛП) у Вінніпезі, учасниками якої стали близько п’ятсот людей, які хотіли дізнатися більше про страшний голод, організований більшовицьким проводом, щоб зломити український опір форсованій колективізації Кремля та запобігти справжній чи уявній загрозі виходу України з Радянського Союзу.

На цьому заході під назвою «Покриваючи і розкриваючи правду: висвітлення Голодомору в засобах масової інформації», організованому КМЛП та Комітетом із Голодомору Манітобського відділу Конгресу українців Канади (КУК), було розглянуто, як вільна преса могла привертати світову увагу і документувати порушення людських прав, а в той же час покривати їх.
Вечір розпочався з показу документального фільму «Покриваючи Голодомор: Вічна пам’ять», який нині демонструється в «Breaking the Silence Gallery». Після цього з вступною промовою виступив історик-куратор КМЛП д-р Джеремі Марон.
Ярс Балан із Канадського інституту українських студій поділився результатами наукових пошуків, які проводить Центр українсько-канадських студій ім. Кулів при КІУСі в рамках проекту Науково-освітнього центру вивчення Голодомору, що фінансується Фундацією ім. родини Темертеїв. У своїй доповіді Балан розповів про те, як висвітлювалися події в Радянській Україні під час сталінської першої п’ятирічки, зокрема, й великого голоду 1932-33 рр. Він показав, як відверталася увага від одного з найбільших злочинів проти людства ХХ ст. шляхом кремлівської пропаганди та заяв канадських «попутників» і апологетів Москви, які свідомо чи несвідомо сприяли поширенню цієї пропаганди.
Він також розповів про деяких канадських журналістів, які дописували з Радянського Союзу в період масового голодування, як от кореспондентка «London Daily Express» та «Toronto Telegram» Рея Клаймен, яка була родом із Торонто. Восени 1932 р. 28-річна Клаймен здійснила п’ятсотмильну поїздку автомобілем із Москви через східну Україну й Кубань до Тбілісі (Грузія), де була заарештована службою безпеки й депортована за «наклеп» на Радянський Союз своїми свідченнями про «повстання й голодні бунти» та «націоналізацію жінок».
Презентації відбувалися на тлі великої виставки з Київського національного музею, присвяченої Голодомору, що вперше була представлена за межами України. Організована представниками Комітету з Голодомору, КУК-Манітоба, Іркою Балан та Валею Ноузворти, виставка включала експонати на тридцяти трьох стендах з описами різних аспектів цієї жахливої трагедії українською й англійською мовами. Також були представлені пам’ятні книги із зібраними іменами жертв Голодомору по областях.
У Вінніпезі Ярс Балан дав інтерв’ю радіо СВС (ведучий: Ісмайла Альфа) та програмі «Nighthawk» радіо CJOB із Джефом Кур’єром. Упродовж наступних днів Балан узяв участь у неформальній зустрічі з представниками Центру менонітської спадщини, які активно допомагають доброчинним проектам в Україні, та підготував статтю «Пропаганда у радянському стилі все ще жива» для «Winnipeg Free Press», що вийшла 9 лютого.
Канадський інститут українських студій (КІУС) – провідний осередок українознавчих студій поза межами України, діяльність якого спрямована на розвиток і підтримку науково-дослідної роботи на українську та українсько-канадську тематику. Щоб отримати детальнішу інформацію, просимо відвідати наш веб-сайт www.cius.ca , фейсбук www.facebook.com/canadian.institute.of.ukrainian.studies?ref=hl або зв’язатися з д-ром Богданом Клідом (780) 492-2972; [email protected].

Пасажири громадського транспорту хочуть швидше випробувати надійний сервіс міста

Мітинг на підтримку Савченко в Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers