rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Підготувала Христина Сливчук
За матеріалами інформагенств

Жертвами обстрілу Краматорська стали 15 осіб.

Вогонь коригував російський безпілотник

10 лютого російсько-терористичні угрупування здійснили артилерійський обстріл міста Краматорськ. За словами в. о. спікера Генерального штабу Збройних сил України Владислава Селезньова, бойовики обстріляли аеропорт і житлові будинки в Краматорська з реактивних систем залпового вогню «Смерч». У той же час у прес-службі Міністерства оборони України з посиланням на дані штабу АТО повідомили, що обстріл Краматорська також вівся з використанням касетних снарядів зі суббоєприпасами підвищеної дальності «Торнадо».
Обстріл був проведений з установок, дислокованих у контрольованому незаконними збройними формуваннями м. Горлівка: «Ми знали, що туди заходять 4 установки – такі дані розвідки є. Але ніхто не думав, що саме під час підготовки переговорів у Мінську буде завдано удару по мирних кварталах міста Краматорськ». За його словами, з Горлівки по Краматорську бойовики випустили з РСЗВ 32 ракети.
Під час обстрілу терористами Краматорська загинуло 15 громадян, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.
За його словами, за попередніми даними, внаслідок обстрілу російсько-терористичними угрупуваннями міста Краматорськ загинуло 15 осіб та 63 поранено, з них – п’ятеро дітей.
Він повідомив, що Краматорськ обстріляли з найсучаснішої російської системи залпового вогню з використанням касетних боєприпасів.
«Те, що дозволяють собі терористи, озвіріло обстрілюючи наші мирні міста і знищуючи ні в чому не винних цивільних людей, давно перейшло межу людяності. Вони перетворились на звірів, в яких є лише один інстинкт: вбивати. Тому і ставлення до них повинно бути відповідним, як до скажених звірів: як на міжнародному рівні, так і під час звільнення нашої землі», – наголосив Турчинов.
Як заявив голова Донецької обласної державної адміністрації Олександр Кіхтенко, при обстрілі аеродрому в Краматорську вогонь проросійських бойовиків коригував російський безпілотник.
«Обстріл аеродрому Краматорська скорегував російський безпілотник. Наші військові збили його, але апарат встиг передати дані для коригування вогню», – зазначив він, передає прес-служба ДонОДА.
Також, за словами Кіхтенка, Донеччина постійно отримує подібні «подарунки» від Російської Федерації.
За словами уповноваженого президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Ірини Геращенко, перед обстрілом Краматорська українські військові зафіксували ворожий безпілотник. Вона зазначила, що ракети пролетіли відстань «70 або 90 км з боку бойовиків».
У заяві Міністерства закордонних справ України кажуть, що обстріл проросійськими бойовиками міста Краматорськ (Донецька область) є розправою над мирними мешканцями міста, які не бажають мати з ними нічого спільного.
Головна військова прокуратура за фактом артилерійського обстрілу міста Краматорськ почала кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258 КК України (терористичний акт).

Кількість вимушених переселенців в Україні

зросла до мільйона осіб

Кількість вимушених переселенців, зокрема, із зони проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях, досягла мільйона людей, заявив в ефірі одного з телеканалів міністр соціальної політики України Павло Розенко.
«Ситуація з переселенцями дуже непроста. Україна ніколи не очікувала, що колись трапиться ситуація, коли ми отримали б, ось як на сьогоднішній день, практично мільйон переселенців, яких потрібно десь розмістити, яким треба виплатити всі соціальні виплати і яких треба влаштувати на роботу», – сказав міністр.
Водночас, міністр зазначив, що за всієї складності ситуації не можна казати про те, що зробити нічого не виходить.
Як повідомлялося, за даними Мінсоцполітики, сукупна допомога внутрішньо переміщеним особам за оренду житла і комунальні послуги становила 528 млн. грн., включаючи 170 млн. грн., виплачених за січень 2015 року. Допомога вже виплачена 240 тис. сімей.
У жовтні 2014 року Кабмін ухвалив постанову, яка передбачає надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції.
Надання грошової допомоги таким особам пов’язано з необхідністю покриття витрат на проживання.

Родичі заарештованого заступника голови

Меджлісу впродовж кількох днів не

можуть його знайти

Ельміра Аблялімова, дружина заарештованого у Сімферополі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, попросила адвоката знайти її чоловіка.
За станом на 10 лютого, рідним уже п’ятий день не кажуть про конкретне місце перебування заарештованого і не дають із ним побачитися, передає джерело «Крим.Реалії».
Як повідомила дружина заарештованого Ельміра Аблялімова, їй відомо лиш те, що чоловік досі перебуває в Сімферополі.
За її словами, адвокат Еміль Курбединов намагався з’ясувати більш детальну інформацію у слідчого, але безуспішно. Йому, як і рідним, ніхто нічого не повідомляє.
«Сьогодні зранку адвокат пішов, щоб з’ясувати, де перебуває Ахтем і що з ним, у якому стані і в яких умовах. Але зустріч адвоката зі слідчим не відбулася через те, що там відбувається перевірка Слідчого комітету», – повідомила Аблялімова.
Вона стурбована тим, що чоловік уже п’яту добу без їжі та цигарок. Жінка побоюється за його здоров’я і можливі каліцтва.
У вівторок, 10 лютого, у СІЗО в Сімферополі розпочинається прийом передач для ув’язнених. Ельміра Аблялімова сподівається, що їй вдасться передати все необхідне для чоловіка, який, за її припущеннями, все ще там перебуває.
Рідним і близьким Чийгоза не кажуть, куди його вивезли з ІТТ. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що Чийгоз перебуває в СІЗО, в одиночній камері. Чубаров вважає, що окупаційна влада Криму намагається зламати волю його арештованого заступника.
Ахтем Чийгоз був затриманий 29 січня у Сімферополі. Його підозрюють в організації та участі у масових заворушеннях під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року. Слідчий комітет порушив кримінальну справу за ч. 1 ст. 212 («організація масових заворушень») Кримінального кодексу Російської Федерації.
У той самий день Київський районний суд Сімферополя обрав запобіжний захід Ахтему Чийгозу у вигляді утримання під вартою до 19 лютого.
6 лютого Верховний суд Криму відмовився задовольнити скаргу на арешт заступника голови Меджлісу, залишивши в силі рішення Київського райсуду.

Нардепи вирішили ліквідувати Нацкомісію

з питань моралі

Верховна Рада внесла зміни до Закону «Про захист суспільної моралі» (№ 1647). За відповідне рішення проголосували 245 із 354 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.
Як повідомила на засіданні парламенту перший заступник голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова, даний закон створює передумови для ліквідації Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі.
За словами Червакової, це найбільш одіозна державна структура, яка за 10 років існування запам`яталася лише скандальними рішеннями, спробами заборонити мультфільм про Сімпсонів, пісні гурту «Скрябін» та пошуками порнографії у художніх творах.
Вона зазначила, що, згідно з висновками Міністерства юстиції, ця комісія «не має окремого предмету регулювання», тобто, вона «тільки дублює функції інших державних органів». Як сказала Червакова, метою закону є «удосконалення державного нагляду за дотриманням законодавства в сфері суспільної моралі, тобто, усунення такого дублювання і плутанини, яка виникає внаслідок такого дублювання функцій».
За її словами, йдеться також про заощадження державних коштів, оскільки «за останніх 5 років на комісію було витрачено, згідно з її ж відповіддю на запит громадської організації, 30 млн. грн., тобто, це 6 млн. грн. на рік».
Ліквідація цієї комісії «є також вимогою коаліційної угоди, і цей законопроект був внесений на вимогу громадських організацій, які вимагали ліквідувати таку комісію як безглузду», – зазначила Червакова.
Вона підкреслила, що «абсолютно не йдеться про припинення державного контролю із захисту суспільної моралі, а навпаки – цей державний контроль тільки посилюється».
Як зауважила депутат, є 9 органів у державі, які займаються цими питаннями. При цьому експертизи комісії є «юридично нікчемними, їх не можна прикласти ні до адміністративної, ні до кримінальної справи», – зазначила вона.
Червакова наголосила, що в період Революції Гідності ця комісія «не прийняла жодного рішення, вона засідала 28 листопада, а наступного разу вона засідала 27 лютого, і першим її рішенням було – дозволити грати в комп`ютерні ігри при дотриманні законодавства України, а також щодо визнання Тараса Шевченка національним героєм України».
Нацкомісія була створена відповідно до закону про захист суспільної моралі від 20 листопада 2003 року і розпочала роботу наприкінці 2004 року. Її функцією була перевірка роботи ЗМІ та організаторів видовищних заходів на наявність сексуального чи еротичного контенту, насильства і жорстокості. Фінансування комісії здійснювалося за кошти державного бюджету.

Чимало депутатів найняли собі

в помічники родичів і технічних кандидатів

Низка депутатів Верховної Ради найняли собі у помічники родичів та технічних кандидатів, які конкурували з ними на парламентських виборах. Про це свідчать результати дослідження доступної на сайті Верховної Ради інформації про помічників народних депутатів VIII скликання, яке провів рух «Чесно».
У цілому, щонайменше, 19 депутатів заручилися допомогою своїх родичів, які мають статус їхніх помічників. 15 депутатів надали такий статус переможеним опонентам.
Показовою є практика депутата VI-VIII скликань Василя Петьовки: протягом трьох скликань він користується послугами помічника-консультанта Степана Хоми, з яким конкурував на виборах у 2012 та 2014 роках.
Абсолютним рекордсменом за кількістю помічників є Михайло Ланьо з депутатської групи «Воля народу» – серед його 28 помічників є двоє власних дітей – Михайло та Павла Ніколетта.
На відміну від нього, 11 депутатів мають лише по одному помічнику. В середньому, команди народних депутатів налічують 9 помічників-консультантів.
Станом на 9 лютого відомі прізвища 3715 помічників-консультантів чинних нардепів. З них 609 є держслужбовцями, на контракті за сумісництвом працевлаштовано 34 людини, на постійній основі працюють 474 помічники. Переважну більшість помічників (2598, або 70%) залучено на громадських засадах.
Серед помічників – 2577 чоловіків та 1138 жінок. На оплачуваній роботі працює приблизно рівна кількість чоловіків та жінок: 569 та 548 відповідно. Серед парламентських фракцій найбільший відсоток жінок допомагає депутатам від «Самопомочі», найменший – членам фракції «Воля народу».
«Посвідчення помічника-консультанта народного депутата відкриває практично всі двері, а ті помічники, які перебувають на державній службі, взагалі прирівнюються у статусі до спеціалістів Кабміну. Щороку на оплату праці помічників із коштів держбюджету витрачається понад 100 млн. гривень. Саме тому громадськість має право знати: хто вони, помічники народних депутатів», – заявила юрист Інституту медіаправа Галина Чижик.

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers