rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Андрій Парубій у Вашингтоні
 Title 
  Round Table conference at American Foreign Policy Council.
Andriy Parubiy, Volodymyr Zarycky, Ambassador William
Green Miller, David Kramer, Stephen Blank and others
  Title
  Andriy Parubiy, Morgan Williams at Round Table at
US Ukraine Business Council
  Title
  Steven Pifer is director of the Brookings Arms Control
and Non-Proliferation Initiative and former ambassador to
Ukraine - Vasyl Filipchuk, Chairman of International
Center for Policy Studie
  Title
  Андрій Парубій, Сенатор John McCain, Остап Кривдик
  Title
  Герман Пірчнер,  президент Американської ради
із зовнішньої політики,  Михайло Гончар - президент
Центру глобальних досліджень Стратегія ХХ,
Василь Філіпчук - Голова правління Міжнародного
центру перспективних досліджень
  Title
  Андрій Парубій, Морґан Вілліямс та співпрацівники
в приміщенні Торгової Палати Америка-Україна
Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій прибув до столиці США з делегацією членів Верховної Ради та представниками аналітичних центрів. Андрій Парубій є колишнім секретарем Ради національної безпеки і оборони України та колишнім комендантом Самооборони Майдану.

До офіційної делегації входив Олексій Скрипник, заступник комітету ВР з питань науки і освіти. До делегації увійшли й експерти – Анатолій Пінчук, президент ВГО «Українська стратегія»; Роман Машковець і Станіслав Бондаренко, колишні старшини Збройних Сил України і старші радники Центру реформування оборони; Василь Філіпчук, голова Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД); Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» та інші.
Делегація взяла участь у зустрічах та виступах у Вашингтоні 23-29 лютого. Офіційні зустрічі відбулися зі сенаторами новоствореного українського Кокусу Сенату, зі співголовами українського Кокусу Конгресу, зі Сенатором Джоном Маккейном, з лідером Палати Представників конгресменом Джоном Бейнером, у Держдепартаменті, Департаменті оборони, Ради національної безпеки та агентстві США з міжнародного розвитку. Пан Андрій Парубій також дав інтерв’ю головним газетам Washington Post i Wall Street Journal.
Крім офіційних зустрічей, члени делегації зустрілися з головними радниками сенаторів, які є членами українського Кокусу і в Сенаті, і в Палаті Конгресу, взяли участь у круглих столах при таких організаціях, як: Національний Демократичний Інститут (NDI), Інститут Брукінґс, (Brookings Institute), Американська Українська Фундація (US-Ukraine Foundation), Центр Українсько-Американських відносин (CUSUR), Бізнес Рада США-Україна (US Ukraine Business Council), Фундація Джеймстаун (Jamestown Foundation), Університет Джорджтаун (Georgetown University), Американська Рада закордонної політики (American Foreign Policy Council).
Роль комітету Ад Гок для підтримки України (Ad Hoc Committee for Ukraine) була ключовою у підготовці згаданих публічних зустрічей та інтерв’ю. Посольство США в Україні та посольство України в США організували офіційні зустрічі з виконавчими органами адміністрації президента Обами. Від імені комітету Ад Гок для підтримки України Микола Грицковян, Марта Фаріон і Борис Потапенко брали участь у зустрічах з радниками членів українських кокусів та комітету зовнішніх зв’язків Сенату та в усіх публічних зустрічах.
Головною метою зустрічей було просування питання про надання збройної підтримки з боку США проти російської агресії в Україні. Пан Парубій чітко представив історію подій, які призвели до кризи національної і територіальної безпеки і нагадав, що в день, коли Майдан був залитий кров’ю, Росія почала збройну агресію проти України в Криму.
Підсумовуючи коротко слова голови делегації, було сказано, що війна проти України тривала ще задовго до Майдану через тиск на засоби інформації, енергетику і політику, щоб повністю підпорядкувати Україну Кремлю.
Українці зрозуміли, що підписання Угоди з Європою було єдиним кроком, щоб увійти в західний простір і захистити себе від агресії Москви. Зрозуміли, що Україна для Путіна є найголовнішою ланкою для відтворення його імперії. Українці є нацією, яка пережила Голодомор та була жертвою злочинів сталінської доби і комуністичних режимів. Тому українці знають ціну державності і зрозуміли, що треба за свою державу боротися, бо тільки власна національна держава зможе забезпечити існування української нації.
Усунути маріонетку Путіна – Януковича та його диктаторський режим – стало необхідністю для вирішення державної незалежності. На східних землях України українські добровольці та військо борються не тільки за Україну, а за цивілізований світ. Якщо Путін забере Україну, наступними будуть інші держави, навіть і члени НАТО. Він кинув виклик світовим нормам. Він робить все можливе, щоб відділити Америку від Європи, щоб розчленувати Євроатлантичне середовище, щоб розбити західний блок.
Але в Україні, крім протистояння російським військам, треба будувати економіку і впроваджувати реформи на всіх рівнях урядування. Це так, як би ремонтувати літак під час польоту, бо одночасно треба і боротися, і впроваджувати військові та економічні реформи. За часів Януковича агенти Путіна працювали в кожній ланці уряду.
Уряд прийшов до влади тільки кілька місяців тому і діє під сильним тиском. Впроваджуються реформи в армії, міноборони та збройної індустрії України. У той же час здійснюються реформи судової гілки влади. Впроваджено новий законопроект про публічність використання державних коштів.
Незважаючи на всі труднощі в державі і всупереч тиску Кремля, таки вдалося провести вибори президента і в парламент. Змогли створити коаліцію з 300 демократів і новий уряд, але опозиція від старої гвардії ще діє. Ці люди Януковича не зникли. Тому очищення владних структур є необхідним кроком для консолідації національної позиції.
Мілітарна складова є тільки одною складовою путінської війни. Триває жорстока інформаційна війна, спрямована на створення хаосу, плутанини, розподілу суспільства, підозри і дестабілізації держави. Дестабілізувати суспільство та всі державні інституції і сіяти незадоволення в народі – це метод ФСБ від самих початків і є вказівкою Путіна. Зрозуміло, що технологія Путіна полягає в тому, щоб створити недовіру людей до свого уряду, щоб знищити лад і впровадити свій порядок, так, як виконував цю роль Янукович за вказівкою Путіна.
На кожному виступі і на всіх зустрічах в наукових і дослідчих центрах Вашингтона, та в Конгресі Америки, представники й України, й американської сторони висловлювали потребу запровадження більш жорстких санкцій стосовно російських олігархів та у банківській системі. Але найголовніше – погоджувались, що необхідно надати зброю Україні, щоби протидіяти російській агресії.
На презентаціях Андрій Парубій повторював, що, незалежно від того, чи буде збройна підтримка українському війську, чи не буде, українці будуть боротися за свою державу. Трагічна історія України вказує, що без незалежної держави українці залишаються об’єктом політичного і фізичного знищення Росією. Тому українці свою землю і волю не віддадуть.
Питання збройної допомоги не є вирішальним фактором, бо українці будуть далі боротися.
Майдан був переломною історичною подією, яка перекреслила повернення до минулого.
Члени делегації брали участь у конференціях і галузевих нарадах за своїми спеціальностями. Наприклад, Михайло Гончар блискуче представив енергетичну ситуацію в Україні та стратегію Путіна на захоплення головних центрів енергетики на сході держави. Анатолій Пінчук передав аналіз спільних геополітичних інтересів енергетики, економіки, та суспільних питань. Андерс Аслунд, відомий аналітик, з’ясував головні питання про сьогоднішню економічну кризу в Україні, про інфляцію, яка може знищити всі резерви, про наглу потребу затвердити закони про реформи для отримання коштів від Міжнародного валютного фонду. Професор Аслунд надав статистику про наслідки корупції, яка ввійшла в інфраструктуру держави, та навів у приклад Фірташа та його фінансову підтримку Януковича на виборах, його роль агента Росії в Україні та корупційні нафтові схеми з Росією, які уможливили його збагачення.
Доповідачі погодились, що президент Порошенко підписав останній договір Мінськ-2 під сильним тиском Європи. В час зустрічей наголошувалося про необхідність посилити тиск на Білий дім щодо постачання зброї Україні, США повинні позиціонувати себе лідером вільного світу у боротьбі з оновленими спробами відтворити російську імперію.
Нове угрупування, український Кокус у Сенаті, відіграло важливу роль у слуханнях про кризу в Україні, які відбулися в час зустрічей з делегацією з України. Разом з Конгресовим українським Кокусом у Палаті Представників, Сенатський Кокус є важливим голосом у лобіюванні Білого дому та Конгресу. Роль діаспори в США у просуванні допомоги Україні через своїх представників у Конгресі та в адміністрації президента, а також через засоби інформації є необхідною, тому треба українській діаспорі в Америці об’єднуватися для стратегічних спільних дій.

P.S. Автор дякує Миколі Грицковяну і Борисові Потапенку за їхній внесок у підготовку цього репортажу.

У фокусі Америка

Чикаго за тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers