rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Стипендіати Товариства української мови в 2014 р.
З розвитком незалежності України Товариство української мови (ТУМ) в США бачило велику потребу помагати фінансово здібним студентам з незаможних родин, які студіюватимуть україністику: мову, літературу, історію та культуру в університетах України, таких, як «Києво-Могилянська академія», «Острозька академія», університеті ім. Петра Могили в Миколаєві, та державних університетах у Києві, Львові, Харкові, Одесі, Чернівцях, Ужгороді, Ялті, Рівному.

Від початку цього проекту в 2000 році було надано стипендії 86 студентам з 15 областей України. Багато з них після закінчення студій працюють у державних установах, де можуть вплинути на демократичний розвиток держави. А під сучасну пору деякі з них є воїнами АТО.
На 2014-15 академічний рік надано стипендії трьом студентам через Міжнародний благодійний фонд «Смолоскип» у Києві: Михайлові Іванюку, Олесі Андріїшин та Степанові Витвицькому.
Михайло Іванюк походить із села Криниці, Донецької області, де його батько є священиком. Він навчається в Києві на першому курсі. Його старший брат є військовим в АТО. Михайло цікавиться спортом і має багато нагород з футболу та пінг-понгу.
Олеся Андріїшин навчається в Харківському державному університеті. Вона цікавиться літературою, і її дописи на тему української літератури можна читати в «Журавлику» – це газета для дітей та дорослих, яка виходить щомісяця в Харкові. Цю газету підтримує фінансово ТУМ-США від початку її заснування в 1992 р. Старша сестра Олесі – Людмила – в минулому була теж стипендіаткою ТУМ.
Степан Витвицький зі села Тепче, Івано-Франківської області, студіює в Духовній семінарії в Івано-Франківську, де займається дизайном журналу «Христова Нива», відвідує школи як учитель християнської етики, відвідує хворих по лікарнях. Він любить читати, писати вірші та прозу і подорожувати. Він писав: «У січні планую їхати на схід України з вертепом, кутею та колядою, щоб підтримати хлопців, які захищають нашу Україну».
Приємно при цім згадати, що однією із стипендіатів ТУМ у 2003-04 рр. була співачка Софія Федина, яка на той час була студенткою на четвертому курсі в Львівському державному університеті. Сьогодні вона знана як українська співачка-патріотка по цілому світі, де є українські громади, і де вона дає благодійні концерти на поміч воїнам України. Вона теж є викладачем у Львівському державному університеті.

Title
Title
 Наталя Швидка, Київ Павло Регрут, Рівне
Title
Title
 Михайло Іванюк, Київ Надія Віконська, «Остріг»
Title
Title
 Софія Федина, Львів
 Олена Лукашенко, Львів
Title
Title
 Андрій Медведєв, Рівне Богдан Бейсюк, Чернівці
 Title Title
 Віра Лебедь, Київ Людмила Андріїшин, Харків


Поміч здібним студентам з незаможних родин у цей бурхливий час є дуже потрібна!
Пожертви на цю ціль просимо пересилати до:
Ukrainian Language Society – USA
5050 Seagrass Drive
Venice, FL 34293
Проф. Вірa Боднарук, голова ТУМ-США

Концерт-бенефіс Оксани Кровицької в День Злуки земель України

Дві православні громади разом моляться за народ України та Грузії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers