rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Дві православні громади разом моляться за народ України та Грузії
Дві православні громади, які поділяють велику частину сучасної історії, зібралися минулих вихідних в Неділю Блудного Сина (7-8 лютого 2015) для молитовного святкування Святої Євхаристії, в знак взаємної любові та поваги в час неспокою на їхніх батьківщинах.

На запрошення Преосвященнішого Єпископа Сави Грузинської Православної Єпархії Північної Америки, Преосвященніший Владика Даниїл, з благословення Митрополита Антонія, відвідав Ешлі, Пенсильванія, для святкування Храмового Свята монастиря Св. Царя Давида Агмашенебелі (Будівничого), який знаходиться під юрисдикцією Грузинської Православної Церкви.
(Св. Давид IV-й з королівської династії Багратіоні, пізніше відомий як Будівельник, зійшов на трон у 1089 у віці 16 років. Він воскресив Грузію з попелу, об'єднав її та вигнав чужоземних загарбників, переорганізував структури уряду, створив армію та побудував величезну кількість церков та монастирів. Будучи талановитим письменником, як і його праотець пророк Давид, з чийого родоводу він походив, Св. Давид написав неймовірні гімни покаяння та книгу псалмів - скарб православної духовності. Цей героїчний та праведний слуга Божий залишив велику спадщину любові та служіння Церкві та людям.
  Title
  Духовенство під час Літургії із Владикою Даниїлом та
єпископом Савою
"Наш народ вважає, що кожна людина повинна мати два імені; одне залишити тут на землі, a інше взяти з собою після смерті. Ніхто не виконав це на стільки досконало, як Св. цар Давид. З нами він залишив ім'я короля, який відбудовував, і з собою взяв ім'я святого увінчаного короною слави ". – Св. Ілля Праведний)
Понад двохсот паломників грузинського походження подорожували з усіх кінців країни до гір Поконо з спільною метою, щоб разом помолитися та відсвяткувати пам’ять Св. царя Давида -покровителя монастиря.
Його Преосвященство Єпископ Сава з радістю зустрів Владику Даниїла і групу паломників, які подорожували з ним з метою спільного святкування, а найголовніше, щоб взяти участь у спільній молитві за загиблими жертвами усіх воєн, під час яких були невинно вбиті люди грузинського, українського та американського походження.
Під час Божественної Літургії Єпископ Сава висвятив у дияконський чин іподиякона Леонідія, який буде служити в канонічній юрисдикції Грузинського Патріархату в Сполучених Штатах Америки.
Три національні прапори були винесені у процесії на середину монастирського храму: прапор Сполучених Штатів Америки, присвячений численних чоловікам і жінкам Збройних Сил США, які віддали своє життя під час виконання службових обов'язків, захищаючи свободу, на якій тримається демократія; прапор Грузії, присвячений героям Грузії, полеглим під час вторгнення Росії кілька років тому; прапор України, винесений семінаристами Свято-Софійської Семінарії Української Православної Церкви (Савт Бавнд Брук, штат Нью-Джерсі), присвячений загиблим героям триваючої агресії та війни в Україні.
Єпископ Сава звернувся до Владики Даниїла з проханням очолити Заупокійне богослужіння українською та англійською мовами, в той час як змішаний хор, вживаючи грузинські наспіви, відповідав грузинською мовою. Близько 20 священнослужителів різних юрисдикцій місцевих православних парафій взяли участь у молитовному богослужінні, поділяючи біль страждання обох народів.
Наприкінці богослужіння обидва єпископи звернулися до вірних з короткими проповідями, посилаючись на храмове свято монашої громади та кризу у світі, яка впливає на благополуччя і мир обох батьківщин та на політичну та економічну стабільність Сполучених Штатів Америки. На завершення Владика Даниїл висловив подяку від імені Високопреосвященнішого Митрополита Антонія за молитовне запрошення зі сторони Православних Грузинів та встановлення братерських стосунків з Православними Українцями. Владика Даниїл зазначив що монаший храм є джерелом живоносної та завжди свіжої води, яке втамовує нашу духовну спрагу і закликає тих, хто п’є з нього жити згідно своєї Віри поміж спокусами світу цього.
Після обіду обидві громади мали змогу познайомитися одні з одними ще ближче. Монастирська трапеза (їдальня) була заповнена паломниками, які продовжували прибувати на святкування протягом цілого дня. Грузинські православні співаки і танцюристи з Філадельфії, Сан-Франциско, Чикаго, Менвіл (Нью-Джерсі), Вашингтон (округ Колумбія) та інших місць виступили з настільки розважальною програмою, що навіть гості кілька разів піднімалися із за своїх столів та танцювали традиційні грузинські танці.
Велика кількість вірних підходили до обох єпископів, щоб висловити свою подяку Його Все-Святості Патріарху Вселенському Варфоломію I за його бачення світового Православ'я та постійне заступництво за Церкву в Україні та Святішому і Блаженнійшому Патріарху і всієї Грузії Іллі II за його опіку над Грузинською Церквою.
Автор: о. Василь Пасакаc
Фотографії іподиякона Володимир Суканець

Стипендіати Товариства української мови в 2014 р.

Допомога воїнам-добровольцям

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers