rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

СБУ за рік заарештувала понад 700 осіб,
підозрюваних у злочинах проти нацбезпеки

Слідчі СБУ з лютого 2014 року зареєстрували понад 4 тис. кримінальних проваджень про злочини проти основ нацбезпеки й оборони України, посягань на її територіальну цілісність і недоторканність та подібні правопорушення, повідомляє радник голови спецслужби Маркіян Лубківський.
На своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок 17 лютого він зазначив, що «пріоритетом у діяльності слідчих підрозділів СБУ є боротьба зі злочинністю в зоні АТО, швидке і, разом з тим, повне та об’єктивне розслідування стосовно осіб, які вчинили злочини», зокрема, теракти, державну зраду, диверсії, шпигунство, терористичні акти.
Слідчі висунули підозру 1 тис. 41 особі, з яких 720 були заарештовані. Обвинувальні акти складені і скеровані СБУ в судові органи з 279 особам.
«Наразі під вартою перебувають 118 осіб, у розшуку 411 осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів проти національної безпеки України та правопорядку в державі», – повідомив Лубківський.
Крім цього, зазначив радник голови СБ України, українськими судами 74 людини визнані винними у скоєнні злочинів проти держави і народу України, вони засуджені до різних термінів ув’язнення. Серед них Слов’янським районним судом Донецької області за терористичну діяльність засуджений громадянин РФ «К» до 8 років позбавлення волі.
Також Шевченківським райсудом Львова за шпигунство на користь Російської Федерації до 10 років позбавлення волі засуджено громадянина РФ «В».
За його словами, на даному етапі близько десяти обвинувальних актів протягом тижня скеровані до суду.

 Коваля та Гладковського призначили першими

заступниками секретаря РНБО

Президент України Петро Порошенко призначив Михайла Коваля та Олега Гладковського першими заступниками секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО).
Як повідомляється на сайті глави держави, у вівторок, 17 лютого, відповідні укази №№ 90/2015 і 91/2015 підписав президент.
Перед цим указом № 89/2015 Порошенко звільнив Коваля з посади заступника секретаря РНБО.
Нагадаємо, Коваль обіймав посаду в. о. міністра оборони України з березня по липень 2014 року, після чого був призначений заступником секретаря РНБО.
Гладковський (до зміни прізвища – Свинарчук) раніше був президентом корпорації «Богдан», у серпні 2014 року Порошенко призначив його головою міжвідомчої комісії з військово-технічної співпраці (ВТС) та експортного контролю, в його обов’язки входила координація роботи, зокрема, двосторонньої робочої групи Україна-НАТО.

Вуглегірську ТЕС зупинено через

пошкодження газопроводу – «Укртрансгаз»

Бойовики пошкодили ділянку газопроводу «Новопсков – Краматорськ» у Донецькій області, по якому постачається паливо на Вуглегірську теплоелектростанцію.
Про це повідомляє компанія «Укртрансгаз», оператор газотранспортної системи України.
«Сьогодні о 12.00 пошкоджену ділянку газопроводу перекрито з двох сторін, без газопостачання перебувають 5 газорозподільних станцій (колгосп ім. Кірова, колгосп ім. Чапаєва, колгосп ім. Козаченка, ГРС-1 Вуглегірська ГРЕС, ГРС-2 Вуглегірська ГРЕС) із загальним споживанням газу 9,3 тис. куб. м на годину, серед яких найбільший споживач – Вуглегірська електростанція (3 тис. куб. м/год.)», – сказано в повідомленні.
Як зазначили в компанії, в результаті диверсії жертв і постраждалих немає, а ремонтні роботи розпочнуться, тільки-но з’явиться можливість доїхати до місця пошкодження.
«Пошкодження газопроводу не впливає на транзит природного газу до країн Європи», – підкреслили в «Укртрансгазі».

Від жовтня минулого року з Держприкордонслужби

було звільнено 22 генерали

З лав Державної прикордонної служби України з жовтня 2014 року було звільнено 22 генерали, заявляє перший заступник начальника Держприкордонслужби України Василь Серватюк.
«З жовтня 2014 року звільнено 22 генерали, зокрема, 16 безпосередньо в адміністрації», – повідомив Серватюк під час засіданні антикорупційного комітету Верховної Ради України.
Він також зазначив, що після ухвалення закону про очищення влади в Держприкордонслужбі було звільнено 17 осіб вищого офіцерського складу, зокрема, колишнього керівника служби і його першого заступника.
За словами Серватюка, наразі в рамках реалізації закону про очищення влади перевіряються 219 генералів і офіцерів, які призначені на керівні посади, зокрема, і в керівництві відомства. Планується, що в березні-травні таку перевірку пройдуть 203 керівники структурних підрозділів адміністрації та начальники регіональних управлінь, а також їхні заступники.
Військова прокуратура підозрює 72 співробітників Державної прикордонної служби в сепаратизмі і дезертирстві. Про це на засіданні комітету Верховної Ради із запобігання і протидії корупції сказав заступник генерального прокурора – військовий прокурор Анатолій Матіос.
Зокрема, перший заступник голови Держприкордонслужби Василь Серватюк поінформував про те, що наразі виявлено 72 військовослужбовців відомства – прихильників сепаратизму, а також дезертирів, про що були проінформовані Служба безпеки і Генеральна прокуратура.
«72 військовослужбовців… стосовно них вдалося зафіксувати докази, їм оголошено підозру про притягнення до кримінальної відповідальності», – сказав Матіос.

Шокін відновив розслідування

вбивства Гонгадзе

Генеральний прокурор України Віктор Шокін створив слідчу групу та групу прокурорів і відновив досудове розслідування кримінального провадження за фактом організації умисного вбивства журналіста Георгія Гонгадзе за попередньою змовою групи осіб, а також за фактом перевищення влади і службових повноважень особами, які обіймали особливо відповідальні посади, що спричинило надто тяжкі наслідки. Про це повідомили в Управлінні зв’язків із громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.
Вказану слідчу групу та групу прокурорів очолили працівники Генпрокуратури, які входили до складу слідчо-оперативної групи, що розслідувала кримінальну справу за фактом умисного вбивства Гонгадзе ще з 2002 року.
Новостворена слідча група та група прокурорів будуть підпорядковані і звітуватимуть безпосередньо перед Шокіним.
Вбивство Гонгадзе було скоєно восени 2000 року.
15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 12 до 13 років.
Ще один обвинувачений – Пукач – перебував у розшуку з 2005 року.
21 липня 2009 року в селі Молочки, Чуднівського району, Житомирської області його було затримано.
29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва виніс вирок Пукачу, засудивши його до довічного позбавлення волі.
24 листопада 2014 року Апеляційний суд Києва вирішив розглядати скаргу на вирок Пукачу в закритому режимі, що викликало незгоду силовиків: провести відкритий процес вимагала СБУ, а потім того ж вимагало і МВС.
16 лютого 2015 року Генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що особисто опікуватиметься розслідуванням кримінального провадження щодо організаторів і замовників убивства українського журналіста Георгія Гонгадзе.

Мер Харкова не вважає Росію агресором

Мер Харкова Геннадій Кернес не вважає Росію агресором. Про це він розповів в інтерв’ю «Українській правді».
Кернес підтвердив, що його позиція не змінювалася відтоді, коли він давав інтерв’ю Ксенії Собчак в Ізраїлі в червні 2014 року.
«Така сама. Я не вважаю, що Росія веде агресію стосовно України. Тому що Україні був переданий кредит, Україні газ сьогодні постачає Росія», – сказав мер Харкова.
«Я кажу з точки зору економічних і соціально-політичних аспектів. Я не кажу з точки зору прибутку якогось чи ще чогось. Тому я не можу називати Росію агресором, я не беру участь у жодних переговорах, і не можу бачити ті дані, які, наприклад, мають сьогодні правоохоронні органи. Це така відповідь для вас. Я вважаю, що Росія – не агресор», – зазначив він.
«Для мене факт – безліч інформаційних зведень, які є сьогодні. Їх треба проаналізувати, де правда, а де неправда. Коли сьогодні нагнітають ситуацію і кажуть, що це зробила Росія чи ще хтось, тут треба чітко все з’ясувати. А цим займаються хто? Правоохоронні органи. Тому вони і формують сьогодні громадську думку в цьому питанні», – сказав Кернес.

Демчишин анонсував підвищення цін на

газ для населення

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин очікує на перше коригування цін на газ для населення найближчим часом.
Про це він сказав під час 11-ї інвестиційної конференції компанії Dragon Capital у Києві у вівторок.
«Найближчим часом, думаю, буде перший крок, а потім – у четвертому кварталі 2015-го або першому кварталі 2016 року», – сказав він.
Демчишин додав, що, на його думку, надалі потрібно прийти до щоквартального коригування цін на газ для населення.
МВФ вимагав підвищення тарифів на газ і теплокомуненерго вже з 1 березня.

Нардепи, які не мають київської реєстрації,

отримуватимуть 13 тис. грн. на місяць

без будь-якої звітності
Депутати отримуватимуть кошти «на оренду житла» без звітності, повідомляє «Чесно».
На засіданні 4 лютого в Комітеті з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради було прийнято рішення, згідно з яким депутат не повинен подавати додаткові документи, щоб отримувати компенсацію за проживання в готелі.
Як свідчить пункт перший протоколу засідання, було вирішено щомісяця видавати депутатам по 460 грн. на добу для оренди житла або найму готельного номера. Причому, ці кошти було вирішено видавати «одночасно з коштами на відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень без щомісячного подання народним депутатом додаткових документів» .
Таким чином, кожен народний депутат, який не має київської прописки, може щомісяця на додаток до депутатських виплат отримувати понад 13 тисяч грн. незалежно від того, чи дійсно він використовує їх для оренди житла.
Як сказано у стенограмі засідання, Державна казначейська служба вимагає, щоб депутати надавали документи, що підтверджують витрати. Однак, Павло Пинзеник з «Народного фронту», який зараз фактично виконує обов’язки голови комітету, заявив, що «у нас є кому розмовляти» з Державною казначейською службою.
Нагадаємо, згідно з ч. 4 статті 32 Закону України «Про статус народного депутата України», народному депутатові «видаються кошти для компенсації вартості проїзду, оренди житла або найму готельного номера».
Крім цього, депутатові також видаються прирівнювані до зарплати кошти на виконання депутатських повноважень, звітність за які також досі не передбачено.
Нагадаємо, після періоду популізму перед виборами, коли рішенням Кабміну був встановлений «голий» оклад, депутати «одумалися» – і вже в січні вдвічі збільшили собі зарплату.

Широкине знищено на 60-70% через

обстріли бойовиків

Населений пункт Широкине (Донецька область) знищений на 60-70%.
Про це на своїй сторінці в соцмережі повідомляє полк «Азов».
«Вчора ми вивезли останніх людей, ще раз пройшли село. Знайшли близько десяти. Мирних мешканців зараз у селі немає. Руйнування дуже великі – село знищено на 60-70% в результаті артилерійського вогню ворога», – заявив командир полку Андрій Білецький.
Крім цього, повідомляється, що полк евакуював з Широкиного в Маріуполь більше, ніж 50 осіб.
Нагадаємо, увечері 16 лютого українським військовим у районі населеного пункту Широкине, Донецької області, поблизу Маріуполя, вдалося зайняти одну з двох висот.

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers