rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ «Українське народне мистецтво: традиції та сучасність» – мистецька виставка в Генеральному консульстві України в Чикаго

У нинішній час глобалізації розвитку комп’ютерних технологій відбувається процес технотронного закабалення людини як особистості. На сьогодні значна частина людства не мислить себе без Інтернету. Весь сукупний продукт людського існування світової цивілізації скидається в бездонну прірву чи скарбницю під назвою «GOOGLE». Пошукова система GOOGLE, ніби величезні жорна, всмоктує, розпорошує та розмиває, перш за все, етнокультуру кожного народу. Особливо чітко цей процес прослідковується в народному мистецтві. Значна частина творів українських митців-народників, що потрапляє в Інтернет, копіюється, тобто, «передирається» без посилання на авторство. Для прикладу – на американському ринку час від часу з’являються вишиванки китайського виробництва з українським почерком в зображенні сакральних українських старовинних орнаментів, а традиційні українські «силянки» з бісеру поволі трансформуються в інтернаціональні. Тому кожна країна, кожна нація бажає зберегти свою ідентичність, територію, мову, історію, традиції та народну культуру. Українська народна мистецька культура у своїй скарбниці має величезне багатство з глибоким національним корінням. Завдяки народним майстрам, етнографам, колекціонерам та дослідникам народного мистецтва ми зуміли пронести цей скарб крізь віки і покоління. Наше завдання полягає в тому, щоб не тільки зберегти його для прийдешніх поколінь українців, а й не згубити його ідентичності в «нетах» зарозумілої цивілізації.
У рамках пропаганди українського народного мистецтва між народами інших країн, які проживають у Чикаго, за сприяння Генерального консульства України в Чикаго, було організовано виставку під назвою «Українське народне мистецтво: традиції та сучасність». В експозиції виставки – частина колекції національних костюмів Північної Буковини кінця ХІХ – початку ХХ сторіч, зібраних, збережених та привезених до Америки мисткинею Настасією Марусик.
Вибаглива публіка з Чиказького жіночого клубу консульського корпусу, членом якого є дружина Генерального консула України в Чикаго пані Марія Праведник, із щирим захопленням розглядала сторічні шедеври, майстерно викладені бісером, а також окремі елементи орнаментів стародавніх сорочок, вмережаних мисткинею в домоткане полотно. Схвальні відгуки пані Настасія також отримала про свої дизайнерські роботи з бісеру та напівкоштовного каміння, виконані в українському національному стилі.

Усім відомо, що мистецтво не знає кордонів, та що мова мистецтва інтернаціональна і зрозуміла для кожного. Яскравим підтвердженням цих істин став показ колекції вишиванок та виробів з бісеру п. Настасії Марусик під назвою «Українське народне мистецтво: традиції та сучасні тенденції».
Пані Настасія – дизайнер прикрас із бісеру та напівкоштовного каміння, майстер традиційного народного мистецтва (ручна вишивка, бісеронанизування), етнограф, збирач старожитностей, дослідник української традиційної культури, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премії ім. Георгія Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини. Майстриня понад 35 років збирає, відтворює, змальовує і вивчає зразки українського народного орнаменту та володіє багатьма техніками ручної вишивки та бісеронанизування. Настасія Марусик – власниця великої колекції орнаментів та народних костюмів України, учасниця багатьох колективних та персональних виставок в Україні та за кордоном. Пані Натасія – автор двох книг («Барви Буковини» та «Буковинське вишиття і ткацтво: знаки і символи»), і численних статей на тему українських народних традицій та символіки народного орнаменту, а також – інструктор у класах бісеронанизування в школі мистецтв при катедрі св. о. Миколая та в Українському Інституті модерного мистецтва.
Виставка відбулась у вівторок, 17 лютого, у приміщенні Генерального консульства України в Чикаго, та була організована дружиною Генерального Консула України в Чикаго п. Марією Праведник із представницями української громади спеціально для Чиказького жіночого клубу консульського корпусу. На ній були присутні представники багатьох консульств, акредитованих у Чикаго, зокрема, Барбадосу, Литви, Македонії, Непалу, Пакистану, Туреччини, Фінляндії, Швеції, представники Комітету міст-побратимів Чикаго – Київ, а також інші гості.
Мистецький вечір відкрив Генеральний консул України в Чикаго п. Андрій Праведник. Він підкреслив важливість таких заходів для поширення інформації про мистецтво та культуру України серед представників іноземних держав та американської громадськості. Самого ж митця, п. Настасію, представила одна з її учениць – Оленка Лимар.
Відтак, до слова було запрошено Настасію Марусик, яка подякувала всім за присутність, детально ознайомила з буковинськими шедеврами, а також подякувала Генеральному консулові України в Чикаго Андрієві Праведнику та пані Марії Праведник за організацію і проведення цього дійства.
Гості із задоволенням милувалися чудовими намистами та іншими прикрасами, вишитими бісером буковинськими національними костюмами і рушниками; а також отримали відповіді на свої запитання про Україну та її народне мистецтво. Наприкінці імпрези всі мали змогу почастуватися смачними канапками та поласувати млинцями зі сметаною, медом та варенням. Перекуску в українському стилі ласкаво приготували українські жінки.
Хочеться щиро подякувати п. Настасії Марусик за її мистецтво та Генеральному консульству України в Чикаго за активне сприяння у поширенні українського народного мистецтва серед представників інших народів світу.
Світлини Євгена Дробота

Віче на вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні

Вечір, присвячений Героїням Євромайдану «Усиновіть пораненого вояка!»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers