rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Надія Савченко отримала Героя
Українці цілого світу вважають Надію Савченко героїнею уже давно. Нарешті це народне звання отримало державне підтвердження. Президент Петро Порошенко присвоїв народному депутатові України, члену делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко звання «Герой України».

«Надія є символом незламності українського духу та героїзму, символом того, як треба захищати і любити Україну. Символом нашої перемоги», – додав до цього П. Порошенко.
Ми зробимо все можливе для того, щоб визволити вас з полону. Я дуже сподіваюся, що буду мати можливість вручити вам «Золоту Зірку Героя України», – сказав президент.
Хоча ми всі добре знаємо, але нагадаю читачам: станом на момент, коли я пишу ці рядки, 33-річна українська військова з липня 2014 року незаконно перебуває у російській в’язниці і на знак протесту голодує вже 81 день.
За стан її здоров’я дедалі голосніше тривожаться не тільки українці, але й окремі росіяни. Нагадаю, наприкінці лютого член Ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини й Громадської спостережної комісії Москви Олена Масюк заявила, що стан здоров’я голодуючої в московському СІЗО Н. Савченко є критичним, вона може померти в найближчі дні.
Такі ж побоювання висловив і один з її московських адвокатів М. Полозов.
Російська правозахисниця Зоя Свєтова заявила у «Радіо Свобода», що Надія Савченко приймає харчувальну суміш для мозку, але готова оголосили сухе голодування, якщо її не звільнять.
Тюремники сказали Свєтовій, що стан Н. Савченко – задовільний.
«Людською мовою це означає, що вона поки що не помирає. Я спостерігаю за нею щотижня, бачу, як вона худне, блідне. Тепер вона скаржиться на те, що у неї крутиться голова, болить серце. Лікарі уважно за нею стежать», – поділилася враженням російська правозахисниця.
«Вона відмовляється від ін’єкцій глюкози і погодилася на те, щоб приймати якісь німецькі харчувальні суміші, в яких є білки, трошки глюкози. Як Савченко пояснила, це для того, щоб її мозок працював. Лікарі їй пояснили, що через те, що вона так довго голодує, п’є лише воду і чай і відмовилася від глюкози, організм у будь-який момент може, як вона каже, «крякнути», тобто, їй може різко стати гірше, вона впаде в кому, і до неї застосують примусове лікування», – додала Свєтова.
Що ж стосується українців, то вони вже давно волають на весь голос і по усьому світу. Протести проти утримання Надії Савченко відбуваються в усіх країнах, де є українці. Знаємо ми тут, в Україні, і про потужні акції в США, зокрема, і в Чикаго, до яких активно долучаються працівники та читачі нашої газети.
Не мовчить і наша влада.
Український омбудсмен Валерія Лутковська закликала російських слідчих замінити Надії арешт на інший запобіжний захід через погіршення її самопочуття.
Навіть Міністерство закордонних справ України не втрималося – розкритикувало оцінку стану справ Надії Савченко, яка міститься у звіті короткотермінової моніторингової місії ООН в Україні. Про це на брифінгу в МЗС сказав речник Міністерства Євген Перебийніс: «Характер висвітлення справи... не відповідає критичності ситуації», – стримано, як і належить дипломату, зазначив Є. Перебийніс.
Він додав, що у звіті місії не міститься інформація про те, яким чином Н. Савченко опинилася на території Росії, про необґрунтованість висунутих проти неї звинувачень, а також про те, в якому стані Н. Савченко перебуває.
Але голоси на захист Надії Савченко надходять і від відомих західних лідерів. Так, за ініціативи Петра Порошенка він сам, а також Ангела Меркель і Франсуа Олланд вкотре звернулися до Володимира Путіна з вимогою негайно звільнити українську бранку.
Що ж відповідають російські правоохоронці?
«Позиція слідства у справі української делегатки в ПАРЄ, народного депутата, льотчиці Надії Савченко незмінна, її долю вирішить тільки суд». Таку заяву зробив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін і додав: «Слідство свою позицію вже висловлювало неодноразово. Додати до цього нічого. Савченко звинувачується у пособництві вбивству російських громадян. Розслідування кримінальної справи стосовно Савченко буде продовжено, а її долю вирішить тільки суд».
Але не всі росіяни такі гранітно бездушні.
Вищезгаданий адвокат українки М. Полозов заперечив аргументи слідства, вказавши, що воно може змінити міру запобіжного заходу і доволі песимістично припустив: «Складається враження, що ФСВП хоче протримати у себе Савченко до краю, а потім відправити вмирати в цивільну лікарню, мовляв – не у нас».
Нагадаємо, у російській Федеральній службі з виконання покарань (ФСВП) повідомили, що Н. Савченко можуть перевести до звичайної лікарні, якщо її стан погіршиться.
Чи переведуть і коли? На це є підказка німецьких медиків.
М. Полозов повідомив: «Лікарі у неї діагностували серцево-судинну недостатність. Під час обстеження її незалежними німецькими медиками вони визначили точку неповернення як 6-8 березня. За висновком фахівців, після 6-8 березня вона не зможе повернутися до нормального повноцінного життя, вона залишиться або інвалідом, або це призведе до летального результату».
Але медики ФСВП відмовляються надати адвокатам документацію про стан здоров’я Н. Савченко і тим максимально утруднюють моніторинг її стану здоров’я. А він має бути щоденним і навіть погодинним. Справа зайшла вже дуже далеко.
Сама ж Надія Савченко тримається героїчно. Вона подякувала учасникам акції підтримки, яка відбулася 1 березня, і написала у листі: «Дякую людям, які вийшли 1.03.2015 р. на акцію солідарності за справедливість проти злочинної смерті. Я – з вами! Я не помру, доки ми разом не зламаємо стіни цієї кривавої тюрми народів під назвою Кремль!»
На знак підтримки української бранки народні депутати від фракції «Батьківщина» одягли до ВР футболки з портретом Надії Савченко і написом «Незламна». Також футболки на підтримку Н. Савченко одягли деякі депутати від БПП та «Народного фронту». Не всі чомусь.
А це ж, нібито, післямайданна коаліція, що має бути єдиною. Принаймні, у питанні щодо Надії Савченко.
Будемо сподіватися, що незламна Надія Савченко витримає всі муки і зостанеться живою.
А солідарні акції підтримки по усьому світу триватимуть і свою роль мають зіграти.

Мирослав Маринович: «І в останню мить Господь кидає сірничку…»

Що означають постріли на мосту?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers